Göç Etmek

Bu durumda siz kör oluyorsunuz hanimefendi. Madem memnun degilsiniz ulkenizden her sey kotuye gidiyor batiyor yikiliyor ulke. Oyleyse neden hala burdasiniz cunku size gore turkiye disinda neresi olursa olsun super hayat garantisi dort dortluk bir yasam veriyor size. Demekki 2.sinif insan muamelesi gormek , onurlu gururlu bir sekilde kendi vataninda yasamaktan daha iyi sizin icin oyle mi. Kınıyorum ve katilmiyorum
Hanımefendi ben daha öğrenciyim ve ailemin durumu şu an beni yurtdışına göndermeye yetmeyeceği için buradayım. Kendi kendime birikim yapıp kendi ayaklarım üzerinde durup kendime bir gelecek inşa etmeye çalışıyorum. Siz kınamaya devam edin benim umrumda olmaz insanların dedikleri.

Ya tabiki hiç bir yerde hayat gülbahçe olmaz ama dediğiniz gibi buradaki hayat nasıl bilemiyorsunuz. Ben yeni gençlik için konuşayım mezun işsiz çok, ortalama kira izmirde bile 1000 tl den başlıyor , e yeni mezunsunuz tecrübe yok hadi bir işe girdiniz maaş en fazla 3 bin tl olacak. Kendi adıma söylüyorum bunları bir üniversiteli olarak ben şimdiden para biriktirip yurtdışına kaçma planı kuruyorum. Ha avrupa olsun şurası burası olsun demiyorum, amerika zaten olamaz ama rahat yaşayabileceğim daha orta halli ülkelere bakıyorum. Benim yaşımdakiler için burada bir gelecek düşünmek benim adıma çok saçma geliyor.
Keske sizi gibi gencler ülkemizi kalkindirmayi amaclasa. Kacmak yerine. Ama ne yazikki universitelerde sizin olumsuz düşünüp ulkeyi terk etmek isteyen öğrenciler de var. Ama bizim genclerimiz de is yok cunku hepsi batı hayranı. Gidin gidin mezun olunca oralarda kucak actilar sizi bekliyorlar yavrucum

Ya tabiki hiç bir yerde hayat gülbahçe olmaz ama dediğiniz gibi buradaki hayat nasıl bilemiyorsunuz. Ben yeni gençlik için konuşayım mezun işsiz çok, ortalama kira izmirde bile 1000 tl den başlıyor , e yeni mezunsunuz tecrübe yok hadi bir işe girdiniz maaş en fazla 3 bin tl olacak. Kendi adıma söylüyorum bunları bir üniversiteli olarak ben şimdiden para biriktirip yurtdışına kaçma planı kuruyorum. Ha avrupa olsun şurası burası olsun demiyorum, amerika zaten olamaz ama rahat yaşayabileceğim daha orta halli ülkelere bakıyorum. Benim yaşımdakiler için burada bir gelecek düşünmek benim adıma çok saçma geliyor.

tamamda kuzum burdada ayni sorunlar. genc nesile dogru düzgün is yok. belirli branslarda var- IT, saglik vs.
asgari ücret burda 1520 Euro. benim yasadigim sehirde en cürük, boktan ev 800 euro. aylik otobüs bileti 90 Euro. elektrik, su, dogalaz, evde internet ve cep telefonu 200 euro. kaldimi cebine 420 euro--- daha yemedin, icmedin, gezmedin. yani burdada güzel kazanmayan bir insan saf saf evden ise isden eve yasiyor. bir sinemaya gitmek 13 euro. gerisini sen düsün.
ben avukat olarak (uluslararasi firmada calisiyorum) iyi kazaniyorum ama öyle sandiginiz gibi degil yani.

Keske sizi gibi gencler ülkemizi kalkindirmayi amaclasa. Kacmak yerine. Ama ne yazikki universitelerde sizin olumsuz düşünüp ulkeyi terk etmek isteyen öğrenciler de var. Ama bizim genclerimiz de is yok cunku hepsi batı hayranı. Gidin gidin mezun olunca oralarda kucak actilar sizi bekliyorlar yavrucum
Bakın hanımefendi ben kibarca fikrimi belirttim. Tabiki kimse kucak açarak beklemiyor ama vaziyet ortada. Benim bölümümde yurtdışıyla alakalı ( şimdi siz bunada batı hayranlığı dersiniz olsun ama ingiliz edebiyatı öğrencisiyim) yurtdışında kendimi geliştirip daha iyi bir gelecek sunabilirim kendime alanım doğrultusunda. Burada yapabileceğim tek iş öğretmenlik olur ve isteğim bu yönde olsaydı gider öğretmenlik okurdum zaten. Çığır açacak bir doktor, mühendis olsam neyse, ben sadece alanımda uzmanlaşıp hayallerimi gerçekleştirmeye çalışıyorum. Kendi evladınıza siz bu konuşmaları yapıp etkileyin istediğiniz kadar, ama dediğim gibi beni kınamanız, laf sokmanız , aşşağılamanız fikrimi değiştirmez. Ben nasıl sizin fikrinize saygı duyuyorsam sizde benimkine saygı duymak zorundasınız.

tamamda kuzum burdada ayni sorunlar. genc nesile dogru düzgün is yok. belirli branslarda var- IT, saglik vs.
asgari ücret burda 1520 Euro. benim yasadigim sehirde en cürük, boktan ev 800 euro. aylik otobüs bileti 90 Euro. elektrik, su, dogalaz, evde internet ve cep telefonu 200 euro. kaldimi cebine 420 euro--- daha yemedin, icmedin, gezmedin. yani burdada güzel kazanmayan bir insan saf saf evden ise isden eve yasiyor. bir sinemaya gitmek 13 euro. gerisini sen düsün.
ben avukat olarak (uluslararasi firmada calisiyorum) iyi kazaniyorum ama öyle sandiginiz gibi degil yani.
Tabiki değildir ben sanmıyorumki hayat filmlerdeki gibi olacak. Gitmeyi yerleşmeyi hayal ettiğim yerler zaten fransa, italya almanya vs değil. Daha düşük sakin yerler :)

internete verin kendi bransinizda young professionel nekadar kazaniyor diye. Brüt max. 40 bin Euro alir. oda master yapmis bir Ing. adamin eline kalan para en fazla 2000 euro net olur. yukarda hesap yapdim zaten. ahim sahim rahat hayat burdada yok

Toplam 9 bin tl maas aliyoruz demissiniz . Evimiz var demissiniz. Oturdugum yerde kira aidat fatura ödemiyoruz demissiniz ve hala gelecek kaygisi yasiyirum demissiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu.. henuz dogmamis cocuklariniz icin endise ediyorsunuz. Gonderirsiniz ozel kolejlere okutursunuz rahatca madem devlet okullarindan memnun degilsiniz.
Allaha sukur esimde memur ben çalışmıyorum 2 çocuğumuz var maas 4 bin. Evimiz kira odemeler taksitler bi sekilde rahat yasiyoruz. Her seyin son modelinde gözümuz yok. Hamdolsun evimiz de bereketimiz huzurumuz mutlulugumuz colugumuz cocugumuz keyfimiz var ama hic kaygimiz yok sukurler olsun. Ne kadar meraklisiniz ülkenizi alttan alttan kötülemeye........
Yanlis anlamayin ama gercekten merakimdan soruyorum , 4 kisilik bir aile 4 bin ile nasil rahat yasiyorsunuz?
Bizim eve giren tutar 4 binin yaklasik 3 kati ve gecinemiyoruz , ben burda okudukca sizin gibi rahat gecinenleri bende var bi tuhaflik herhalde diyorum

Tabiki değildir ben sanmıyorumki hayat filmlerdeki gibi olacak. Gitmeyi yerleşmeyi hayal ettiğim yerler zaten fransa, italya almanya vs değil. Daha düşük sakin yerler :)

tabiki dene.. gencsin ve icin civil civil...ben 3 degisik ülkede yasadim ve herzaman genc insanlara tavsiye ederim. hayalkirikligina ugrama diye diyorum.

Ablacım sistem bozuk, yolsuzluk almış başını gitmiş

Yeni mezun canavar gibi gençler var, şans verilmiyor işe tanıdık bilmem kim abinin yeğeni alınıyor

Daha deneyimli canavar gibi gençler var, işi bilen tipler ama hak ettikleri yerlere getirilmiyor
İşi ehline vermek gerek ama bizim memlekette iş ehline değil tanıdğı olana ya da bir şekilde müdüre yaranmış yalaka tipe veriliyor. Böyle olunca üst kademeler iş yönetecek durumda olmayan insanlarla doluyor. Neresi buraya yazmak istemiyorum ama gözlerimle tanık oldum yani doktoralı, masterlı vs mühendislerin başına babası paşa diye bir herifi getirip koymuşlar bir b.ktan anlamıyor insan gücü ziyan oluyor. Devlet kurumları zaten hiçbir işe yaramıyor hatırlı abiler müdür anca laf üretiyor.

Eeee gençlere şans veriliyor mu sanki? Bizim hükümet bu gençlerin kıymetini bilmezse elbette bilenler çıkıyor hooop kapıvermişler. Bütün nitelikli mühendisler Almanya, Hollanda, İngiltere bastı gitti zaten artık isteseler de işin başını tutacak adam bulamazlar.

tabiki dene.. gencsin ve icin civil civil...ben 3 degisik ülkede yasadim ve herzaman genc insanlara tavsiye ederim. hayalkirikligina ugrama diye diyorum.
Tabiki çok teşekkür ederim ılımlı yaklaşımınız içinde :) yaşamış deneyimlemiş birinden böyle tavsiye almak çok güzel birşey. Hayal kurmak bedava zaten işte hayatın ne getireceğini bilemem. Sadece bu yöndeki düşüncelerimi hayallerimi planlarımı paylaşmak istemiştim.

Gitmeli miyiz?

Soru bu.

Kardeşim Avusturyalı bir kızla evlendi.

Hem kendisi hem de eşi "siz de gelin Viyana'ya yerleşin" diyor. Hatta kız "ilk birkaç ay bizim evde yaşayın kendinizi toparlayana kadar" bile diyor, ben "olmaz öyle şey" dediğimde şaşırıp sanki dünyanın en normal şeyiymiş gibi "ama neden olmaz ki, bence süper olur" diyor.

Biraz bizden bahsedeyim; ben(33) kamuda İngilizce öğretmeniyim, eşim(37) özelde mühendis. Toplam gelirimiz şimdilik yaklaşık 9bin. İstanbul'da bir evimiz var, şu an farklı bir şehirde yaşıyoruz fakat buraya da kira-aidat-fatura vs ödemiyoruz.

Böyle bahsedince durumumuz fena değil ama biz burada mutlu değiliz. Gelecek kaygımız her geçen gün artıyor.

Çocuğum yok, olursa da bu ortamda büyütmek istemiyorum açıkçası. Bizzat öğretmenim, eğitim sistemimizin içindeyim ve evladım olsa okula göndermek istemezdim.

Bilmiyorum işte, kafam çok karışık.

Eşim de, ben de orada diplomamızın tanınmamasını göze aldık desem olur. "ne iş olsa yaparım" noktasındayız, hiçbir zaman ünvan ya da kariyer peşinde insanlar olmadık ikimiz de. Tek kafama takılan emeklilik sistemi, o konuda detaylı bilgi arayışına girmedim henüz. Biz sadece geleceğe daha rahat bakabileceğimiz, güvende hissedebileceğimiz bir yerde yaşamak istiyoruz. Bunu kendi ülkemde hissedememek acı fakat durum bu.

Gelinimizle konuştuğumuzda yapabileceğimize inandığını, orada olursak daha iyi olacağını söylüyor, kafamda deli sorular...

Siz ne dersiniz?

Elbette git dediniz diye gidecek veya kal dediniz diye kalacak değiliz bunu da belirteyim birazdan bunu yazacak olan arkadaşlar için, fakat bakış açılarınız, yaşanmışlıklarınızı paylaşırsanız benim için çok kıymetli olacak.

Şimdiden teşekkür ederim, herkese mutlu hafta sonları..

Edit: Elbette gidip evlerinde kalacak değiliz, sadece tüm iyi niyetiyle bunu dahi teklif ettiğini belirtmek için eklediğim bir detaydı. Yanlış anlaşılmak istemem.
Ben olsam koşarim giderim valla bu ulkede cocuklarim aptalca sınavlara girecekler cunku...
Siz kamudasiniz olmazsa geri gelir goreve dönme hakknizi kullanirsiniz..
esiniz de yine is bulur..Denemekte fayda var..

Hakli oldugunuz konular var- ama abartmasaniz :) Belkide cevrenizde sorun vardir. benim cevremde devletden gecinen 1 türk ailesi bile yok. türk arkadaslarim hepsi uni mevzunu.

bu anlatdiginiz tip insanlar her ülkede mevcut lütfen sadece türk kültürüne baglamayin.

Hayir benim cevrem gayet okumus insanlardan olusuyor fakat burdaki Türk toplumu sadece benim cevremden ibaret degil. Duyuyor, görüyoruz. Daha gecen sene skandal vardi. Bir adam bi doktor ile beraber bircok Türk'ü yardim etmisti, devlette özürlü statüsünü almak icin, sapasaglam oldugu halde.

Yahu dügünde gelin alma olayinda otobanda halay cekenler var. Tabanca ile vuranlar var Ceza aldiklarindanda "biz Türküz, yine olsa yine yaparim" diyorlar. Ve daha o kadar örnek sayabilirim ki.

Bunlar Türk kültürü ile zerre alakasi yok. Cahilik ile alakasi var. Gelismemek ile ve entegre olmamak ile alakasi var.

Siz ne yapıyorsunuz ülkemiz için?

En çok hangi ülkeyi beğendin kız
İngiltere'de yaşadın mı?

yok canim orda yasamadim- yasamazdim zaten. ordada tonca sorun. benim kalbim canadada. senin firsatin var Mühendis olarak bas git. ben hukukcuyum cakili kaldim. tam kapagi IT bölümüne atmisdim- sehir degisikligi yüyünden bankaya geri döndüm :( Firsatim olsa canada derim.

yok canim orda yasamadim- yasamazdim zaten. ordada tonca sorun. benim kalbim canadada. senin firsatin var Mühendis olarak bas git. ben hukukcuyum cakili kaldim. tam kapagi IT bölümüne atmisdim- sehir degisikligi yüyünden bankaya geri döndüm :KK43: Firsatim olsa canada derim.

Orasi cok soguk degil mi panpa :)

çok geriyiz hanımefendi, ne yapalım? ülkeyi kurtaralım diye oturup batalım mı?

kendi alanım hakkında konuşayım. tıp öğrencisiyim. avrupada bi ülkede staj yaptım. tus’u anlattığım zaman hepsi şoktan şoka girdi, “nasıl yani? cv’nin, mülakatın hiç mi önemi yok? biri sınava çok çalışsa ama çok asosyal birisi olsa, aslında uzmanlık yapmak istediği konu için yeterli olmasa, sırf puanı yüksek diye gidip yerleşecek mi?” deyip hayretle dinlediler.

alanında çok ünlü bir tıp profesörü bana açık açık amerikaya yerleşmem için tavsiye verdi. “türkiyedeki ihtisasla oradaki ihtisas çok farklı. arada çok büyük fark var, çoğu insan da farkında değil” dedi.

realite bu yani, napalım biz? sağlık sistemi hakkındaki diğer sorunlara, doktorların insan değilmiş gibi çalışmalarına, hasta başına ayrılan 5 dakikalık süreye hiç girmiyorum bile. sanmıyorum ki kimse yabancı bi ülkede, yabancı bi kültürde, ailesinden uzakta yaşamaktan, her yeni tanıştığı insanın türkiye hakkındaki absürt sorularını cevaplamaktan zevk alsın. hepimiz memleketimizi seviyoruz, altın kafese de konsak aklımız burda olacak. ama çok kötü bir haldeyiz, bu böyle romantiklikle düzeltebileceğimiz bir şey değil.

ve ben burada insan değilmişçesine çalışıp asla hak ettiğim değeri görememek, gün geçtikçe paramın eriyişini izlemektense adam akıllı bir eğitim almayı, orada karşılabileceğim sorunlarla baş etmeyi tercih ediyorum

Son düzenleme:
. Gidin gidin mezun olunca oralarda kucak actilar sizi bekliyorlar yavrucum

Valla bana acmislardi
Yetenekliysen, kafaliysan onunde acilmayan kapi yok. Pekcok sirket artik yabanci calisana gayet olumlu yaklasiyor zaten.
Linkedin'de gezen kafa avcilarindan Hollanda, Almanya, Norvec gibi ulkelerdeki sirketler icin her hafta en az bir gelin goruselim mesaji aliyorum. Yani evet yemeyip icmeyip gelmemi beklemisler:
20 isgunu yasal tatil var, calisanlar icin hisse olanaklari var, emege saygi duyulan hak edenin terfi gordugu isyerleri var. Daha iyi sartlarda ezilmeden, somurulmeden calismak isteyince Bati hayrani mi olunuyor simdi?

Hayir benim cevrem gayet okumus insanlardan olusuyor fakat burdaki Türk toplumu sadece benim cevremden ibaret degil. Duyuyor, görüyoruz. Daha gecen sene skandal vardi. Bir adam bi doktor ile beraber bircok Türk'ü yardim etmisti, devlette özürlü statüsünü almak icin, sapasaglam oldugu halde.

Yahu dügünde gelin alma olayinda otobanda halay cekenler var. Tabanca ile vuranlar var Ceza aldiklarindanda "biz Türküz, yine olsa yine yaparim" diyorlar. Ve daha o kadar örnek sayabilirim ki.

Bunlar Türk kültürü ile zerre alakasi yok. Cahilik ile alakasi var. Gelismemek ile ve entegre olmamak ile alakasi var.

türk kültürünle alakali olmadigi kesin. sorun sadece entrge olmak degil- olamamak. Die Aufnahmegesellschaft muss eine eine integration auch ermöglichen :)
Zamaninda isci olarak gelen türklere hangi imkanlar sunuldu? Zaten gelenler TRnin köyünden kopanlardi... insanlar Ghettolarda tutularak 40 sene boyunca 3 vardiyada davar gibi calistirildi. hangisine bu devlet okuma firsati verdi? durup durup cahillik diyorsunuz... yahu gelenler zaten kara cahildi... sabancinin torunu ben gidimde alman insaatinda calisim demedi sonucda. bu insanlarin egitdigi cocukdan beklentiniz ne olabilir? Kadin kendi okula gitmemis, oturup cocuguyla Faust okusun öylemi?
Sormasi ayip, sizin anneniz ve babaniza hangi entegrasyon imkani sunuldu? Dil ögrenmeleri icin, alman kültürüne dalabilmeleri icin bu devlet ne yapdi? Hadi siz gencsiniz, evde sorun bari babaniz veya dedenize almanlar ne yapdi diye? Memursunuz galiba, is yerinizde sizden haric kac tane türk memuru var? Ben deutsche Bankda avukatim ve benden haric tek karakafa temizlikci bayab. wir sind die quotentürken. bunu bilmen gerekir aslinda... neyse uzatmaya gerek yok

Back
X