Gelinsin,kölesin zihniyeti..fikirleriniz..

gulbahce

Üye
Kayıtlı Üye
15 Ekim 2012
3
0
16
Ankara
Arkadaşlar ben 20 li yaşların sonunda eğitimli iş güç sahibi bi hatunum.Eşimde aynı.Aramızdaki fark ben büyükşehirde büyüdüm o köyde.Çocukluğumdan itibaren kendi işlerini kendi halleden biriyim.Evlenmeden önce birkaç yıl iş sebebiyle ailemden ayrı yaşıyordum.Çalıştığımız yerde tanışıp kısa sürede evlendik. Eşim oldukça kibar saygılı yardımsever çevresinde ve ailesinde sevilen biri.Eşimin ailesi köyde yaşıyor.5 kardeşler hepsi okumuş.Evlendik ve alışkın olmadığım şeylerle karşılaştım.İlki eşimin maaş kartımı istemesi,para sorunu.Asla vermem buarada evin maddi giderlerinin çoğu benim üstümde.Bu arada eşim ev işlerine karışmıyor canı isterse bazen yemek yapar.İkincisi köye gidip sık sık kalmak istemesi bensiz gitmek istemez.(mesafe 90 dk)Ben başka yerde rahat edemiyorum. Nedense eşim kısa mesafe bile olsa ile kardeşlerinde kalmak ister. Tabi bu köyde kalışlarda eşim, ailesine el pençe divan durmamı istiyor.Ailesi köydeki gelinlere bakıp ırgat gelin fantazisini yaşamak istiyorlar. Mesela aile erkekleri büyükten küçüğe uzanmış oturuyor eşimde dahil ben koca koca sinileri falan taşıyorum.Sözde okumuş medeniler biride kalkıp yardım etmiyor benim görevimmiş.Tabiki bir iki gün dayanıp resti çektim herkes bi işin ucundan tutsun diye.Bu kalıplara uymadığım için bütün aileni suratları bana hep beş karış.K.peder hayvancılık yapıyor ve ev ahırın üstünde.B enim için kokudan dolayı gece yatısı kabus Ayrıca köy ortamı olduğu için hijyenik değiller.Yeni geline yatak falan yapılr bunlar ömemsemiyor asırlık yataklarda yatırıyorlar.Gidince tepeleme bulaşık beni bekler nerde hazırlık.Yinede gidince mutfaktan çıkmam iş yaparım.Eşim ailesine çok düşkün sık sık konuşur.Benim ailem uzakta ben genelde yalnız giderim,o senede bir gelir.Bana ailesiyle samimi olayım diye baskı yapar benimkileri bayramda seyranda arar.Ben baskı yapmam zorla samimiyet olmaz.Bunların dışında evliliğimz güzel birbirimizi seviyoruz.Ama ailesi yüzünden sık kavga ediyoruz.Yüz verince astarını istiyor anlayış gösteremiyorum.Ben istiyorum ki eşim boş zamanlarında sık gitsin köye benide ayda bir götürsün gece kalmayayım.Ailesiyle sıcak ilişkileri sürsün ben mesafeli olayım ve onlar beni böyle kabullensin. ÇOK MU ŞEY İSTİYORUM .GECE YATISI OLMASI ŞART MIDIR?

Bencede baştan sakın alıştırma derim,yani tavrını koy;
zaten sosyal hayatta bizlerde erkekler kadar çalışıyor,yoruluyoruz,insan boş tatil günlerinde dinlenmek istiyor
hiç öyle gidip kimseye hizmet edemem walla, sizde çalışan bi bayan olarak oraya gittiğinizde işinizin ne kadar zor olduğunu,
çok çalıştığınızı ,çok yorulduğunuzu sürekli dile getirin,
inanın etrafıma bakınca şunu anladım,ağlamayana meme yok bu devirde

Şart değil,mecbur değilsin.
Hele o senin ailene bu kadar mesafeliyken sen samimi
olmak zorunda hiç değilsin.
Ben bu tarz bencilce sevgilere sinir oluyorum.
Otur bir bir konuş.
Bu evlilik böyle huzur içinde sürmez benim mutsuzluklarım
var. İnanıyorum ki sen de mutsuz olmamı istemezsin.

Çok sık gidip başka evde kalmak bana kötü hissettiriyor.
Boş zamanlarında bensiz gitsen aileni görsen ama beni anlayışla
karşılasan mutlu olurum. Ben sana ailemle görüşmen konusunda
nasılsam sen de öyle ol lütfen.

Evliliğimi evimde huzurla yaşamak istiyorum.
Ailene ayda bir gidelim bu konularda anlaşalım ve uyalım.
Abartı ilişkiler evliliğe karşı duygularımı olumsuz etkiliyor lütfen beni anla
şeklinde konuşma yapabilirsin..
Umarım eşin seni anlar..
Eşimin ailesi sözcükleri yan yana gelince tüylerim ürperiyor:ssz:

Konuşmalar işe yaramıyor iş inada bindi evet köye gidince çok yorucu bir işim olduğundan bahsetmeliyim tavsiyenize teşekkürler

nasıl alıştırırsan öyle gider cnm..
kalmak istemeyebilirsin ki ne işin var evin dururken oralarda...
artı bütün bi haftanın yorgunluğu yetmezmiş gibi extra iş orda da var...
haklısın, Allah yardımcın olsun...

Bende yas calışma hayatı olarak senle ayniyim
Esimin ailesi seracılık yapıyor
Daha bugün gittik yanlarına
Sofrayı kaldıracaktım
Kayinbabam by pass oldu 3 sene önce
Siniyi ben kaldırayım diye fırladı
Tabi ben izin vermedim
Kv yemeği yaptı bulaşığı bırak ben yıkarım dedi
Ona da izin vermedim
Bende bugünlere kolay ulaşmadım ama başka dertlerim oldu
Nitekim tavrımı koydum
Beni böyle kabul ettiler
Sende taviz verme
Kişiliğini göster
Kolay is degil cidden çalışıp evi çekip çevirmek
Birde üstüne gelinlik hatta kölelik yapmak kabul edilemez
Zamanla asacaksın sende
Yalnız benim esim ailesi konusunda senin ki kadar yanlı değildir
Esim cok destektir bana
Sen ise eşini eğiterek başlamalısın
Sonra esınle beraber ailesini duzeltirsin
Allah kolaylık versin

köylü adamı alırsan böyle olur tabii.küçümseme anlamında söylemiyorum ama anlaşılan yaşam tarzlarınız farklı onlar için gelin köledir bu ülke gerçeğidir gelin ne denirse yapmak zorundadır zira böyle görmüşler.tepkini koy. gerekirse iş yapma. ben şehirde büyüdüm köylü adetlerinize uyamam kusura bakmayın de. sert ol. yoksa ezilirsin.

Nisanli oldugunuzda farketmedin mi

Eger boylelerse

Nisanliykende is beklemislerdir senden

Bencede tavrini koymalisin

Bu olabiliyor bazen. aslında bunun köylülükle değil kültürle alakası var. Annemler köyde büyümüş ama gelinden bir bardak su istemez. Hele ağır sofra vs. hayatta kaldırtmazlar. Benim kayınpeder ve kayınvalide de büyükannelerinden büyükbabalarından itibaen şehir insanı olmuşlar ama bekliyorlar işte. Eskiden sırf erkek çalışırmış ev işleri haliyle kadına kalırmış. Şimdi kadın da çalışıyor ama ev işleri hala kadında. Erkekler tembellik yapmak adına bunu gelenek gibi göstermemeliler.

kendimi okur gibi oldum.. sizden tek farkım çalışmıyorum (kpssye hazırlanıyorum) eşim aileme siz diye hitap eder ancak bana gelince samimi olmalısın çok soğuksun der..
ka. yıllık evlisin bilmiyorum ama şu 6yıllık evliliğimde ben kendi adıma şunu anladım ... nasıl alıstırısan öyle gider.. erkek milleti biz kadınlara yapacak eli mecbur gözüyle bakıyorlar .. biz imzaları ırgat olmak için atmadık herhalde!! eşine söyleceksiniz anlatacasınız sıkıntılarınızı..anlayana kadar anlatacaksınız (yani işine geldiği gibi değil sizin magdur oldugunuzu görsün)
k.valideme bulasık mak alındı..ne zaman gitsem hep elimde yıkadım mak.asla kullandırtmadı bana..bunun adı eziyet değilde nedir???!!! buz gibi sularla ellerim dondu..
22 saatlık yol mesafemiz var aramızda..gittiğimizden benden kahvaltı sofrası beklerler.. onca yol yorgunlugu hiçe sayılır ve ben sigara boregi filan kızartmaya calısırım..kuru kuru kahvaltı istemezler cunku.o kahvaltı hazırlarken yutmak zorunda kaldığım laflarda cabası.
5yıl boyunca bayramlarda ailemin yüzünü görmedim (bayram başka oluyor herkes bir arada oluyor ,başka zaman gitmenin kıymeti yokki)

vsvs nedenlerden ötürü artık gitmiyorumm .. eşimi tek gönderiyorum artık.. 20gunluk izne çıkcak oda.. bende kendi ailemin yanına gidicem böylelike.

zaten artık eşimde istemiyor onunla gelmemi.. ben dısarda arkadaşlarımlayken senin dırdırını çekemem diyor ,gelme :) çok heves ediyorsan 3-5gunlugune gel hani özlediysen diyor.. tatlı dilli insanlar olsalardı ben yine onca işi yapardım gelirdim ne olacak.. sürekli laf sokusturup azarlıyorlar beni hareketlerimden ötürü (bacak bacak ustune attım diye benı ağlattılar) , köyde herkes bırbırlerıne akraba ben yabancı olarak sevemediler benı bir turlu..k.validem eger hamile kaldıysan aldırmamı söyledi,evliliğimiz daha oturmamışmışş..6yıl olmus bu saatten sonrada oturmasın bi zahmet..şimdi benim gönlüm kırık o yuzden gitmek istemiyorum ama ne hıkmetse köyüde çok özlüyorum büyükşehirde doğup büyümüş biri olarak..sanki yıllarım köyde geçmiş gibi çok özlüyorum :( çalıştığım zaman ilerde köye ev yaptırmayı dusunuyorum acıkcası.

Ne kadarlik evlisin bilmiyorum ama bastan tavrını nasıl koyarsan oyle gider. Benim 4 yıl olacak evlendiğim
Biz epey uzakta oturuyoruz kayınvalideye aramızda 1100 km var. Ben evlendiğim ilk ayda kv ev taşıdı o ara sık sık arayıp laf sokardi kimse yardım etmedi oglum( Ordaki oğlu) bak gelip dgr oğlun yardım etmedi falan diyor, diye bize laf sokuyordu. Ki biz de cok yogun çalışıyoruz. Ben yine saflık yapıp kocama dedimki sen gelemiyorum ben gideyim yardım edeyim, kocam izin vermedi bensiz oraya gitmeni isteniyorum dedi.basta tuhaf geldi.
Aradan bir iki ay daha gecti. Kv ye misafir gelmiş gun yapıolarmis. Ailenin dgr gelinleri kv ye bak biz burda sana hizmet ediyoruz gelinin yok ortalarda demişler. Sanki aynı ildeyim. O da demişki merak etmeyin bir dahaki günde ben de onu getirttirim size hizmet eder lafa bak:) ve bunu kendisi bana anlatıyor. Anlatınca cok sinirlendim ama yine ses tonumu yükseltmeden dedimki anne deseydin benim gelinim sizin gibi koca parası yiyip marka pesinde gezip be alsam diye bakmiyo. Geç saatlere kadar çalışıyor. Kv nin cok zoruna gitti , ama o ginden beri tek kelime etmedi. Simdi de her Biraraya geldiğimizde abartacak söyle yogun calisiyorum, cok yoruluyorum diyorum. Ne oraya gittiğinde cok is goruyorum be de kv yanıma gelince bana is yaptırıyor.
Mütevazılik her yerde ise yaramıyor biraz burnun havada gezeceksinki kıymetin bilinsin bir sey söylemeye çekinsinler.

sizin ve arkadaşların bahsettiği sıkıntıları yaşayan,içinde kanayan bir yarası bulunan biri olarak söyleyebilirim ki;o zihniyeti ne yapsak değiştiremeyizz.....

biz aynı şehirdeyiz...3 yıllık evliyim...sürekli psikolojik baskıya maruz kalıyorum...eşime söyledim mi üstüne bir de onunla tartışıyoruz...kesinlikle görmüyor kabul etmek istemiyor..

önceleri sana öyle gelmiştir diyordu...sonra ben şimdi konuşursam dolduruyor derler zamanı var oldu....derken sen beni ailemden soğutmaya çalışıyorsun dedi.....vakit ilerledi onlar yaşlı

ben onları kıramam ne yaparlarsa yapsınlar oldu ve ben hem eşime hem ailesine gerçekten çok kırgınım....

benim de kayınvalidemin evinde bulaşık makinesi var fakat inatla bana elimde yıkattı uzunca bir süre....ama baktım kışın olmuyor....sıcak su olmasa neyse kombi var ama sıcak suyukapalı

ve anlamadığım bir sistem....ellerim donuyor hiç sormadan makineye dizmeye başladım.....eşim de sağolsun bir kez demedi ya sıcak suyu açın yada makineye dizsin....

evlendiğimin 4.günümüydü neydi gittik dağ gibi bulaşığı bana yıkattı...surat astı....hiç gitmiyormuşuz:))günaşırı ordaydık diyebilirim..gitmemiş halimiz bu oluyor....

bekar görümcem var....ben çay servisi yaparken kalkıp bir bardak da ben doldurayım demez....birininki biter doldurur getiririm öbürü bitmiş onu da doldururum diğeri bitmiş...ben buarada

habire gidip geliyorum ama görümce hanım rahatsız olmak ne kelime gayet rahat oturur...

eşime yiyecek içecek gelir ama bana teklif dahi edilmez eşim farkına varmaz tabi yine....

görümcem eşime napıyorsun falan der bana bir hoşgeldin demez.....kaynım da aynıydı o biraz düzeldi....

bana temizlik yaptırmanın hazzını yaşayamadıkları için sürekli başkalarının gelinlerini örnek verirler.......

sürekli emir yağdırır kvalidem....kızına dahi yapamadığı herşeyi benim üzerimde uygulamaya çalışıyor....

artık haftada 1 gidiyoruz...ama onda da yetmeyi başarabiliyor....geçen hafta gittik...yılbaşında çağırmamışız küsmüş...surat astı durdu....dediğini yaptırmak için uğraşıyor..

eğer ben söylediklerine cevap verirsem bana söyledikleri yetmez eşimi arayıp şikayet eder.....o da bana kızar...kaç kere şikayet etti....temizlik yapmış çok yorulmuş ben yardım

etmiyormuşum diye ağlamış eşime....eşim de diyorki birdaha anneme yardım etme de gör.....okadar kavga ettik ki bu sebeplerden....napabilirsin dedim ayrılacakmısın.....aman nolur ben

annenin her işini yaparım derim sandı herhalde.....

tek başıma da gidiyordum önceden.beni tek kıstırınca daha çok üstüme geldiler ve ben de eşimle gidip eşimle kalktım onun için aramış ağlamış....

gittiğimiz geldiğimiz heryeri öğrenmeye çalıştılar biara ....sürekli telefon nerdesin nerdesin....onlara gitmiyorum ya acaba nerdeyim.....

evlendiğimizde çalışmıyordum bidönem....sürekli bunuda koy işe boş boş oturacağına çalışsın dedi...ve eşim hiç ses edemedi....onların bir işine yaramıyorum oyüzden oturmamın

anlamıyok:)))

kendilerinden okadar soğuttular ki artık yüzlerini göresim gelmiyor...eşimin hatrı için biraraya geliyorum ama anlayan yok....

daha çocuğumuz yok ona gelen yorumları da sayarsam sizin

konuyu işgal ederim...yatak odası konularımıza kadar karıştı....çok bezdirdi....şuan psikolojim çökmüş durumda....mide rahatsızlığım çıktı ortaya...reflü oldum...sürekli midem bulanıyor

stresten...kalbim ağrıyor ama benim için endişe eden yok inanmıyorlar bile:))

aramızda 1 mahalle yarım saatlik mesafe olduğu halde birlikte yaşamak istiyorlar birde:))beni öbür dünyaya tez elden göndermek için sanırım....

takmamaya çalışın bunu yapamayan biri söylese de.....

eşinle sürekli konuşup ikna etmekten ve kendinden taviz vermemekten başka şansın yok,

bir kaç ay önce kv e misafir gelmiş oda eşime anlattı eşimde sovr86 yı da çağırsaydın yardım ederdi dedi, lafa bak sanki ben hizmetçi köle gel diyince gidicem gelme diyince gitmiycem . telefonu kapatınca dedim sen nasıl karar verirsin buna , ben senin kafanda tanıığın gelin modeli değilim flört ederken de değildim evimin sorumluluklarını yerine getiriyorum gerisi vs hastalık vs olur o zaman ayrı ama yok temizlik var yok misafir var vs vs lerle ben hiçbiryere gitmem , kimsenin yanında da el pençe divan durmam öylesini istiyorsan öylesini alsaydın beni tanıdğında da ben böyleydim.

bu konuşma üzerine bazı durumları hafifledi sende sürekli konuşarak kafasına sokabilirsin belki bu tarz olayların insanı olmadığını

eşinle sürekli konuşup ikna etmekten ve kendinden taviz vermemekten başka şansın yok,

bir kaç ay önce kv e misafir gelmiş oda eşime anlattı eşimde sovr86 yı da çağırsaydın yardım ederdi dedi, lafa bak sanki ben hizmetçi köle gel diyince gidicem gelme diyince gitmiycem . telefonu kapatınca dedim sen nasıl karar verirsin buna , ben senin kafanda tanıığın gelin modeli değilim flört ederken de değildim evimin sorumluluklarını yerine getiriyorum gerisi vs hastalık vs olur o zaman ayrı ama yok temizlik var yok misafir var vs vs lerle ben hiçbiryere gitmem , kimsenin yanında da el pençe divan durmam öylesini istiyorsan öylesini alsaydın beni tanıdğında da ben böyleydim.

bu konuşma üzerine bazı durumları hafifledi sende sürekli konuşarak kafasına sokabilirsin belki bu tarz olayların insanı olmadığını

benim eşimden bu gibi duruma muhteşem bir yorum gelmişti onu hatırladım:annesi misafirle mi ilgilenecekmiş hizmet mi edecekmiş:))))hazır gelin varken niye kendini üzsün ki....birkereye mahsus gittim ama birdaha beni hiç bir kuvvet gönderemez dedim eşime ve de gitmedim...biz varken misafir gelirse de onlar kalkmadan kalkmayacakmışız...kvalidem onun pazarlığını yapmıştı....tabi gelenler emekli gece yarılarına kadar oturabiliyorlar...ama biz sabah erkenden kalkıyoruz pilimiz bitiyor resmen,hiç düşünen yok....hizmet ettirecek,oturduğu yerden emir yağdıracak milletin yanında,kendi oturup sohbet edecek....kim gelirse gelsin eşim 9a kadar falan duruyor gidiyoruz diyor ve bitiyor...çok bozuluyordu başta ama alıştı...

Son düzenleme:
benim eşimden bu gibi duruma muhteşem bir yorum gelmişti onu hatırladım:annesi misafirle mi ilgilenecekmiş hizmet mi edecekmiş:))))hazır gelin varken niye kendini üzsün ki....birkereye mahsus gittim ama birdaha beni hiç bir kuvvet gönderemez dedim eşime...

bende aynısını yapardım ki misafir gittikten sonra söyledi bana eşime de dedim bir kereye mahsus annein gönlü kırılmasın diye giderdim ama bir daha asla dedim ki o ara da yıllık izindeydim dedim annenin misafirlerine yardım etmek için almadım ben bu izni , bak bak sen de deseydin annene yardım için mi aldın beni alaydın bi hizmetçi :) eşinde uyanık espriyle karışık yumuşatmaya çalışıyor seni , valla böyle durumlarda alıştırmamak lazım diye düşünüyorum kırmadan onları kendi düzenimize alıştırmak , kendine güvenmiyorsa almasın kardeşim misafir :))

baştan kartları açık oynamakta fayda var, mesela bi arkadaş yazmış makina var elde yıkıyorum asla yıkamam şahsen, süs diyemi alındı o, geline iş yaptırdım egosu yaşasın diye tatlı canımı üzemem, ne kadar ekmek o kadar köfte, bizim aileler Ankarada biz Batmandayız, iznimizin yarısında benim ailemde yarısında onlarda olucaz, ya da tamamen ailelere bölünebiliriz, o ailesinde kalsın ben ailemde arada bir araya geliriz

bende aynısını yapardım ki misafir gittikten sonra söyledi bana eşime de dedim bir kereye mahsus annein gönlü kırılmasın diye giderdim ama bir daha asla dedim ki o ara da yıllık izindeydim dedim annenin misafirlerine yardım etmek için almadım ben bu izni , bak bak sen de deseydin annene yardım için mi aldın beni alaydın bi hizmetçi :) eşinde uyanık espriyle karışık yumuşatmaya çalışıyor seni , valla böyle durumlarda alıştırmamak lazım diye düşünüyorum kırmadan onları kendi düzenimize alıştırmak , kendine güvenmiyorsa almasın kardeşim misafir :))

çok doğru...misafire bile hizmet edemiyorsa evin temizliğini yapamıyorsa nasıl o evin hanımıyım diyebiliyorlar anlamıyorum....

benim eşimden bu gibi duruma muhteşem bir yorum gelmişti onu hatırladım:annesi misafirle mi ilgilenecekmiş hizmet mi edecekmiş:))))hazır gelin varken niye kendini üzsün ki....birkereye mahsus gittim ama birdaha beni hiç bir kuvvet gönderemez dedim eşime ve de gitmedim...biz varken misafir gelirse de onlar kalkmadan kalkmayacakmışız...kvalidem onun pazarlığını yapmıştı....tabi gelenler emekli gece yarılarına kadar oturabiliyorlar...ama biz sabah erkenden kalkıyoruz pilimiz bitiyor resmen,hiç düşünen yok....hizmet ettirecek,oturduğu yerden emir yağdıracak milletin yanında,kendi oturup sohbet edecek....kim gelirse gelsin eşim 9a kadar falan duruyor gidiyoruz diyor ve bitiyor...çok bozuluyordu başta ama alıştı...

oğlu seninle evlenene kadar hiç misafir gelmiyodu heralde bunlara, o zaman nasıl hem hizmet edip hem misafirle ilgileniyodu, annasına çok acıyosa kalksın kendi yapsın, ben kendi annemin günlerinde bile evden sıvışan insandım kimse kusura bakmasın

Back
X