gelecek kaygısı

bana geçmişimi anımsattın beni gülümsettin :)) sen ne kadar kaygı duyarsan duy; ne kadar plan yaparsan yap; herşey olacağına varıyor. O yüzden seninle aynı kaygıları yaşamış bir ablan olarak sana nacizane tavsiyem; kendine bu kadar yüklenme. Sana "şu bölümü okursan hayatın kurtulur" diyemez kimse. Sonuçta çok iyi üniversitelerde okuyup bir yere gelememiş pek çok insan olduğu gibi; vasat bir üniverstide okuyup kamuda üst düzey mevkilere gelen bir yığın insan var. O yüzden, sen azimli ve istikrarlı ol gerisini Allaha bırak. Belli ki yaşın çok genç; bu yaşlar bir daha ele geçmiyor. Gelecek kaygısıyla hayatı kendine zehir etme. Bir yerde ekmeğin varsa, sen o ekmeği yiyeceksin zaten. Bir iş fırsatı yakaladığında maaşına bakarak karar verme; insana nereden kapı açılacağı hiç belli olmuyor. Bu işleri bir basamak olarak düşün. Geçimini sağlaman için bir basamak. Unutma..sen kaygılansan da kaygılanmasan da, gelecek bir gün gelecek. Sen çok kaygılandın çok üzüldün diye herşey daha iyi olmayacak. Sana düşen azimli ve kararlı olmak; Allaha sığınmak. O, çalışanın emeğini asla boşa çıkarmaz.

parasiz kalmamak ayri çok para kazanmak ayrı. bu ülkede garanti iki bölüm vardır. tip ve hukuk. tıpta açıkta kalan doktor gördün mü? yok. hukukun da seçme alanı cok geniş.sadece avukat hakim savci olmuyorsun yani. o yüzden bu ikisi olmazsa da sağlık alanında başka bir bölüm veya inşaat mühendisliği o da kendini gelistirmen lazım.inşaat sektörü asla bitmez

yeni mezun avukatlar hemen cok kazanamiyor bazen. ama bir tanıdığım var mezun oldugu sene ilk davasindan 60.000 tl almişti laf aramızda

Mühendislik için yazayım, ilgin varsa tabi :)

Bizim memlekette mühendislikte en çok parayı savunma sanayi alanı getiriyor, bu alana yönelik çok şirket var. Ben 29 yaşındayım yurtdışındayı , Türkiyede bu alanda çalışan yaşıtım , master mezunu meslektaşlarım 6.000-6.500 tlden başlayarak kazanıyor. Savunma sanayi dersen

Elektronikte sinyal işleme, radar veya görüntü işleme olabilir

Bilgisayar müh.de görüntü işleme, yol bulma algoritmaları veya yapay zeka olabilir.

Genel olarak tüm dünyada yapay zeka yükseliyor, bizim memlekete ucundan gelir mi gelmez mi bilmem ama ankaradaki bir şirkette yönetici arkadaşım çalıştırcak kalifiye adam arıyoruz bulamıyoruz demişti. Yapay zekanın doğal dil işleme, görüntü işleme, data analizi, ses işleme alanları var ve askeri alandaki ihtiyaç yüzünden bizim ülkemizde de revaca geçmeye hafiften başladı bu alanı tavsiye ederim. Hem kalifiye insan az, hem getirisi iyi savunma sanayi şirketlerince de kapılırsın, hem yurtdışında Google, fb gibi büyük şirketinden tut ufak startuplara kadar hem şirketin data analiz bölümü var artık. Data science da deniyor bir bak derim medyada haberlere.

Diğer mühendislikleri bilmiyorum yorumum bu kadar :)

İktisat çok güzel ama ülkemizde verilen eğitim, bölümün kıymetinin bilinmemesi (sebebi nedir bilmiyorum) ve çok fazla mezununun olması (muhtemelen ülkemizdeki eğitim sayesinde geçmek kolay olduğu için) nedeniyle geleceği olan bir bölüm değil ne yazık ki. Bir de avukatlığa, mühendisliğe falan benzemiyor yani kendini bir alanda geliştireyim desen ne kadar geliştireceksin ve buna ne kadar ihtiyaç duyulacak, bu gerçek de var. Kimse peşinde koşmaz yani. Kendini geliştirebilirsen kendi yağında kavrulabileceğin veya belki bunun biraz daha üstü seviyede kazancın olur. Öyle bir spesifikliği yok. Bi numarası olmadığı için bu böyle. Bişey geliştirmiyorsun, birinin hayatı sana emanet değil ya da birini hapse girmekten kurtarmıyorsun bunda. Günümüzde bi özelliğin varsa güzel para kazanırsın meslek ne olursa olsun. Güzel özellikleri öne çıkarmaya müsait alanlara bakın bence. Şu an tekrar sınava hazırlansam bilgisayar mühendisliği ya da hukuk için çabalardım sanırım.

Yok yaf. Gercekten cok cok iyi bir okul degilse bilgisayar muhendisleri de atomu parcalamiyor, beyaz yakali amelelik yapiyor. Atomu da parcalayabilirsin ama bunun icin top devlet/ozel universitelerden birine gitmen sart, sonra yuksek ogrenim yapman gerek :) Sofistike is yapan bilg. muh. sayisi az, cogunluk amelelik tarafinda.

Bende de o korkular vardi canim... Simdi cok sukur maddi manevi hem kendine hem bebegine yeten bi anneyim.. Insallah sen de oyle olacaksin.
Kendimi cok acik etmemek icin yazmiyorum ama Turkiyenin en iyi universitelerinden birini bitirdim, guzel de bi bolum okudum simdi cok sukur maasim da iyi isim de :) Sen de iyi yerlere geleceksin eminim..

Öyle mi? Bilgisayarları sevdiğim için öyle demiştim, perde arkasına kafa yormadım. Bizim mahallede bilgisayar mühendisleri 20 TL'ye format atıyordu en son. Neyse zaten tekrar üniversiteye hazırlanma gibi bi durumum yok, okuyanlar düşünsün
Kimya mühendisliği hakkında bi bilgin var mı peki? Benim dayım ingilizce Kimya Müh. okuyor da yıllardır bitiremedi. Öğrencilikten emekli olacak yakında. Bi ara "ben bugün mezun olsam en az 3000 Tl benim başlangıç maaşım" falan diyordu. O lafı ettiğinden beri aynı noktada takıldı kaldı, sınıf da atlayamıyor. Yalan söyledi de Allah mı çarptı acaba?

Allah çarpmıştır benim tanıdıklarım genelde işsiz.

Canir herhalde universiteye hazirlaniyorsun ? Bilgisayar muh, yada matematik okuyup programlama uzerine uzmanlasmak bana kalirsa gelecek vaadeden bir bolum. En azinda su aralar baya bir istek var kodlama programlama alanlarina, cunku tum sektorler artik sirketlerinin tum bilgi islemini otomatize hale getirdi bu isleri bilen kisilere ihtiyaclari var yani. Hemen hemen her alanda is bulabilirsin. Master yapip dil ogrenirsen uluslararsi bir kariyerde yaparsin, ileride kendini farkli alanlarda bile gelistirip uzmanlik alabilirsin, bilimsel programlama gibi, farkli sektorler icin program app gelistirmek gibi falan...

Ben de seneye mezun olacağım. Bazen geceleri "işsiz kalacağım kesin" deyip yataktan kalkıp panikliyorum falan. Bu bölümü seçmese miydim diyorum. Bir de iyi pozisyon ve maaşlarda çalışan abilerin olunca ekstra bir baskı hissediyorsun üstünde.
Sanırım "iyi maaş" kazanmak istemenin bir nedeni de sosyal açıdan başkalarından arka planda kalmama hissi, onaylanma, takdir edilme isteği falan. Bir de aileye de artık maddi açıdan bağlanmak istemiyorsun, ne kadar çok bağlılık o kadar çok kararlarında özgür olmama...
Ama bölümüm şu an çok mezun vermesine , yüksek lisansın şart olduğu ve alınan kişi sayısının sınırlı olmasına rağmen iyi ki seçtim diyorum, yukarıda saydığım korkularım var ama kısacık hayatımı bu korkularla da geçiremem. Su akıp yolunu bulacak, bakalım.
Sana da tavsiye veremiyorum, kendi halimi düşünmekten asdfgh.

Yeni mezunların hepsi 1200 1500 alır ki mimarı mühendisi avukatı hepsi benim bildiğim ya da benim çevremden arkadaşlar öyle..ama bikaö aya değişir

ahhaha canm ya üzülme olucak inşallah mutlu mesut yapıcaz işimizi..
Yeni mezunların hepsi 1200 1500 alır ki mimarı mühendisi avukatı hepsi benim bildiğim ya da benim çevremden arkadaşlar öyle..ama bikaö aya değişir
dimi. kendimi ispatlarsam değişir..

Çok aklıbaşında bir yorum olmuş altına imzamı atarım

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…