Araba surmek benim icin cok zor yapamam gibi geliyor. Cok panik bir insanim, reflekslerim iyi degil. Esim bos bir alanda ogretmeyi denedi. Benim gibi ogrenmeye calisan biri, birde park halinde bir araba vardi. Ben arabayi nasil olduysa park halindeki arabaya carpmayi basardim. O anı hic bir sekilde hatirlamiyorum. Esim el frenini cekmis ama ben gaza yuklenmeye devam etmisim, direksiyona yapismisim ama ben hatirlamiyorum. Neyse bu olaydan sonra korkum iyice artti. Esim surucu kursunda ogretirler birsey olmaz ogrenirsin diyor ben kendime hic guvenmiyorum. Sizce herkes araba kullanabilir mi?
Eşiniz büyük hata yapmış, bu şekilde öğrenmeye çalışmak sizi sadece daha çok paniğe sürükler. 96 da aldım ehliyetimi 97 de ilk arabamı aldım, bana da herkes trafikte öğreneceksin vs.. dedi, üç beş çıktım yok öyle değilmiş. Araç kullanmak için :
- Önce aracı tanıyacaksınız, nasıl kalkar, nasıl durur, ne yaparsan ne tepki verir, direksiyon hassasiyeti ne kadardır
- Ayna kullanmayı öğreneceksiniz, kör noktaları öğreneceksiniz
- Hız hassasiyetini öğreneceksiniz aracın 30 la giderken gösterdiği hassasiyet ile 100 le giderken gösterdiği hassasiyet aynı değildir
- Gösterge okumayı öğreneceksiniz
-Koltuk ve ayna ayarlarını, görüş açınızı en iyi şekilde nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz
- Manuel araç öğrenin neden derseniz otomatik aracı kullanmak çok daha kolaydır ancak otomatikle kaza yapmakta çok kolaydır. Manuel araç debriyaj sistemi yüzünden kontrolde vakit kazanmanızı sağlar acemiyken. İlaveten otomatik ehliyet alırsanız yeni kanuna göre manuel araç kullanamazsınız.
- Trafik kurallarını, ışıkları, şerit çizgilerinin ne anlama geldiğini öğreneceksiniz
- Güvenli şerit değiştiştirmeyi, manevra yapmayı öğreneceksiniz.
- Boş alanda çalışmak yararlıdır, manevra kabiliyetinizi geliştirirsiniz
Yaşadığınız panik aracı ve trafiği bilmemenizden, önce bunları öğrenin sonra bakın hala panik misiniz ona göre karar verin. Kadınların araba kullanması hep çok eleştirilmiştir, haksızlık hat safhada ama doğru tespitler de var, ayna kullanmada, sakinlikte, karar vermede kadınların çoğu zayıf. Trafikte bir sürü hemcinsimiz var, çok hoşuma gidiyor ama bazı konularda insanlar haklılar, sinyali verdim geçerim, beni bekleyecekler, yavaş olsun güvenli olsun diye 80-100 le akan trafikte 40 la gitmeye çalışmak gibi sabit görüşleri aşmanız lazım. Şu an kullanıyorum diyen bir sürü insan allaha emanet gidiyor yollarda, iyi bir eğitim şart o yüzden. Araba kullanmak süreklilik işidir, ehliyeti alayım dursun olmaz, körelirsiniz, ders alın ve düzenli olarak her gün alıştırma yapın.