- 27 Kasım 2014
- 456
- 250
- 133
Bu siyasi ekonomik şeylerle alakalı bilginiz olması biraz da sizin ilgi alanınıza bağlı, kendimi övmek için söylemiyorum yanlış anlasılmasın, 10 yaşında dünya haritasını ezberlemiştim, dünya iklimini öğrenmiştim çünkü ilgim vardı. Ama kimse kafamın içine fen bilgisini atomu vs aklıma sokamadı :-D dediğim gibi başka bir alanda ilginiz varsa kendinizi onda geliştirebilirsiniz, yabancı oyuncu yıldızları bilmenize gerek yok diye düşünüyorum, bol bol haber izleyin ve tarihi romanlar okuyun
Öğrenmenin yaşı yoktur, ki daha çok da gençsiniz. Kendinzii geliştirmek istediğiniz konularda kitaplar okuyun, hergün haberleri mutlaka izleyin, ilginizi çeken konularda belgeseller izleyin. Mutlaka işinize yarayacaktır.Merhaba arkadaşlar,
Benim derdim genel kültürümün eksik olması. Şöyle ki herkesin benden bilmemi beklediği bazı ekonomik/siyasi/kültürel olayları bilmiyorum. Bunun yanı sıra şu ülke nerededir, bilmem kim kimdir gibi çoğu insanın bilmesi gereken basit konularda bile bilgi eksikliğim çok fazla. Dünyanın tanıdığı oyuncuların, starların yüzünü bilsem bile ismini bilmiyorum mesela.
Peki bu yaştan sonra (24 yaşındayım) genel kültürümü nasıl artırabilirim? Entelektüel nasıl olunur? Ben bunun ufak yaşlardan gelen okuma, izleme, öğrenme merakı ile olduğunu düşünürdüm ama şuan açığım çok fazla ve çok kültürlü insanların yanında ezik kalıyorum.
Bir de genel kültürüm artsın diye yaptığım çalışmalardan sonra öğrendiklerimi unutuyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Benim derdim genel kültürümün eksik olması. Şöyle ki herkesin benden bilmemi beklediği bazı ekonomik/siyasi/kültürel olayları bilmiyorum. Bunun yanı sıra şu ülke nerededir, bilmem kim kimdir gibi çoğu insanın bilmesi gereken basit konularda bile bilgi eksikliğim çok fazla. Dünyanın tanıdığı oyuncuların, starların yüzünü bilsem bile ismini bilmiyorum mesela.
Peki bu yaştan sonra (24 yaşındayım) genel kültürümü nasıl artırabilirim? Entelektüel nasıl olunur? Ben bunun ufak yaşlardan gelen okuma, izleme, öğrenme merakı ile olduğunu düşünürdüm ama şuan açığım çok fazla ve çok kültürlü insanların yanında ezik kalıyorum.
Bir de genel kültürüm artsın diye yaptığım çalışmalardan sonra öğrendiklerimi unutuyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Ben de tam bir gereksiz bilgiler ansiklopedisiyim. Ama neden, çünkü okuyorum, okuyorum, okuyorum. Sadece roman okumuyorum, her gün muhakkak gazete alınır bizim evimize, sosyal medyayla destekleyerek gündemi bu şekilde takip ederim. Twitterda şarkıcı, oyuncu takip etmem mesela, köşe yazarı, gazete sayfaları falan takip ederim. Bir de gündemi takip eden fenomenleri takip ederim. Aylık süreli yayınlara aboneyiz, bütün ay ara ara elime geçtikçe okurum. Dünya gündemi ve siyaset hakkında genel kültür sahibi olmak bu kadar kolay.
İlgi alanınıza göre kendinizi geliştirebilirsiniz. Ama öğrenmek için uğraşırsanız sonra unutmanız normal, çünkü ilgi alanınız değil. Arkadaşların bazıları söylemiş mesela, benim de çocukluktan coğrafyaya ilgim vardı. Dünya haritası üzerinde ülke hatta şehir bulmaca oynardım. Bu sayede ilkokul bitmeden hangi ülke nerde ve ülkelerin başkentleri aklıma kazınmıştı. Öğrenmeye çalışmadan öğrendim çünkü.
Sinemaya ve müziğe ilgim vardır. Yüzlerce cd ve dvd var evde. Hangi yönetmen hangi filmleri çekti, hangi oyuncu kimin filimlerinde oynamayı sever, hangi grup ne zaman dağıldı, ne zaman tekrar birleşti, hangi yıllarda albüm yaptı bilirim. Bu da çok izlemekle, çok dinlemekle alakalı bişey. Aynı zamanda çoook okumakla da alakalı tabi. Sinema ve müzik dergilerine de aboneliklerimiz var. Yenileri, vizyondakileri bu dergilerden takip ediyoruz genelde.
Burda önemli olan ilgi alanlarını keşfedip onun üzerine gidebilmen. Yaşın hiç önemi yok. Ama magazin izlemek, dizi takip etmekle genel kültür sahibi olunmaz. Mesela kitap okumak önemli ama böğürtlen kışı, grinin elli tonu türevi kitaplar sana hiç bir şey katmaz. Okuduğun kitapları da dikkatli seçmelisin.
Arkadaşlar güzel fikirler vermişler de aklıma takıldı madem bilim insanısınız neden kendinizi ilgi alanınız dışında bilgisiz hissediyorsunuz ki? Genel kültür sadece tarih, coğrafya ya da siyaset değildir ki. Şahsen uzun zamandır tvde haber izlemiyorum gündemde olan biteni az çok sosyal medyadan takip edebiliyorum ben özellikle istemesem de paylaşım yapanlardan okuyarak da bir şeyler öğrenebiliyorum. Tarihi oldum olası sevmem, okulda mecburen geçmek için okurduk ama aklımda kalan pek bir şey yoktur. Bilmediğim konu hakkında ahkam kesmemeye çalışırım "bilmiyorum" demekten de utanmam, herkes aynı konulara vakıf olmak zorunda değil. İlgi alanlarım daha çok sağlığı ilgilendiren konulardır. Bu konuda doktorların makalelerini okurum, yabancı dile ilgi duyduğumdan yeni kelimeler öğrenmeye çalışırım, yemek yapmayı ve mutfakta yeni şeyler keşfetmeyi severim.
Herkesle aynı olmak zorunda değiliz, hepimiz farklıyız ve farklı ilgi alanlarımız olabilir. Okumak tabii insana çok şey katıyor arkadaşlar da belirtmişler. Ben kitapları çok severim, aylık dergiler de alırım bunlar da çok şey katıyor insana
benim merak ettiğim,neden bu yaşa kadar bunun eksikliğini hissetmedin?
bazı şeyler bu yaştan sonra imkansız değil ama epey zor..
Yorumunuz için teşekkür ederim. Roman okumakla olmaz demişsiniz, ben genelde roman okurum okurken de keyif alırım ama dediğiniz gibi kültürel birikim oluşturmuyor. Peki sizin bahsettiğiniz kitaplar tarih,siyaset,gezi tarzı araştırma kitapları mı? Eğer bunlar ise tavsiye edebileceğiniz kitaplar varsa not etmekisterim.
Canım bol bol belgesel izle.Her konuda belgesel var ki farketmeden o belgeselden parça parça o kadar çok şey
öğreniyorsun,hem de bazıları filmden daha çok keyif veriyor.Mesela örnek olarak bilimle ilgili morgan freemanın,neil degrasse tyson ın olduğu belgeselleri izleyebilirsin ve tabiki birçok belgesel kanalı var.Bunun dışında sinema arşivi olarak imdb ilk 100 ünden başla hepsi harika filmler ki zaten izlediklerin de vardır.Sanat,siyaset vs ise zamanla gelişecek şeyler,türkiyeden en güvendiğin gazeteyi günü gününe takip et,bbc international vb kanallara bakın,times byabancı yayınları da tarafsız sayılabilecek haberler
almak için takip edebilirsin.Kitap olarak da belli temel eserler vardır klasikler dediğimiz onlardan başla.Bunun dışında ben bazen dnrdan rastgele bir bölüm seçip ordan kitap okuyorum.İnternette yararlanabilecek yer olarak ise bazen yanlış bilgiler olsa da vikipedi var oradan boş olduğun zamanda girip bugünkü seçkin içerik başlığını ve tarihte bu gün başlığını okuyabilirsin.
Roman okumayı ben de severim. Edebiyatta kültürel birikim sağlar. Ama hem romandan romana hem de okumaktan okumaya fark var. Mesela ben bir roman okurken o romanda geçen bazı şeylere kafayı takar ve araştırırım.
Örnek vermek gerekirse, Livaneli'nin Serenat'ını ele alalım. Orda ikici dünya savaşıyla ilgili konular geçiyor. Romanı okurken ikinci dünya savaşını araştırırım yerli yabancı kaynaklardan. Mesela orda batan bir gemiden bahsediliyordu adını hatırlayamadım şimdi, onunla ilgili bir çok şey okudum. Ya da soykırıma uğrayan halklar, o zamanlar yaşamış insanların anlattıklarıyla ilgili falan yüzlerce kaynak buldum oludum. Öğrendiklerini başkalarına anlatmak da bu konuda işe yarar. Pekiştirirsin.
Mesela klasikleri muhakkak okumalısın. Oldukça geniş bir edebiyat birikimi sağlar sana. Sonra önerebileceğim romanlar arasında amerikan sapığı, büyücü, kızıla boyalı saçlar, sofinin dünyası, parfümün dansı gibi kitaplar var. İlk anda aklıma gelenler bunlar. Yüzlerce kitap tavsiye edebilirim. Ama dediğim gibi okuyup geçme. Bunlar roman kurgusu içinde çok şey öğrenebileceğin kitaplardır.
Tarih, siyaset vb konularda birikimi süreli yayınlardan sağlıyorum ben. Mesela ntv tarih, atlas tatil, national geographic gibi dergiler çok işine yarar. Müzik konusunda eskiden roll alırdım, express alırdım. Roll yayını durdurdu exprese de çok az yerde rastlıyorum. Yine bütün dünya dergisi gündemi kavramak ve bişeyler öğrenmek adına çok işe yarar.
Yani canımcım, okumak okumak okumak. Başka yolu yok bu işin.
bol gazete ve kitap okuyabilirsin
televizyonda siyasi yorum programlarını, tarih içerikli programları izleyebilirsin
genel kültür şakkadak oluşmaz
yavaş yavaş ve yılların birikimiyle oluşur
ve o konuda yeterli gördüğün insanları bol bol dinle canım
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?