Hamileler, emziren anneler, gebelik planlayanlar ve HAMİLELER COVİD-19 aşısı olmalı mı? BioNTech mi, Sinovac mı?

Çok televizyon izlediğiniz çok belli, hiç bir sorumluluğu kabul etmeyen bi işe imza atmak bi insanın çok düşünmediği anlamına gelmez mi? Keşke aşı yüzünden ölenler komalık olanları habere çıkarsalar da içimizde ki o çok isteklik geri çekilse 😬


Hanımefendi, siz televizyon izlemiyor ve bu haldeyseniz vah halimize. Ben siz tv izlemeyince kitap okuyordur diye tahminde bulunup, okuduğunu da anlıyordur dedim de siz okuduğunuzu da anlamıyorsunuz.

Bakın şunu o aklınıza sokun ; Aşı zorunlu değil, aşı bir tür emniyet kemeri, dileyen bu kemeri takar dileyen takmaz. Ben uluslararası kurumlar kaynak gösterilerek hazırlanmış bir makaleyi yayınladım. Kendi imzamı da koymadım kafası biraz çalışan okuyunca anladığı kadarını kendisi için kullanır, ister aşı olur ister olmaz.
 
Bende 17 haftalık hamileyim. Doktorum Biontech veya Sinovac farketmez yeterki aşı olmamı, koronanın bırakacağı etkilerin daha kötü olacağını, plasenta sayesinde bebeğe sadece antikor geçeceğini söyledi. Ben henüz aşı olamadım, herşeye rağmen çekiniyorum. Aşı olduktan sonra yaşanacak yan etkilerden değil, 1-2 sene sonra bebekte yada bizde çıkabilecek bilinmeyen yan etkilerden çekiniyorum. Aktif bir şekilde çalıştığım için koronadan da korkuyorum. Hepimiz için zor bir süreç :KK43:((
 
Asi olanların bebekleri doğmadı ki daha o yüzden ne kadar arastirma olsa da yeterli gelmiyor çok yeni olduğu için
Ben gebelik düşünmesem olurdum hep diyorum
Ama şimdi emin degilim
Yok biontech olup doguran tanıdığım insanlar var. Bebekleri normal saglikli
 
Aşıdan sonra ağır rahatsızlıklar geçiren ve kaybettiğim yakınlarım oldu. Yan etkilerle ve kronik hastalıkları depreşmiş olanlar da var. 14 haftalık gebeyim asla aşı istemiyorum. Takip ettiğim güvendiğim doktorlar da önümüzdeki 5 yıl içinde tam etkileri çıkacak diyorlar. Ben kendim için de bebeğim için de olası etkileri göze alamıyorum. Sağlıklı beslenerek ve bağışıklığımızı güçlü tutarak gayet de ilaçsız aşısız yaşanıyor. Ecelin saati zaten şaşmıyor, o yüzden korona olursam ölürsem diye de korkmuyorum. Ki evde atlattım geçen kış doğal yollarla. Antikorum da gayet iyi. Olanlara da şifa olmasını diliyorum.
 
GEBELERDE VE EMZİREN ANNELERDE COVID-19 AŞILARI İLE İLGİLİ TÜRKİYE MATERNAL FETAL TIP VE PERİNATOLOJİ DERNEĞİ GÖRÜŞÜ
(19.06.2021)
COVID-19, “2019 Koronavirus Hastalığı” anlamına gelir. COVID-19 etkeni (SARS-CoV2) hayvan kaynaklı bir virustur. İnsandan insana damlacık enfeksiyonu, temas ve bazı durumlarda havada asılı kalan partiküller yolu ile bulaşır. SARS CoV-2 ile enfekte olan gebelerin büyük çoğunluğunun hafif ya da orta derecede soğuk algınlığı/grip benzeri hastalık geçirmesi beklenmektedir. Ancak gebeler, gebelik sırasında meydana gelen, azalmış akciğer kapasitesi, artmış oksijen tüketimi yanı sıra, bağışıklık sisteminde meydana gelen fizyolojik değişiklikler nedeni ile komplikasyon riski açısından yüksek risk altındadır.

Mevcut bilgiler ışığında, COVID-19’un, gebelerde düşük veya teratojenite riskini arttırdığına dair bir kanıt bulunmamaktadır. Vertikal geçiş olasılığı ve ayrıca muhtemelen annedeki hastalığa yönelik tıbbi müdahalelerin bir sonucu olarak üçüncü üç ay içerisindeki erken doğum sıklığında yaklaşık olarak 3 kat bir artış vardır. Gebe kadınlarda COVID-19 nedeni ile ölüm oranları %0,4 ile %2 arasında değişmektedir. Bu oran gebe olmayan kadınlara göre %70 daha yüksektir. Bununla birlikte, COVID-19 nedeni ile hastaneye yatırılan gebe kadınların, enfeksiyonu olan ve gebe olmayan kadınlara oranla yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilme olasılığı daha yüksektir.

Tüm dünyada sağlık otoriteleri, COVID19 aşıları ile ilgili olarak aşı üretimini, diğer yaygın olarak kullanılan tüm aşılardan farklı olarak onay süreçlerinin dışında tutarak benzeri şimdiye dek görülmemiş bir biçimde ve hızda aşı geliştirilmesinin yolunu açmışlardır. Geliştirilen aşılar mRNA aşıları; İnaktif aşılar, Rekombinant alt unite aşıları ve Adenovirus vektör aşıları olmak üzere farklı tiplerde yapılmıştır. Tüm Dünyada 4 farklı tipte; 2’si mRNA, 3’ü Viral Vektör, 2’si İnaktif Virus ve bir adet de Rekombinant antijen aşıları olmak üzere toplam 8 aşı, Faz 3 çalışmalarını tamamlayarak bir kısmı üretildikleri ülkelerde, bir kısmı da Dünya Sağlı Örgütü (DSÖ) tarafından ACİL KULLANIM İZNİ almıştır.

ACİL KULLANIM İZNİ: Bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen, halk sağlığını ciddi olarak tehdit eden istisnai durumlarda kullanılacak olan ve aşının ruhsatlandırılması için gerekli veriler sağlanıncaya kadar sorumlu kurum tarafından verilen ve süresi belli olan geçici bir izindir.

Şimdiye dek acil çeşitli kuruluşlar tarafından acil kullanım izni verilen aşılar aşağıda görülmektedir.

Eki Görüntüle 2909791

Çeşitli kuruluşlar tarafından Acil Kullanım İzni verilen COVID-19 Aşıları.
FDA: Food&Drug Administration, DSÖ: Dünya Sağlık Örgütü, EMA: European Medicines Agency.​

Farklı COVID-19 aşılarının hastalığa yakalanmayı ne ölçüde önlediği veya bulaşmayı ne ölçüde sınırladığı belirsiz olmasına karşılık, ilk elde edilen veriler aşıların, bir kişinin enfekte olması durumunda hastalığın süresinde ve şiddetinde azalma olduğunu göstermiştir. Bu aşılardan mRNA aşıları Amerika’da 20.000 gebeye uygulanmıştır. CDC aşı güvenliği izleme programındaki V-safe veritabanında, 19 Şubat 2021 itibariyle 275 tamamlanmış gebelik dahil olmak üzere 1.815 gebe kadınının sonuçları yayınlanmıştır.

Bugüne kadar, gebelik sırasında uygulanan mRNA COVID-19 (Moderna ve Pfizer BioNTech) aşıları ile ilgili gestasyonel DM, preeklampsi, IUGR, düşük oranları, ölü doğum oranları, erken doğum ve yeni doğan ölümleri yönünden beklenmedik bir sonuç gözlemlenmemiştir (Şekil 1).

Gebelik sırasında tüm aşılamalar doğal olarak isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Ancak bu konuda bilgi aktarırken, gebelerin COVID-19’a yakalanma riskleri ve mevcut aşıların yararlı etkileri ve olası yan etkileri hakkındaki bilgiler temelinde bilgilendirme yapılmalıdır.


Şekil 1. Gebelikte COVID-19 aşısı uygulanmayan gebeler ile V-safe veri tabanı, 19 Şubat 2021 itibariyle 232 canlı doğum da dahil olmak üzere 275 tamamlanmış hamileliği olan1.815 gebe kadınına ait sonuçlar.

Farklı COVID19 aşılarının özellikleri Tablo 2 de özetlenmiştir. Bu aşılardan mRNA aşılarının, inaktif virüs aşılarının ve recombinant RNA aşılarının gebelikte uygulanmalarında en azından teorik olarak ve kısıtlı klinik veriler çerçevesinde bir sakınca görülmemektedir (Tablo 2).

Eki Görüntüle 2909794

Tablo 2.
Farklı COVID 19 aşılarının özellikleri ve gebelikte kullanımları.

1. mRNA Aşıları (mRNA1273 MODERNA ve BNT162b2 PFIZER-BIONTECH):
mRNA aşıları daha önce bu amaç ile uygulanmamış olsa da, bunlar yeni bir teknoloji ile üretilen aşılar değildir. mRNA aşıları canlı bir virüs içermez ve aşı etkinliğini artırmak için bir adjuvan kullanmaz. Aşılardaki mRNA hücre çekirdeğine girmez ve insan genomunu değiştiremez. Gebe sıçanlar üzerinde mRNA1273 aşısı ile yapılan bir çalışmadan elde edilen veriler malformasyonlar ve embriyotoksisite ile ilgili bir güvenlik endişesi olmadığını göstermiştir (FDA Briefing Document, 17. December. 2020).

3. İnaktif Virus Aşıları:
Çin'den iki inaktive virüs aşısı CoronaVac (Sinovac Life Sciences, Beijing, Çin) ve BBIBP-CorV (Beijing Institute of Biological Products, Beijing, Çin), Hindistan'dan bir COVAXIN (Bharat Biotech, Hyderabad, Hindistan) adı altında üç inaktif virüs aşısı bulunmaktadır. Bu aşılar ile ilgili, semptomatik enfeksiyonun önlenmesi için bildirilen, değişen etkinlik oranları mevcuttur. Şiddetli COVID-19 ve ölüme karşı mRNA aşıları gibi benzer şekilde yüksek korumaya sahiptirler. Bu aşılarda kullanılan alüminyum hidroksit adjuvanları, veri eksikliğinden dolayı, belirlenmiş bir FDA güvenlik kategorisine sahip olmasa da, inaktive virüs aşıları hamilelikte güvenli kabul edilir. Bununla birlikte adjuvan olarak kullanılan aluminyum tuzları, hepatit B, TDaP (tetanoz, difteri ve boğmaca) ve insan papilloma virüsü (HPV) dahil olmak üzere birçok aşıda kullanılmaktadır. Hamilelik sırasında HPV aşıları ile bilinmeden yapılan aşılama, herhangi bir güvenlik endişesi ile ilişkilendirilmemiştir. Adjuvan olarak aluminyum tuzlarını kullanan respiratuar sinsityal virüs aşısında da benzer bir güvenlik profili gözlenmiştir. Risk faktörü taşıyan gebelere önerilmektedir.

• Özel risk grubunda olan;
o Sağlık çalışanı olan gebeler
o Marketlerde, restoranlarda, alışveriş merkezlerinde çalışan gebeler
o Öğretmenler
o Diğer çalışanlar ile 1,5 m. den daha yakın mesafede çalışmak zorunda olan gebeler
o Sigara içen gebeler
o Obez olan, diyabeti olan, kalp hastalığı olan, astım’ı olan ve hipertansiyonu olan gebeler daha fazla risk altındadır.
• COVID-19 aşısı yapılmadan önce gebelik testi yapılmasına gerek yoktur.
• TDaP aşıları ile birlikte yapılabilirler.
• Rh Uyuşmazlığı olgularında Anti D İmmun globulin ile birlikte yapılabilirler.

COVID-19 Aşılarının Yan Etkileri:
Özellikle mRNA aşılarına ait yan etkileri;


SONUÇ:
COVID-19 aşılarının, yararları ve riskleri hakkında yeterince bilgilendirildikten sonra tüm hamile kadınlara aşılama imkânı sunulmalıdır.

Sağlık Bakanlığımız da web sitesindeki sağlık personeline yönelik bilgi notlarında “gebelikte, inaktif Pandemik COVID-19 aşısının (CoronaVac) uygulanmasına ilişkin veri bulunmadığını, ANCAK COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere uygulanabileceğini bildirmektedir.

TMFTP Derneği de, YÜKSEK RİSK TAŞIYAN GEBELERE (sağlık personeli AVM, restoran çalışanları, öğretmenler, vb) kendi istekleri halinde sağlık bakanlığımız tarafından düzenlenen “Aşı Uygulanacak Gruplar” listesindeki yaş gruplarına göre sırası gelen gebelere mRNA (Pfizer, BioNTech) ve inaktif virüs aşıllarının (Sinovac) uygulanabileceğini, Aşının gebeliğin ilk üç ayında uygulanmamasının tercih edildiğini ve Emzirme döneminde, COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren kadınlara kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceğini önermektedir.

kaynak : Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği | Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği
Ben temmuz ayinda adetten 3 gun once kan testi verip sözde emin olduktan sonra biontec 1. Dozu vuruldum meger gec dollenmeymis ve dusuk (kimyasal) yaptim hemsireler kendi aralarinda aşıdan sonra kacinci dusuk sayamadim diye bi yorumda bulundular 2. Biontec asimi vurulduktan 3 hafta sonra hemen bidaha hamile kaldim 5. Haftamdayim bu saglikli ilerliyor sukur
 
Bende 17 haftalık hamileyim. Doktorum Biontech veya Sinovac farketmez yeterki aşı olmamı, koronanın bırakacağı etkilerin daha kötü olacağını, plasenta sayesinde bebeğe sadece antikor geçeceğini söyledi. Ben henüz aşı olamadım, herşeye rağmen çekiniyorum. Aşı olduktan sonra yaşanacak yan etkilerden değil, 1-2 sene sonra bebekte yada bizde çıkabilecek bilinmeyen yan etkilerden çekiniyorum. Aktif bir şekilde çalıştığım için koronadan da korkuyorum. Hepimiz için zor bir süreç :KK43:((
Buda çok mantıksız bı iki sene sonra ne çıkabilir ki ?
 
Ben temmuz ayinda adetten 3 gun once kan testi verip sözde emin olduktan sonra biontec 1. Dozu vuruldum meger gec dollenmeymis ve dusuk (kimyasal) yaptim hemsireler kendi aralarinda aşıdan sonra kacinci dusuk sayamadim diye bi yorumda bulundular 2. Biontec asimi vurulduktan 3 hafta sonra hemen bidaha hamile kaldim 5. Haftamdayim bu saglikli ilerliyor sukur
Demekki ilgisi yokmuş. Zaten düşük olması virüsten öncede çok yaygındı. Yediklerimiz içeriklerimiz herşey kimyasal. Eskisi gibi değil. Sağlıklı embriyolar kolay oluşmuyor.
 
Evet malesef. Bekleyecek zamanımız yokki. Neredeyse virüs aşıdan daha iyi gibi bı anlam çıkıyor çok mantıksız.
Evet öyle diyorlar virüs aşıdan daha iyi .. ama canım herkes aynı değil ki! Anlatamıyorum.
Babamın,arkadaşının 23 yasinda asısiz oglu yakalandı ve kardeşimiz vefat etti.
Benim iki doz sinovac li 88 yaşında koma hali anneannem yakalandı hiç belirtisiz atlattı.

Ne yapalım şimdi?
 
Ben temmuz ayinda adetten 3 gun once kan testi verip sözde emin olduktan sonra biontec 1. Dozu vuruldum meger gec dollenmeymis ve dusuk (kimyasal) yaptim hemsireler kendi aralarinda aşıdan sonra kacinci dusuk sayamadim diye bi yorumda bulundular 2. Biontec asimi vurulduktan 3 hafta sonra hemen bidaha hamile kaldim 5. Haftamdayim bu saglikli ilerliyor sukur

Size de mantıksız gelmiyor mu bu durum? Yani hemen aşıya bağlı diye bir yorumda bulunmak .
 
Evet öyle diyorlar virüs aşıdan daha iyi .. ama canım herkes aynı değil ki! Anlatamıyorum.
Babamın,arkadaşının 23 yasinda asısiz oglu yakalandı ve kardeşimiz vefat etti.
Benim iki doz sinovac li 88 yaşında koma hali anneannem yakalandı hiç belirtisiz atlattı.

Ne yapalım şimdi?
Benim 4-5 tanıdığım asi olmadıgi için vefat ettiler malesef. Çoğu 50 yaş altı en küçüğü 17 yaşında. Doktorlar asi olsalardı olmezlerdi demiş. Ne bileyim buda mi yalan yani bizzat yaşayıp gördüm.
 
Buda çok mantıksız bı iki sene sonra ne çıkabilir ki ?
Kesinlikle aşı karşıtı degilim, aşı hakkim çıktığında 5 haftalik hamileydim, yoksa kesinlikle olurdum ki eşim ve bütün ailem aşı oldu. Sadece söyle bir durum var gerek yurt içinde, gerekse yurtdışından bir sürü makale okudum, Dunya Saglik Örgütünün aciklamalarida bu sekilde: Asi ile ilgili elimizde yeterli bir calisma yok, fakat koronanin potansiyel kötü yan etkileri düşünüldüğünde aşı olmak faydali olabilir deniyor. Yani %100 aşı güvenlidir diye hic bir bilgi ve veri yok ne yazikki. Hamilelikte neredeyse ilac bile kullanilamazken, asinin güvenilirliği benim kafamdaki tek problem.
 
Kesinlikle aşı karşıtı degilim, aşı hakkim çıktığında 5 haftalik hamileydim, yoksa kesinlikle olurdum ki eşim ve bütün ailem aşı oldu. Sadece söyle bir durum var gerek yurt içinde, gerekse yurtdışından bir sürü makale okudum, Dunya Saglik Örgütünün aciklamalarida bu sekilde: Asi ile ilgili elimizde yeterli bir calisma yok, fakat koronanin potansiyel kötü yan etkileri düşünüldüğünde aşı olmak faydali olabilir deniyor. Yani %100 aşı güvenlidir diye hic bir bilgi ve veri yok ne yazikki. Hamilelikte neredeyse ilac bile kullanilamazken, asinin güvenilirliği benim kafamdaki tek problem.
Evet bende daha yeni asi oldum. Hamilelik olmasa hemen vurulurdum. Bizlerin durumu farklı tabi hamile oldugumuz için. Hamile olmayıp asi olmayanları anlamıyorum sadece. Bu ara varyantlar çok tehlikeli. Ölen hamile çok. Birde bebeği atmamak için bağışıklığımiz çok düşük o yüzden biz çok riskli durumdayız. Korktum vuruldum.
 
2 doz biontec oldum bayramdan once bitti ikiside ilkinde 6 saat
emzirmedim ikincide 2 saat bile gecmeddn emzirdim sikinti yok sukur🖐
 
Size de mantıksız gelmiyor mu bu durum? Yani hemen aşıya bağlı diye bir yorumda bulunmak .
Benim yüzüme söylenmiş birsey yok zaten sadece herkes basina geleni yazmis bende yazdim hepsi bu herseyin cevabi koca bir kaos kendiliginden kimyasalda olabilir aşı da etkilemiş olabilir bir netliği tabiki yok
 
Demekki ilgisi yokmuş. Zaten düşük olması virüsten öncede çok yaygındı. Yediklerimiz içeriklerimiz herşey kimyasal. Eskisi gibi değil. Sağlıklı embriyolar kolay oluşmuyor.
Yani bilemiyorum döllenme aşamasında vuruldugu icin etkiledi mi etkilemedimi yüzüme söylenmiş birsey olmadi kendi aralarinda konusurlarken o sekilde bir yorum duydum hemsire hanimlardan duydugumu yazdim bunlarin cevabi koca bir kaos kimse bilmiyor
 
X