Bu yazdıklarım 2008 senesinde bir psikiyatr tarafından bana önerilenler. Ruh sağlığı hastanelerinde hastalara ilaç ve terapi dışında etkinlik de yaptırmaya çalışıyorlar. Kardeşim x bir ruh sağlığı merkezinde hemşire, hastalara haftalık makyaj etkinlikleri yaptırıyorlar mesela (Tabi çok ağır durumda olanlara değil), birlikte sinema etkinliği yapıyorlar, düzenli yürüyüş veriyorlar ve resim çizenler de var, mandala boyayanlar da. Bana da doktorum önerdi "En çok ne yapmayı seviyorsan onda kendini geliştir, onu yap" diye, benim için bu resim yapmaktı ve ilaçlardan daha çok işe yaradı kendimi huzurlu hissetmem adına. Ha tabi her zaman aynı huzur halinde kalınmıyor bu da kişinin karakterine bağlı biraz.
Yani bunlar geçici çözüm değil, ruh halini tamirde destekleyici çözümler. İnsan boş kaldıkça, amaçsız takıldıkça ya da keyifle, kendini vererek yapmadığı şeylerle uğraşırken kendine sarıyor. Doktorlar da, kişileri bu döngüden çıkarabilmek için onlara tavsiyesinde sanat, spor ve diğer hobilerinden ve ilgi alanlarından faydalanmaları gerektiğini vurguluyor.