- 18 Mart 2013
- 3.854
- 12.419
- 363
Dünya gitgide kötü bir yer oluyor evet bence de. Ama iyiye giden şeyler de var. Hayatımın cidden pek bir esprisi yok maddi olarak çok sıkıntı çekmiyorum çok şükür ve sağlığım yerinde çok şükür büyük dertlerim yok. Bu yüzden mutluyum yani neşeliyim ve çoğu zaman iyi hissediyorum tabi bunalimlar yasadigim da cok oluyor. İyi veya kötü hissetmenin hormonel olduğuna ve antidepresan gibi ilaçlarla sporla terapiye hobilerle eş dostla ve bunun gibi şeylerle gayet degistirilebilecegine inanıyorum. Dünyada ters giden şeylere kafayı takmak çok da bir işe yaramıyor anlam diye bir şey yok insanı doğası gereği mutlu eden şeyler belli bence, bu konuda bir sürü çalışma var, yale üniversitesinin science of wellbeing dersi vardı ücretsiz onu almıştım. Doğa, spor, müzik, insanın güçlü yanlarını kullanmasi, anlamlı ilişkiler kurmak, iyi biseyler yapmış gibi hissetmek, biseyler öğrenmek, mindfullness filan bunlar insanın mutluluk hormonlarını dengeleyen şeyler. Eroin bağımlılarindan temiz kalabilen kişileri de kurtaran işte sıkı bir sosyal çevre, sevgi dolu ilişkiler, çok sevdikleri bi işi yapmaları filan. Evet çoğumuz varoluşsal bir sancı yaşıyoruz dejenere olan şeylerin yasını tutuyoruz çirkinleşen şehirlerin sömürülen emeğin doğanın korkunç sosyal yapının filan insan tabi mutsuz olur. Ama yani mutsuz olduğumuz zamanlarda sadece yitip giden hayata ölümlü oluşumuza ve etrafımızdaki çirkinliklere uzulmemizin etkisi yok bence. Cidden bu yukarıdaki mutluluk hormonlarının da etkisi var. Sadece düşünsel ve dıştan gelen bir süreç değil. Azıcık yürüyüş yapınca iki muhabbet edince bi sergiye gidince insanın modu değişiyor yani. Yüzeysel de olsa yorumum bu.