Bizim buralarda görücü usulü evlenen kızlara "düzen düzülür". Yani kıyafet, ayakkabı, makyaj malzemesi vs. gibi şeyler alınırdı. Hani böyle hep beraber çıkılıp dona varana kadar alıyorlar ya? He işte ondan.
Ama onu da en son 20 sene evvel amcam evlenirken gördüm. Ondan sonrasında hiç görmedim ya, şimdi düşündüm de harbiden görmedim.
Herhalde görücü usulü tanıştınız, fazlaca aile/ el alem ağzıyla konuşuyorsunuz çünkü. Bu ağızlar 25 yaşında bir genç kadına yakışmıyor yalnız. Oldukça eskimiş fikirler bunlar.
son 3-4 sene içinde bize gelin gelen öğretmen vs. olan kızların bile hepsine yapıldı. bu 2 seneden haberim yok çünkü erkek tarafı olarak kimsenin düğününe gitmedim, içinde bulunmadım. çok yakın düğünümüz de olmadı zaten.
ama mesela bundan 40 sene önce annem de asla ağzını açıp bi şey istememiş, 4 sene önce kardeşim de istemedi...nitekim nişan elbisesinden başka bir şey de alınmadı :)
yani bu biraz şöyle: bizde erkek tarafı olununca şanındanır adettendir diye yapılıyor, kız tarafı olunca istenilmiyor ama.
hep diyorum ya bize gelin gelmesi lazım herkesin.
...ha o dışarıdan gelen kızlar bizde adetttir, illa isteriz gibi diretti mi, yoksa bizimkiler hepsini sormadan mı yaptı, o kadarını bilmem. sormam çünkü.
fakat memletten şunu biliyorum. özellikle yaylalarda, köylerde olup görücü usulü evlenen kızlar (çok afedersiniz) sidik yarıştırıyor. ayşeye (ayşe ondan 6 ay önce nişanlanan halasını kızı mesela) 6 kat esvap (tüm takım kıyafet yani) alındı bana 7 olcak, ayşeye x salonda nişan yapıldı, bana da yapılcak (normalde nişanı kız tarafı yapar, ama bu salon işlerini hep erkeğe kitliyorlar), ayşeye kayınvalidesi y model yaptırmış (dantel modeli bu) benimki z model olcak (z model y'den 3 sıra fazla, kanserli, daha gösterişli model vs vs)...böyle gidiyor bu. hiç maddi durumu olmadığı halde okulun salonunu tutup nişan yapanlar gördü bu kızlar...kış günü köyden şehre, kıçı kırık bir ilkokulun salonuna nişana gidildi. çok komik şeyler. neden çünkü ondan önce nişanlanan kız "şehirde" salonda yaptırmış, altta mı kalsın?
bu kadarı olmasa da memleketteki okumuş kızlar bile evlenirken bu mevzular oluyor. zaten hemen hemen türkiyede evlenip de nişanda alışveriş yapmamış, kıyafet filan almamış olan fazla yoktur. en azından şimdiye kadar fazla olmamışır... belki kayınvalide elti görümce maaile gitmemiştir de kendisi nişanlısıyla almıştır...yoksa ben trendyolda seyahat çantası bakıyorum mesela hep "nişan bohçası için aldık" yorumları görüyorum :) bu kadar bohçayı kim yapıyor? benim bildiğim o bavullara kıyafet olarak hediye alınanları koyuyorlar. çeyizlik olanları hala bohçalıyorlar, sandıklıyorlar.
not: mesela bizde anneler gitmez zaten bu alışverişe, çok ayıplanır. bir abla ya da yenge gibi yaşı daha genç, evli bir büyüğü gider. bir de genç/çocuk kişi gider (o ben oluyordum, ona da erkek tarafı 1 bluz filan alır). ama ben başka köylerden alışverişe gelenlerde hep gördüm ki (e herkes aynı yerlerden yapıyordu alışverişi o zamanlar) esas mesele annelerin halt yemesinden çıkıyor...yine de şöyle saç baş yolmalı 1 kavgaya denk gelemedim. o kadar içimde kaldı.
ben şu anda muğlada yaşıyorum. buranın bambaşka adetleri var ama yine ağır yine ağır. çok memleketle alakası yok bence.