Görevini yerine getirmeyen personel

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Is taniminin disinda bir isi yapmasi iscinin kabulune baglidir. Yemek yapmak disinda cay ve kahve servisini yapmasi, haftada bir paspas atmasi buna ornektir. Kabul etmeseydi yaptiramazdiniz.
Bir arkadas maasini dusururdum yazmis, iscinin onayi olmadan maas dusururseniz hakli fesih sebebi sayilir yine tazminat odemek zorunda kalirsiniz. Ustelik bir ton masraf odersiniz. Boyle birseyi yapmayin sakin.

Yapacağı ekstra yemek icin mesai ucreti istiyor olabilir mi?

teşekkürler

teşekkürler yorumunuz için

sanmam böyle bir şey dile getirmedi, kesin bir dille olmayacağını söyledi, ama ben teklif edeceğim, bu iyi fikir, teşekkür ederim yorumunuz için.

Kadına ekstra çalış diyorsunuz o da kabul etmiyor.
Mesai verin madem ?
Hem mesai vermeyelim ama işi de sırtına yükleyelim istiyorsunuz
bir üstteki yorumu okursanız orda da belirttim, böyle bir konu aramızda geçmedi aklıma da gelmedi, mesai saatleri içinde çalışacağı için.. Ama teklif edeceğim . Kabul ederse bu bizim için çözüm olur inşallah. İki tarafta mutlu bi şekilde hayatına devam eder.

Bu mantıklı olur evet.

Yani madem kabul etmiyor, mola saatlerini kendi keyfine göre belirleyemez maaşını da asgariye düşürür ekstra kolaylık sağlamazdım ben olsam.
Verilen maaşı sanki çalışan hak etmiyor da fakire sadaka atıyormuş gibi kesmekle tehdit eden patronlardan biri olurdunuz heralde siz. Demek ki kadının çalıştığı işe yakıştırılan ücret oymuş, işveren onu teklif etmiş,kadın da kabul etmiş. Ekstra verilen görevi yapmadi diye neden hakettiği ücretten kısma yoluna gidilsin ki?
Öneriye bak, mobbing yap-maasini kis.
Keyfi olarak maaşı asgariye düşürme hakkı olsa hangi işveren kullanmaz?
Bu saydıklarınizin her ikisi de çalışan tarafından haklı fesih sebebi..
Bu bir....

İkincisi sevgili konu sahibi;
Dedikleriniz çok tutarsiz
kesinlikle şurayı sil şurayı temizle gibi ifadelerde bulunmadık bugüne kadar,
Hem sadece mutfakta çalışıyor kadın, asla orayı burayı sil demiyorsunuz.
Hem de demişsiniz ki;
yemek yapıyor haftada 1 gün ofisin yerine paspas yapıyor,
Yani makarna suyu haşlamak yerine işten çıkmayı tercih edecek kadar görev tanımının dışına çıkmayan kadın kendisi mi diyor "mutfak personeliyim ama olsun,insanlık namına bir de paspas atayim' diye?
Kadın ne yapsa 'aman canım, yapiverse' diye düşünüyorsunuz sanırım. Bu uzun vadede size de zarar çalışana da zarar.

Ve üçüncü olarak Konuya gelince;
Ben kadını şu açıdan haklı buldum, işyerinde görevin olmayan bir işi iki kere ustuste yap, artık üçüncüde o senin görevin sayılır (belki bu kadın da öylesine birkaç hafta ortaligi sildi,sonra görevi sayildi)
"Ayin son cumalarinda mesaiye kalıyoruz, o zaman yemek hazirla" tarzı net bir şey olsa bence kadın sorun çıkarmazdi. Ama şimdi toplu mesaiye kalındığında yemek istediniz, bir sonraki ay tek siz kalsanız,tek Ayşe Fatma kalsa o da yemek isterse (ki ister) sıkıntı olacaktır .
Kadın başına geleceği bildiği için baştan söylemiş,bana uymaz diye.
İşini çok sevmesi, o aileye sevgi beslemesi görevi dışındaki şeyleri yapacağı anlamına gelmez ki
Benim son çalıştığım yer çok saçma bir ofisti. Modern görünen ama Gerçek anlamda taş devri kanunlariyla yönetilen bir yerdi. Orada mesela hiç is tanımında olmayan bir şey istenmişti, normalde dışarıda yapılan bir organizayon korona nedeniyle her zamanki yerinde yapmaya imkan olmayınca ofiste yapalım demişler, biz de haftasonu cumbur cemaat kaldık, ilgilenecek şeyleri yaptık. Çünkü sonuçta extrem bir şey, kırk yılda bir. Ama tabii ki iş yerinde ekstra yaptığın hiçbir şey kırk yılda bir kalmaz, bir süre sonra bu yol daha uygun diye neredeyse her seferinde organizasyonu ofiste yapip bizi çağırmaya başladılar.
O yüzden ben kadına hak verdim . Heralde görmüş geçirmiş birisi ki başına gelecekleri tahmin etti
Ha, böyle küçük bir şey için 'yapamam,beni çıkarın madem' demesi mi gerekirdi? Biz dememistik mesela:) ama demek ki kadının ise ihtiyaci yok, ya da buradan sonra kolayca iş bulacağı bir ortamı var. Belki de işsizlik maaşıyla altı ay dinlenmek,memlekete gitmek falan istiyor. Ona da bahane geldi...
Her halükarda kadın haksız değil . Eğer işten ayrılırsa sonraki çalışanıniz için çok net bir iş tanımı oluşturun, böyle sorunlar yasamayin

öncelikle zaman ayırıp fikir verdiğiniz için teşekkür ederim :)
amacım tutarsızlık değil aslında ama kendimi net ifade edememiş olabilirim, işe girerken öğleye kadar yemek yapacağını öğleden sonra kalan vakitte de haftada bir gün paspas , beyaz yaka için çay servisi olacağını konuştuk, zaten o yaptığı işten yada ücretinden rahatsız değil, benim belki ayda iki kere olabilecek bir şey için bir ricada bulunmam konuyu buraya getirdi, nitekim dün mesai yemeğini ben yaptım :) yaparım sorun değil ama ufak ricalarda konu tazminata kadar gitmemeli diye düşünüyorum şahsi fikrim. Şu ekstra yemeğe mesai ücreti ödeyelim fikrini konuşacağım bakalım, umarım çözerim ve yolumuza devam ederiz.

Yok yanlış çıkarım yapmışsınız. Ben hayır dediği an tazminatını verir işten çıkarırdım. Konu sahibi minnoş oldugu icin bunu öneremedim

Çıksam toplu param olur elimde kafasında gibi geldi bana biraz.
Mesai yemeğinden kasıt sadece makarna ise neyse de, mesai bulaşığı, makarna yanı salatası,içecek ayranı falan diye mevzu uzayacak diye set çekmiş de olabilir.
Ben her türlü direkt bu çıkışı gereksiz ve alakasız bulurum.
Mesai olan yerlerde mesai yemeğini makarna olur, kahvaltı türü olur mutfak personeli hazırlar tabi ki.
Küçük bir yer burası da, yemeğe temizliğe vs tek ablanın bakmasından daha normal ne var?

İş kanununa göre mesai ücretinde kaldığı her bir saat 1,5 saat ödeme yapiliyor.
Yani kişinin saatlik ücreti 20 liraysa kaldığı mesaide bir saati 30 lira oluyor.
Siz de ona uygun bir rakam belirlersiniz.
Asgarinin %30 fazlasını alıyorsa maaşı 5525 lira sanırım.
Yani Günlük 185 tl
Günde 8 saat çalışıyorsa da saatligi 23 lira.
Yani yapacağı her ekstra mesai saati için alması gereken para 34 lira... Siz düz hesap (ne kadar emek harcayacaksa) 50-70 deseniz bence yerinde olacaktır. Zaten ayda bir-iki diyorsunuz, iş yerinde gözle görülür bir zararı olmayacaktır, bir top a4 parası:)

Ekleme; yemeğe mesai ücreti odeyelim yazmışsın, ben onu 'nasil ücret odeyelim' diye soru sandım on dakka hesap yaptım

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…