- 25 Temmuz 2013
- 13.327
- 54.349
- 798
- Konu Sahibi siyahibiri
-
Sen altınlarını bozdurup birine versen yıllar sonra para olarak mı istersin? Diyelim beş altın bozdurdun tanesi 100 liradan. Yıllar sonra altın 200 lira oldu. Borç verdiğin kişi sana 500 lira ödedi. 2,5 altının toz oldu uçtu. Ama vermeseydin 5 altının olacaktı hala.Bakıyorum borcuna 2 çeyrek 766₺ yazıyor
Güncel bugünün çeyrek fiyatıysa 840₺ bana bu dusuncesizlik vicdansızlık gibi geliyor altın alacağını bilseydim almazdım
Kan bağımız olması ayrı bireyler olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.Bu mantığı ben de anlamakta zorlanıyorum.
Hakkını iste, versinler deniyor gayet rahat.
Ya Hu! Para benim param, mal benim malım.
20 küsur yıldır ben, 30 yıldır da eşim birlikte çalışıyoruz.
Hele eşim üç işi aynı anda yapıyor.
İyi kötü bir şeyler edindik.
İster satar yerim, ister hayır kurumuna veririm, istersem evlatlarıma bırakırım.
Daha ölmedim üstelik.
Kim, nasıl müdahale edebilir buna?
Evladıma baktım, büyüttüm, okuttum,
evlendirdim benim sorumluluğum bitti.
O da eşiyle elele versin, çalışsın, çabalasın.
hastalık, kaza vb olduğunda elbette destek olurum.
Yetmediği yine yardım ederim ama istersem, istediğim kadar.
Mecbur değilim yani...
Nedir bu ana-baba sömürüsü?
kadın hayatta, ne mirası?annen zaten miras payından versin , geri almasın. zaten erkeke kardeşine verilecekmiş. senin hakkın yokmu . hepsini istemesi yanlış
Kan bağımız olması ayrı bireyler olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.
Ama nedense ailenin tümünü tek bir birey gibi görme eğilimindeyiz toplum olarak.
Annem babam da lükslerinden vaz geçerek mal mülk sahibi olduysa, bu malları istedikleri gibi değerlendirmek sonuna kadar hakları. Buna beni mirastan mahrum etmek de dahil.
Büyütmüşler, okutmuşlar, meslek sahibi yapmışlar. Daha ne yapsınlar?
Ben hangi hakla onların mallarında hak iddia edebilirim ki?
Yorumları okudukça akıl tutulması yaşıyorum.
ölsün mümkünse acilenkadın hayatta, ne mirası?
Yazdiklarinizdan dolayı diyorum iki senedir virüs var ama siz eşiniz çalışmıyor ise nasıl bu kadar büyük borca girip ev aldınız ve nasıl çocuk sahibi oldunuz hiç korkmadiniz mi...Borcumuz iki senedir var biliyorsunuz ki korona vardı hani eşim çalışamamış olabilir mi mesela, sonra da çocuk geldi.
Niyetimiz elbet var ama yapılan haksızlık karşısında birikim yapıp veremiyorum inanın elim gitmiyor. Yoksa kenara attık biraz elbet. Koronadan çok önümüz görünmüyor diye vermedik sadece olur da işler tekrardan durur diye. Kiradayken çok güzel 30 bin borcumuzu yemeden içmeden hemen kapattık 60 bini de öyle hesap ettik ama 2 katına çıkınca heves kalmadı sonra rahatsızlandım, korona çıktı, hamilelik, çocuk.. her şey planlı gitmiyor hayatta. Benim de 1-2 altınım var ama kötü gün şeysi onları da bozamam.Yazdiklarinizdan dolayı diyorum iki senedir virüs var ama siz eşiniz çalışmıyor ise nasıl bu kadar büyük borca girip ev aldınız ve nasıl çocuk sahibi oldunuz hiç korkmadiniz mi...
Eşim esnaf en çok etkilenen kesimdeyiz anneme altın borcum vardı bozuk para biriktirip üzerini eşim tamamlayıp çeyrek altın aldık lafını etmesin diye 5 10 çeyrek verdik borcumuzdan düşelim diye.. 11 binlik altın borcum 44 bin oldu ama o altınları annem bana bozdurup vermeseydi altını durduğu yerde kârlanacakti..
Ben size borcun tamamını yaptınız mı demiyorum borcunu ödeme niyeti olan insan ucundan kıyısından başlar iki senede 1 gram alacak durumunuz olmadı ise evinizi satılığa koyun borcunuzu kapatın sonuçta hibe etmemiş borç olarak vermiş anldigim kadarıyla borcunu istiyor....
Evlat ayrımına diyecek hiçbir sözüm yok o konuda büyük haksizlik yapılıyor haklısınız...
Asalaklıkla bağımlılıkla ne ilgisi var ne draması. Kusura bakmayın da her şey filmlerden ibaret değil. Ben sadece burada yanlış giden bi şeyler yok mu kısmındayım. Neden insanları direk asagılmak bu kadar kolay size. Ailemin evine gidiyorum böyle böyle diyorum bunlar gerçek durumlar. Kaç ay evde kaldı eşim. İstanbul’da yaşıyoruz. Neden bunlar bu kadar uc geliyor insanların borçla bi evi olunca zengin olup edebiyat yapmıyorlar kusura bakmayın. Ailemin onları görüp bana kör olmasına yakınıyorum. Borcumuz borç sanki size borçlandıkBen kendi mantığımdan yola çıkayım. Kızımı maddi - manevi olarak en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Şu an iyi bir eğitim veriyorum belki yarın iyi bir araba alırım belki evlenirken evini dizerim ama sonsuza dek para para ver ver derse, asgari ücretle çalışan eşine destek çıkmak yerine hamile kalırsa bana da kombiyi açamıyorum draması yaparsa tüm emeklerim çöpe gider. Ben anneyim , kendime bağlı bir asalak yetiştirmek istemiyorum. Ben ölüp gideceğim, belki işler sarpa saracak ne bileyim hayatta tek bildiği istemek para talep etmek olan birikmiş çalışılmış parayı hesaplamak göz dikmek olan biri olsun istemiyorum. Kızı - erkeği yok bunun erkeğe ev alınıyorsa da yine ataerkil toplum yüzündendir. Yine erkek ailesine hasır set 40 gr bilezik al ev al araba al diyebilen kendini mal gibi ürün gibi sunan aç gözlülerdir bunun sebebi..
Erkeğe de aynını yapsa gocunmam.aynen böyle düşünüyorum. Anne-babanın görevi, dünyaya getirdiği çocuğunu en iyi şekilde yetiştirip kendi ayaklarının üzerinde durmasına destek olmaktır.
ha hayat bu, hastalığı var kazası var elbet destek olurum, canım o.
ama çabaladığını, başardığını görmek isterim. hep arkasını kollayarak olmaz. nasıl ki yürümeyi öğrenirken düşüyor, düşmesin diye kucağımda taşısam hep yürümeyi öğrenemez. hayatta böyle... düşe kalka yolunu bulacak.
Çocuk yapmayacaktınız diyorsunuz da yasımızı başımızı yaşantımızı bilmiyorsunuz insanların zaman geçince çocukları bile olmuyo. bi kere kredi almak istemedik bankaydı faizdi. Bi süre borç kapatıp biriktirip alırız diye düşünüyorduk keşke de öyle yapsaymışız altınlarımız iki kat olurdu. Olmadı.Anne hakli ayrimcilik olarak goremedim bu ulkede boyle erkek cocuga veriliyor ev evlenirken o konudada bisey diyemiyorum sizde bunca borc icindeyken uzgunum ama cocuk yapmayacaktiniz zamanla o altini altin olarak alip toplayacaktiniz. Yada hic elden birc almayip kredi cekicektiniz kredide indi cikti yok hersey bastan belli
Keske altinlari bozdururken acikca size kızım bak 100g bozdurdum sen de altin yapıp verirsin diyebilirdi. Ya da altınlari direkt size verebilirdi bozdurma vs islerini siz yapardiniz. Yani baştan size bunları demedi mi?Kabul eder etmez gibi bi durum düşünmedim altnlarım var bozar veririm deyince altınlar bozulacak fiyatınca ödenecek diye dusundum
Aslında size yardım etmesi gereken senin ailen değil, eşinin ailesi. Ama yinede annen fedakarlık yapıp altınlarını vermiş ve ev almışsınız. Bence teşekkür etmen gerekiyor annene. Hiç vermeyebilidi de öyle bir zorunluluğu mu var? Ayrıca tabiki altın olarak vereceksiniz, 2 sene önceki 60 binin değeri ile şimdiki 60 binin değeri aynı mı?Evlendikten sonra babamın kendi evleri olmasına rağmen eşimin durumu olmadığı için kiraya girdik. Ailem bu durumu hiç sallamadı. Sonra annem isterseniz ben size borç veririm öyle ev falan bulursanız uygunundan dedi. Derken acil satılık bi daire bulduk. İstanbulda 150 bine alabileceğimiz bi daire kaçınılmazdı aynı zamanda 0. Annem borç olarak altınlarını bozdu ben para hesabı olcak zannetmiştim. Daha sonra annem altının borcu altından olur dedi. Şoklara girdik çünkü 2 sene önce aldığımız borç suan 2 katı. Evimizin değeri hiç kalmıyor elimizde. Şimdi kardeşim evlenecek kiracı çıkmıyor evden diye ağlayıp duruyorlar aman nasıl girer oğulları kiraya diye. Biz de o kadar borcu nasıl öderiz olmadı evi satarız diye kara kara düşünüyoruz. Bu bi iyilik mi yoksa dusuncesizlik mi sizce?
Düşüncenize saygı duyuyorum ama sormak istedim.. Neden eşinin ailesi yardım etmeli?? Erkek evlatları evlatta kızları onların evladı değil mi??Aslında size yardım etmesi gereken senin ailen değil, eşinin ailesi. Ama yinede annen fedakarlık yapıp altınlarını vermiş ve ev almışsınız. Bence teşekkür etmen gerekiyor annene. Hiç vermeyebilidi de öyle bir zorunluluğu mu var? Ayrıca tabiki altın olarak vereceksiniz, 2 sene önceki 60 binin değeri ile şimdiki 60 binin değeri aynı mı?
Maddi durumu varsa elbetteki evladına verebilir ama bu bir mecburiyet değil bence. Aile isterse verir, vermek zorunda değil ne kızına ne de oğluna fakat genellikle erkek ebeveynleri oğullarını evlendirirken daha çok masrafa ve çabaya girerler. Çünkü kız tarafı birçok masrafı üstlenmez. Ayrıca henüz evini geçindirecek kadar maddi güce sahip olmayan birinin evlenmesi ne kadar doğru? Sonuçta ya kendi ailene yada eşinin ailesine muhtaç oluyorsun ve beklentiye giriyorsun.Düşüncenize saygı duyuyorum ama sormak istedim.. Neden eşinin ailesi yardım etmeli?? Erkek evlatları evlatta kızları onların evladı değil mi??
Altın borcu konusunda sizinle aynı fikirdeyim bence de altın olarak alındıysa altın olarak ödenir..
Mal sahibi hayattayken miras hakkı söz konusu olmaz ki.
Anne baba dese ki, "öldükten sonra tüm mal varlığımızı hayır kurumlarına bağışlayacağız" miras hakkı diye bir şey kalmaz ortada.
Bir de hayattaki anne ve babaya içinde "miras hakkı" geçen bir cümle nasıl kurulabilir? Ölümleri üzerinden hesap yapıyormuş gibi. Çocuğum böyle bir cümle kursa kahrolurdum açıkçası.
Kusura bakmayın ben yine şeytanın avukatlığını yapacağımbi kere kredi almak istemedik bankaydı faizdi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?