Halı Seçerken Bunlara Dikkat!

kronick

bize her yer TRABZON:)
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
1.807
29
43
Yaşam mekanlarını özel kılan temel öğelerden olan halıların doğru seçimi, zor olduğu kadar önemli de… Günümüzde halı trendleri mobilya trendlerine paralel olarak değişiyor. Şöyle ki klasik mobilyanın revaçta olduğu dönemlerde klasik tarz halılar, modern mobilyanın revaçta olduğu dönemlerde ise modern tarz halılar ilgi görüyor. Toplu yaşam alanları için halı seçerken, kalite ve maliyet arasındaki ilişkinin gözetilmesi, yoğun kullanıma maruz kalacağı düşünülerek aşınma, kir ve leke oluşumunu engelleyecek türlere yönelinmesi gerekiyor.

Mehmet Akif Çavdar, halı seçimini kullanılacak mekana göre yapılmasını öneriyor ve halının dokusunun, bu anlamda belirleyici olduğunu vurguluyor. Örneğin çocuk ve oturma odalarında yoğun kullanım etkisi düşünülerek, aşınma ve kirlenmeye dayanıklı, sık ilmekli halılar tercih edilmesini öneriyor.

Halıda kullanılan malzemenin kalitesinin önemi üzerinde duran Çavdar, kaliteli bir yünle dokunan halının ömrünün çok uzun ve lekelere karşı da dinençli olduğunu belirtiyor.
Halı seçiminde fiyat, renk ve dokunun yanı sıra; kolay temizlenebilme, ısı yalıtımı ve ses emiciliği gibi ayrıntılara da dikkat edilmesi gerekiyor. Yumuşaklık, kırışma yoğunluğu, suya ve ışığa karşı duyarlılık ise önemsenmesi gereken diğer unsurlar…


Güven Şart
Suistimale çok fazla açık bir sektör olduğu için halı satın almak isteyenlerin öncelikle satıcı firmaya güven duyması gerektiğini vurgulayan Çavdar, ister makine ister el dokuması olsun halının yapımında kullanılan malzemenin kalitesine, yünün menşeine ve oranlarına dikkat edilmesini öneriyor. Bunun için en basit yöntemin halının çıkardığı hav oranına bakmak olduğunu kaydeden Mehmet Akif Çavdar: “Kaliteli malzemeyle yapılan halılarda hav çıkma oranı çok düşüktür. Müşteriler halıdan çıkan hav miktarına göre kalite konusunda bir fikir edinebilirler” diyor.

El dokuması halıda kaliteyi belirleyen unsurlardan birinin de ilmik sayısı olduğunu belirten Çavdar, ancak çok sık dokunmasına karşın kalitesiz düğümden oluşan bir halı için bunun önemi olmadığını da söylüyor. Türk düğüm tekniğinin çok dayanıklı olduğunu vurgulayan Çavdar, işçilik açısından Türk dokuma halılarını tavsiye ederken, Çin, Nepal, Pakistan’dan gelen halıları önermiyor.

Çavdar, halı temizliğinde dikkat edilmesi unsurlar hakkında şu bilgileri verdi: “Halınızdaki lekelerin kalıcı olmasını istemiyorsanız, anında müdahale etmelisiniz. Temiz bir bez veya sünger kullanarak, katkısız bir sabun ve su ile lekeyi yaymadan temizleyebilirsiniz. Yalnız kullanacağınız suyun sıcaklığı 30 dereceyi aşmamalı; temizlik sırasında çamaşır suyu gibi ağartıcı ve alkollü kimyasallar içeren deterjanlardan kaçınılmalıdır. Halınızın kullanılmadığınız zamanlarda, rulo haline getirip, rutubet olmayan bir yerde muhafaza etmelisiniz.”

El halısının makine halısına göre yıkamada daha avantajlı olduğunu belirten Mehmet Akif Çavdar, halıların yılda en fazla bir kere yıkanması gerektiğini belirterek: “Doğru yıkanması halinde el halısı defore olmaz. Bu nedenle müşterilerimize yıkanma garantisi veriyoruz” diye konuşuyor.


Adım adım halı temizliği
Sıvıları bir havlu, katı-sıvı karışımlarını ise kaşık yardımıyla ve mümkün olduğunca çok miktarda temizleyin.

- Sıvı dökülen yerin üzerine havluyu bastırarak, kalan nemi alın. Kesinlikle ovmayın. Ovalayarak silmek halı yüzeyini bozar ve lekenin halıya daha fazla nüfuz etmesine neden olur.

- Halıya ılık suyla ıslatılmış havlu (asla sıcak olmamalı) uygulayarak, lekenin artık gelmediğinden emin olana kadar tampon uygulayın. (Ovmaktan mutlaka kaçının!)

- Eğer leke hâlâ çıkmadıysa, 1/4 çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanını bir bardak ılık suya karıştırarak deterjan solüsyonu elde edin.

Deterjan oranına dikkat!
Şayet fazla kaçırırsanız halınızdan çıkarmakta zorlanırsınız.

- Deterjan solüsyonunu uyguladıktan sonra beş dakika bekleyin ve temiz ılık su ile durulayın. Halı deterjandan arınıncaya kadar işlemi tekrarlayın. Aksi halde temizlenmeye çalışılan bölge toz toplamaya başlar.

- Sıvı dökülmüş alana, nemi emmesi için kağıt havlu koyun.
Leke yapmayacak bir cam veya seramik parçasını da kağıt havlu üzerine yerleştirerek, ağırlık uygulayın. Lekeli yeri böylece 1 gece bırakın.

- Halı kuruduğu zaman tüylerini eski haline getirmek için elektrikli süpürgesi ile vakumlayın.

- Leke hala görünüyorsa, 3’ten 7’ye kadar olan aşamaları tekrarlayın. Zira leke halıya derinlemesine nüfuz edip geri geliyor olabilir. Hâlâ bir sonuç alamadıysanız, profesyonel bir temizlik şirketinden yardım isteyin.


Renk ve Desenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Halının rengi ve deseni mekanın havasını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Açık renk bir halı, alanın daha geniş ve ferah görünmesini sağlarken, ışığı yansıtma özelliği mekanı daha aydınlık yapar. Koyu renkler ise daha sıcak bir atmosfer yaratılmasına yardımcı olabilir. Orta renk tonlarındaki halılar daha kolay temizlenme imkanı sunar. Düzensiz ve çok renkli desenler, kir ve lekelerin görünürlüğünü azaltır. Büyük desenli halılar, mekanı daha dar, küçük desenli halılar ise daha geniş gösterir.
 
Mekan dekorasyonlarının en önemli ayrıntılarını oluşturan halıların seçimi ve temizliği, büyük önem taşıyor. Doğru kullanıldığı taktirde bir ömür boyu kullanabileceğiniz halılarınıza gözünüz gibi bakmanın yolu, Hande Made’in önerilerinden geçiyor…
İç dekorasyonda yaşam alanlarının tamamlayıcı temel öğelerden olan halıların doğru seçimi, zor olduğu kadar önemli de… Toplu yaşam alanları için halı seçerken, kalite ve maliyet arasındaki ilişkinin gözetilmesi, yoğun kullanıma maruz kalacağı düşünülerek aşınma, kir ve leke oluşumunu engelleyecek türlere yönelinmesi gerekiyor.
Hand Made, ev ve ofisler dahilindeki farklı kullanım alanları göz önünde bulundurularak, halı seçiminin mekanlara uygun olarak yapılmasını öneriyor. Halının dokusu, bu anlamda belirleyici özellik taşıyor. Örneğin çocuk odalarında, yoğun kullanım etkisi düşünülerek, aşınma ve kirlenmeye dayanıklı, sık ilmekli halıların tercih edilmesi gerekiyor.
Halı şıklığının gerçek belirleyicisi, dokumasındaki ilmek sayısı...
Leke tutmama özelliği açısından ele alındığında yünün, lekeye en fazla direnç gösteren elyaf olduğu ortaya çıkıyor. Neme ve küfe de dayanıklı olan bu elyaf türü ile üretilen halılar, dış mekanlarda kullanım için ideal sayılıyor.
Halı seçiminde fiyat, renk ve dokunun yanı sıra; kolay temizlenebilme ve ısı yalıtımı gibi ayrıntılara da dikkat edilmesi gerekiyor. Yumuşaklık, kırışma yoğunluğu, suya ve ışığa karşı duyarlılık ise önemsenmesi gereken diğer unsurlar… Tercih edeceğiniz halıların, fiyat, renk ve boyutlarının yanı sıra, ürün kalitesi, türü ve kullanılacağı mekana bağlı olarak göstereceği performans da önemli.
Halınızın yüzeyindeki bazı ipliklerin diğerlerinden daha uzun olduğunu fark ettiyseniz, sakın iplikleri çekmeyin! Makasla keserek, hepsini aynı boya getirmeyi tercih edin. Halınızda düzenli olarak vakumlu temizliği de ihmal etmeyin. Yün ve pamuk gibi natürel malzemelerle üretilen halılarda, ilk kullanım anında elyaf çıkmasının normal olduğu unutulmamalı; elektrik süpürgesi ile yapılan birkaç temizlikten sonra bu sorunun ortadan kalkacağı ve halınızın gittikçe parlaklık kazanacağı dikkate alınmalıdır.
Halınızdaki lekelerin kalıcı olmasını istemiyorsanız, anında müdahale etmelisiniz. Temiz bir bez veya sünger kullanarak, katkısız bir sabun ve su ile lekeyi yaymadan temizleyebilirsiniz. Yalnız kullanacağınız suyun sıcaklığı 30 dereceyi aşmamalı; temizlik sırasında çamaşır suyu gibi ağartıcı ve alkollü kimyasallar içeren deterjanlardan kaçınılmalıdır. Halınızın kullanılmadığınız zamanlarda, rulo haline getirip, rutubet olmayan bir yerde muhafaza etmeniz en iyisidir.
Adım adım halı temizliği
- Sıvıları bir havlu, katı-sıvı karışımlarını ise kaşık yardımıyla ve mümkün olduğunca çok miktarda temizleyin.
- Sıvı dökülen yerin üzerine havluyu bastırarak, (tamponlayarak) kalan nemi alın. Kesinlikle ovmayın.
Ovalayarak silmek halı yüzeyini bozar ve lekenin halıya daha fazla nüfuz etmesine neden olur.
- Halıya ılık su ile ıslatılmış havlu (asla sıcak olmamalı) uygulayarak, lekenin artık gelmediğinden emin olana kadar tampon uygulayın. (Ovmaktan mutlaka kaçının!)
- Eğer leke hâlâ çıkmadıysa, 1/4 çay kaşığı sıvı bulaşık deterjanını bir bardak ılık suya karıştırarak deterjan solüsyonu elde edin.
Deterjan oranına dikkat! Şayet fazla kaçırırsanız halınızdan çıkarmakta zorlanırsınız. Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
- Deterjan solüsyonunu uyguladıktan sonra beş dakika bekleyin ve temiz ılık su ile durulayın. Halı deterjandan arınıncaya kadar işlemi tekrarlayın.
Aksi halde temizlenmeye çalışılan bölge toz toplamaya başlar.
- Sıvı dökülmüş alana, nemi emmesi için kağıt havlu koyun.
Leke yapmayacak bir cam veya seramik parçasını da kağıt havlu üzerine yerleştirerek, ağırlık uygulayın.
Lekeli yeri böylece 1 gece bırakın.
- Halı kuruduğu zaman tüylerini eski haline getirmek için elektrikli süpürgesi ile vakumlayın.
- Leke hala görünüyorsa, 3’ten 7’ye kadar olan aşamaları tekrarlayın. Zira leke halıya derinlemesine nüfuz edip geri geliyor olabilir. Hâlâ bir sonuç alamadıysanız, profesyonel bir temizlik şirketinden yardım isteyin.

HAND MADE HAKKINDA

El üretimi halı ve kilimleri ile beğeni toplayan HAND MADE, Levent’teki showroom’unda her zevke hitap eden ürünleri ile göz dolduruyor. Firmanın geniş ürün gamında “klasik” ve “modern” tarzlarda halı ve kilimler ile kuzu, dana ve tay derileri yer alıyor. HAND MADE’in Erzurum, Süper Aubusson, Royal, Himalaya, Kaşmir, Goblen İşleme, Feshane, Savannorie ve İpek koleksiyonları ile evler kadar, iş yerleri de bambaşka bir havaya bürünüyor. 1991 yılında kurulan firma, halı sektöründe üretim ve ihracatı aynı anda gerçekleştiren öncü firmalardan… Sıra dışı tasarımları ve yenilikçi bakış açısı ile yeni desen ve renk arayışlarına doymayan Hand Made, farklı çizgilere sahip ürünleri ile adından söz ettirmeye devam edecek…
 
Evinize yeni halı alırken halının el dokuması mı yoksa makine halısı mı olduğunu anlamanın yollarını öğrenmek ister misiniz? El dokuması halı ile makine halısı arasındaki farkı görmek için halının arkasına bakmanız yeterli olacaktır. Makine halıları aslında düğüm atılarak yapılmaz. Yün lifleri halıya makine ile koyulur ve sonra da halının arkası lateks ile sağlamlaştırılır. Bu işlem halının arkasına sert bir doku ve çapraz çizgili bir görüntü verir.

El dokuması bir halının desenini halının arka kısmında küçük düğüm sıraları şeklinde görmek mümkündür. Her defasında bir düğüm atarak bu tasarımı yaratmak halının daha girift görünümlü olmasını sağlar ve bu yüzden de bu tür halıları yapmak makine halısına göre daha uzun bir zaman almaktadır. Sonuç halıda sağlanacak daha iyi bir sıklık ve daha yüksek kalite ve daha sıkı bir dokumadır. Ancak, el dokuması halıların da kalitesine göre birçok çeşidi bulunmaktadır. En hızlı gelişen kategorilerden biri el dokuması halılar ile makine halısı kategorilerinin arasında kendine yer bulur. Bu kategori “handgun-tufting” olarak tanımlanır. “Handgun” ipliği çapraz bir şekilde halıya sokar ve daha sonra da halının arkası latex veya kumaş dolgu ile kaplanır. Bu işlem el dokumasından daha az zaman alır ama elle yapılmış görüntüsü verir.

Bir halının kaliteli bir el dokuması olduğunu anlamak için yünün kalitesine bakmak gerekir.
Yün lifinin uzunluğu, elastikliği ve parlaklığı çok önemlidir.Bir halının kalınlığının halının kalitesini belirlemede önemi yoktur. Kilimin arkasına bakarken ise, halının deseni ön taraftan bakıldığında belirgin olmalıdır. Deseni arka tarafından bakıldığında daha az belirgin olan bir halı sıkı dokunmuş bir halı değildir. İyi düğümler daha yüksek kaliteye işaret eder. Santimetrekareye düşen düğüm sayısı ne kadar çoksa, halıyı yapmak için o kadar çok emek harcanmış demektir ve bu kilimi daha kaliteli bir parça yapar. İyi dokunmuş bir halıda cm2’de 180’den fazla elle yapılmış düğüm vardır. Becerikli bir dokuma ustası saatte 800 düğüm atabilmektedir. (9x12 boyutundaki bir kilimin yapımı 3500 iş saati alır ve bu da yaklaşık olarak hafta sonları da dahil günde 8 saatten 16 aylık bir çalışmaya denk gelmektedir.)

Düz dokumalar: Bu tür halılar çift taraflı kullanılabilir kilim ve “durry” gibi türler bu gruba girer. Çok yoğun olarak kullanılan evin mutfak ve giriş gibi kısımları için bu türler çok uygundur.

Halı alırken faydalanabileceğiniz bilgiler: Aynı el dokuması halının koyduğunuz yere göre daha koyu veya daha açık birden fazla gölgesi olabilir. Bunun nedeni halı dokunurken dokumacının önündeki liflerdir. İşte bu yüzden ister desenli ister desensiz olsun parça halıların baktığınız yere göre yönü değişir.

Oya işi halılar çok güzeldir ancak evin çok fazla kullanılan yerlerine koyulmamalıdır. Çok renkli ve eğlenceli yeni türde halılar var ve bu halıların çoğu evin çok fazla kullanılan yerleri için de uygundur. Bir halı alırken, halıyı rengine göre seçin çünkü renkler halıların doğrudan sert bir zemin üzerinde mi yoksa duvardan duvara halı üzerinde mi kullanılacağını belirler. Duvar kağıtlarını ve kumaş örneklerini alıp odanın dekorunda nasıl durduğuna bakmak göze hoş görünen bir ev yaratmak için atabileceğiniz iyi bir adım olabilir. Satın almadan önce halıya mağazanın dışında bakın çünkü evinizdeki ışıkla mağazadaki ışık farklı olabilir ve eve götürdüğünüzde aldığınız halının renginden memnun kalmayabilirsiniz.

Antika halılar: Antika halılar evimizde her gün üzerine bastığımız halılardan çok farklıdır. Onlar en az bir Picasso tablosu kadar değerli sanat eserleridir. Dünyanın en ünlü müzayedelerinde astronomik rakamlara alıcı bulan antika halılar ile ilgili Dede Moore’un söylediklerine kulak verelim. Eski ve antik halılar konusunda uzman olan Dede Moore “Bir halının antika olduğunu nasıl anlıyorsunuz?” sorusuna, “eski halılar eldeki malzemelerle yapılırdı. Bu malzemeler arasında bitkisel boyalar da vardı. Bugünkü halılar giysilerde de kullanılan krom boyasıyla yapılıyor. Krom boyası çok daha parlak ve açık renkler ortaya çıkarıyor. Bitkisel boyalar gölge yaparak halıların daha güzel olmasını sağlıyor.

Halıların yaşını tahmin etmenin bir yolu desenin niteliğine bakmaktır. Eski halılarda daha fazla görsel öğeler vardır ve daha ilginçtirler. Antika halılar onları dokuyan insanların hayat tarzlarına göre sınıflandırılır. Örneğin, göçebe kavimlere ait halıların hatırlaması kolay basit desenleri vardır. Ayrıca bu halılarda kullanılan renklerin sayısı çok azdır. Bu renkler kırmızı, mavi ve fil dişidir.
 
X