Fazladan borca battık

Yasal olarak söylediğiniz doğru ama vicdani olarak makul değil ki, bu konusahibi çok bariz haksızlığa uğruyor. Ben buna itiraz etmesi gerektiğini söylüyorum ve direterek bu konunun üzerine gitmesini söylüyorum.Hayattayken de adil olmalı ebeveynler, ezmemiler çocuklarını bu şekilde.

İdeal olanı elbette adil bir ebeveyn tavrıdır. Ama olmuyorsa da yapacak bir şey yok.

İtiraz etmesi için gerekçesi yok, sorun bu işte.

Bence çalışsın, borcunu ödesin. Anne babası da olsa kimseden beklentisi olmasın.

Kırıcı bir durum mu derseniz konu sahibi açısından, bence kesinlikle kırıcı ama ötesi yok. Çünkü mülk sahibinin tasarruf hakkına karışamaz.

Eğer bu konusahibi o altını ev için harcamamış olsaydı ve erkek kardeşe ev verilecek olmasaydı ben bu altını altın olarak ödenmeli derdim, ama hayattayken bir çocuğunun zorlandığını bile bile diğerine veriyorsan ve bunu onun gözüne sokarak yapıyorsan, vay efendim kiracı çıkmıyormuş oğluşu ne yapacakmış, durum bana hiç makul gelmiyor, o anneyi karşıma alır konuşur ben de bi yardım talep ederdim ve yaptıklarını yüzlerine de vururdum.

Teyit etmeme kısmında haklısınız o konu netleştirilmeliydi ,sanırım el mahkum almak zorundayız gibi düşündüler.

Ben ailenizin yerinde olsam, size borç versem ve bunu öderken ciddi sorun yaşayacağınızı bilsem, diğer çocuğuma yardım edecek imkanım da kalmasa; verdiğim altının yarısını kardeşinize ödemenizi isterdim. Böylece hem size hem ona yardım etmiş olurdum. Eşimle geleceği planlarken ilerleyen yıllarda aynı ya da benzer siteden 2 daire alıp birini kızımıza birini oğlumuz için alıp, işe girip başka şehirlerde yaşamaya başladıklarında onları satıp (yine kendi üzerimize) ev alıp orada oturtmayı düşünüyoruz. Mesela oturduğum evi ancak yurtdışında okuma hakkı kazanırlarsa satarım. Hatta kiraya bile çıkarım hiç acımam. Ama bunu pay ederken de ikisini de karşıma alıp rakamları açıklayarak yaparım. Aynı şeyi birikmiş para konusunda da yaparım. Kız ya da erkek, büyük ya da küçük, evli ya da boşanmış, zengin ya da fakir özel durumlardan bağımsız olarak anne babanın eşitlikçi davranması gerektiğine inanıyorum. Öncelikler değişse bile yardım miktarı hep eşdeğer olmalı.

İstanbul'a yüz elli bin mi .
Allah Allah bizim köyde bile 150 bine ev yok

Ne doğru söylüyorsunuz. Kız ev aldı diye, oğullarına evi rahatça hibe edebiliyorlar. Kız ev aldı evet ama sen o evin parasını geri istersen (ödeyemeyeceğini bile bile) kızın geride bir evi kalmayacak. Madem öyle oğlunu oturtacağın evi de oğluna sat. O da versin parasını otursun evde. Yıl olmuş 2021 bitmiyor bu cinsiyetçilik ayrımı. Vicdanlı bir anne babaysan, değerlendirilecek bir ev varsa ortada alırsın çocuklarını karşına oturtursun. Dersin ki çocuklarım bizim elimizde avcumuzda olan bu. Sizler yarın öbür gün yuva kuracaksınız. Bizden sonra bizim olan her şey sizin olacak ama adil bir şekilde. Ne varsa yarı yarıya bölünecek. Anne altını borç veriyor, oğlana evi bahşediyor. Madem 1 evin var ve bu evi canının istediğine hibe edebiliyorsun, o zaman vicdanlı olursun anne baba olursun o evi satar parasını çocuklarına pay edersin, benim elimden gelen bu dersin, isteyen ev alır isteyen ne yaparsa yapar. Ama kız naparsa yapsın oğlan sıkıntı çekmesin de nedir? Bu nasıl bir zihniyet? Yarın bakıma ihityaçları olsa bakan yine kız evlatları olur. Böyle olur yani hep bu işler. Erkek çocukları ömür boyu paşalar gibi, her türlü ayrımcılık eziyet de kız çocuklarına. Konu sahibinin asıl üzüldüğü şey bu ayrım zaten ve çok da haklı. Kim üzülmez ki? Ben okurken üzüldüm. Anne baba onu yapmak zorunda mı bunu yapmak zorunda mı yorumlarını da anlayamıyorum. Anne baba olmak da evlat olmak da ömür boyu devam eden sorumluluklar. Bir gün bir yerde öylece bitmiyor bu sorumluluklar. İnsanlar kendi hayatlarını sadece kendileri için yaşamak istiyorlarsa çocuk dünyaya getirmesinler o zaman. Çocuğum yok bir kedimiz var dünyaları seriyoruz ya mutlu olsun sağlıklı olsun diye. Kedi bu kedi? Ki evladım olacak da ben ona bile bile sıkıntı çektireceğim. Yetmeyecek birine paşalar gibi davranıp biri de naparsa yapsın diyeceğim. Ayyy içim şişiyor vallahi

Normalde aklı selim yorum yapan bazı arkadaşların ‘madem erkek kardeşine ev veriyorlar sen de borcun üzerine yat, ödeme’ minvalindeki yorumlarını şaşkınlıkla okudum.

Haksızlık, kadın-erkek ayrımcılığı vb konunun çok farklı bir boyutu.
Üstelik ortada miras yok ebeveynler hayatta yani evlatlar mal, mülk talebinde bulunamaz.
Ayrıca aile içinde farklı dengeler olmadığı ne malum?

Mesela ailemin İstanbul’daki evi alınıp, tadilat yapılırken kardeşim bekardı ve ev alınırken maddi destek verdi.
Ayrıca benim eşimin ailesinin durumu iyi, hem hayattayken bize maddi yardımları oluyor hem de hatrı sayılır miras kalacak.
Kendi ailem, miras kalacak evlerini pay ederken kardeşimi kayırsa yukarda yazdığım iki nedenden dolayı ben bunu makul bulurum.

Bazen evlatlardan biri daha hayırlı olur,
ailesini arar, sorar, işlerine koşar, başları sıkıştığında destek olur.
Aile de onu kayırıp evinde oturtabilir,
aracını verebilir.

Yine örnek vereceğim biz ve kaynım aile büyüklerinden farklı şehirlerdeyiz.
Görümcem kayınvalidemlere yakın oturuyor.
Kendi arabası yokken kvmlerin aracını o kullanıp onları her yere götürüyordu, alışverişlerini yapıyordu.
Bir süre sonra eşimin annesi, aracı tamamen görümceme vereceklerini söyledi.
Eşim de iyi edersiniz dedi.

Kısacası düz mantık yürütmek doğru değil bu tip
konularda...

Yani canım bende annemden altın borç aldım geçen kış.altin olarak geri ödedim.
Hatta annemde nakit vardı gitti altın Alicam dedi bir saat sonra bana borç verdi.evet fazladan cebimden para çıktı annem altın almasa daha iyiydi ama altın aldı kadın ben ne diyeyim ya zaten oda paraydi altın olmaz demedim tabii ki ve ödedim.
Sonra anneannemden geçenlerde 200 dolar aldım onu da dolar şeklinde vericem.
Bu borç işleri böyle oluyor bu normal.sen bilmiyormussun öğrenmiş oldun.

Daha ölüm kalım olmadan borç almam zaten

Borcumuz iki senedir var biliyorsunuz ki korona vardı hani eşim çalışamamış olabilir mi mesela, sonra da çocuk geldi.

Ben zaten onun rızkını yiyor gibi düşünüyorum eşim asgari ücretle çalışıyor 120-130 bin nasıl ödenecek diye gözümde büyütüyorum para hesabı olsa 1000 olrk verir insan zor oluyor işte bi de anneye babaya borç nedir diye üzülüyorum haksızlık cabası. Annemlere gittiğimde her şeyleri var örneğin ben kıt kanaat geçinmeye çalışıyorum. Bu dokunuyor

Ah ah.. ne annem o altınlara muhtaç ne ailem o kiralara.. bi tane kirayla geçinmiyor iyi işleri var her şeyleri var.. durumları yerinde ben benden beklentilerine üzülüyorum ben çocuğumdan evimden kısarken onlar gayet rahat yaşıyorlar öncesinde ödeme konuşulmadı ben de böyle bi borca daha önce girmedim kendi düşüncemle TL hesabı ödeyeceğiz sandım altın deyince kaynar sular indi ama geç kaldık işte . Konu açmamın sebebi bu işler böyle mi yürüyor diyeydi.. erkek olduğunda tek bi toplu iğne derdine düşmeyip benim kışın bile çocuğumu giydirip kombi açmayıp borç vermem ne kadar mantıklı. Adaletsiz buluyorum yaptıklarını. Borç borçta işte ..

Bakıyorum borcuna 2 çeyrek 766₺ yazıyor
Güncel bugünün çeyrek fiyatıysa 840₺ bana bu dusuncesizlik vicdansızlık gibi geliyor altın alacağını bilseydim almazdım
Kredi çekseydiniz o zaman?

Tamam oğlunu kayırması çok çirkin ama altınını da altın olarak isteyecek tabi ki, çok normal.

Bir de daha kendinizi toparlamadan çocuk yapmasaydınız keşke. Çocuk da bedavaya büyümüyor, masrafı var. Borç içindeyken o çocuğu ne kadar rahat büyütebilirsiniz ki?

Allah razı olsun biri beni anlamış

Evett benim de bi oğlum var ama yarın kızım da olsa eşit hakları sağlamaya çalışırım. Annem babam vefat etse abim falan hayatta sahip çıkacak tipler değiller. Ben onlardan daha çok gider görür yanlarında olurum. Ne yazık ki böyle borç olayları insNlrın bellerini büküyor. Kalplerini kırıyor borç borç ödeyeceğiz. Ama kaç gündür o kadar çok üzüldüler kendilerini sıktılar ki oğulları kiraya girecek diye. Bana bu kadar üzüldüklerini hiç zannetmiyorum. Canı oğulları onlardan habersiz alkolik iddiaya borçlanmış durumda nişanlısını aldattı şimdi de evlenecek hiçbir şeyini bilmiyorlar. Ama kızları gözlerinde hiçbir şey etmez. Öncelikle o da bi kadın o yönden bakabilmesini isterdim. Borca gelince yan gelip yatmadık koronadan sebep işleri durdu eşimin kaç ay evde kaldı. Ve hamileydim sonra da bebeğim oldu bebeğimle komşuya bile çıkamıyorum maalesef öyle bi çocuk. Çalışmam şimdilik mümkün görünmüyor

Şimdi altın/döviz/TL, borcu nasil aldiysaniz o para biriminde ödersiniz bunu siz de kabul ediyorsunuz. Buraya kadar tamam.
Aileniz sıkıştırmıyorsa, yavas yavas ödeyin.
Ama şöyle bir durum var, kardeşinize de ev alınacaksa o zaman ya o da sizin gibi borç olarak alıp ödemeli ya da aileniz size ne yaptiysa aynisini ona da yapip ikinizden de beklentiye girmemeli. Yani size borc kardesinize hibe ise burada bir evlat ayrimi vardir. O vakit öderken hic kasmayin kendinizi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…