• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hala sorunu

ayrıca din konusunda yazanlar da olmuş, eski dönemle şuanı karıştıranlar var. Eskiden insanlar azken ona göre kitap inmiş ona göre evlilik için müsade edilmiş, ama son kitap Kuran ve evrensel yani ötesi yok, evlilik için akraba ilişkisi olmamalı. zaten tıbben de sorunlu çocuklar doğuyor bunu hepimiz biliyoruz.
Bu konu amaçtan saptığı için yorum yapmak istemiyordum ancak yorumunuza cevap vermek zorunda hissettim. Tıbbi olarak sizinle aynı fikirdeyim ancak dini açıdan belirtmek istediğim bi nokta var. Kuran-ı Kerim bütün zamanlar için geçerli bir kitaptır. Yani o zaman şartlar o şekildeydi, kural olarak bunlar belirlenmişti; şimdi ise çok şey degişti o zaman kurallar da değişebilir şeklinde kendimizce fetvada bulunmak doğru olmadığı gibi oldukça da tehlikeli. İndirildiği zaman ne haramsa halen o haram, ne helalse halen o helaldir.

Bu tür şeyler akrabalık ilişkilerine zarar veriyor. Aranız kötü olsa bütün aile karışıyor müdahil oluyor. Zaten halan da seni sevmiyormuş niye bile bile huzursuz bir evlilik yapasın ki?
Ayrıca sağlık açısından da doğru değil. Bu şekilde evlilik yapan 4 tanıdığım var 3 ünün çocuğu engelli. Ne gerek var?

Mrb arkadaslar konuyu çok uzatmak istemiyorum. Ben öğretmenim kuzenim de havalimanında çalışan bir memur. Kendisi halamın oğlu olur. Birbirimizden hoşlanıyoruz. Ama halamdan hoşlandığımı söyleyemem. O da beni pek sevmez. Daha doğrusu annemle falan çok çekişir. Bizi beğenmez. Eminim bunu duyunca onay vermeyecektir. Annem için de aynı şey geçerli. Nasil bir yol izlemeliyiz ?:skandal:Başından böyle birşey geçen oldu mu .
kuzen kardeş demek Allah aşkına başka adam yok mu kıtlık mı var kuzeninde adam değil zaten belli

Ayrıca, konuyu herkes kendi yetiştiği sosyo-kültürel çevreden hareketle ele alıp değerlendiriyor. Bu yüzden bazıları "aaa o da ne başımıza taş yağacak" şeklinde yorumlarken, bazıları durumu olağan karşılıyor. Siz kendi yetiştiğiniz çevreyi, bu tarz ilişkilere ailenizin bakış açısını daha iyi biliyorsunuz. Burda aldığınız cevaplar sizin için yol gösterici olmaz.

Bu konu amaçtan saptığı için yorum yapmak istemiyordum ancak yorumunuza cevap vermek zorunda hissettim. Tıbbi olarak sizinle aynı fikirdeyim ancak dini açıdan belirtmek istediğim bi nokta var. Kuran-ı Kerim bütün zamanlar için geçerli bir kitaptır. Yani o zaman şartlar o şekildeydi, kural olarak bunlar belirlenmişti; şimdi ise çok şey degişti o zaman kurallar da değişebilir şeklinde kendimizce fetvada bulunmak doğru olmadığı gibi oldukça da tehlikeli. İndirildiği zaman ne haramsa halen o haram, ne helalse halen o helaldir.

İlk Hz.Adem dönemini hatırlayın mesela, kardeş kardeşle evlenebilmişti. Bahsettiğim bu, o zaman insan sayısı azdı ve Rabbim buna müsade etmişti. Ama şuan bunu yapamıyoruz çünkü haram ve günahtır. Fetva vermek ne haddime, bahsetmek istediğim buydu yanlış bilgim varsa düzeltin, ben de memnun olurum. sevgiler.

Mrb arkadaslar konuyu çok uzatmak istemiyorum. Ben öğretmenim kuzenim de havalimanında çalışan bir memur. Kendisi halamın oğlu olur. Birbirimizden hoşlanıyoruz. Ama halamdan hoşlandığımı söyleyemem. O da beni pek sevmez. Daha doğrusu annemle falan çok çekişir. Bizi beğenmez. Eminim bunu duyunca onay vermeyecektir. Annem için de aynı şey geçerli. Nasil bir yol izlemeliyiz ?:skandal:Başından böyle birşey geçen oldu mu .
Akrabadan koca da olmaz kaynana da olmaz. Çocuklarınız engelli olur. Bi öğrencim vardı öğrenme güçlüğü çekiyordu ama ne güçlük çocuğun kafası hiçbirşey almıyor yada unutuyor abisi de sıkıntılıydı gördüğüm kadarıyla. Meğer akraba evliliği yüzündenmiş amca çocuklarıymış. Görünürde sağlıklılar ama zeka sorunları vardı. Hepsinde böyle olacak diye bir şey yok elbette ama ihtimali yükseltiyor. O yüzden akraba evliliği düşünmeyin kendinizi birazcık seviyorsanız...

Trakyalı arkadaşım vardı onlarda kuzenle filan evlilik çok kötü karşılanıyormuş. Bize göre gayet normal ama bu demek değil ki gidiyoruz illa kuzenimizle evleniyoruz. Evet dini olarak bir mani yok ama biyolojik olarak sakıncalı bir şey olduğu için ve aile ilişkilerimizin bozulmaması için mümkün olduğunca aileler mesafeli durur bu konuda. Halam ablamı oğlu için çok istedi ama annem babam karşı çıktı. Ama kendi teyzem çok sevdi kuzeniyle evlendi. Herkesin aile yapısı farklı herkes kuzeniyle kardeş gibi büyümüyor

Aile içi sıkıntılar olur, sorunlar da aileler daha çok yüz göz olur. Herkes daha çok söz hakkı görür kendinde. Genetik kodlamanızda bulunan hastalıkların çocuklarda ortaya çıkma ihtimali yükselir. Evlenebilirsin hukuken de yasak değil ama tercih etmemek hem çiftler, hem doğacak çocuklar yararına olur. Çok sevdiği halde eziyet eden teyzeler, halalar görüyoruz. Senin ki sevmiyormuş düşün neler yapabilir.

Tıbbi acıdan sakıncalı bir şeyin dini acıdan onaylanması?
Bu durumda ne yapılmalı peki? Tıbben sakıncalı bir durum dinen yasaklanmadı diye uygulanabilir hale mi gelir?

ayrıca din konusunda yazanlar da olmuş, eski dönemle şuanı karıştıranlar var. Eskiden insanlar azken ona göre kitap inmiş ona göre evlilik için müsade edilmiş, ama son kitap Kuran ve evrensel yani ötesi yok, evlilik için akraba ilişkisi olmamalı. zaten tıbben de sorunlu çocuklar doğuyor bunu hepimiz biliyoruz.
Tamam iste, Kuran gayet cagdas ve gunumuzu kapsayan bi kitap ve bu tarz akraba evlilikleri yasak edilmemis, haram denmemis, tercih edip etmemek ayri ama haram diye fetva vermek, ustune ensest diye insanlari resmen ahlaksizlikla suclamak cok yanlis..

bizim sülalede de var kuzen evliliği ama ben karşıyım. kuzen, kuzen çocukları, yani herhangi bi şekilde kan bağı olan iki insan evlenmemeli. ne gerek var? dünyada başka adma kadın mı kalmadı da gidip kardeş diyebileceğin kadar yakın biriyle evlenmeye niyet ediyosun?

İlk Hz.Adem dönemini hatırlayın mesela, kardeş kardeşle evlenebilmişti. Bahsettiğim bu, o zaman insan sayısı azdı ve Rabbim buna müsade etmişti. Ama şuan bunu yapamıyoruz çünkü haram ve günahtır. Fetva vermek ne haddime, bahsetmek istediğim buydu yanlış bilgim varsa düzeltin, ben de memnun olurum. sevgiler.
Estağfurullah. Ben farklı bi anlam çıkarmışım okuduğumdan, o yüzden öyle bi yorumda bulundum kusura bakmayın. Verdiğiniz örnek doğru ve istisna evet. Benden de sevgiler. :KK200:

Hocaanim bu konuyu kasıtlı actiginizi düşünmeye basladim.
Eğitimli insanalar+akraba evliligi+Tek sorunu hala girecek kadar dar görüşlülük.
Azıcık tuz, karabiber.
Tamam şimdi bırak kendi haline yavaş yavaş kaynar o.

Hz. Adem'den sonra kardes evliligine musaade edilmedi, Peygamberimiz (asm) halasinin kiziyla evlilik yapti hatta ve Peygamberimizden sonra dinde asla degisiklik olmadi, olamaz da.. Saptıran, kafasina gore yorumlayan tipler cok, o ayri ama dinin son halinde akraba evliligi(belli akrabalar ile) haram kilinmadi ve gunumuzde de ayni..

Tıbbi acıdan sakıncalı bir şeyin dini acıdan onaylanması?
Bu durumda ne yapılmalı peki? Tıbben sakıncalı bir durum dinen yasaklanmadı diye uygulanabilir hale mi gelir?
Gözden kaçırdığınız bir nokta var. Din, kuzenle evlenmeyi emretmez. Önüne engel koymaz, o kadar. Yani isteyen evlenir, isteyen evlenmez. Kuzeniyle evlenen herkesin sağlıksız çocuk dünyaya getirmediği gibi. Gen aktarımı ile sorun yaşayan da olabilir, hiçbir sorun yaşamayan da.

Gözden kaçırdığınız bir nokta var. Din, kuzenle evlenmeyi emretmez. Önüne engel koymaz, o kadar. Yani isteyen evlenir, isteyen evlenmez. Kuzeniyle evlenen herkesin sağlıksız çocuk dünyaya getirmediği gibi. Gen aktarımı ile sorun yaşayan da olabilir, hiçbir sorun yaşamayan da.
Emrettiğini söylemedim zaten.
Neticede bu risk soz konusu.
Burada evlenebilirsin diyenler dini referans gösterdiği için bu soruyu sordum.
"Dinen sakıncası yok" yorumu geldi.
Yani konuyu din referansıyla meşru hale getiriyoruz. Var olan riski gormezden geliyoruz.

Hocaanim bu konuyu kasıtlı actiginizi düşünmeye basladim.
Eğitimli insanalar+akraba evliligi+Tek sorunu hala girecek kadar dar görüşlülük.
Azıcık tuz, karabiber.
Tamam şimdi bırak kendi haline yavaş yavaş kaynar o.
Size kesinlikle katılıyorum. Bu kadar insan konuyu bambaşka açılardan değerlendirdi ancak konu sahibi ortalarda yok. Üstelik konu amacından sapıyor. Mune Mune

Evet konu baya bir boyut değiştirdi konu sahibide ortada yok.
Akraba evliliklerine iliskilerine kesinlikle bende karşıyım ama ensest iliski daha farkli bununla kiyaslanamaz. Kuzenlerin evlenmesi ulkemizde yadirganacak bir durum degil. En azindan dinen oyle. Ama her bireyin ve ailenin bu duruma bakis acısı tavri farkli o yuzden tartismaya gerek yok çünkü bir sonuca varilamaz.
Bende kesinlikle karsiyim akraba evliliklerine ancak kinanacak yada ayiplanacak kadar da buyutulecek birsey degil.

Back
X