Güzel kısırın olmaZsa olmazı nedir?

Misafirlerim gelecek ama benim kısırım çok güzel olmuyo. Sizce ne eklemeli ne yapmalı ki lezzetli olsun?

Kişi başına 1 çay bardağı bulgur olacak şekilde ölçüp yoğuracağın tepsiye koy. Aynı ölçüde kaynamış suyu üzerine gezdir. Üzerini ört. Yarım saat beklet. Diğer yandan marulu, yeşil soğanını, yeşil nane, maydonoz, domates, salatalığını doğra. Kesinlikle bana göre güzel kısırın sırrı hakiki zeytinyağı ve ev yapımı biber salçasıdır. Zeytinyağında kuru soğanı kavur. Biber ve domates salçasını karıştırarak koy. Biber daha fazla olsun. Bu kavurduğun karışımı ıslanan bulgura ekle bir güzel yoğur. Doğradığın yeşillikleri ekle. Ekşi olarak ister limon sık ister nar ekşisi, istersen de bolca sumak koy. Orası sana kalmış. Sumakla daha iyi oluyor sanki. Limon sulandırıyor sonuçta. Bazen de nar ekşisi ve limonu birlikte kullanıyorum. Onu damak tadına göre ayarlarsın. Kimyon, karabiber, pulbiberini de ekle. Valla ben bu şekilde yapıyorum misafirlerim de çok beğeniyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

bulguruna baharatlarını ekle,ben tuz,kırmızı ve pul biber,nane ve biraz da limon tuzu koyuyorum.sonra sadece ıslatacak kadar kaynar su koy,karıştır.üzerine de 1 çay bardağı tekrar kaynar su koy ve üstünü ört.yarım saat sonra soğan,sarımsak ve salçayla güzelce yoğur.yağ,limon suyu,nar ekşisi ve sumak da koyabilirsin.sonra hazırlamış olduğun malzemeleri(havuç rendesi,kıvırcık,domates.salatalık ve başka istediğin malzeme varsa koy)hafifçe ovalayarak karıştır.mardinli bir arkadaşımdan öğrenmiştim.herkes yaptığım kısırı bayılarak yer:34:

ablacim sen bunu nekadar bulgur olsusune yapiyosun

Bana gore kisirda en onemli nokta baharatlar ve bol yesillik, ben kisira domates ve salatalik koymuyorumcunku hem su saliyolar hem porsuyup tadini degistiriyolar bi sure gecince
Ben baharat olarak pul biber, kara biber, kuru nane ve mutlaka kimyon koyuyorum
Yesillik olarak ta taze sogan, maydonoz, dere otu ve ince doranmis marul koyuyorum icine, taze sogan koydugum icin kuru sogan koymuyorum
yaptigim kisiri yiyip begenmeyen gormedim henuz, hatta kayinvalidem benden ister misafiri gelicegi zaman

Kesinlikle sumak :21:

bir de ben domates kullanmıyorum içinde suyunu salıyor falan çirkin oluyor

kızlar bende bügün kısır yaptım ama benim ki biraz hamur gibi oldu.1 buçuk su bardağına 1 buçuk su bardağı su koydum.ben biraz daha tane tane olsun istiyorum.acaba suyu daha da az mı koymak gerekiyor

kizlar ben de su sekilde yapiyorum ki herkes cok begenir kisirimi..oncelikle bardak hesabi yapiorum..cok pismis bulguru sevmiorum hamur gibi olmucak yani..su olcum su sekilde : mesela iki bardak bulgura iki bardaktan bir parmak eksik kaynar su koyuyorum...Bir buyuk sogani yemeklik dogruyorum zeytinyagini tencereye alip soganlari hafif oldurene kadar kavurup biber ve domates salcasini koyup hafif kavuruyorum sonra icine bol pulbiber nane koyup cok az da kimyon koyuyorum hemen bir iki karistirip bulguru ustune tuzu koyuyorum ve karistirip altini kapatiyorum..salcalar bulgurun hertarafina esit dagilana kadar karistirip kaynar suyu koyup tekrar karistrip kapagini kapatiyorum..o orda dinlenirken taze sogan, kivircik,maydonoz,salatalik,sarimsaklari ince ince dograyip sucgece koyup sularinin iyice suzmesini bekliorum neredeyse kupkuru olana dek..Domatesi de kucuk kupler halinde dogruyorum cekirdeklerini cikarip..kesme tahtasinda dogradigim icin dograrken suyunu birakiyor zaten domatesleri tahtadan alirken suyu kaliyor tahtada..
bulgur sisince baska bir kaba alip sogumaya birakiyorum..soguyunca yesillikleri bir kaba alip ustune limon suyu tuz biraz zeytinyagi nar eksisi koyup guzelce harmanliyorum..ve bulgura ilave ediyorum guzelce karistiriyorum..ahanda hazir..ve kisirimi yiyip te begenmeyen hic olmadi..kisirim hic sulanmaz yesilliklerini iyice suzdugum icin..salataliksiz ve domatessiz bir kisir benim icin kisir degildir..salcasiz beyaz renkte ve kupkuru kisiri da sevmem..
ben bu tarifi cok becerikli bir komsumuzda yemistim..hatta komsumuz icine kirmizi lahana da dogramisti..evde varsa ben de mutlaka koyuyorum..bu tarifi de tavsiye ediyorum :34:

Evet suyu çok katmışsın,azalt ,salçanın kalitesi önemli ve az koymamak lazım birde mutlaka zeytin yağlı olması gerek,ayçiçekle pek tat vermiyor ,soğanla salça sarı rengi alınca ocaktan alınır, az yağlıda tat vermez , bulgurda kaliteli olmalı bazısı lezzetsiz dikkat etmek lazım yani ,malzemenin kalitesi lezzeti belirliyor, domates kırmızı olsun ,
kızlar bende bügün kısır yaptım ama benim ki biraz hamur gibi oldu.1 buçuk su bardağına 1 buçuk su bardağı su koydum.ben biraz daha tane tane olsun istiyorum.acaba suyu daha da az mı koymak gerekiyor

Evet suyu çok katmışsın,azalt ,salçanın kalitesi önemli ve az koymamak lazım birde mutlaka zeytin yağlı olması gerek,ayçiçekle pek tat vermiyor ,soğanla salça sarı rengi alınca ocaktan alınır, az yağlıda tat vermez , bulgurda kaliteli olmalı bazısı lezzetsiz dikkat etmek lazım yani ,malzemenin kalitesi lezzeti belirliyor, domates kırmızı olsun ,

onlara dikkat ediyorum ama bi tek su ayarını tutturamıyorum ona deli oldum :36::36:

Kısırsa domates,salatalık hiç sevmiyorum
Kuru soğan koymuyorum
Biber salçası,domates salçası,bol taze soğan,kuru nane,pul biber koyuyorum
Bence lezzetini bol taze soğan,bol limon,nar ekşisi ve tuz dengesinin iyi sağlanması veriyor

Back
X