• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Göç Etmek

Yurt dışında Türk erkeklerine bir ilgi var diye biliyorum. İş için giderken eşten olmayasınız. Ben vatan da vatan diyenlerdenim.
O ilgi bir tek Rusya ve Ukrayna da. Onunda sebebi buraya yerlesmek, parasini yemek vs. Adam akilli avrupa ulkelerinde Turk erkegine extra bir ilgi yok. zaten Turk diye on yargi var bircogunda

Gitmeli miyiz?

Soru bu.

Kardeşim Avusturyalı bir kızla evlendi.

Hem kendisi hem de eşi "siz de gelin Viyana'ya yerleşin" diyor. Hatta kız "ilk birkaç ay bizim evde yaşayın kendinizi toparlayana kadar" bile diyor, ben "olmaz öyle şey" dediğimde şaşırıp sanki dünyanın en normal şeyiymiş gibi "ama neden olmaz ki, bence süper olur" diyor.

Biraz bizden bahsedeyim; ben(33) kamuda İngilizce öğretmeniyim, eşim(37) özelde mühendis. Toplam gelirimiz şimdilik yaklaşık 9bin. İstanbul'da bir evimiz var, şu an farklı bir şehirde yaşıyoruz fakat buraya da kira-aidat-fatura vs ödemiyoruz.

Böyle bahsedince durumumuz fena değil ama biz burada mutlu değiliz. Gelecek kaygımız her geçen gün artıyor.

Çocuğum yok, olursa da bu ortamda büyütmek istemiyorum açıkçası. Bizzat öğretmenim, eğitim sistemimizin içindeyim ve evladım olsa okula göndermek istemezdim.

Bilmiyorum işte, kafam çok karışık.

Eşim de, ben de orada diplomamızın tanınmamasını göze aldık desem olur. "ne iş olsa yaparım" noktasındayız, hiçbir zaman ünvan ya da kariyer peşinde insanlar olmadık ikimiz de. Tek kafama takılan emeklilik sistemi, o konuda detaylı bilgi arayışına girmedim henüz. Biz sadece geleceğe daha rahat bakabileceğimiz, güvende hissedebileceğimiz bir yerde yaşamak istiyoruz. Bunu kendi ülkemde hissedememek acı fakat durum bu.

Gelinimizle konuştuğumuzda yapabileceğimize inandığını, orada olursak daha iyi olacağını söylüyor, kafamda deli sorular...

Siz ne dersiniz?

Elbette git dediniz diye gidecek veya kal dediniz diye kalacak değiliz bunu da belirteyim birazdan bunu yazacak olan arkadaşlar için, fakat bakış açılarınız, yaşanmışlıklarınızı paylaşırsanız benim için çok kıymetli olacak.

Şimdiden teşekkür ederim, herkese mutlu hafta sonları..

Edit: Elbette gidip evlerinde kalacak değiliz, sadece tüm iyi niyetiyle bunu dahi teklif ettiğini belirtmek için eklediğim bir detaydı. Yanlış anlaşılmak istemem.
Ev üstüne ev cok zor olur .Ama oranin sartlarini arastirin iyiyse gidebilmeniz kolaysa gidin.Kisa bi suredir yurtdisanda yasayan biri olarak söylüyorum cocukta dusunuyosaniz gidin bence. Ailem gelebilse bende hic dusunmeden yanima alirdm.

Sizin için kolay olmayacaktır ama çocuklarınız için değer bence.Türkiyeden daha kötü olmayacaksınız en kötüsü olsa bile:).Onların evine gitmezsiniz, size önceden ev tutabilirler yurtdışında sıfırdan başlamak kolay değil.Ev düzeni, eşya vs hallolana kadar biraz sıkıntı çekersiniz.Gurbete giden herkes bunu yaşıyor.Biz 1 yıldır Belçikadayız hala düzene girmedi hersey.

Farkli bir ulkeye goc etmek fikri ve istegi olustuysa, en azindan denenebilir.
Ilk baslarda ozellikle hic kolay olmuyor ev bulmak, yerlesmek, yeni duzen ve yeni cevreye alismak..
Hele ozlem..
Zamanla duzen oturuyor, alisiyor insan tabi.
Ben de yurtdisindan Turkiye'ye donecegim mesela kismetse:)
Dunyaya bir kere geliyoruz; insan mutlu oldugu yerde yasamali.
Hepimiz icin hayirlisi olsun insallah..

Ben almanyadayim ve avukatim:
1. oturum sorunu - isi olmayana oturum yok. net.
esiniz mühendist olarak kolayca is bulur- siz ögretmen olarak calisamazsiniz. 2 senelik egitim alarak kres ögretmenligi olabilir- veya uni okuyup pedagog seklinde.
2. dil sorunu. almanca sart.
3. viyana asiri pahali bir sehir- kiralar ucuk. isterseniz immonet sayfasindan bir bakin :) 70 metrekare eve belki 1200 euro tutar. tek gelirle zor gecinirsiniz
4. avrupa güvenli ama sandiginiz gibi rahat degil. ne maddi acidan ne manevi acidan.

kendimden örnek verirsem: nisanlim ve ben toplam 34bin TL aylik para kazaniyoruz. evimiz 70 metrekare ve 1930 yilindan kalma. bu buranin standarti. bir minik arabamiz var 15 yasinda. yeme icme desen normal. yani yuvarlanip gidiyoruz.
2. sorun: YABANCI DÜSMANLIGI. Türkiyede suriyeli neyse bizde burda hemen hemen aynisiyiz. ben rahat bir sehirde yasiyorum. ama güzel bir muhitde bana ev vermezler- soyadim türk cünkü. is yeri desen aynisi. almanlarin genelde istemedigi isler bize kaliyor. bunlari düsünün ve buna göre karar verin.

Gitmeli miyiz?

Soru bu.

Hem kendisi hem de eşi "siz de gelin Viyana'ya yerleşin" diyor. Hatta kız "ilk birkaç ay bizim evde yaşayın kendinizi toparlayana kadar" bile diyor, ben "olmaz öyle şey" dediğimde şaşırıp sanki dünyanın en normal şeyiymiş gibi "ama neden olmaz ki, bence süper olur" diyor.

Biraz bizden bahsedeyim; ben(33) kamuda İngilizce öğretmeniyim, eşim(37) özelde mühendis. Toplam gelirimiz şimdilik yaklaşık 9bin. İstanbul'da bir evimiz var, şu an farklı bir şehirde yaşıyoruz fakat buraya da kira-aidat-fatura vs ödemiyoruz.

Böyle bahsedince durumumuz fena değil ama biz burada mutlu değiliz. Gelecek kaygımız her geçen gün artıyor.

Çocuğum yok, olursa da bu ortamda büyütmek istemiyorum açıkçası. Bizzat öğretmenim, eğitim sistemimizin içindeyim ve evladım olsa okula göndermek istemezdim.

Eşim de, ben de orada diplomamızın tanınmamasını göze aldık desem olur. "ne iş olsa yaparım" noktasındayız, hiçbir zaman ünvan ya da kariyer peşinde insanlar olmadık ikimiz de. Tek kafama takılan emeklilik sistemi, o konuda detaylı bilgi arayışına girmedim henüz. Biz sadece geleceğe daha rahat bakabileceğimiz, güvende hissedebileceğimiz bir yerde yaşamak istiyoruz. Bunu kendi ülkemde hissedememek acı fakat durum bu.

Gelinimizle konuştuğumuzda yapabileceğimize inandığını, orada olursak daha iyi olacağını söylüyor, kafamda deli sorular...

Siz ne dersiniz?

Elbette git dediniz diye gidecek veya kal dediniz diye kalacak değiliz bunu da belirteyim birazdan bunu yazacak olan arkadaşlar için, fakat bakış açılarınız, yaşanmışlıklarınızı paylaşırsanız benim için çok kıymetli olacak.

Edit: Elbette gidip evlerinde kalacak değiliz, sadece tüm iyi niyetiyle bunu dahi teklif ettiğini belirtmek için eklediğim bir detaydı. Yanlış anlaşılmak istemem.
Öncelikle merhaba, ben sizden oldukça küçük yaştayım daha üniversitede bir kardeşinizim ama şimdi benim elimde şans olsa şimdiden giderdim. Güzel imkanlarınız var burada ama kendiniz de söylemişsiniz burada çocuk yetiştirmek pek akıl karı gelmiyor viyanada yetiştirmeyi düşününce. Ben akıllıca bir düzenleme yapıp gidin yerleşim derim, ama öncesinde küçük bir gezi yapıp size uyar mı bu ülke bu şehir diye de bir deneme yapın derim. Böyle fırsat herkes eline geçsin ister, bence şans ayağınıza gelmişken kaçırmayın.

Toplam 9 bin tl maas aliyoruz demissiniz . Evimiz var demissiniz. Oturdugum yerde kira aidat fatura ödemiyoruz demissiniz ve hala gelecek kaygisi yasiyirum demissiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu.. henuz dogmamis cocuklariniz icin endise ediyorsunuz. Gonderirsiniz ozel kolejlere okutursunuz rahatca madem devlet okullarindan memnun degilsiniz.
Allaha sukur esimde memur ben çalışmıyorum 2 çocuğumuz var maas 4 bin. Evimiz kira odemeler taksitler bi sekilde rahat yasiyoruz. Her seyin son modelinde gözümuz yok. Hamdolsun evimiz de bereketimiz huzurumuz mutlulugumuz colugumuz cocugumuz keyfimiz var ama hic kaygimiz yok sukurler olsun. Ne kadar meraklisiniz ülkenizi alttan alttan kötülemeye........

Toplam 9 bin tl maas aliyoruz demissiniz . Evimiz var demissiniz. Oturdugum yerde kira aidat fatura ödemiyoruz demissiniz ve hala gelecek kaygisi yasiyirum demissiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu.. henuz dogmamis cocuklariniz icin endise ediyorsunuz. Gonderirsiniz ozel kolejlere okutursunuz rahatca madem devlet okullarindan memnun degilsiniz. Ki zaten avusturyaya gidince ne iste calisacaginiz belli bile degil ne is olsa yaparim demissiniz. Bu arada ulkemizde girdugunuz uyusturcu hap vb şeylerin yurt dışından ulkemize kacak yollarla sokuldugunu unutmayin. Cunku oralarda genclerin hali dort dortluk degil zaten

Bunlari neden mi soyluyorum almanya avusturya isvicre oralarda yasayan cook tanidigimiz oldugu icin...

Allaha sukur esimde memur ben çalışmıyorum 2 çocuğumuz var maas 4 bin. Evimiz kira odemeler taksitler bi sekilde rahat yasiyoruz. Her seyin son modelinde gözümuz yok. Hamdolsun evimiz de bereketimiz huzurumuz mutlulugumuz colugumuz cocugumuz keyfimiz var ama hic kaygimiz yok sukurler olsun. Ne kadar meraklisiniz ülkenizi alttan alttan kötülemeye........

Toplam 9 bin tl maas aliyoruz demissiniz . Evimiz var demissiniz. Oturdugum yerde kira aidat fatura ödemiyoruz demissiniz ve hala gelecek kaygisi yasiyirum demissiniz. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu.. henuz dogmamis cocuklariniz icin endise ediyorsunuz. Gonderirsiniz ozel kolejlere okutursunuz rahatca madem devlet okullarindan memnun degilsiniz.
Olay ülkeyi alttan alttan kötülemek değilki. Gerçekler ortada kusura bakmayın ama bu kadar da kör olamazsınız. Özel okula da gönderseniz bir değişiklik olmuyor ben liseye kadar hep özelde okudum, şimdi kardeşim okuyor emin olun benim okuduğum seneyle şimdiki sene arasında bile çok fark var ve giderek kötüye dönüyor durum.

Hmm eminim ondan dolayi sinava girememistir.. :işsiz:

Bende yurtdisinda yasiyorum ve memurum. Ha bir yabanci olarak daha cok caba sarf etmen lazim olabilir. Ki bu her ülkede var, ama eminim ki bu ülke bana sagladigi imkanlarin yarisini Türkiyede alamazdim bile.

En basit ise girmek icin torpile gerek yok. Kpss denilen bela yok (ki o'da mülakat ile torpilli oldu). Burda Türk ailelere bakiyorum, tek dertleri devletten nasil para koparirim. Cocuklarin hangi sinifta ne ders gördüklerini bile bilmiyorlar.

Kizlar ise yüksek egitimi "sevgili bulma yeri" olarak görüyorlar. Bir iki yil okuyup sonra evlenip, okulu birakiyorlar. Erkekler ise fazla okumuyorlar. Hemen bir fabrikada is bulmaya calisiyorlar. Annesi babasi devlet'in verdigi evde yasarken, beyefendi BMW araba alma pesinde.

Ondan sonra yok irkcilar. Evet irkcilar var, ama kardesim sende onlara bu kadar malzeme verme!

Hakli oldugunuz konular var- ama abartmasaniz :) Belkide cevrenizde sorun vardir. benim cevremde devletden gecinen 1 türk ailesi bile yok. türk arkadaslarim hepsi uni mevzunu.

bu anlatdiginiz tip insanlar her ülkede mevcut lütfen sadece türk kültürüne baglamayin.

Gitmeli miyiz?

Soru bu.

Siz ne dersiniz?

Selamlar meslektasım.. cok benzer durumlardayız.
Biz de green card basvurusunda bulunmustuk. Cok ıkılemde kaldık.. ben de meslegı yakmak ugruna abd yollarına dusuyorum bırkac haftaya. Ne karar verdın,konuyu acalı bırkac ay olmus ama.. arkana bıle bakma derım su durumda.. bır de hamıle kalmıssın sanırım :) hayırlı olsun

Ben almanyadayim ve avukatim:
1. oturum sorunu - isi olmayana oturum yok. net.
esiniz mühendist olarak kolayca is bulur- siz ögretmen olarak calisamazsiniz. 2 senelik egitim alarak kres ögretmenligi olabilir- veya uni okuyup pedagog seklinde.
2. dil sorunu. almanca sart.
3. viyana asiri pahali bir sehir- kiralar ucuk. isterseniz immonet sayfasindan bir bakin :) 70 metrekare eve belki 1200 euro tutar. tek gelirle zor gecinirsiniz
4. avrupa güvenli ama sandiginiz gibi rahat degil. ne maddi acidan ne manevi acidan.

kendimden örnek verirsem: nisanlim ve ben toplam 34bin TL aylik para kazaniyoruz. evimiz 70 metrekare ve 1930 yilindan kalma. bu buranin standarti. bir minik arabamiz var 15 yasinda. yeme icme desen normal. yani yuvarlanip gidiyoruz.
2. sorun: YABANCI DÜSMANLIGI. Türkiyede suriyeli neyse bizde burda hemen hemen aynisiyiz. ben rahat bir sehirde yasiyorum. ama güzel bir muhitde bana ev vermezler- soyadim türk cünkü. is yeri desen aynisi. almanlarin genelde istemedigi isler bize kaliyor. bunlari düsünün ve buna göre karar verin.
Iste demek istediğim tam olarak bu. Konu sahibinin yazmis oldugu yasam sartlari bana gore oldukca iyi. Kendi vatanimiz gbisi olurmu hic. Oralarda 2.sinif insan muamelesi görmek ne uzucu bir durum. Ben konu sahibi yerinde olsam ulkemden vazgecmem

Iste demek istediğim tam olarak bu. Konu sahibinin yazmis oldugu yasam sartlari bana gore oldukca iyi. Kendi vatanimiz gbisi olurmu hic. Oralarda 2.sinif insan muamelesi görmek ne uzucu bir durum. Ben konu sahibi yerinde olsam ulkemden vazgecmem

durum bu. ben buranin vatandasiyim ve gururuma dokunuyor. türkiyede hayat süren bir insan icin belkide benim yazdigim sorunlar devede kulak olabilir. bunu bilemem ben cünkü TRde hic hayat kurmaya calismadim. TRde yasadim ama hem cocukdum hemde varlikli bir ailenin kiziydim. ne sorun gördüm ne dert.
belkide avrupaya sonradan gelenler cok mutludur, rahatdir cünkü kiyaslayabilecek bir gecmisleri var. benim hayatim burda gecdi. TRye sadece tatil amacli geldim ve geldigim zaman 5 yildiyli hotelde 6 haftami gecirdim. türkiyede is, okul, uni durumu nasil bilemem-net olan tek sey var oda burda hayatin gülbahcesi olmamasi.

Olay ülkeyi alttan alttan kötülemek değilki. Gerçekler ortada kusura bakmayın ama bu kadar da kör olamazsınız. Özel okula da gönderseniz bir değişiklik olmuyor ben liseye kadar hep özelde okudum, şimdi kardeşim okuyor emin olun benim okuduğum seneyle şimdiki sene arasında bile çok fark var ve giderek kötüye dönüyor durum.
Bu durumda siz kör oluyorsunuz hanimefendi. Madem memnun degilsiniz ulkenizden her sey kotuye gidiyor batiyor yikiliyor ulke. Oyleyse neden hala burdasiniz cunku size gore turkiye disinda neresi olursa olsun super hayat garantisi dort dortluk bir yasam veriyor size. Demekki 2.sinif insan muamelesi gormek , onurlu gururlu bir sekilde kendi vataninda yasamaktan daha iyi sizin icin oyle mi. Kınıyorum ve katilmiyorum

durum bu. ben buranin vatandasiyim ve gururuma dokunuyor. türkiyede hayat süren bir insan icin belkide benim yazdigim sorunlar devede kulak olabilir. bunu bilemem ben cünkü TRde hic hayat kurmaya calismadim. TRde yasadim ama hem cocukdum hemde varlikli bir ailenin kiziydim. ne sorun gördüm ne dert.
belkide avrupaya sonradan gelenler cok mutludur, rahatdir cünkü kiyaslayabilecek bir gecmisleri var. benim hayatim burda gecdi. TRye sadece tatil amacli geldim ve geldigim zaman 5 yildiyli hotelde 6 haftami gecirdim. türkiyede is, okul, uni durumu nasil bilemem-net olan tek sey var oda burda hayatin gülbahcesi olmamasi.
Ya tabiki hiç bir yerde hayat gülbahçe olmaz ama dediğiniz gibi buradaki hayat nasıl bilemiyorsunuz. Ben yeni gençlik için konuşayım mezun işsiz çok, ortalama kira izmirde bile 1000 tl den başlıyor , e yeni mezunsunuz tecrübe yok hadi bir işe girdiniz maaş en fazla 3 bin tl olacak. Kendi adıma söylüyorum bunları bir üniversiteli olarak ben şimdiden para biriktirip yurtdışına kaçma planı kuruyorum. Ha avrupa olsun şurası burası olsun demiyorum, amerika zaten olamaz ama rahat yaşayabileceğim daha orta halli ülkelere bakıyorum. Benim yaşımdakiler için burada bir gelecek düşünmek benim adıma çok saçma geliyor.

Back
X