Hamilelikte Ceviz Yemenin Bebeğe Faydaları

Anne adaylarının hamile olduklarını öğrenir öğrenmez sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmaları önemlidir. Bununla birlikte beslenme düzeninizde köklü değişiklikler yapmadan önce doktorunuzla konuşmanız gerekir. Doktorunuz, hamileliğiniz boyunca sağlıklı yiyeceklerle beslenmenizi önerecektir. Sağlıklı yiyecekler söz konusu olduğunda akla ilk gelenler arasında kuruyemişler yer almaktadır. Kuruyemişler, önerilen miktarlarda tüketildikleri takdirde sağlık üzerinde pek çok fayda sağlamaktadır. Bkz: Hamilelikte beslenme rehberi

Besin değerleri bakımından en önemli kuruyemişlerden biri olan cevizin hamilelikte tüketilmesinin hem anne hem bebek açısından pek çok faydası olacaktır.

Hamilelikte Ceviz Yemek Zararlı mı?

Ceviz, oldukça sağlıklı bir besin olmasının yanında gebelikte tüketilmesi tamamen güvenlidir. Cevizin içerisinde bulunan sağlıklı yağlar, beynin işlevini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte cevizin beyin işlevine yardımcı olmasının yanı sıra hamilelikte sağladığı başka faydalar da bulunmaktadır.

Hamilelikte Ceviz Yemenin Faydaları

hamilelikte_ceviz_yemenin_faydalari.jpeg

Ceviz, lezzetli bir kuruyemiş olmasının yanı sıra içerdiği besinler bakımından da hamileler için oldukça faydalıdır. Cevizin hamilelik boyunca sağladığı faydalar şu şekilde olmaktadır:

  1. Sağlıklı yağlar içermektedir. Ceviz, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir yiyecektir. Omega-3 yağ asitleri, vücutta inflamasyonu azaltmasıyla bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri, anne bakımından sağladığı faydaların yanı sıra bebeğin beyin gelişimi açısından da faydalıdır. Hamilelikte ceviz tüketilmesi, bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunabilmektedir.
  2. Besin değerleri bakımından zengindir. 7 adet cevizde yaklaşık olarak 18 gram sağlıklı yağ, 4 gram protein, 2 gram lif ve günlük manganez ihtiyacının neredeyse yarısı ile az miktarlarda magnezyum, demir, kalsiyum ve B vitaminleri bulunmaktadır. Cevizde bulunan bu besinler, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için gereklidir.
  3. Antioksidanlar içermektedir. Cevizde bulunan antioksidanların anti-inflamatuar etkileri vardır. Bu sayede kansere, kalp hastalıklarına ve nörodejeneratif bozukluklara karşı koruma sağlar. Ayrıca vücudun zararlı serbest radikallerden kurtulmasına yardımcı olur. Hamilelikte annenin sağlığı önemli olduğu için cevizin sunduğu bu sağlık faydalarından yararlanabilmesi adına ceviz tüketmesi önemlidir.
  4. Yüksek tansiyonu kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve felç bakımından önemli bir risk faktörüdür. Yapılan bazı araştırmalar, ceviz tüketimi ile yüksek tansiyonu düşürme arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Bu nedenle günlük 28 gram kadar ceviz yemek, yüksek tansiyonu kontrol altına alma konusunda faydalı olabilir.
  5. Kiloyu kontrol altında tutmaya yardımcıdır. Hamilelikte kilo almanız normal olduğu kadar son derece gerekli bir şeydir. Bununla birlikte çok fazla kilo almak, bazı sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiği için hamilelikte çok fazla kilo almamanız iyi olabilir. Ceviz, yüksek kaloriye sahip bir kuruyemiş olsa da cevizdeki tüm kaloriler vücut tarafından soğurulmaz. Ayrıca iştahı kontrol alma konusunda yardımcı olabilir.

Hamilelikte Ceviz Yemek Bebeğe Kilo Aldırır mı?

Anne karnındaki bebeğin kilosunun ne olması gerektiğini tam olarak söyleyebilmek oldukça zor bir şeydir. Çünkü her hamilelik farklıdır ve her bebek farklı hızlarda gelişmektedir. Bu nedenle doktorunuzun aksini söylemediği sürece hamilelikte bebeğinizin kilosuyla ilgili endişelenmeniz gerekmez.

Bununla birlikte bebeğinizin kilo alması için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız önemlidir. Ceviz, besin değerleri ve kalori bakımından önemli bir gıda olduğundan dolayı hamilelikte düzenli olarak ceviz yemeniz, ihtiyacınız olan besinleri almanıza yardımcı olacaktır.

Hamilelikte bebeğinizin kilo almasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler arasında şunlar bulunmaktadır:
  • Hamileliğinizin içinde bulunduğunuz döneminde yeteri kadar kilo almak için dengeli ve besin değerleri bakımından zengin bir şekilde beslenin.
  • Hamilelik vitaminlerinizi düzenli bir şekilde alın. Beslenme düzeninizde herhangi bir eksiklik varsa bu eksiklikleri vitaminler tamamlayacaktır.
  • Kuru meyve ve kuruyemiş yemeye çalışın. Bunları günlük olarak bir avuç yemek genelde yeterli olmaktadır.
  • Yeteri kadar dinlendiğinizden ve rahat bir pozisyonda uyuduğunuzdan emin olun.
  • Rahat ve pozitif kalmaya çalışın. Kaygılarınızı ve stresinizi kontrol altına almak için gevşeme tekniklerinden yararlanın.
  • Bol sıvı tükettiğinizden emin olun ve kafein alımınızı kısıtlayın.

Hamilelikte Ceviz Hangi Aylarda Yenmeli?


hamilelikte_ceviz_yemek_bebege_faydalari.jpeg


Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün (Barcelona Institute for Global Health) 2019 yılında yapmış olduğu araştırmaya göre hamileliğin özellikle ilk üç ayındaki kuruyemiş tüketimi, bebeğin beyin gelişimi üzerinde son derece olumlu etkilere sahip.

Araştırmada incelenen kuruyemişler arasında ceviz, badem, yer fıstığı, çam fıstığı ve fındık bulunuyor. Bu kuruyemişlerde bulunan sağlıklı yağ asitlerinin sağlık üzerinde sağladığı faydaları halihazırda biliyoruz. Kuruyemişlerdeki omega-3 yağ asitleri ile yüksek folik asit seviyelerinin, bebeğin beyin gelişimi üzerinde faydalı olduğu düşünülüyor.

Aynı araştırmada kuruyemişlerin hamileliğin son üç ayındaki sağladığı faydalar da incelenmiş olsa da bu dönemde kuruyemiş tüketmenin etkilerinin çok daha az olduğu görülmüştür. Bununla birlikte ceviz de dahil olmak üzere kuruyemişler lif bakımından zengin oldukları için hamileliğinizde tuzsuz şekilde tüketmeniz sağlıklı olacaktır. Ancak yüksek miktarda yağ bulundurdukları için yerken aşırıya kaçmamaya çalışın.

Gebelikte Ceviz Nasıl Yenmeli?


Cevizi beslenme düzeninize çeşitli şekillerde dahil edebilirsiniz. Cevizi tek başına yiyebileceğiniz gibi küçük parçalara bölerek yiyeceklere ekleyip kullanmanız da mümkündür.

Gebelikte cevizi tek başına yemenin yanı sıra değişiklik olması bakımından aşağıdaki şekillerde de tüketebilirsiniz:
  • Cevizleri küçük parçalara ayrılacak şekilde parçalayın ve yeşil salataya ya da meyve salatasına ekleyin.
  • İyice kıyarak sosların içine ekleyin.
  • Cevizleri iyice kıyın ve balık ya da tavukları pişirmeden önce cevize bulayın.
  • Yulaf ya da yoğurt yerken üstlerine ekleyin.
  • Makarnaların ya da sebzelerin üzerine serpiştirin.
 
X