- 23 Temmuz 2019
- 14.633
- 46.634
- 548
- 40
Değer biçme kısmı bir acayip MorAnka, kızlar birbirinden görüp gaza geliyor, bizim yörenin adetleri ağırdır, abartı ve gösterişi severler, bir kız nişanlandı ve ailesi ev, eşya, düğün vs her şeyin yanında 30 bilezik, bilmem kaç metre kordon zincir vb istedi diyelim, hemen yan evinde oturan bekar kız görüştüğü çocuğa X'e bunlar yapıldı ona 30 bilezik takıldıysa ben 35 bilezik istiyorum diyor, çeyizlerini de yarıştırıyorlar.
Bir sene annem babama değişik bir örnekli kazak ördü, bizim akraba kızlarından biri ziyaretimize gelmişti, annemden kazağın örneğini öğretmesini istedi çeyizine koyacakmış, o sene o kızın annemden istediği kazağın aynısını tüm kızlar örüp çeyizine koydu
Seccade mi işlediler biri simli iple işlediyse hepsi aynısını yapıyor :)))
Birbirlerinin çeyizini, alınanları, erkek tarafının yaptıklarını didik didik inceliyorlar, daha kız baba evindeyken bir çeyiz seriyorlar müze geziyor gibi ziyarete açılıyor.
Adetleri uygulayan insanlar için bunların hepsi birer gurur kaynağı ve gösteriş yapma biçimi, ne kadar çok şey yapılmışsa o kadar kıymetli oluyorsun, kız anneleriyle erkek anneleri de ciddi ciddi gaza geliyor, onlar da kızın getirdiği çeyiz üzerinden yükleniyorlar, değişik bir psikoloji![]()
bir felsefe, idiotloji.. diye tamamlamak istedim.
belki kadının tek işinin evde oturup örgü örmek sanıldığı dönemlerde mantığı anlaşılabilir. ama hele de bu devirde, üstelik bunca pahalılık varken bu derece sidik yarıştırmak bana göre sadece görgüsüzlük.