Hasetlik yapmaktan nasıl kurtulurum?

Bu bende de oluyor karşı taraf kötü olsun ona ollmasın bana olsun değil benimki benimde öyle oaun onun var benim niye yok 🤨Genelde kendimde olan iyilikleri düşünüyorum kendimi kimseyle kıyaslamamaya bakıyorum artık 👍🏻

Bence bu hemen hemen bir anlıkta olsa hepimize oluyor.. Yok diyen varsa inanmam insanız sonuçta nefis diye bir şey var o şuraya gitti ben niye gidemedim ben niye haketmiyorum gibi vs diye uzar aslında şükür etmeyi ve elimizde olanlarla yetinmeyi bilsek herşey hal olacak.. Sağlığımız en büyük nimet gerisi hiç önemli değil bir hastalık gelse keşke bir şeyim olmasada iyi olsam diyoruz o yüzden hep iyi bakmalıyız

Birinde iyi bir şey göreyim hemen sinirleniyorum, moralim bozuluyor. Bende niye yok diyorum. Karşı tarafa durumu belli etmemek için geri çekiliyorum. Sürekli böyle oluyor. Bu durumdan kurtulmak için sizce ne yapmalıyım?
Malallah dıyın oncelıkle .En guzel şey kendı emegımız.

Ay vallahi hiç kafamı yoramam kimde ne varmış. Bugün eski sevgilimin çok güzel bi şehirde göreve başladığını öğrendim. Önceden şöyle kıyıda köşede bi ilçeye gitse derdim şimdi resmen cennet gibi bi yerde çalısacak. Allah daha iyi etsin dedim içimden kapattım.
Tavsiye ederim karsı taraf için içinizden iyi dilekte bulunun

Birinde iyi bir şey göreyim hemen sinirleniyorum, moralim bozuluyor. Bende niye yok diyorum. Karşı tarafa durumu belli etmemek için geri çekiliyorum. Sürekli böyle oluyor. Bu durumdan kurtulmak için sizce ne yapmalıyım?
Kıskançlık içten gelen bir şey. Törpülersiniz belki ama tamamen yok olmaz bence.

Bende de şu versiyonu var; eskiden tanıdığım, elinden hiç bir iş gelmeyen, çalışmamış kazanmamış, çabalamamış insanların bir şekilde süper yaşadığını görünce acayip sinirleniyorum. Baba parasıyla Porsche jeeple gezen üniden tanıdığım eleman mesela. Ben çabalamışım, sürünmüşüm , tırnağımla kazımış ,ona rağmen hayat bana bama güme geçirmiş ama herife yağıyor. Yada zengin yabancı koca bulup , yurtdışına yerleşen, 748463749372838 ülke gezen ,liseden tanıdığım en vasat zekaya sahip hatun. Sinirleniyorum, sanki bana haksızlık yapılmış gibi geliyor. Diyorum ki herkesin hikayesi farklı shusui sakin ol. Herkesin derdi farklı, bilmediğin neler var ,lütfen kalbini temiz tut diyorum. Dünya adil değil, o insanlardan bin kat çaba sarfetsende ,çok daha fazla çalışsan da fark etmez diyorum. Herşey emekle değil diyorum ama o bir saniyede içimden köpürüyor haset 😒 Çareyi sosyal medyadan silmekle buldum. Bakmıyorum, görmüyorum. İsteyen istediği okyanusta yüzsün bana bu derede boğulmaya devam.

Mertebeler:

Hased: Bende yok onda da olmasın
Buhul: Bende var onda olmasın
Şuhl: Onunki benim olsun
Gıpta: Onda var bende de olsun
Sehavet: Bende var onda da olsun
İsar: Benim değil onun olsun
Cud: Bende yok ama onda olsun
Fakr: Onda yok bende de olmasın

sözüm meclisten dışarı. sizi tanımıyorum. bu mertebeler insanın çiğliğiyle alakalı. hamdım piştim yandım var ya..

Bence kendinizi geliştirin. Okumalar yapın. Tasavvuf okumalarına yönelin. Epey eğitiyor insanın ruhunu. Nefsi epey terbiye ediyor.

Bence bu hemen hemen bir anlıkta olsa hepimize oluyor.. Yok diyen varsa inanmam insanız sonuçta nefis diye bir şey var o şuraya gitti ben niye gidemedim ben niye haketmiyorum gibi vs diye uzar aslında şükür etmeyi ve elimizde olanlarla yetinmeyi bilsek herşey hal olacak.. Sağlığımız en büyük nimet gerisi hiç önemli değil bir hastalık gelse keşke bir şeyim olmasada iyi olsam diyoruz o yüzden hep iyi bakmalıyız
İnanın bahsettiğiniz o duygu bende yok. Ki anne olamamış bir insanım. Bir insan için bile onun neden evladı var benim yok dediğimi hissettiğimi hatırlamam. Allah da hissettirmesin. Ona veren Rabbim bana da verir der gecerim. En yakınımdaki insanlar saray gibi evlerde oturur benim iki oda. Vitrin takımım bile yok. Arabamız sadece ihtiyacımızı giderecek kadar.. hele hak etmiyor muyum duygusunu hiç yaşamadım. Herkes hak ettiği için elde etmiyor sahip olduğu şeyleri. Allah vererek imtihan ediyor bazısını, bazısını vermeyerek.

Bende de bu durum vardı baya bi törpüledim aslında o insanlarla kendimi kıyasladığımda başka yönlerden ben üstünüm ama kıskanıyordum bu yönümü oldukça törpüledim artık karşımdakine benden daha güzelini daha iyisini istiyorum çünkü ben elimdekilerle mutlu olmayı öğrendim

Ne kadar güzel kendinize ve insanlara itiraf edebildiniz buda bir başarmadır... Lütfen kimsenin birşeyine hasetlenme maşallah de 🤣

Başkalarının da sana imreneceği şeyler yap kendini bazı alanlarda geliştir. Bence o durum herkeste var önemli olan kendimize dönmemiz. Misal ben kitap okurum gezerim pandemi sürecinde sıfırdan örgü öğrendim muhteşem çantalar( ördüğüm çantayı pahalı markadan gör kaç paraya almıştır diye düşünmüşler ben söyleyince şok oldular) battaniyeler vs ördüm herkes imreniyor dikiş öğrendim, güzel araba kullanırım diye kadınlar imrenir bazen erkekler.( uzun yol yaptığımda vs) birileri övünce benim de hoşuma gidiyor. Yüzmede kendimi geliştirdim epey tatilde vs aaa ne güzel diyorlar havuza gidiyorum biz de gelelim öğret diyorlar. Misal okulda kahve yapar sınıfıma çağırırım öğretmenleri güzel sunarım beğenirler hoşuma gider. Bu arada eksik olduğum tabiki birçok konu var karşıdaki benden fazlaysa överim ben bu konuda cahilim derim kendimi tiye alırım vs. Yani bunlar küçük şeyler ama insanı mutlu ediyor.

Back
X