Görücü usulü, eş adayı nasıl anlaşılır?

Aycan Sevgi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Haziran 2025
67
59
3
30
Sevgili olarak, flört ederek evlenmeyi çok isterdim ama 30. yaşımda nasipten öte köy yok diyerek görücü gelmesini kabul ettim. Hiç erkek arkadaşım olmadı. Önceden iki görücüm daha olmuştu. Biri boşanmış ve bir çocuklu, diğeri çok uzak bir şehirdendi. Birkaç gün önce vücudum ve öz güvensizliğimle ilgili konu açmıştım. Sağ olsun herkes, yorumlarıyla kendimi daha iyi hissettirdiler. Arkadaş ve akraba çevremde de Kadınlar kulübündeki konularda da çok sorunlu evlilik hayatları görüyorum. Evlenmek istiyorum ama korkuyorum da. Adayın karekteri nasıldır, anne kuzusu mudur, bana sevgi ve ilgi gösterir mi, çoluk-çocuğuna sahip çıkar mı, evi geçindirecek kadar çalışır mı (Mesleğim var ve çalışıyorum, yeterli kazancım var.), şiddet meyili var mı, ailesi nasıl, bize karışırlar mı, eş adayı kadın ruhundan anlar mı, denk miyiz, aradaki elektrik nasıl anlaşılır... Ailem biraz bilgi toplamış ama hepi topu: aynı memleketliyiz, kız kardeşi liseden arkadaşım, bir otelde şoför olarak çalışıyor, Belirgin bir anormalliği yok. Yakın arkadaşlarımla konuştum; herkes kendi özel tecrübesini anlattı. Ne yapayım da tanıyayım bilemiyorum, nasıl konuşulur, nasıl karar verilir?
Yorum yapanlara, yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Daha çok gençsin neden bu yola giriyorsun evlenmek için ?
İkili ilişkiler çok farklıdır bunu ancak tanıyarak bilirsin.
Fikrimce acele etmen neden kendine ev de kalmış kız muamlesi yapıyorsun ?
30 yaşındayım, muhafazakar bir İç Anadolu şehrindeyim. 30 yaş buralarda pek genç sayılmaz.

Ben görücü usulü evliliğe karşı değilim. Ama aracı olan insanların adayları çok iyi tanıyor olması lazım. Bu ikisi birbiriyle uyumlu, aileleri aşağı yukarı denk diyip tanıştırmaları lazım. Öbür türlü sen bekar, o bekar, hadi siz evlenin demek aşırı saçma.

30 yaşındayım, muhafazakar bir İç Anadolu şehrindeyim. 30 yaş buralarda pek genç sayılmaz.
Kimin ne düşündüğü önemli değil
Evlilik ciddi bir şey evlenmek için evlenilmez
Önemli olan mutlu olmanız hayatınızın kalan kısmını etkileyecek bir olay için neden çevreyi önemsiyorsunuz ?

Yani aracı olanlar çok iyi niyetli yakınlarım. Biz vesile olalım, olur gibi dediler ama tanımam lazım.

Görücü usulü de artık eskisi gibi değil sanırım, aracı tanıştırıp aradan çekiliyor anladığım kadarıyla gerisi iki kişiye kalıyor her ilişkide olduğu gibi, zaman geçirmek sohbet etmek seyahat etmek arkadaş ortamında falan görmek gerekir ortalama bir fikir edinebilmek için, tanımak için demiyorum bakın ilk etapta hakkında fikir edinebilmek için, bunlardan sonra baktınız işler yolunda gidiyor beğenmeye hoşlanmaya falan da başlarsanız zamana yayarak yaşarsınız ilişkiyi, sonrası nasip kısmet biraz da. Dip not olarak bir kişiyi onunla yaşamadan tamamen tanımanız çok zor. Bu arada cidden yaşınız çok genç içinize sinmeyen kimseye evet demeyin evlenip mutsuz olduğunuzda ve ayrılmak istediğinizde muhafazakar iç Anadolular bu seferde dul kadın dedikodusu yapmak için sıraya girecekler, bunun sonu yok.

Çok haklısınız. Yaşamadan tanımak zor. Yıllarca flört edip birkaç ay evli kalamayanları okuyoruz. Dul kadın dedikodusu korkunç, kadınların günahını alıyorlar.

Çok haklısınız. Yaşamadan tanımak zor. Yıllarca flört edip birkaç ay evli kalamayanları okuyoruz. Dul kadın dedikodusu korkunç, kadınların günahını alıyorlar.
Öyle tabii, siz hiiiç acele etmeyin görüşün konuşun baktınız ısınıyor gibisiniz mantıklı da gelirse tanımaya çalışın sadece, evlilik için görüşmeyin tanımak için görüşün.

Aynı ilçeden, farklı köylerdeniz. Kız kardeşi lise arkadaşım. İşte ben de onu soruyorum, görüşünce ne sorayım da tanıyayım?

Uzaktan anlatamazsınız ki tanışın görüşün. Aslında çevrenizden biri olsa daha iyiydi
Aynı ilçeden, farklı köylerdeniz. Kız kardeşi lise arkadaşım. İşte ben de onu soruyorum, görüşünce ne sorayım da tanıyayım?

Hayatınızda kimseyle arkadaşta mı olmadınız ? Arkadaşlarınızı tanırken ne yapıyordunuz ? Siz bir erkekte ne ararsınız insanlar nereden bilsin ?

Hayatınızda kimseyle arkadaşta mı olmadınız ? Arkadaşlarınızı tanırken ne yapıyordunuz ? Siz bir erkekte ne ararsınız insanlar nereden bilsin ?
Kız arkadaşlarım çokca var. Erkek arkadaşım olmadı. 25 yaşıma kadar köy ve yaylada, dağda çadır hayatı ile geçti. Konu açtığımda belirtmiştim aslında neler beklediğimi ve korkularımın neler olduğunu.

Ben birkaç öneride bulunmak isterim. Birincisi adayla yemeğe çıkın. Diğer insanlarla ilişkisine bakın. Garsona kaba mı davranıyor mesela. Yemeğin ucuzuna mı kaçıyor? Sipariş verirken sizin fikrinizi soruyor mu, kendisi mi karar veriyor. Garsonla muhatap olursanız sinirleniyor mu. Bunların hepsi size fikir verir.

İkinci olarak onun kendi aile ortamında gözlemleyebileceğiniz bir ortam oluşturmaya çalışın. İnsan en doğal kendi ailesine karşı olur. Annesine babasına karşı saygılı mı, yoksa üstten üstten mi konuşuyor. Annesinin ya da babasının ağzına mı bakıyor? Ters düşebiliyor mu, düşerse pısıp oturuyor mu yoksa saygısızlaşıyor mu. Yeme içme düzenleri nasıl. Lakayt bir ilişki mi, mesafeli mi. Bunlar fikir verir.

Bir diğer konu hayvanlara ve çocuklara karşı merhametli mi? Onlara karşı merhametli olan genelde herkese karşı merhametli olur. Merhamet duygusu bence çok çok önemli. Evlilikte mihenk taşı diyebileceğim önemde.

Bir diğer konu çalışkan mı, elini taşın altına koyar mı? Bunu da genel hal ve hareketlerini gözlemleyerek öğreneceksiniz. Annesinden mi su ister, kalkıp alır mı mesela. Kendi işini kendisi mi yapar? Ya da sizin başınız sıkışsa siz istemeden sorunun çözümü için destek teklif eder mi, ya da çözüm için fikirler verir mi? Sorun olunca agresifleşir mi, sakin mi kalır? Başkalarına karşı (kendisini feda etmeden) yardımcı olabilecek biri mi. Bunların hepsi önemli ayrıntılar.

Ha hepsini tutturamasanız bile kendi önceliklerinize göre yüzde 70 tuttursanız oluru var bence. Allah hakkınızda hayırlısını versin, iyilerle karşılaştırsın.

İçiniz ısınırsa zaten sohbet akıp gider kendiliğinden, ama içiniz ısınmazsa zaten pek bir sohbet ortamı oluşmaz mesleği işi gücü ne bu görücünün ayrıca önceden evlenip ayrılmış bir çocuklu birinin görücü olmasına sinir oldum ne alaka yani

Çok teşekkürler, çok yol gösterici oldu.

Ne alakası var ? Okul ve çalışma hayatı olan 30 yaşında yetişkin bir insansınız. Siz ne istediğinizi bilmiyor musunuz ? Bilmiyorsanız, tanıdıklar aracılığıyla herhangi bir adamla tanışıp; onun zamanını da almayın.

İnşallah içim ısınır, hayırlısı için Allah'a dua ediyorum. Ben de şakınım ama boşanmış, çocuklu biri de bana talip oldu. Kabul etmedim ama bir ay kendime gelemedim. Zaten öz güvensizdim, iyice kötü oldum.

Ne istediğimi bildiğimi sanıyorum, adayın benim beklentilerimle örtüşüp örtüşmediğini nasıl anlarım diye sizlere soruyorum. Ayrıca okul hayatım da olsa, çalışıyor da olsam danışmak, konuşmak iyidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…