Hayırlı insanlar sizin çevrenizde var mı?

mesafeli

Niyetin ne?
Kayıtlı Üye
11 Haziran 2014
2.509
3.292
158
Merhaba,

Hepimiz dünyanın ve insanlığın içinde bulunduğu durumun farkındayız.
İyi,doğru,kaliteli olanların sayısı az.
Ben iyi bir insan olmak için çabalıyorum ve bunun içinde çevremde örnek alacağım,birarada bulunursam feyz alacağım insanlar arıyorum.
Ancak insanlarla iletişim kurdukça uzak dursam daha doğru olacak diye düşünmeme neden olacak olaylar yaşıyorum.
Mutlaka iyi ve dürüst insanlar var.
Benim sorum sizlerin çevresinde böyle güvenilir arkadaşlar,komşular..vb. var mı?Yoksa sizler de insanlarla ilşkilerinizde medeni sınırlarda idare mi ediyorsunuz?

Bu soru yanıtlanması biraz zor bi soru aslında. Herkesin çevresinde hayırlı insan vardır, hayırsız da vardır. İyi de vardır kötü de. Aslında sizin iyi diye tabir ettiğiniz birisi bir başkası için çok kötü biri olabilir :44:

Bu soruyu hiç sormamıştım kendime :) Fakat insanlara bu şekilde yaklaşırsak olumlu, isteklerimiz doğrultusunda birine rastlayamayız. Hepimizin iyi ve kötü yönleri var.

Bu soru yanıtlanması biraz zor bi soru aslında. Herkesin çevresinde hayırlı insan vardır, hayırsız da vardır. İyi de vardır kötü de. Aslında sizin iyi diye tabir ettiğiniz birisi bir başkası için çok kötü biri olabilir :44:
Zor kısımdan sordum:1:

Biraz sorumu açmak istiyorum.

Neredeyse herkes yalandan,üçkağıtçılıktan,vefasızlıktan....vb.dertli.Ahir zamanda yaşıyoruz,insanlar çiğ süt emmiş...diye sık sık konuşuluyor.
Ben kendi hayatıma baktığım zamanda benim tanıdığım biri var ki,yalanı yok,hasta olsan ziaretine gelir,verdiği söü tutar,hta yapınca utanır...vb.diyemiyorum.Ama verdiği sözü tutmayan,yalan söyleyen,hatasızdan haya etmeyen insanları say desen aklıma çok kişi geliyor.

Yani,ben iyi,hayırlı insan derken sadece bana karşı iyi olandan değil çevresinde de dürüst ,güvenilir insandır diye tanınan kişlerden bahsediyorum.Sizin çevrenizde de böyleleri var mı?

Yoksa sizin sözünüz doğru dedikoduyu seven biri için en iyi insan ağzı kalabalık olandır :)

ben artık insan neyi görmek istiyorsa onu görür diyorum. evet bir sürü dar kafalı, çirkef, vicdansız insan var ama mesela dün çok sinirliydim ve metroya binerken yürüyen merdivenlerde b.k atacak insan arıyordum. tam önümdeki çocuğa "ıyy apaçi" falan diyecektim ki, çocuk kör adamın yürüyen merdivene binmesine yardım etti, yukarıya kadar çıkardı. (uzun bir merdivendi ama yalnız bırakmadı) üstelik bunu pullu payetli kıyafet giymiş olan kız arkadaşını (evet, onu da yargılamıştım) aşağıda bırakıp yaptı. ben de bir güzel utandım, sonra da mutlu oldum.

bu arada güzel insanlar arıyorsanız, gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında çalışın. ben TEGV'de gönüllüyüm mesela, haftada 2 saat gidiyorum, bir işe yaradığımı hissediyorum ve güzel arkadaşlar edindim.

Bu soruyu hiç sormamıştım kendime :) Fakat insanlara bu şekilde yaklaşırsak olumlu, isteklerimiz doğrultusunda birine rastlayamayız. Hepimizin iyi ve kötü yönleri var.
Evet mutlaka benimde kötü yönlerim var ama dediğim gibi ben düzeltmeye çalışıyorum ne bileyim eğer verdiğim sözü tutamazsam utanırım,açıklama yaparım...vb.Ama genellersem insanlar söz verip tutamasalarda ne yapalım canım,ne olmuş yani havasına girebiliyorlar.Benim anlamaya çalıştığımda bu yaygın bir durum mu?Yoksa bana mı denk geliyor?:))(Her zaman değil elbette)

:27: Varsa bilmiyorum ben görmedim , tanımadım , tanışmadım diyebilirm :27:
K.K.dan birinin bana iyiliği dokundu ama hemde hiç karşılık beklemeden , ilk kez dedim ki
'Vay be böyle insanlarda varmış'...
1328909551_ucan_melek.gif

ben artık insan neyi görmek istiyorsa onu görür diyorum. evet bir sürü dar kafalı, çirkef, vicdansız insan var ama mesela dün çok sinirliydim ve metroya binerken yürüyen merdivenlerde b.k atacak insan arıyordum. tam önümdeki çocuğa "ıyy apaçi" falan diyecektim ki, çocuk kör adamın yürüyen merdivene binmesine yardım etti, yukarıya kadar çıkardı. (uzun bir merdivendi ama yalnız bırakmadı) üstelik bunu pullu payetli kıyafet giymiş olan kız arkadaşını (evet, onu da yargılamıştım) aşağıda bırakıp yaptı. ben de bir güzel utandım, sonra da mutlu oldum.

bu arada güzel insanlar arıyorsanız, gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında çalışın. ben TEGV'de gönüllüyüm mesela, haftada 2 saat gidiyorum, bir işe yaradığımı hissediyorum ve güzel arkadaşlar edindim.
Aslında haklısınız bakış açısı önemli.Yani kötü yönleri görebilmek bence iyi birşey dediğiniz gibi iyi bir açıdan bakınca yani sinirli değilken:)) insanların hatalarına da anlayış gösterebilmek daha kolay oluyor hatta sizin örneğinizdeki gibi önyargılı olduğumuz insanlara zaman tanısak onlardaki güzellikleride görebiliyoruz ama ben insanlar ile uğraşmak istemiyorum sanırım yani diyelim birinin yalanını farkedince bir daha onunla görüşesim gelmiyor.Siz ne yapıyorsunuz bu durumlarda onu merak ettim.Daha net sorarsam silip atmak yerine uğraşmak mı gerekir dersiniz?

Evet mutlaka benimde kötü yönlerim var ama dediğim gibi ben düzeltmeye çalışıyorum ne bileyim eğer verdiğim sözü tutamazsam utanırım,açıklama yaparım...vb.Ama genellersem insanlar söz verip tutamasalarda ne yapalım canım,ne olmuş yani havasına girebiliyorlar.Benim anlamaya çalıştığımda bu yaygın bir durum mu?Yoksa bana mı denk geliyor?:))(Her zaman değil elbette)

Zaten mumin kulun ozellikleri verdigi sozu tutar emanete hiyanet etmez yalan soylemez .Yani Allah a iman eden .islami tam anlamiyla yasayan insanlar tam aradigimiz dostlar arkadaslardir bana gore

efecim

:27: Varsa bilmiyorum ben görmedim , tanımadım , tanışmadım diyebilirm :27:
K.K.dan birinin bana iyiliği dokundu ama hemde hiç karşılık beklemeden , ilk kez dedim ki
'Vay be böyle insanlarda varmış'...
1328909551_ucan_melek.gif
Sanal ortamda değil mi?
Yani bu durum banada garip geliyor biliyor musunuz?
Çevremizdeki insanlar yerine burda hiç tanımadığımız kişilerle en azından KK'da samimi sohbetler edip,akıl alabiliyoruz.Oysa bana ne tanımadığım kişiden denilse sanki daha mantıklı ama tanıdıklarının şerrinden kaçan sanala sığınıyor gibi:1:

Son düzenleme:
Zaten mumin kulun ozellikleri verdigi sozu tutar emanete hiyanet etmez yalan soylemez .Yani Allah a iman eden .islami tam anlamiyla yasayan insanlar tam aradigimiz dostlar arkadaslardir bana gore

efecim
Dert aslında tam olarak orda.Ama konu derin,bu form bu konuyu konuşmaya ne kadar uygun?

Benim sıkıldığım zamanlarda tek çarem şu düşünce oluyor.Sen nasıl bir dost istiyorsan önce kendin öyle ol ki o dosta layık olasın.Yani bizler gerçek mümin kullar olabilsek güven sorunu yaşar mıyız?Hepimiz birbirimizin kardeşi değil miyiz?Ben sizi anladım sizde benim bu kadar sözümden ne demek istediğimi anlamışsınızdır.

Aslında haklısınız bakış açısı önemli.Yani kötü yönleri görebilmek bence iyi birşey dediğiniz gibi iyi bir açıdan bakınca yani sinirli değilken:)) insanların hatalarına da anlayış gösterebilmek daha kolay oluyor hatta sizin örneğinizdeki gibi önyargılı olduğumuz insanlara zaman tanısak onlardaki güzellikleride görebiliyoruz ama ben insanlar ile uğraşmak istemiyorum sanırım yani diyelim birinin yalanını farkedince bir daha onunla görüşesim gelmiyor.Siz ne yapıyorsunuz bu durumlarda onu merak ettim.Daha net sorarsam silip atmak yerine uğraşmak mı gerekir dersiniz?

onla uğraşmayın, kendinize başka uğraş alanları bulun :) akışına bırakın, silip atmayın. ben çok fazla insan sildim ama şu son senede aklım başıma geldi. gerçekten TEGV'de gönüllü olmanın çok katkısı oldu. insanlara tahammülüm arttı, çünkü sinirliyken bile çocuklara bağıramazsınız mesela; böylece sabretmeyi öğrendim (hala öğreniyorum).
öyle işte başka bir uğraş bulunca, o uğraşınız elek olur; görüşmek istemediğiniz insanlar zamanla elenir. sonra aa bi bakmışsınız "ben ayşe'yle bayağıdır görüşmüyorum ya, zaten dedikoducuydu biraz..."
silmek yerine eleyin bence :) bu arada böyle konuşuyorum ama ben de tam olarak başarmış değilim ama her gün ilerliyorum.

Ayy benim kocam oyle ya :-) Bildigin hayirli insan. Saygili, dusunceli, durust.. Basinin belaya girecegini bilse bile bana yalan soylemez. Yalan soyleyip kurtulabilecekken dogruyu soyleyip azari yiyo:1: Dedikodu yapmaz, yaptirmaz. Para mesellerini sorun etmez. Ev islerine yardim eder. Daha dogrusu cogunu o yapar ben ona yardim ederim :9: Hic de soylenmez bunun icin. Zorda olan insanlara yardim eder. Is yerinde isini yetistiremeyen bir arkadasi varsa gece yarisina kadar orada durur ona yardim eder. Pek severler bizimkini. Kitap okur, belgesel izler. Internette gereksiz vakit gecirmez. Sevkatlidir, boynu bukuk bir cocuk gorse yuzu asilir. Fakir ogrencilere burs verir(ayin sonunu zor getirsek de) Bana danismadan tek kurus para harcamaz. Yapmak istemedigim bir seyi yaptirmak icin beni zorlamaz(gereksiz akrabalarin ziyareti vs) Hasta oldugumda benden cok aci ceker. Sabaha kadar bekler basimda. Evde az bir bayat ekmek kalip tazesini aldigimizda bayati kendi yer, tazeyi bana verir :52: Buyuklere saygilidir. Asla kotu soz cikmaz agzindan. Kufur, hakaret vs...Yani ben de inanmiyodum etrafta iyi insanlar olduguna. Ta ki kocami taniyana kadar. Bir insanin nasil biri oldugunu anlamak icin aile birelerine nasil davrandigina bakmak lazim. Disarda melek gorunup, evinde teror estiren sahyetler var malesef. Ama var yani iyi insanlar da, umitsiz olmamak lazim. Etrafimizdaki insanlari cogu zaman secemiyoruz malesef. Bence bizim hayirli insan olmaya calismaktan baska yapacak biseyimiz yok..Ve dua etmek.. Rabbim hayirli insanlarla karsilastirsin diye... Benim kocami da nazarlardan korusun :nazar::nazar::nazar::nazar::nazar::nazar:

onla uğraşmayın, kendinize başka uğraş alanları bulun :) akışına bırakın, silip atmayın. ben çok fazla insan sildim ama şu son senede aklım başıma geldi. gerçekten TEGV'de gönüllü olmanın çok katkısı oldu. insanlara tahammülüm arttı, çünkü sinirliyken bile çocuklara bağıramazsınız mesela; böylece sabretmeyi öğrendim (hala öğreniyorum).
öyle işte başka bir uğraş bulunca, o uğraşınız elek olur; görüşmek istemediğiniz insanlar zamanla elenir. sonra aa bi bakmışsınız "ben ayşe'yle bayağıdır görüşmüyorum ya, zaten dedikoducuydu biraz..."
silmek yerine eleyin bence :) bu arada böyle konuşuyorum ama ben de tam olarak başarmış değilim ama her gün ilerliyorum.

Bence en doğrusu bu.Uğraş bulmak:46:

Bu arada sizin gibi çalışmalar yapanlar bence çok sayıda insanla uğraştıkça insan ilşkilerinde pratikli kazanıyorsunuz diye düşünüyorum yani birine kızıp takılıp kalamazsın ki sırada diğerleri var ve zaten uzun uzun düşünmene gerek kalmıyor çünkü deneyimli olduğun için ne yapman gerektiğini biliyorsun.

Okuken şaka sandım sonunda nerdeee böylesi falan dersiniz diye bekledim:1:Yani o kadar inanamadım.
Maşallah Allah nazarlardan korusun ve olmayanlarada nasip etsin.Başkada ne diyeceğimi bilemedim:)Yani herşey iyi oluncada birşey denmiyor ki:1:

Sagol canim, masallah soylenecek en iyi soz. Allah herkese daha daha iyilerini nasip etsin :-)

Canım tam da benim yakindigim konuya deginmissin, yalniz değilmişim sevindim:) Evet maalesef günümüzde kaliteli insan sayisi az. Simdi diyecekler ki insan önce kendine bakmali, bakmali bakmasına da bizim istediğimiz nedir ki Allah aşkına. Karşımızdaki insan eş, dost,sevgili,arkadaş artik kim olursa, dürüst olsun yalan soylemesin arkadan kuyu kazmasin yani. Çok mu şey istiyoruz yahu? Bu çok küçük görünen isteklerimiz bile ne yazık ki bu devirde çok az kişide var bulana da ne mutlu. İnan 3-4 sene öncesinde daha mutluydum. Hayatıma giren ikiyüzlü insanları tanımadan önce yani:) Artik iyi niyetli, dürüst insanlar saf olarak görülüyor. Ne yazık ki çoğu insan çakallık peşinde. Allah tüm kalbi temiz olanların karşısına doğru dürüst insanları çıkarsın inşallah..

Canım tam da benim yakindigim konuya deginmissin, yalniz değilmişim sevindim:) Evet maalesef günümüzde kaliteli insan sayisi az. Simdi diyecekler ki insan önce kendine bakmali, bakmali bakmasına da bizim istediğimiz nedir ki Allah aşkına. Karşımızdaki insan eş, dost,sevgili,arkadaş artik kim olursa, dürüst olsun yalan soylemesin arkadan kuyu kazmasin yani. Çok mu şey istiyoruz yahu? Bu çok küçük görünen isteklerimiz bile ne yazık ki bu devirde çok az kişide var bulana da ne mutlu. İnan 3-4 sene öncesinde daha mutluydum. Hayatıma giren ikiyüzlü insanları tanımadan önce yani:) Artik iyi niyetli, dürüst insanlar saf olarak görülüyor. Ne yazık ki çoğu insan çakallık peşinde. Allah tüm kalbi temiz olanların karşısına doğru dürüst insanları çıkarsın inşallah..
Amin.

Yani insanlar ne kadar küçük hesaplar peşindeler ve ufacık çıkarlar için yalana başvuruyorlar.Yalan her zaman kötü elbette ama insan bir direnir,dürüst olmaya gayret eder değil mi?Yok ama öyle değil.İşe yaradığını düşündükleri her durumda herçeşit yalan hazır.

Bende eskiden görmemezlikten gelirdim,insanlık hali derdim,benimde hatalarım var...vb. diye insanlara daha anlayışlı yaklaşırdım ancak sanırım zamanla tahammül azalıyor artık ikyüzlülük..vb. gördüm mü?bir daha o kişinin yüzünü göresim gelmiyor.Yani çakallar ile ne kadar huzurlu yaşarsın ki?

Benim var çok şükür ama senin de olur kesinlikle çünkü öyle insanlar var sadece bu dönelmlik bişeydir bende de oldu..öncelikle şöyle hayırsız olanları kendimden uzaklaştırdığım için kalmıyor olabilir onlardan çevremde...
İyilik yapar karşılık beklemezsen iki yaparsın üçü yaparsın artık o arkadaşın da sana iyiliği çok görmemeye başlar ..eğer ki kullanma durumuna geçiş yapıyorsa anında kes gitsin iletişimi...
Sonra dengesiz insan bir iyi bir kötü davranan bu insanla da çok iyi arkadaş olunmaz..
ve son olarak başkasına nasıl davranıyorsa kötü olarak, bir gün sana da mutlaka yapacak demektir ondan da uzak durursan geri kalan arkadaşların güzel insanlar olduğunu göreceksin:)
Bazı kçük şeyleri kusurları da görmezden gelmelisin bence :34:

Back
X