Herseyi cok iyi bilen hasta yakinlari

Hepsi adeta birer tip profesoru, aptal doktorlar ne bilir ki? Onlarin gorevi hasta yakinlarinin direktiflerini birebir uygulamak olmali. Uymayanlari sikayet ederek, benim vergilerimle calisiyosun diyerek, anlamaz ise doverek terbiye etmek gerekir

Valla puan sistemine dönüldü biliyorsunuz,hiç bir şeyi olmayan hastayı ameliyatı alıp içini açıp kapatan o kadar çok meslektaşınız var ki. Bunlar var çünkü hasta yakınları susuyor.Soracaklar,araştıracaklar acaba şöyle olsa mı diyecekler.Bunu kaldıramayan doktor olmasın.Ayrıca bir tek doktorlar mı okuyor bu ülkede ya bir tek sizler mi yoruluyorsunuz.Hiç anlaşamadığım bir meslek grubu o halde ben de genelleyebilirim.

yorumunuza kelimesi kelimesine katılıyorum..

Sorun nedir, bir derdinizi yazsaydiniz...
Herkesin iyisi kotusu var sonucta. Bunun meslekle, ya da hastasiyla yakiniyla ilgisi yok. Varsa bir durum, anlatin, paylasin, biz de ona gore yorum yapalim. Yoksa bu sekilde birilerine tu kaka yapacak degiliz.

Ben de hasta yakını oldum..
Çevremdeki çok yakınım dediğim kişilerde doktor..
Diğer yorum yapan arkadaşlarıma katılıyorum ve genelleştirmemek gerektiğine inanıyorum..
Bu durum hasta yakınına ve doktora göre değişiyor..

Yazılan yorumları okuyunca çok üzüldüm, nasıl bir kindir doktorlara karşı

Ne yazık ki doktorları, doktorlar ve doktor yakınları haricinde kimse anlamıyor.

6 yıl çok zor bir eğitimden geçiyorlar, pratisyen dr. oluyorlar sonra acile bir hasta geliyor ve pratisyen doktoru beğenmiyor aldığı eğitimi hiçe sayıp uzman doktor istiyor.

Bazıları da uzman doktora gidiyor, bu seferde uzman dr.'a internette okudum bende şu şu belirtiler var, bana MR iste bana ultrason iste, şu kanı iste bu kanı iste diye baskı yapılıyor, onca emeği okumayı hiçe sayıyorlar. Bana hap yazma iğne yaz bana iğne yapma serum tak diye tedaviye bile müdahale ediliyor. Ki uzman doktorlar 6+5 yıl okuyorlar yani 30 yaşına kadar öğrencilik yapıyorlar, başka hangi meslekteki insanların 30'una kadar eğitim hayatı devam ediyor.

Siz o kadar okusanız ve sizin mesleğinize müdahale edilmeye çalışılsa nasıl tepki verirsiniz, elinizi vicdanınıza koyun. Ve bu müdahaleye her gün en az 20-30 kez maruz kaldığınızı düşünün, bir yerden sonra artık gına geliyor tabi ki. Size kayınvalideniz kendi evinizle ilgili ısrarla kızım şunu yap diye gün içerisinde 3-4 kez tekrar etse sinir olmaz mısınız?

Nedense bankada, markette, elektrik kuyruğunda sessiz sedasız sırasının gelmesini bekleyen insanlar hastanede sıra beklemeye tahammül edemiyorlar. Hastaneye muayeneye gittiğimde kaç kere kapı önünde sıra nedeniyle doktorla kavga edenlere denk geldim.

24 saat nöbet tutup ertesi sabah çalışmaya devam ediyorlar yani 32 saat uykusuz kalan bir insan poliklnikteki 60. hastasına nasıl güleryüz gösterebilir, onlarda insan doğa üstü varlık değiller ki. Bu zamana kadar hangimiz kaç kere 32 saat uykusuz kaldık söyleyin lütfen.Kadın doktorları düşünürsek evde minicik bebelerini bırakıp nöbete gidiyor, 32 saat çocuğunu göremiyor, emziremiyor, ödevlerine yardım edemiyor.

Bu mesleği bedava yapmıyorlar çuvalla para alıyor diyenler var, kızkardeşim doktor ve aldığı maaş inanın değil çuvalla kazanmak ancak kendini geçindirmeye yetiyor. Aldıkları maaş verdikleri emeğin karşılığının yarısı bile değil.Ama şu da var özel hastanede çalışıp çuvalla kazanan var ama sınırlı sayıdalar. Ayrıca hem hastanede hem muayenehanede çalışma devri geçeli çok oldu. Ya hastane çalışacaksın ya muayenehane açacaksın. Muayene açmak için artık kanunlarla kapı girişi, tuvaletin yerine kadar standart getirildi, yani muayenehane açmak da kolay değil artık.

Tabi ki hasta ve hasta yakınlarına gereksiz yere kaba ve sert davrananlar var, yok demiyorum. Ama gerçekten çok stresli bir işleri var. Maalesef şöyle bir düşünce hakim ''İyileşirse Allah'tan ölürse doktordan''. Hangi doktor hastasını öldürmek yada yanlış tedavi vermek ister ki, eline ne geçecek? Tam tersi adı kötü doktora çıkar.

Belki kızkardeşim doktor olmasaydı bende sizler gibi doktorlara karşı tepkili olabilirdim ama gerçekten işin iç yüzü farklı. Oldukça stresli ve özveri gerektiren bir meslek doktorluk. Hep doktorların hasta ve hasta yakınları açısından olaya bakmasını istiyoruz ama bizlerde biraz onların açısından baksak ya.

Ben doktor seçiyorum şahsen..
Randevumu her bölümden seçtiğim doktorlara göre alıyorum.
Çünkü bazı doktorların insan olmadığını gördüm..
Vaziyetimi dinlemeden bilgisayardan iki tahlil isteği yapıp hadi çık daha ne oturuyorsun der gibi YÜZÜNE BİLE BAKMIYORLAR.
Her işin sıkıntıları vardır ve her insan doktor olmadan önce her türden insanla muhattab olacağını bilir.
Doktor olduktan sonra bu bunalım nedir. Bu bunaltmak nedir anlamıyorum.
Hasta yakını olarak da bir doktoru şikayet ettim. İnsan olmayı öğrenecekler. Artık sağlık bakanlığı şikayet etme hakkı tanıyor bizlere. Ve şikayetim çerçevesinde doktoru soruşturmak zorundalar. Ve cevap vermek zorundalar. Nitekim de öyle oldu.. İyi oldu..

Kimse kimseye hakaret edemez. Doktor ünvanını almak, herkese hakaret edebilmekte özgür, dokunulmazlığı olan kişi anlamına gelmiyor.

o konu sahibi bendim. Arkadaş hepimize bayağı bir giydirmişti. Ne cahilliğimiz kalmıştı ne de anlayışsızlığımız.. halbuki o konuda hiçbir hakaret, kötü söz de yoktu.
bu arkadaş eğer gerçekten doktorsa ben bu mesleği kaldıramadığını düşünüyorum. zira yorumları, tepkileri bunu gösteriyor..

İstanbulda en büyük devlet hastanesinde insanlar randevusuna göre sırasını bekliyor.
3 ayda bir gittiğim hastaneyi bilmesem kandıracak konu sahibi:)
Kimse sırasını beklemiyormuş hahayt!
İnsanları nasıl da küçük görüyorsun..

İnsanlar tıp fakültesine başladığında 17-18 yaşında oluyorlar henüz ve doktorluğun karizmasına cazibesine kanıyorlar. 17 yaşındaki bir insan ilerleyen yıllarda başına ne geleceğini nereden bilsin ki? Sizin 17 yaşındaki hayata bakış açınızla şimdi ki aynı mı? Benim ki şahsen değil.

İstanbuldaki hastaneleri örnek göstermişsiniz, herkes sırasını bekliyor yazmışşsınız. Sizin daha iç kesimde daha doğudaki hastanelerin birinde bir poliklinik önünde beklemeye davet ediyorum. Sıraya nasıl riayet ediliyor daha doğrusu edilmiyor görünüz isterim.

Ben aslen doğuluyum..
Şimdi doğuda yaşayan insanların topuna da cahil mi demeliyiz?
Bu mudur gerçek?
Doğuda yaşasaydım sıra beklemeyi bilmeyecek miydim?
İlginç genellemeleriniz var vesselem..

Siteden uzaklaştırılmamak adına seninle polemiğe girmeyeceğim.
Son.

Pes doğrusu yazdığımdan doğulu insanlara hakaret ettiğimi nerden çıkarttınız? Doğu derken İstanbulun doğusunu kastettim ben. Kayseri,Konya, Niğde gibi İç anadolu bölegelerini de kasttettim ama siz direkt doğulu vatandaşlarımızdan bahsettiğim düşüncesine kapılmışsınız. Ben hayatım boyunca insan ayrımı yapmadım.Türk, kürt, arap benim için aynıdır, aralarında hiçbir fark yoktur. Hepimiz yüce Allahın yarattıklarıyız.
Ama şu bir gerçek ki doğuya gittikçe eğitim seviyesi düştüğü için batıdaki hasta populasyonu ile doğudaki aynı değil maalesef.Eğer bir süre yaşadıysanız doğuda aynı olmadığını sizde biliyorsunuzdur. Bu yadsınamaz bir gerçek.

banka sırasıyla hastane sırası aynı mı? ya nerelerde denk geliyorsunuz bunlara ben genelde hep hasta azarlayan doktorlara denk geliyorum

Her insan üniversiteye bu yaşlarda gider. Üstelik tıp fakültelerinin yaş ortalaması diğer fakültelere göre çok yüksektir. Öğretmen bir bayanı düşünelim. tüm gün çocuklarla uğraşıyor,kafası şişiyor üstelik onlar laf bile anlamıyor.E bu öğretmenin tüm gün yoruluyor diye öğrencilere sert davranma hakkı var mı? O da 17 yaşında seçim yaptı. En az tıp kadar zorlu bir bölümden mezun oldum doğuda görev yapıyorum, ve bunu acı bir itiraf olarak dile getiriyorum zaman zaman mesleğimizin stresi yüzünden insanları azarlıyoruz ve sesleri çıkmıyor ya bunu batıda yapamayız.Madem 17,18 yaşında karakterine uygun olmayan bir meslek seçti istifa etsin o halde.

Banka sırası ile hastane sırası aynı mı demişsiniz ama peki bütün hastalar acilse kimse sırasına riayet etmeyecekse doktor o zaman 60 hastayı birden içeri mi alsın? Şahsen ben muayene olurken başka hastanın ve hasta yakınlarının içerde olmasını istemem, müsade de etmem. Ayrıca ben poliklinik şartlarından bahsediyorum, tabi ki acil bir durum sözkonusu ise Acil Servise başvurulur polikliniğe değil.

Yaş ortalamaları geç kazandıkları için değil uzun bir eğitim sürecinden geçtikleri için yüksek.İnsanlar 17-18 yaşında girdiği tıp fakültesini 24-25 yaşında tamamlıyorlar ve iş hayatına atılınca anlıyorlar doktorluğun zorluğunu. Farkettiklerinde ise iş işten geçmiş oluyor. Söylemesi ne kadar kolay istifa etsin diye. 25 yaşına gelmiş bir insan tekrar mı üniversite sınavına girsin tekrar mı okul okusun. O yaştan sonra ne yapsın başka meslek mi öğrensin?

Ben sadece bir doktor yakını olarak birazda onların açısından bazı şeyleri anlatmak istedim. Ama yazdıklarım yanlış yerlere çekilip yanlış yorumlar yapılmaya başlandı. En iyisi susmak. Herkese iyi geceler.

Son düzenleme:

ama siz çok tek taraflı bakıyosunuz sanki
insanlar burda bütün doktorları kastetmiyo ki zaten yanlış davranışlarda bulunanlardan bahsediyo ama bazı doktorlar ve yakınları doktorların hatalarını kabul etmeden direk savunmaya geçiyolar
biz mesela şiddet eğilimli ya da ukala diye tabir edebileceğimiz hastaları savunmuyoruz kesinlikle ama siz savunuyosunuz yoğun çalışıyolar napsınlar diyerek
pek çok meslek zor stresli herkes birbirini azarlasın kırsın o zaman ben de eşimle kavga edip ya da işimde sorun yaşayıp gelip doktoru ya da hemşireyi azarlasam bu kabul edilebilir bi davranış olur mu sizce
toplum içinde yaşıyoruz herkes birbirine saygılı olmak zorunda kimse kimseyi azarlama ters davranma hakkına sahip değil bu hem hasta hem doktor için geçerli
ayrıca her doktorun da işi başından aşkın değildir heralde
acilleri ya da cerrahları kastetmiyorum ama poliklinik doktorları rahat görünüyo yıllardır bunu gözlemledim ben
gözümle görüyorum çünkü çok yoğun yerler olduğu kadar gayet normal düzeyde hastaya bakan doktorlar da var ve işleri bitince gidiyolar
öyle bi yazıyosunuz ki sanki bütün doktorlar 7/24 çalışıyo başka hiçbirşey yapmıyo
hatta eskiden çoğunun özelde de muayenehaneleri vardı ben özellikle bakmıştım adam 9.30da gelip 11.30 da hastaneden çıkıyodu sonra öğlen 2de gelip 16.30 gibi özeline gidiyodu işyerleri hastanenin tam karşısında olduğu için görüyorum
o aralarda da hasta bakmayacaksa neden para alacak
bide kadın doğumcuydu üstelik bu söylediim kişi

Son düzenleme:
sevgili konu sahibi cevaplarımızı begenmedin heralde
konuyu açıp tüydün hayırdır

Bu başlık kırıcı olmuş biraz ya(
Hastanelerde çok ömrüm geçti malesef. 2 sene kanser hastası annemin tedavisi için
koşturduk.Dr. lardan azar da işittik,kapılarda da bekletildik,yeri geldi tahlillerimiz yanlış yazıldı,yeri geldi
ilaçlarımız.Yeri geldi kemoterapi ilaçlarını bulamadık.Yeri geldi dr.un kapısında 6 saat bekledik 2 kelime için.
İşte bu yüzden bu tür bir başlık bizler gibi ağır hastalıklarla mücadele eden-etmiş hasta yakınları için
çok ama çok kırıcı.
Bizler annemin tedavisi aksamasın diye yapılan pek çok şeyi sineye çektik,mecbuurduk çünkü kanser hastası dr. u ile sağlam bir
diyolog içinde olmalı ki tedavisi aksamasın.biz de bilirdik çok bilen dr.lar proflar. diye.
Bizler ne dr. lar gördük.Tahlil sonuçlarını yanlış yorumlayandan tut ta ,anneme teyze senin tümörün alınmadı ki ameliyatta diyen...
Neyse uzatmak istemiyorum.
Açıkcası niyetim de dr. ları kötülemek değil.Asla bu tür bir hareket içinde de olmam.
Ancak yapılan bu basmakalıp genelleme can sıkıcı.Ufak bikaç örnek verdim.
Aslında daha da yazacaklarım var çünkü anneme dr.u tarafından yapılan başkaca yanlışlar da var ama gerek yok yazmaya.
YAzdıkça üzülüyorum çünkü.
Bi arkadaş ta yazmış ya siroz hastası babasının başında nasıl beklediğini.İşte onu aylarca -defalarca yaşadık ailecek.
Her iki taraf için de bu tür bir genelleme kabul edilemez.Buna karşıyım.Hasta yakınlarının içinde kendini bilmezler olduğu gibi dr.ların da yeri geldiğinde hatalı davranabildiklerini de belirtmek isterim.
Bu konunun sahibi de buna hak verecektir sanırım.

Butun hasta yakınları savunmaya gecmıs :) her ıkı tarafın da haklı oldugu durumlar oluyor hemen konu sahıbının ustune atlamayalım. Kımın ne yasadıgını kımse bılemez. Belkı o kendınce haklı yasadıklarından,meslegını ıyı yapmayan doktorlara denk gelen dıgerlerı de haklı. Saygıyı elden bırakmamak gerek. Doktor degılım, yardımcı saglık personelıyım gercekten doktormus gıbı davranan.doktoru es gecen hastalar da var, ıllallah ettıren doktorlar da var .

Bazı yaşlı hastalar çok perişan görünüyor gecelikle hastanede yatan var o kıyafetle gelmiş ben bunların evlatlarını burdan kınıyorum , anne çocuğa baktığı gibi çocuklarda baksa , bir etek kaç kuruş ki

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…