• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Gelin alışverişi ve kv

Bunları geçtim hiç aramıyorlar nasılsın napıyosun diye çok soğuklar
Hakkınız olan ilgiyi sevgiyi itibarı yanlış yerden tamamlamaya çalışıyorsunuz. İstemeye istemeye olay çıkararak alacakları üç beş parça şeyin ne faydası olacak? Aramasın sormasınlar, soğuk davransınlar, içlerine girince canınıza okusunlar ama dünyayı yığınca hepsini unutacaksınız yiyip yutacaksınız sanki. Nişanlınız sizi önemsemiyor, ailesi de muhtemelen zor bela kabul etmiş, onlara laf geçiremiyor, asıl sorun bu. Evlenmenize müsaade ettik daha da Allah'tan belanızı beklemeyin der gibi bir halleri var, asıl sorun bu.

Bu konu beni o kadar üzdü ki. Böyle büyümüşsünüz o yüzden de düşünceleriniz bu yönde. Ama inanın bunlar normal değil. Mehmet aslantuğ ne güzel demiş hiçbir kadın geleceğini bir erkeğin aşkına bırakmamalı diye. Eğitiminiz yoktur, yüksek maaşlı bir iş bulamayabilirsiniz ama lütfen çalışmayı düşünün. Yarın bir gün nişanlınızla evlenirsiniz kavga edersiniz, her şey olabilir. Bir tişört için bile kocanızın eline bakarsınız. Burada neler okuyoruz, lütfen kendi temel ihtiyaçlarınızı karşılamaya gayret edin.

En sağlıklısı çalışmak kimseye el açmamak tabi ki. Sırtıma giyeceğim monto başkasından isteyecek kadar aciz düşmem umarım Allah göstermesin kimseye.

Yok kıyafet almıyorlar yok aramıyorlar siz evlenecek adam değil maddi ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir yatırım arıyorsunuz resmen, biraz sert oldu belki ama bir şeye ihtiyacınız varsa çalışın alın ya ama iş yooook diyeceksiniz yA var, sosyal alem iş dolu, örgü ör sat, yemek yap sat, üret sat, armut piş ağzıma düş, ama ben nişanlıyım ama ona buna alıyorlar ama artık bu mantık bi değişsin

Çok ilginç bir konu olmuş ama yorum yapanlar sanki Türkiye de yaşamıyor gibi yorum yazmışlar. Ben evlenirken 14 sene önce kayınvalidem hiç adetimiz yok dedi annemler alışverişe gidelim deyince. Israr etmedik. Eşimle ben cebimize kendi kazandığmız paraları koyup ihtiyaçları aldık. Benden yaklaşık 7-8 ay sonra görümcem evlendi tanışmadan sonra söz, nişan, düğün için alışverişe çıkıldı. Bana çeyrek bile takmayan kayınvalidem en azından bir Trabzon seti bir Erzurum burması olsun diye dünyaları aldırdı. Hiç utanmadı sıkılmadı bile yanımda konuşmaktan dünürlerle bunları. Belki kırıldım ama gönül koymadım çünkü eşim de ben de kendimize göre eksiksiz mutlu borçsuz evlendik. Görümcem 4 ay sonra ayrıldı ve kv si benim ona aldığım bijuteri küpelere varana kadar alınan don sütyene varana kadar götürdü.
Adetiniz varsa aileniz nişandan önce konuşacaktı sonradan tribe girmeye gerek yok. Kızına yaptırıp size yapmaması kayınvalidenizin karakterini yansıtır.
Arkadaşlarınıza da sorarlarsa çok şükür her şeyim var ihtiyacımı da evlenince eşim alır deyin. Mutlaka maaşı az da olsa işe girin. Evden iş yapın ama ne kayınvalide ne başkasından beklentiye girmeyin. Aynı çevreniz bebeğiniz olunca da aynı şeyleri söyleyecek babaanne ne aldı vb. Ya cevap vermeyin ya da biz alamıyor muyuz ki diye tersleyin
Eleştirenlerin içinde olduğum için burda ince bir cizgi var bunu belirtmek isterim.Biz örfüyle töresiyle adetiyle geniş kültüre sahibiz bu beni gururlandırır.Bu konularıda araştırır hikayeleri öğrenir bağlarını altındakı sebepleri neden yapılmış diye dinlemeyi çok severim çoğu şeyin altında hoşgörü çıkar atalarımız bunları gelin hanıma jest kurulan aile yuvaya destek olarak yapmış.Günümüzde ise sanki bir meçburiyet sorumluluk olarak giderek evrimleşiyor eskiden insanların 2 takım kiyafeti varmış gelen geline jest olsun diye 2 takımda biz alalım deyip alımışlar olay böyle başlamış şu anda 2 takımı boşverin gardollaplar kışlık yazlık diye ayrılmış bu durum üzücü.
Ben 3 çoçuk annesiyim çok şükür oğlumda var kızımda elbet geleceklerini bende güzel hayellerle düşlüyorum ben de onlara ilerisi için örfümle adetimle minik jestler yaparım ama bunlar benim bütcemden gönlümden kopan şeyler olmalı.
Karışma biri çıkıp kış geldi neden sormadınız derse yok bu kadar altın şu marka ayakabı çanta bu çamaşır yok üstüne fiyok derse inanın benim içimden yapacağım varsada yapamam.
Sömürmeye koparabildiğini koparma olayına girer
Kayınvaldeniz için söyleyeyim benim için düğün takısı o günün anısı hatırasıdır düğünde nikahta bu bir nişanedir bunun için alırnır kişinin büçcesi neye yeterse artık ama tabi kuyumcu alınmaz.
Konunu özeti şu ki...
iki gönül bir olsun samanlık seyran olsundu maksat şimdi sarayında versen bunu altın köşkü varmı diyecek kıvamda geçlerimiz.

Son düzenleme:
Bizim buralarda görücü usulü evlenen kızlara "düzen düzülür". Yani kıyafet, ayakkabı, makyaj malzemesi vs. gibi şeyler alınırdı. Hani böyle hep beraber çıkılıp dona varana kadar alıyorlar ya? He işte ondan.
Ama onu da en son 20 sene evvel amcam evlenirken gördüm. Ondan sonrasında hiç görmedim ya, şimdi düşündüm de harbiden görmedim.
Herhalde görücü usulü tanıştınız, fazlaca aile/ el alem ağzıyla konuşuyorsunuz çünkü. Bu ağızlar 25 yaşında bir genç kadına yakışmıyor yalnız. Oldukça eskimiş fikirler bunlar.

Gardırop düzsünler demiyorum ama 1 tane alsın demesi canımı sıktı. Herşeyde az olsun kısıyım diye uğraşıyor bide takı alcaktık ben bileklik istemiştim nişan için almasın diye sorun çıkardı onuda almadım
Bence nişanlının ailesi sıkıntılı insanlar yani iyilerdir belki kendilerince bilemem ama evlendikten sonra sorun yaşayacak gibisin. Ha kıyafet almak zorunda değiller ben aldırmamıştım çok ısrar etmelerine rağmen sonuçta benim kıyafete ihtiyacım yok aç gözlü görünmek istemem asla tek aldırdığım çanta oldu onuda gittim uygun bi yerden aldırdım 3 sene önce 60 tl falandı ve utanmıştım niyeyse ama madem alışverişe çıkıldı 1 tane alınsın demesi komut vermesi varken kısması saçma olmuş.

Biz evlenirken her şeyi kendimiz yaptık. Düşün şu annelerinizin babalarınızın yakasından artık :işsiz:

Genel bir yazı olacak ama adet adı altında yapılanlar çok ağır değil mi?
Konu başlığı gelin alışverişi olunca sandım ki konu sahibesinin yakında nikahı var nikah alışverişine çıkılacak.
Örf adettir kimsenin geleneklerine bir şey diyemem ama bana bu tip adetler çok ağır geliyor, bir çift evlenmek isterken sözü siz yapacaksınız düğün olmazsa olmaz, beyaz eşyaları mobilyaları alın, şu kadar altın takılsın, bohça çıkarılsın, nişanlı kıza kıyafetler, bayramda boynuzları arasına altın takılı koç, anneye süt hakkı babaya başlık parası😱

Aileler evlatlarına illa da destek olacaksa herkes elinin erdiği parasının yettiğini yapmalı bence, çevremde görüyorum erkek aileleri kredi çekiyor dünya kadar borçlanıyor yıllarca o borcu ödeyeceğim diye uğraşıyor.

Bu adetleri istemek ve uygulamak başka adetleri de beraberinde getiriyor sonra, gelin alınan bir eşya gibi görülüp kayınvalide evine haftalık rutin ziyaretler isteniyor, kayınvalide evinde temizlik, bayramlarda önce eş ailesine ziyaret talebi oluyor, gelin ağaç kovuğundan çıkmış gibi davranılıyor.

Gelin isterse kayınvalide de karşılık bekliyor, bilmiyorum bana çok tuhaf geliyor şahsen, ne kimse benim yaşayacağım eve bir çöp alsın ne de aldığı üzerinden üzerimde hak iddia etsin istemem, başkalarıyla kıyaslayıp değerimi altınla, kıyafet, mal mülkle belirlemem.

Son düzenleme:
Çalışın o zaman?
Yok, zor iş çalışmak Lou hanım.
Kim sabah kalkacak tatlı uykusundan? :KK51:
Bende var bir salaklık herhalde. Her sabah beşte kalkıyorum, ayazda yola düşüyorum. Bir nişanlı bulsam, tüm giyim ve kozmetik alışverişlerimi yaptırsam çok daha rahat ederim. Hem de hiç yıpranmam. :KK45:

Burada geçen senelerde, bayramı nişanlı olarak geçiren ve nişanlısının ailesi tarafından, boynuzlarina bilezik takılmış bir koç getirilmedigi için isyan eden bir üye vardı, o geldi aklıma.

Hatta yine nişanlı bir üye, nişanlısının harçlık vermediğinden dem vurmuştu. Babası annesine verirmiş zamanında

Ben artik şaşırmıyorum böyle isteklere. Bunlar aldirilmazsa, nasıl hava atılacak, sağda solda, sosyal medyada? Geri mi kalsinlar?

Bizim koyde kiz nisanlandi mi
Evlenene kadar nisanlisi her gormede bir kat kiyafet alir
Tabi boyle gardirop duzme falan yok
Kuzenim istemez ama adet boyle dediler yaptilar

Başkalarının nişanlıları bi ihtiyacını varmı diye sorarlar benimki daha hiç sormadı. Ailesi hiç aramıyor beni soğuklar çok
bu yaşa kadar bir gün nişanlanırım da tüm kıyafetlerimi erkek tarafına aldırırım diye beklediniz ha.cidden yazık üzüldüm adınıza

Gelin alışverişine yazın çıktık kıyafet alcaktım kv 1 tane alsın başka almasın demiş bende 1 tane öylesine bi takım kıyafet aldım. Kv öyle söyleyince hevesim kalmadı. Şimdi kış oldu ne bi mont alalım ne kışlık bişeyler alalım diyorlar. Hiç bişeye ihtiyacın varmı alıncak bişeyin varmı diye sormuyorlar. Etrafımda benim gibi nişanlı kızlar var kıyafetlerini herşeylerini istedikleri gibi aldılar. Hatta yazlık kışlık alışverişleri ayrı oldu.Her ay nişanlıları bi ihtiyacını alıyor. Bende bunları gördükçe sürekli moralim bozuluyor. Artık sürekli bunları düşünmeye başladım. Durumları da iyi ama
Vallaha tatlım kimse sana bir şey almak zorunda değil... Daha sonra benimde kv öyle her şeyi dört dörtlük yapmadı hiçte böyle triplere girmedim...ha beklenti olur çok normal ama kimseyle kendini kıyaslama....daha büyük sorunlar yaşama inşallah tatlım evlilik çok farklı yani böyle şeylere şimdiden takılırsan daha çok sorun olur

Gelin alışverişine yazın çıktık kıyafet alcaktım kv 1 tane alsın başka almasın demiş bende 1 tane öylesine bi takım kıyafet aldım. Kv öyle söyleyince hevesim kalmadı. Şimdi kış oldu ne bi mont alalım ne kışlık bişeyler alalım diyorlar. Hiç bişeye ihtiyacın varmı alıncak bişeyin varmı diye sormuyorlar. Etrafımda benim gibi nişanlı kızlar var kıyafetlerini herşeylerini istedikleri gibi aldılar. Hatta yazlık kışlık alışverişleri ayrı oldu.Her ay nişanlıları bi ihtiyacını alıyor. Bende bunları gördükçe sürekli moralim bozuluyor. Artık sürekli bunları düşünmeye başladım. Durumları da iyi ama
Bence gerek yok ne münasebet Alıyolar canım. Kendiniz alin hic gerek yok ilerde söylerler daha zorunuza gider

Bir oğlum var gelin böyle şeyler isterse benim isteklerim de ;
1) Gelin hergün evime gelip , temizliğimi , yemeğimi yapıp evine yatmaya gidecek
2) Misafirlerimin ikramlarını hazırlayacak
3) Aylık büyük temizliğimi yapacak
4) Torunuma benim adımı koyacak
5) Tüm bayramları benim evimde geçirecek
6) Hasta olunca bakacak
gibi gibi isteklerimi sıralarım işine gelirse 😂😂
Erkek anneleri atağa geçti 😂😂

Back
X