Günümüzde Çalışmayan Kadının Aşağılanmasi

Black Wine

Noone's gonna take my soul away... -Portakal
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2019
2.382
7.486
158
28
Hanımlar merhaba, bu kez bir derdim yok. Sadece güzel bir tartışma konusu buldum ve sizin de fikirlerinizi almak istiyorum. Az önce Twitter'da kocasından para isterken tıktok ceken kadının linç edilmesi üzerine bu konuyu açtım.
Eskiden hepimizin bildiği gibi kadının çalışması uygunsuzdu, ekonomik özgürlüğüne sahip kadın çok azdı ve bu normların kırılmasıyla kadın iş hayatında aktiflesip ozgurlesmeye başladı. Ancak size de kirdigimiz normların üzerine yeni normlar inşa ediyomusuz gibi gelmiyo mu? Ben şuan çalışıyorum ama çalışmadığım dönemde burada çok saçma sapan lafa maruz kaldım "hem çalışmıyosun hem partnerinin parasını yiyosun, ben gerekirse garsonluk yaparım" falan gibi, hiç de garsonluk yaptıklarını sanmıyorum o insanların. Eskiden çalışan kadin linç edilirken bugün aynı lince çalışmayan kadın maruz kalıyor. Oysa burdaki ana mevzu kadının çalışıp çalışmaması değil ki, kadının iş hayatindaki tercihlerini yargılamanın kimsenin üzerine vazife olmaması. Yani pek çok şey değişiyor, kadınlar artık çalışıyor, kadınlar artık ozgurlesebiliyor, belki bazılarımız daha özgürce sevisebiliyor, ama kadını yargılamak asla asla değişmiyor. Asıl isteğimiz kadınların kimsenin fikirlerini sormadigi insanların yorumlarına maruz kalmasını engellemek olmalı. Yanlış mı düşünüyorum? Neden sürekli kadını, hemcinslerimizi, farklı şekillerde, farklı sebeplerle aşağılama ihtiyacı duyuyoruz? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Değerli fikirleriniz için şimdiden tesekkur ederim.

Hanımlar merhaba, bu kez bir derdim yok. Sadece güzel bir tartışma konusu buldum ve sizin de fikirlerinizi almak istiyorum. Az önce Twitter'da kocasından para isterken tıktok ceken kadının linç edilmesi üzerine bu konuyu açtım.
Eskiden hepimizin bildiği gibi kadının çalışması uygunsuzdu, ekonomik özgürlüğüne sahip kadın çok azdı ve bu normların kırılmasıyla kadın iş hayatında aktiflesip ozgurlesmeye başladı. Ancak size de kirdigimiz normların üzerine yeni normlar inşa ediyomusuz gibi gelmiyo mu? Ben şuan çalışıyorum ama çalışmadığım dönemde burada çok saçma sapan lafa maruz kaldım "hem çalışmıyosun hem partnerinin parasını yiyosun, ben gerekirse garsonluk yaparım" falan gibi, hiç de garsonluk yaptıklarını sanmıyorum o insanların. Eskiden çalışan kadin linç edilirken bugün aynı lince çalışmayan kadın maruz kalıyor. Oysa burdaki ana mevzu kadının çalışıp çalışmaması değil ki, kadının iş hayatindaki tercihlerini yargılamanın kimsenin üzerine vazife olmaması. Yani pek çok şey değişiyor, kadınlar artık çalışıyor, kadınlar artık ozgurlesebiliyor, belki bazılarımız daha özgürce sevisebiliyor, ama kadını yargılamak asla asla değişmiyor. Asıl isteğimiz kadınların kimsenin fikirlerini sormadigi insanların yorumlarına maruz kalmasını engellemek olmalı. Yanlış mı düşünüyorum? Neden sürekli kadını, hemcinslerimizi, farklı şekillerde, farklı sebeplerle aşağılama ihtiyacı duyuyoruz? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz. Değerli fikirleriniz için şimdiden tesekkur ederim.

Konunun yeri burası değil bence. Kendi travmalarımı besleyecek kayınvalideli görümceli konu istiyorum ben 🤣

çevremde genelde çalışmayan kadın çalışanı kıskanıyor, daha farklı bir sosyal hayatı olduğu için.. çalışanlar da çalışmayanların tüm gün yattığını düşünüp söyleniyor. tabi ki herkes öyle değildir de, ben bu örnekleri çok gördüm.
sanırım asıl sorunun kimsenin kendi şartlarıyla ilgilenmeyip hep başkasının hayatına takılması.

Ben de kadının çalışması taraftarıyım ama çalışmıyor diye de kimseyi linç edemem. herkesin de kendine uygun iş bulması şu dönemde çok zor. Garsonluktan bahsediliyor ama bir kadın evli ve çocukluysa garsonluk nereye kadar yapacak kaç ay kaç yıl? Büyük şehirlerde cafeler restoranlar gecelere kadar açık en etken kapatan 10 da kapatıyor, gel de çalış yani. Hele çocuk varsa... çok zor kadınlar için bunu berecebilen kadınlar da çalışmak zorunda olduğu için yapar zaten zevk alarak değil. Mesleği olan kadın zaten çalışır, uzun süreli evde oturmaktan sıkılır bunalır. Ama mesleği olmayan kadın için en güzeli evinin hanımı olmak tabi ki ihtiyacı yoksa. Yoksa garsonluk, kasiyerlik, tezgahtarlık bunlar çok yorucu ve yıpratıcı işler.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz
Her şeyin bkunu çıkarmaya çok meyilli bir millet olduğumuzu düşünüyorum.

Mesela bir insan eşinden para isterken neden tiktok videosu çekme ve bunu millete gösterme ihtiyacı hisseder diye daha çok düşünüyorum.

Bir noktada size katiliyorum. Burda da maalesef oyle bir algi var, sadece okuyup egitim alirsan ve calisirsan ozgur ve bagimsiz bir kadin olabilir ve haklarini elinde tutabilirmissin gibi.
Calisan kadin ozgur olsa maas kartini esim almak istiyor ne yapayim diye sormazdi.
Calismak cok guzel yeeaaa diyenlerin kaci kendi isinde, kendi belirleyebildigi calisma saatlerinde calisiyor.
Cocuguna istedigi gibi vakit ayirabiliyor mu? Kendiyle ayni isi yapan erkek mesai arkadasiyla esit ucrete sahip mi? Tum bunlari gozardi edip kimi zaman mecburiyetten, kimi zaman da tercihen ev hanimligi yapan bir diger kadini asagiliyor.
Ev hanimiyim suan, sozumun gecerliliginin olmasi icin, dediklerimin evlilik icinde gecmesi icin calismama ihtiyacim yok. Para kazaniyor olsamda olmasamda bir bireyim ve bunun farkindayim, kimseyi calismadigi icin asagilamiyorum. Farkindaligi bu yonde gelismis insanlarin cogalmasini diliyorum.

e ozaman evde oturan erkekleride linc etmiyelim.

tabi herkezin kendi tercihi. ama analarimiz bizi evde dizimizi kirip oturalim diye okutuklarini sanmiyorum.

özgürlük icin onca caba veren kadinlarimiza haksizlik olarak görüyorum

Bence annelerimiz bizi "kendi kararlarimizi kendimiz verebilelim" diye okuttu. Hayatımızı elalem ne der, insanlar beni yargılamasınlarla geçirmeyelim diye. Eşler arasında alınmış ortak bir kararsa erkek de çalışmayabilir bence

Bu konu burada cok tartisildi zaten.
Bazi mutsuz ve çalişan kadinlarda aşiri bir hirs var, sanki calismayan kadinin cebine kendileri para koyuyormuş gibi cildiriyorlar resmen.

Bir de calismayan ve mutsuz olanlar var onlar da cocuk bakimi ve ev hayati konusunda calisan kadinlari yeriyorlar.

Aslinda bakarsak bu kadar hirsla birini gömenler kendileri mutsuz ve yaptiklari şeyden mutlu degiller butun problem burada.
Evet bir cok konuya kendi hayatimiza gore yapiyoruz ama herkes ayni şartlarda değil şunu kafamiza sokmamiz lazim.

Çalismayan her kadin sefillerde değil, bazilari bunu kaldiramasa da...

Son düzenleme:
Bu bakış açısının yanında çok farklı bakış açılarıda mevcut
Mesala kadının istihdam edilmesi demek eve bakmakla hükümlü erkeğin iş alanlarının kısıtlanması bu nedenle erkeğin çalışa bilmesi için kadının çalışmaması gerektiğini düşünen çok fazla insan yaşıyor bu ülkede
Kız çocuğunun eğitimine erkeğinki kadar önem verimez
Sadece bir kalıp yok yani yaşadığımız toplumda

Bu zinciri de kıran neticede o bahsettiğiniz geri kafalı zihniyet içinde çalışan ve bunu arttırarak şuanki konuma getiren kadınlarımız yapmıştır. Benim düşüncem buna saygı duyulmalı ve cinsiyet ayırmaksızın özellikle kadınlarımız ekonomik özgürlüğünü elinde bulundurmalı. Ama okuma şansı zekası olur hekim, mühendis vs. olarak ama işçi olarak.

Bence sorun hep uçlarda dolaşmamız. Kadın çalışır; eşi zorla parasını alır. Kadın çalışır ama eşine kendi isteğiyle para verir. İkisi aynı şey mi? Kadın çalışmaz ama eşi onu el üstünde tutar; kadın çalışmaz ama eşi canına okur. Bunlar da çok farklı şeyler. Herkesin durumu çok farklı. O yüzden yargılamak kimseye düşmez.

Back
X