Genel Kültür Sorunu

En basta haberleri takip et, gazete oku. Sosyal medya kullaniyorsan siyasi gorusune uygun yada degil oyle sayfalari takio et. Bir ideolojiye sempatin vardir mutlaka. Neye sempatin oldugunu neden oldugunu bil. Ayrica turkiye ve dunya tarihi kitap vergileri oku tarih bilgisi sart. Dunyaca unlu sarkicilari bilmemende bi eksiklik degil bence

bi zamanlar facebookum varken bil ve fethet diye bi oyuna sarmıştım, katkısı oluyor genel kültüre, her konudan soru soruyor hem zevkli hem de kültürlenmiş oluyosun. tavsiye ederim

Kesinlikle katiliyorum, benim siyasetle tv dizileriyle populer sarkicilarla falan aram pek yoktur o yuzden herkesin bildigi seyleri bilemeyebiliyorum.

Ama mesela yabanci dillere kulturlere cok ilgim vardir hangi ulke nerde, nasil bir dilleri var dilbilgisi nasildir hangi dillerle baglantilidir falan bunlari cok iyi bilirim cunku ilgim var dedigim gibi. Bir ara cogu dilde gunluk basit konusmalar yapabilecek duzeydim tabi simdi cogunu unuttum.

Ben cok mu zekiyim, hayir. Sadece ilgim oldugu icin bunlari ogrendim ama sorsan cok populer bir aktristi tanimam :)

Öğrenmenin yaşı yoktur, ki daha çok da gençsiniz. Kendinzii geliştirmek istediğiniz konularda kitaplar okuyun, hergün haberleri mutlaka izleyin, ilginizi çeken konularda belgeseller izleyin. Mutlaka işinize yarayacaktır.

biraz aileyle de alakalı olduğunu düşünüyorum..annemle babam çook kültürlü insanlar..
ben de gerekli gereksiz her bi naneyi bilirim..
ama başım göğe ermedi..hatta gereksiz yere beynimi işgal ettiklerini düşünüyorum..
çünkü her bi b.kta elimde olmadan yorum yapıyorum..
ve çok itici bi profil oluyo emin ol, ukala bi görüntü oluşturuyorum farkında olmadan sürekli..
eşimin de çok zayıftır genel kültürü ve bu durumu gurur yaptığı için sürekli her fırsatta eksiğimi bulmaya çalışıyo..
sözün özü: çok menem bişey değil genel kültür nanesi..
ama yine de istersen:
-günlük internetten mutlaka 1 saatini falan gazete okumaya ayır..
ve ilgin olan alanlarda nette ufak ufak araştırmalar yap ara ara..
yani güzel bir okuyucu ve internet kullanıcısı olursan zamanla kendini geliştirdiğini farkedersin..

son zamanlarda çıkan en çok satanlar listesindeki kitaplardan okuyabilirsin. gazete ayrıca nat geo dergileri çok işe yarar.

benim merak ettiğim,neden bu yaşa kadar bunun eksikliğini hissetmedin?
bazı şeyler bu yaştan sonra imkansız değil ama epey zor..

günlük mutlaka bir gazete oku... tabi magazin sayfalarını okuyup kapatma... bilhassa ilk sayfalar... gündemi tamamen anlamış olursun.. bunun yanında bolca bulmaca çöz... bulmacada genel kültür için iyi bir yarardır.. açık oturumları izle tvden.. ben mesela tarih konulu açık oturumlaru kaçırmam çok da severim..zevk alırım izlerken...
o programlar sayesinde çok gelişiyorsun...

Bu yaştan sonra derken?
Yaşla hiçbir alakası yok.
Dilediğin an okumaya başlamak senin elinde.

Genel kültür kalıp gibi öyle stabil bir şey değildir ki.
Adı üstünde "genel".
Her zaman bir yenilik olur.
Elbette ki ülke yerleri değişmiyor vs. ama sürekli öğrenmemiz gereken başka başka şeyler çıkıyor karşımıza.

Ölene dek öğrenmeye devam edeceğiz.

Kendini en başta çokça okuyarak geliştirebilirsin.
Tartışma programları, belgeseller izleyebilirsin vs.
Bunları zevkle yaptın mı tadından yenmez.

Oku, oku, oku, oku... Okumaktan daha öğretici tek şey gezip görmek sanırım, o da zamanla olacak bir şey. İnternet bu anlamda hem büyük bir kaynak hem de büyük bir çöplük. Gereksiz ve yanlış bilgi de çok, faydalı ve anlamlı olanlarda hayli fazla. Öncelikle kendinize ilgi alanları belirleyin, spor, doğa, sanat, sinema, siyaset, edebiyat bu tarz belli başlı şeyler olsun. Nelerden hoşlanıyorsunuz onu anlamaya çalışın. Kuru kuruya okursanız okuduğunuzu unutursunuz, gerçekten öğrenmek için okuyun. Bir sürü şey hakkında bölük pörçük bilgi sahibi olacağınıza 1-2 şeyi gerçekten iyi bilin. Gerçekten çok faydalı sosyal medya hesapları, bloglar, forumlar var. Oralara bakının biraz, neleri seviyorsunuz anlamaya çalışın. En önemlisi de kendinize güvenin, iyi bir dinleyici olun, ezik kalıyorum demişsiniz, herkes sizin neyi bilip neyi bilmediğinizi dışarıdan bakarak göremez, duruş da çok şey ifade eder.

Belgesel kanalları izle.
Biz geceleri uyumadan önce eşim uyusun diye belgesel açarız. Ve ben hemen uyurum. Ama geçenlerde fark ettim ki uzay gezegenler evren hayvanlar dünyadaki nehirler mısır piramitleri vs vs bunlar hakkında bir konu olduğunda ya da bir haber gördüğümde söyleyecek bir sürü şey öğrenmişim. Uyurken dinlediğim şeylerden bile bu kadar çok bilgi edinmişim.

Bence sadece bosverin kimseye birsey kanitlamak, bakın bakın ben entelektüelim maldivleri elimle koymuş gibi bulurum hollywood aktorlerinin 7 sulalesini bilirim demek zorunda değilsiniz. Kaldi ki bunlar da oyle otur çalış öğren şeyler değil. Kitap vs okuyarak birikim kazanirsiniz o ayrı. Gercekten eksiğim kültürel olarak diyorsaniz kitap okuyun, ufku genişliyor insanın

Yorumunuz için teşekkür ederim. Roman okumakla olmaz demişsiniz, ben genelde roman okurum okurken de keyif alırım ama dediğiniz gibi kültürel birikim oluşturmuyor. Peki sizin bahsettiğiniz kitaplar tarih,siyaset,gezi tarzı araştırma kitapları mı? Eğer bunlar ise tavsiye edebileceğiniz kitaplar varsa not etmek isterim.

Şöyle örnek vereyim, 12 Eylül darbesi dediğinizde her Türk insanın kafasında birşeyler canlanır değil mi? ama bir kuantum mekaniği dediğinizde bilip bilmemek karşıdakinin ilgi alanına göre değişen bir durumdur. Herkesle diyalog kurmak ve sohbetlere yabancı kalmamak adına sosyal genel kültür dediğimiz şey gerekiyor. Belirttiğiniz gibi özel ilgi şart değil, ama benim eksikliğini hissettiğim daha genel şeyler. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim bu arada. : )

benim merak ettiğim,neden bu yaşa kadar bunun eksikliğini hissetmedin?
bazı şeyler bu yaştan sonra imkansız değil ama epey zor..

Aslında ara ara eksikliğini hissettim ama önemsemedim, çünkü arkadaş grubum hep okuldandı ve ortak paydamız vardı konuşulan şeylere aşinaydım. Ne zaman ki üniversiteden mezun oldum ve farklı farklı insanlarla diyalog kurmaya başladım o zaman esas eksikliğim ortaya çıktı. Aslında üniversitede çevremi daha geniş tutsaydım ve çeşitli organizasyonlarda yer alsaydım; hem eksik yanlarımı keşfederdim hem de kültürümün genişlemesini sağlardım.

Arkadaşlar, cevap yazan herkese çok teşekkür ederim hepsini not ettim.

Canım bol bol belgesel izle.Her konuda belgesel var ki farketmeden o belgeselden parça parça o kadar çok şey
öğreniyorsun,hem de bazıları filmden daha çok keyif veriyor.Mesela örnek olarak bilimle ilgili morgan freemanın,neil degrasse tyson ın olduğu belgeselleri izleyebilirsin ve tabiki birçok belgesel kanalı var.Bunun dışında sinema arşivi olarak imdb ilk 100 ünden başla hepsi harika filmler ki zaten izlediklerin de vardır.Sanat,siyaset vs ise zamanla gelişecek şeyler,türkiyeden en güvendiğin gazeteyi günü gününe takip et,bbc international vb kanallara bakın,times byabancı yayınları da tarafsız sayılabilecek haberler
almak için takip edebilirsin.Kitap olarak da belli temel eserler vardır klasikler dediğimiz onlardan başla.Bunun dışında ben bazen dnrdan rastgele bir bölüm seçip ordan kitap okuyorum.İnternette yararlanabilecek yer olarak ise bazen yanlış bilgiler olsa da vikipedi var oradan boş olduğun zamanda girip bugünkü seçkin içerik başlığını ve tarihte bu gün başlığını okuyabilirsin.

Roman okumayı ben de severim. Edebiyatta kültürel birikim sağlar. Ama hem romandan romana hem de okumaktan okumaya fark var. Mesela ben bir roman okurken o romanda geçen bazı şeylere kafayı takar ve araştırırım.

Örnek vermek gerekirse, Livaneli'nin Serenat'ını ele alalım. Orda ikici dünya savaşıyla ilgili konular geçiyor. Romanı okurken ikinci dünya savaşını araştırırım yerli yabancı kaynaklardan. Mesela orda batan bir gemiden bahsediliyordu adını hatırlayamadım şimdi, onunla ilgili bir çok şey okudum. Ya da soykırıma uğrayan halklar, o zamanlar yaşamış insanların anlattıklarıyla ilgili falan yüzlerce kaynak buldum oludum. Öğrendiklerini başkalarına anlatmak da bu konuda işe yarar. Pekiştirirsin.

Mesela klasikleri muhakkak okumalısın. Oldukça geniş bir edebiyat birikimi sağlar sana. Sonra önerebileceğim romanlar arasında amerikan sapığı, büyücü, kızıla boyalı saçlar, sofinin dünyası, parfümün dansı gibi kitaplar var. İlk anda aklıma gelenler bunlar. Yüzlerce kitap tavsiye edebilirim. Ama dediğim gibi okuyup geçme. Bunlar roman kurgusu içinde çok şey öğrenebileceğin kitaplardır.

Tarih, siyaset vb konularda birikimi süreli yayınlardan sağlıyorum ben. Mesela ntv tarih, atlas tatil, national geographic gibi dergiler çok işine yarar. Müzik konusunda eskiden roll alırdım, express alırdım. Roll yayını durdurdu exprese de çok az yerde rastlıyorum. Yine bütün dünya dergisi gündemi kavramak ve bişeyler öğrenmek adına çok işe yarar.

Yani canımcım, okumak okumak okumak. Başka yolu yok bu işin.

bol gazete ve kitap okuyabilirsin
televizyonda siyasi yorum programlarını, tarih içerikli programları izleyebilirsin
genel kültür şakkadak oluşmaz
yavaş yavaş ve yılların birikimiyle oluşur
ve o konuda yeterli gördüğün insanları bol bol dinle canım

O kadar değerli ki bu tavsiyeler, çooook teşekkür ederim. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…