- 6 Kasım 2011
- 7.499
- 26.121
- 748
- Konu Sahibi siyahibiri
-
Aslında sizin yorumlarınızı genelde makul bulur ve beğenirim. Ama bu konuda farklı düşünüyoruz.
Anne babanın yaptığı ayrımcılık kesinlikle yanlış ve bu kardeşler arasında da probleme sebep olabilir. Bence çok hatalı davranmışlar. Bu konuda hemfikiriz.
Gözden kaçırdığınız nokta şu: Anne baba da olsa ayrı bireyler ve ayrı mülkiyet hakları var. Onlar hayattayken evlatlarıyım diye mallarında hak iddia edemem.
Hakkımı aramam için bana ait mülkün olması gerekir. Mülk bana ait değil ki...
Tasarruf hakkı onlara aittir.
İçten içe kırılıp üzülürüm en fazla.
İdeal olanı elbette adil bir ebeveyn tavrıdır. Ama olmuyorsa da yapacak bir şey yok.Yasal olarak söylediğiniz doğru ama vicdani olarak makul değil ki, bu konusahibi çok bariz haksızlığa uğruyor. Ben buna itiraz etmesi gerektiğini söylüyorum ve direterek bu konunun üzerine gitmesini söylüyorum.Hayattayken de adil olmalı ebeveynler, ezmemiler çocuklarını bu şekilde.
kardeş ayrımcılığı başka bir mevzu, borç başka bir konu, elma ile armutu ayırmak lazım bence.
anne başta hibe edip sonra paramı geri verin dememiş. borç almışlar zaten. tl ödeyeceksiniz deyip sonra vazgeçme de yok. konu sahibi ve eşi alışılmışın dışında tl ödeyeceklerini "düşünmüşler" bunu teyit etmemişler bile. sorun da bu.
şimdi konu sahibi "anneme altın bozdum borç verdim. şimdi tl ödemeyecek miydim diyor" dese ne diyecektik ki?
İstanbul'a yüz elli bin mi .Evlendikten sonra babamın kendi evleri olmasına rağmen eşimin durumu olmadığı için kiraya girdik. Ailem bu durumu hiç sallamadı. Sonra annem isterseniz ben size borç veririm öyle ev falan bulursanız uygunundan dedi. Derken acil satılık bi daire bulduk. İstanbulda 150 bine alabileceğimiz bi daire kaçınılmazdı aynı zamanda 0. Annem borç olarak altınlarını bozdu ben para hesabı olcak zannetmiştim. Daha sonra annem altının borcu altından olur dedi. Şoklara girdik çünkü 2 sene önce aldığımız borç suan 2 katı. Evimizin değeri hiç kalmıyor elimizde. Şimdi kardeşim evlenecek kiracı çıkmıyor evden diye ağlayıp duruyorlar aman nasıl girer oğulları kiraya diye. Biz de o kadar borcu nasıl öderiz olmadı evi satarız diye kara kara düşünüyoruz. Bu bi iyilik mi yoksa dusuncesizlik mi sizce?
Ne doğru söylüyorsunuz. Kız ev aldı diye, oğullarına evi rahatça hibe edebiliyorlar. Kız ev aldı evet ama sen o evin parasını geri istersen (ödeyemeyeceğini bile bile) kızın geride bir evi kalmayacak. Madem öyle oğlunu oturtacağın evi de oğluna sat. O da versin parasını otursun evde. Yıl olmuş 2021 bitmiyor bu cinsiyetçilik ayrımı. Vicdanlı bir anne babaysan, değerlendirilecek bir ev varsa ortada alırsın çocuklarını karşına oturtursun. Dersin ki çocuklarım bizim elimizde avcumuzda olan bu. Sizler yarın öbür gün yuva kuracaksınız. Bizden sonra bizim olan her şey sizin olacak ama adil bir şekilde. Ne varsa yarı yarıya bölünecek. Anne altını borç veriyor, oğlana evi bahşediyor. Madem 1 evin var ve bu evi canının istediğine hibe edebiliyorsun, o zaman vicdanlı olursun anne baba olursun o evi satar parasını çocuklarına pay edersin, benim elimden gelen bu dersin, isteyen ev alır isteyen ne yaparsa yapar. Ama kız naparsa yapsın oğlan sıkıntı çekmesin de nedir? Bu nasıl bir zihniyet? Yarın bakıma ihityaçları olsa bakan yine kız evlatları olur. Böyle olur yani hep bu işler. Erkek çocukları ömür boyu paşalar gibi, her türlü ayrımcılık eziyet de kız çocuklarına. Konu sahibinin asıl üzüldüğü şey bu ayrım zaten ve çok da haklı. Kim üzülmez ki? Ben okurken üzüldüm. Anne baba onu yapmak zorunda mı bunu yapmak zorunda mı yorumlarını da anlayamıyorum. Anne baba olmak da evlat olmak da ömür boyu devam eden sorumluluklar. Bir gün bir yerde öylece bitmiyor bu sorumluluklar. İnsanlar kendi hayatlarını sadece kendileri için yaşamak istiyorlarsa çocuk dünyaya getirmesinler o zaman. Çocuğum yok bir kedimiz var dünyaları seriyoruz ya mutlu olsun sağlıklı olsun diye. Kedi bu kedi? Ki evladım olacak da ben ona bile bile sıkıntı çektireceğim. Yetmeyecek birine paşalar gibi davranıp biri de naparsa yapsın diyeceğim. Ayyy içim şişiyor vallahiEğer bu konusahibi o altını ev için harcamamış olsaydı ve erkek kardeşe ev verilecek olmasaydı ben bu altını altın olarak ödenmeli derdim, ama hayattayken bir çocuğunun zorlandığını bile bile diğerine veriyorsan ve bunu onun gözüne sokarak yapıyorsan, vay efendim kiracı çıkmıyormuş oğluşu ne yapacakmış, durum bana hiç makul gelmiyor, o anneyi karşıma alır konuşur ben de bi yardım talep ederdim ve yaptıklarını yüzlerine de vururdum.
Teyit etmeme kısmında haklısınız o konu netleştirilmeliydi ,sanırım el mahkum almak zorundayız gibi düşündüler.
Kira gitti çocuk geldiAma sizin bastan boyle dusunmeniz gerekiyordu altin bozdugunu biliyorsunuz ztn
En azindan kira vermediniz bari kira kadar biriktirseydiniz.
Daha ölüm kalım olmadan borç almam zatenHiç akla yatkın değil valla kusura bakmayın böyle düşünmüş olmanız
Borcunuzu kısa sürede ödeyecek olsanız idare edilir belki ama yine de konuşulması gerekirdi
Bir daha borç almanız gerekirse birinden tüm şartları konuşursunuz artık
Borcumuz iki senedir var biliyorsunuz ki korona vardı hani eşim çalışamamış olabilir mi mesela, sonra da çocuk geldi.Altın borcu altınla ödenir bunu bilmeyen kimse yoktur...
2 yıl içerisinde kira da ödemediniz hiç mi biriktirmediniz biriktirdiginiz kadarını verin...
Daha sonrada en kısa sürede borcun devamını ödemeye çalışın...
Ben zaten onun rızkını yiyor gibi düşünüyorum eşim asgari ücretle çalışıyor 120-130 bin nasıl ödenecek diye gözümde büyütüyorum para hesabı olsa 1000 olrk verir insan zor oluyor işte bi de anneye babaya borç nedir diye üzülüyorum haksızlık cabası. Annemlere gittiğimde her şeyleri var örneğin ben kıt kanaat geçinmeye çalışıyorum. Bu dokunuyorÖğrenilmiş çaresizlikle hiç sesini çıkarmasın yani valla ben doğuluyum benim ailemde ben evlenirken hiçbir şey yapmadı, yıllarca da maaşımı almışlardı hatta, herşeyi eşime yaptırdılar ve ben ağzımı açmadım gelen tepkiyle başa çıkamam diye, vermezler sandım, kızkardeşim şuan evleniyor erkek kardeşime ne yaptıysanız bana da yapacaksınız dedi annem sesini çıkarmadan yaptı, anne bana niye yapmadın dedim istemedin ki dedi. Yani senin dediğin gibi davrandım diye kaybettim. Şimdiki aklım olsa evi başlarına yıkardım. Konusahibi bari elinden geleni yapsın altın aldım altın vermeliyim diye aç gururlu olup kaybetmesin onun da bi evladı var onu düşünsün.
Ah ah.. ne annem o altınlara muhtaç ne ailem o kiralara.. bi tane kirayla geçinmiyor iyi işleri var her şeyleri var.. durumları yerinde ben benden beklentilerine üzülüyorum ben çocuğumdan evimden kısarken onlar gayet rahat yaşıyorlar öncesinde ödeme konuşulmadı ben de böyle bi borca daha önce girmedim kendi düşüncemle TL hesabı ödeyeceğiz sandım altın deyince kaynar sular indi ama geç kaldık işte . Konu açmamın sebebi bu işler böyle mi yürüyor diyeydi.. erkek olduğunda tek bi toplu iğne derdine düşmeyip benim kışın bile çocuğumu giydirip kombi açmayıp borç vermem ne kadar mantıklı. Adaletsiz buluyorum yaptıklarını. Borç borçta işte ..Ev almanın ne kadar Zor olduğunu sen de gördün, ogrendin . Annen baban o evi ne zorluklarla yapmışlardır acaba, nelerden nelerden kismislardir,belki de yaslandiklarinda kimseye muhtaç olmamak için.
Ne yapsalardi, her ay kira getiren geliri size mi hibe etselerdi? Üstelik tek çocuk da değilsiniz.
Bu isteğiniz bencillik değil mi?
Tabii yapsa yapar, benim bir yakın arkadaşım var, kendi de kocası da düsuk bir ücretle çalışıyor. Kızın babası da bir evinin kirasını (borç bitene kadar) onlara hibe etti,şimdi kız+kocası+ev kirası ortak şekilde borcu ödüyorlar. Ya da annemin babası çocukları için birer ev alıp öyle emekli olmuşlar,şu an onlardan kalma evde oturuyoruz.
Ama bunu yapmak ailenin takdiri tamamen, durumu olur - gönlünden kopar verir,ne ala. Ama vermese de kimse 'neden vermedin' deme hakkına sahip değil. Mesela baba tarafındaki dedem tüm oğullarına ev yaptırmış,biz şehir dışında olduğumuz için es gecilmisiz. Ama asla muhabbetini duymadım 'hani bize ev' diye. Verir verir,vermez vermez. Kendi bileceği iş.
Sizin için de öyle..aileniz o evin kirasını size hibe edebilirdi, sekiz on seneligine, kira arti sizin vereceğiniz para ile ev sahibi olabilirdiniz. Ama bunu secmemisler. Belki de evlerine giren para az, kira geliri olmadan onunla yasayamayacaklarini düşündükleri için teklif dahi etmediler. Bu kadar kızacak bri durum yok .
Ayrıca iki sene önce bugün altın 242 liraydı. O gün şişe 500 gram altın verse , bugün ise gram altın 524 lira.
Yani bugün ona peşin parayla geri odeseniz kadına 230 gram altın geri vereceksiniz
Eeee? Gerisi? Yazık değil mi , altın ne zor birikiyor, siz de gördünüz .
Kaldı ki sizin hala ortada paranız yok. Yani Allah bilir ne zaman biriktiriziniz, üç sene sonra belki de altın 800 lira olacak, kadına eskiden veridgi 500 altına karşılık 150 altın ödeyeceksiniz.
Adalet bunun neresinde???
Tabii ki altın karsiligi isteyecek..
TL aldım TL ödeyeyim dusuncesindeyseniz keşke kredi cekseydiniz 150 bin lirayı 210 bin liradan , aylık iki bin iki bin, on senede oderdiniz.
Bir de kenarda köşede bir şey yok, çocuğum doğdu falan demişsiniz. Ev için kredi çekmiş olsaydınız bankaya bunu diyebilir miydiniz?
Olması gereken bankada altın hesabı açıp,sanki ev kredisi öder gibi, kira öder gibi her ay aldığınız paraydan birkaç gram altın olarak atmakti. Hatta çocuk doğana kadar sizin bir işe girmeniz,sizin maaşınizin da bir kısmıyla gram altın hesabina para atmanizdi. Normal ev kredisi olan insanlar böyle yaparlar çünkü .
Siz bunlardan hiç birini yapmamışsiniz ,ailenizi de zor durumda birakiyorsunuz. Aile size zor zamanda çıkarmış dünya kadar para vermiş. Onlar sayesinde 150 bin lirayken (bugün Allah bilir ne kadardır) ev sahibi olmuşsunuz. Onun sayesinde bir ömür kira vermeden kendi çatinizda yasayacaksiniz.
Ama yine de kadın size yarananamamis, konu acmissiniz.
Keşke altın inmisken kredi çekip altın alıp borcunuzu kapasaydiniz, taksit taksit kredi oderdiniz, en azından artmazdi - ödeyeceğiniz borç net olurdu
Kredi çekseydiniz o zaman?Bakıyorum borcuna 2 çeyrek 766₺ yazıyor
Güncel bugünün çeyrek fiyatıysa 840₺ bana bu dusuncesizlik vicdansızlık gibi geliyor altın alacağını bilseydim almazdım
Allah razı olsun biri beni anlamışAile arasında yapılan her türlü mal mülk para pul hesap kitap işlerini anlamıyorum. Ne anne babaya ne de evlada borç verilmez, imkan varsa destek olunur(tabi kalpten öyle geliyorsa, o da zoraki olmaz). Ayrıca anne baba neye sahipse tüm çocukları aynı oranda aynı hakka sahiptir. Ölüm hak, miras helal demişler. Bir çocuk sıkıntı çekerken bu sana borç verildi geri öde demek, öbür çocuk sıkıntı çekmesin diye ev verip oturtmak. Ne bileyim.. Anne baba olmak da ayrı meziyet, herkes başaramıyor.. Haklısınız yani, işin maddi kısmı bir yana manevi olarak çok kırıcı en başta…
işi olmayan adam baba olmayı da ertelemeliydi o zaman.Borcumuz iki senedir var biliyorsunuz ki korona vardı hani eşim çalışamamış olabilir mi mesela, sonra da çocuk geldi.
Evett benim de bi oğlum var ama yarın kızım da olsa eşit hakları sağlamaya çalışırım. Annem babam vefat etse abim falan hayatta sahip çıkacak tipler değiller. Ben onlardan daha çok gider görür yanlarında olurum. Ne yazık ki böyle borç olayları insNlrın bellerini büküyor. Kalplerini kırıyor borç borç ödeyeceğiz. Ama kaç gündür o kadar çok üzüldüler kendilerini sıktılar ki oğulları kiraya girecek diye. Bana bu kadar üzüldüklerini hiç zannetmiyorum. Canı oğulları onlardan habersiz alkolik iddiaya borçlanmış durumda nişanlısını aldattı şimdi de evlenecek hiçbir şeyini bilmiyorlar. Ama kızları gözlerinde hiçbir şey etmez. Öncelikle o da bi kadın o yönden bakabilmesini isterdim. Borca gelince yan gelip yatmadık koronadan sebep işleri durdu eşimin kaç ay evde kaldı. Ve hamileydim sonra da bebeğim oldu bebeğimle komşuya bile çıkamıyorum maalesef öyle bi çocuk. Çalışmam şimdilik mümkün görünmüyorNe doğru söylüyorsunuz. Kız ev aldı diye, oğullarına evi rahatça hibe edebiliyorlar. Kız ev aldı evet ama sen o evin parasını geri istersen (ödeyemeyeceğini bile bile) kızın geride bir evi kalmayacak. Madem öyle oğlunu oturtacağın evi de oğluna sat. O da versin parasını otursun evde. Yıl olmuş 2021 bitmiyor bu cinsiyetçilik ayrımı. Vicdanlı bir anne babaysan, değerlendirilecek bir ev varsa ortada alırsın çocuklarını karşına oturtursun. Dersin ki çocuklarım bizim elimizde avcumuzda olan bu. Sizler yarın öbür gün yuva kuracaksınız. Bizden sonra bizim olan her şey sizin olacak ama adil bir şekilde. Ne varsa yarı yarıya bölünecek. Anne altını borç veriyor, oğlana evi bahşediyor. Madem 1 evin var ve bu evi canının istediğine hibe edebiliyorsun, o zaman vicdanlı olursun anne baba olursun o evi satar parasını çocuklarına pay edersin, benim elimden gelen bu dersin, isteyen ev alır isteyen ne yaparsa yapar. Ama kız naparsa yapsın oğlan sıkıntı çekmesin de nedir? Bu nasıl bir zihniyet? Yarın bakıma ihityaçları olsa bakan yine kız evlatları olur. Böyle olur yani hep bu işler. Erkek çocukları ömür boyu paşalar gibi, her türlü ayrımcılık eziyet de kız çocuklarına. Konu sahibinin asıl üzüldüğü şey bu ayrım zaten ve çok da haklı. Kim üzülmez ki? Ben okurken üzüldüm. Anne baba onu yapmak zorunda mı bunu yapmak zorunda mı yorumlarını da anlayamıyorum. Anne baba olmak da evlat olmak da ömür boyu devam eden sorumluluklar. Bir gün bir yerde öylece bitmiyor bu sorumluluklar. İnsanlar kendi hayatlarını sadece kendileri için yaşamak istiyorlarsa çocuk dünyaya getirmesinler o zaman. Çocuğum yok bir kedimiz var dünyaları seriyoruz ya mutlu olsun sağlıklı olsun diye. Kedi bu kedi? Ki evladım olacak da ben ona bile bile sıkıntı çektireceğim. Yetmeyecek birine paşalar gibi davranıp biri de naparsa yapsın diyeceğim. Ayyy içim şişiyor vallahi
O zamana kadar çoktan hamile olmuş olabilir miyim her şey her zaman planlı gitmiyorişi olmayan adam baba olmayı da ertelemeliydi o zaman.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?