Bu siyasi ekonomik şeylerle alakalı bilginiz olması biraz da sizin ilgi alanınıza bağlı, kendimi övmek için söylemiyorum yanlış anlasılmasın, 10 yaşında dünya haritasını ezberlemiştim, dünya iklimini öğrenmiştim çünkü ilgim vardı. Ama kimse kafamın içine fen bilgisini atomu vs aklıma sokamadı :-D dediğim gibi başka bir alanda ilginiz varsa kendinizi onda geliştirebilirsiniz, yabancı oyuncu yıldızları bilmenize gerek yok diye düşünüyorum, bol bol haber izleyin ve tarihi romanlar okuyunMerhaba arkadaşlar,
Benim derdim genel kültürümün eksik olması. Şöyle ki herkesin benden bilmemi beklediği bazı ekonomik/siyasi/kültürel olayları bilmiyorum. Bunun yanı sıra şu ülke nerededir, bilmem kim kimdir gibi çoğu insanın bilmesi gereken basit konularda bile bilgi eksikliğim çok fazla. Dünyanın tanıdığı oyuncuların, starların yüzünü bilsem bile ismini bilmiyorum mesela.
Peki bu yaştan sonra (24 yaşındayım) genel kültürümü nasıl artırabilirim? Entelektüel nasıl olunur? Ben bunun ufak yaşlardan gelen okuma, izleme, öğrenme merakı ile olduğunu düşünürdüm ama şuan açığım çok fazla ve çok kültürlü insanların yanında ezik kalıyorum.
Bir de genel kültürüm artsın diye yaptığım çalışmalardan sonra öğrendiklerimi unutuyorum.
Öğrenmenin yaşıyoktur. Ben herşeyi biliyorum diyen hiç birşey bilmiyordur.
Siz ne güzel eksik yanlarınızı fark etmişsiniz bu bile ayrıcalık.
Gec kalmis sayilmazsin ki.oncelikle tv.de izlediklerini suzgecten gecirerek baslayabirsin,haberlere agirlik ver,spor kanallarini bile izleyebilirsin,haber izlerken alt serittekileri bastan sona kadar bile okusan,bulteni ozetlemis gibi olursun.
Bunun disnda,gazete,dergi,belirli tarih kitaplari vardir onlari okuyabilirsin..belgesel filan izlemeyi seviyorsan,yavas yavas bi birikim olmaya baslayacaktir. Mesela ben harita bakmayi cok severim nedense.atlasin olsum bir tane.aklina gelen ulkeye bak.denizlere,okyanuslara,daglara,duydugun herangi bir ulkeye ac bak mesela.ulkenin gecim kaynagi,iklimi,yonetim sekli şu bu,istenildiginde bulunmayacak,okunmayacak seyler degil.yeter ki erinmeden iste.
Hergün gazete oku köşe yazarları dahil bu bile yeterli olur.
Genel Kültür bilgileri içeren bir dergiye ve ayriyeten gundemi takip etmen için magazinsel olmayan bir gazeteye abone olabilirsin
Bu siyasi ekonomik şeylerle alakalı bilginiz olması biraz da sizin ilgi alanınıza bağlı, kendimi övmek için söylemiyorum yanlış anlasılmasın, 10 yaşında dünya haritasını ezberlemiştim, dünya iklimini öğrenmiştim çünkü ilgim vardı. Ama kimse kafamın içine fen bilgisini atomu vs aklıma sokamadı :-D dediğim gibi başka bir alanda ilginiz varsa kendinizi onda geliştirebilirsiniz, yabancı oyuncu yıldızları bilmenize gerek yok diye düşünüyorum, bol bol haber izleyin ve tarihi romanlar okuyun
İnternette verimli vakit geçirin. İnternet doğru kullanılırsa inanılmaz bir kaynak, vakit öldürmektense girip ilginizi çeken şeyleri araştırın.
İkincisi de kendinize spesifik bir ilgi alanı bulup derinlemesine onu araştırın.
Ne demiş atalarımız bilmemek değil öğrenmemek ayıp.
Benim coğrafyaya başka ülkelere çok ilgim vardıilkokuldayken o dönem Barış Manço'nun programı vardı başka ülkelere giderdi gözümü dört açar izlerdim. Bir de oyun oynardık arkadaşlarımla ülkeler atlası kitabını getirdiğimizde mesela biri ülke söylerdi hemen haritadan bulmaya çalışırdık o yüzden pek çok ülke hangi kıtada aklımda kalmış. Tarih severdim tarihi filmleri çizgi filmleri izlerdim ilgiyle alakalı birşey. Şimdi şu an mesela bu Ntv Cnbc-e E2 Bloomberg CNN Turk gibi kanallara boş buldukça bak çok güzel ilgi çekici belgeseller oluyor başka belgesel kanalları varsa sosyal kültürel tarihsel belgesel varsa izle. İnternetten ya da bizzat bu dergiler var National Geography Atlas gibi onları takip edebilirsin. Facede pek çok sayfa var ben üyyeyim mesela orada çok ilgi çekici bilgiler öğrenilebiliyor. Tarih cografya sosyal gündemle ilgili sayfalar özellikle.
Bunu yapmak istemen harika bir şey
İlgi alanlarına göre dergilere abone olabilirsin hatta ona da gerek yok internette o kadar çok ücretsiz makale ve e-book var ki...
Ayrıca televizyonu kaldırıp atabilirsin bence tamamen saçma sapan şeylerle dolu gibi geliyor bana artık
Televizyon yerine internetten gündemi takip etmek daha güzel, daha doğru bilgilere ulaşmak mümkün...
her seyi bilmek mümkün degil zaten. Ama öğrenmek mümkün. Biz küçükken genel kültür ansiklopedisini rastgele açar oradaki aciklamalari okuyup neyden bahsettiğini bulmaya calisirdik.. En sevdigimiz oyundu.
Dunya haritasini ezberlemek yerine öğrenmek cok onemli ki hic zor degil. Hangi ülke nerede falan diye iklimlerine bakarak da bulabilirsiniz. .
Yani kisacasi, okuyun, okuyun, okuyun. Her seyi okuyun. Ozellikle ansiklopedi okumaniz cok daha faydali olur..
Bir de genel kültürüm artsın diye yaptığım çalışmalardan sonra öğrendiklerimi unutuyorum.
Kendinize uygun bir öğrenme/akılda kalma metodu yolu belirleyin o zaman. Ben tarihi bir olayı merak ettikten sonra onla ilgili bulabileceğim her taraftan kaynağı okurum, her taraftan belgeseli/filmi izlerim, geride kalanlar da benim bilgim olur zaten, sadece yazılı kaynak üstünden gitmem yani, görsel, işitsel, yazılı şeyler ve kurgu yönü de bir arada olunca unutmak
mümkün değil.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?