Herseyi cok iyi bilen hasta yakinlari

İki tarafında haklısı var, haksızı var...

9 yıl bil fiil hastanede hasta yakını olarak ; voltaren ağrı kesici hiç bir şekilde vermeyin diye yalvara yalvara doktor hemşire peşi koşarken kemoterapi gören annemin midesini tam 4 kez kanatıp kadını komalık da ettiler, yapacak hiç bir şey kalmadığı anda gece yarısı sıcak kalkıp sırf destek olmak için hastaneye gelen doktorlarımızda oldu. Kemoterapi enfeksiyonuyla hastane koridorunda 39 derece ateşle sabaha kadar sedyede de bekletildik, sarhoş bir doktor tarafından canıyla cebelleşen annemin yattığı yerde taciz edildiğini de gördük, hadi biraz daha gayret bir de şunu deneyelim deyip annemi ayakta tutmaya çalışan doktorlarda gördük. Özel muayenehanesinde dünya paramızı alıp, hastanede kapısını kilitleyip annemle ilgilenmeyenini de gördük, hiç ilgi alanı olmadığı halde ölmek üzere olan annemin elini tutup geçecek diye başında bekleyeni de. Hasta yakını olarak o kadar çok deneyimim var ki, bir protokol numarasını yazmayıp beni cerrahpaşa nın bir ucundan diğerine üzerine basamadığım ayaklarımla koşturan hemşirelere beddua etmişliğimde vardır, 40 gündür eve gitmedin evim yakın gel bari bir duş al diye elimi tutan hemşirenin ayaklarına kapanıp ağlayasım da gelmiştir.

Mühim olan insan olmak; insanın iyisi de var kötüsü de var asla genelleme yapmayı doğru bulmuyorum. Yıllar boyu çok şey yaşadım onlarca hastanede çok canımda yandı, insanlık ölmemiş de dedim. Tartışması bol bir konu ama özü insanlık, hasta yakınları endşeli oluyor, cahili de var anlayanı da sadece medet umuyorlar, onların yok mu insanı çıldırtanı o da var ...

Son düzenleme:
Ben Türkiyedeki eğitimin 0 olduğunu düşünüyorum.
Soru : Türkiyede uzman olup ABD'de çalışabilirmiyim ?
Cevap:Hayır
İstisnalar var mı: Evet
Tesadüfen süprizler ortaya çıkabilirmi :Evet
Kaideyi bozar mı ? : Hayır
Kanada'da uzmanlık bildiğim kadarıyla Amerika'dakinden daha zor.
Çok uzun ve meşakkatli bir iş.

İşte sorun tam da burada başlıyor arkadaşım........ Acilde bir hastaya bir dakika ayırırsın poliklinikte bu maximum on dakikadır ve devlet ısrarla yeni hastane açmaz.....ısrarla sağlık sistemini hem sıkışık hem de paralı yapmak ister.......ısrarla populist olmak ister.........tıp bilimi tartışmaya çok açıktır hasta için en iyisinin olduğu tedaviyi ben her gelenle tartışmam mümkün değil........çünkü ilaç şirketlerinin önerdiği tedaviyi uygulamak zorundayım işin ucuda malpraktıs yasaları var seninle ayaküstü tedavi tartışamam buna vakit ve enerji yok zaten ............kaldı ki insanlar sizin gibi konuşulacak düzeyde insanlar değgil maalesef......günün sonunda savaştan çıkmış gibi oluyorsun........tavsiyem iyi bir doktor dostunuz olsun.........sağlık bilimine para girdiyse kasap gibi keserler adamı.........aynı şey babamın başına geldi......benden habersiz gitmiş gözüne lazer yaptırmış.......şimdi kör olma tehlikesiyle karşı karşıya.........şimdi ben bu doktoru gidip geberteyim mi
Velhasıl.......Türkiye de sorun doktordan çok öte........avrupa da sigarayı bırakmadıysan diyetine dikkat etmediysen bir daha doktor yüzü göstermezler sana.......senden istenenler yapmamışsındır........parasız sağlık bizim ülkemize uygun değil.......bizim teyzelerimiz canı sıkıldıkça doktora gelir.......olmadı ayağına ister........grip olur antibiyotik ister.........hiçbir devlet bu yükü kaldıramaz
Sağlıklı olmak istiyorsan gerçekten .....hiç hastaneye düşmiyeyim diyorsan beslenme bülteni diye bir site var ordan nasıl yaşaman gerektiğini takip et bir doktor amme hizmeti yapmış ve ilaç şirketlerine bağlı kalmadan nasıl kaliteli bir hayat süreceğini tüm araştırmalarıyla ortaya koymuş
Allah kimseyi hastaneye düşürmesin

Yine cevap hakkı doğdu......işin içinde olmadığınız için işkembeden sallıyorsunuz........Avrupada ve amerikada calışma saatleri çok insanidir.......yoksa arkadaşlarımın hişbiri ailesini bırakıp uzak diyarlara gitmezlerdi.........türkiye de asistan doktorların çalışma şartları o kadar rezalet ki güneş yüzü görmezler o gece şanslıysa bir iki saat kestirmiştir........sen aileni muayeneye götürmüşsündür asistan doktorun tek düşündüğü öğle arası bir kırk dakika kesrirebilir miyim acaba
Sen almanya da doktoru evinden çağırmayı bırak telefonla ulaşamazsın ille de hastanı nöbetçi doktora muayene ettireceksin
Türkiyedeki kadar doktorlar için rezil çalışma şartları dünyanın hıçbir memleketinde yok ......işin içine bu derece parayı da sokmadılar........bu kadar populizm de yok........her doktor hastasına yirmi dakika ayırıyor ve tek konu danışma şansına sahipsin hem bacagının kırığını hem sinüzitini aynı anda danışamazsın.......biliyorum çünkü beraber mezun oldugum arkadaşlarım orada..........doktor işini yapar ve evine gider bir daha mesai saatine kadar rahatsız edilmez
Bizde bir dahiliye doktoru vardı her akşam hastanedeydi böyle rezalet bir hayat olabilir mi.............sağlık sistemi de türkiyenin geri kalan sistemleri gibi populist ve sorunlar halı altına süpürülmüş

İnanın bana çevremde çok tanıdığım doktor var bu bir .
Bu söylediklerim Amerikada çalışan doktor arkadaşımın söyledikleridir bizzat ilk ağızdandır bu iki.
Ben Türkiyedeki eğitim sisteminden bahsettim siz konuyu saptırıp başka şeylere çektiniz bu da üç.

Artık bir tek sözüm var : Yav He He

ya pepecim Allah aşkına neden o güzel ağzını yoruyosun ki kimse anlamadı anlamayacak işte.
boşversene allasen aldığın cevaba bak:
"yav he he"
böyle tipler ne hikmetse ya kendileri çocukları dr olsun isterler ya da dr koca bulmak.
ben de diyorum ki inşallah çoluk çocuğunuz dr olur da sistemin ne kadar rezalet ve insanlık dışı olduğunu görürler.

Yazdığım her satır size istinaden yazılmadı......arkadaşlarını bilemem.......lakin istatistikler gösterir ki hindistandan sonra türkiye en çok doktor ihraç eden ülkedir........tıp eğitimi en azından benim okuduğum üniversite çok iyiydi........kardeşim hemşire ve doktorasını sınavsız amerka da yapmasına izin verdiler
Bu işin hangi tarafı zoruna gitti bilmiyorum şekerim

bunu bir doktor söylüyorsa durup bi düşünmek lazım:13:

bunu bir doktor söylüyorsa durup bi düşünmek lazım:13:

Dante cim yapılan araştırmalar hep yanlı.....senin belki ölmene göz yummazlar ama tedavi etmeyip ilaçlara bağımlı yaşamanı isterler bir yerde.......

dante cim yapılan araştırmalar hep yanlı.....senin belki ölmene göz yummazlar ama tedavi etmeyip ilaçlara bağımlı yaşamanı isterler bir yerde.......

ilaçlara bağlı yaşamayayım diye 10 gündür ölüyom gripten de bana doktor civanım ne yapayım

ilaçlara bağlı yaşamayayım diye 10 gündür ölüyom gripten de bana doktor civanım ne yapayım

İlahi.......geçmiş olsun kuzum.......yarın eczaneden iki tane devit 3 ampul al kır ve iç bunu 45 günde bir sen ve kızın için bir ampul olmak üzere devam ettir .......vücut direncini arttırıyor........ateşin çok yüksek değilse ateş düşürücü kullanma.......bir de vitaminlerini sebzelerden al.........tavuksuyu çorba çok iyi olurdu ama bir ayda büyüyen tavuklardan değil.......bol sıvı tüketmeyi unutma

allah razı olsun kiminin parası kiminin duası =))
(burda bir çok saygı sevgi ifadesi sunmak istedim ama sayfa sorunlu ifadeler görünmüyor)

kısmetse ben de maaşımı vergilerin(m)izden alacağım. hatta bunun için çabalıyorum. ama aklıma hiç gelmiyor yok arkadaş ben maaşımı devletten alacağım falan. yani işiniz gücünüz yok buna niye takıyorsunuz? tamam maaşlar büyük oranda vergilerden falan karşılanıyor da sonuçta a kişisinden gidip vergi bedeli olarak maaşınızı almıyorsunuz. doğrudan yüzünüze dense bile oturup buna takmak çok komik yaa. gül geç arkadaş. özel sektörden, maaşını doğrudan "birinden" alanlar takmıyor da şu bağğzı öğretmenler doktorlar falan bu konuya feci takmış durumda. bana çok garip geliyor. takan da taktıran da...

ayrıca bu konunun içinden gerçekten çıkılmaz, öyle ki, dediğiniz gibi her şeyi çok bilen hasta yakınları olduğu kadar üst üste 3 kez yanlış ilaç yazıp hastayı topal ayağıyla tekrar doktora gitmeye zorlayan, hastaya 3 muayenede de doğru teşhisi koyamayıp yanlış ilaçlara boğan gerizekalı doktorlar da vardır. gerikafalı doktorlar da vardır. o zaman doktor mağdurları da her şeyi .ok bilen doktorlar diye konu açsın... bu konu iki ucu .oklu değnek bir konu.

herkes kendini bilsin yeter.

hazır konuda doktorlar varken sorayım. muayenelerde doktorlar muayeneden çok bilgisayarda vakit harcıyor. teşhis olarak yazılansa bir cümle. bu bir cümle ve ilaç için muayeneden daha çok zaman harcamak normal mi acabağ? o ilacı da bana nedense hep yanlış yazıyorlar ya neyse...

Eski sistemde berbattı hastanede doktor işi bağlardı ama özel muayinehanedede garibim paraları eline sayardı anadoludan gelmiş ineğini satmış veya evini satmış çok köşeyi dönen doktorlar oldu bu özel hastanelerde onların ürünü , doğum oranları düşmediği sürece kaos devam edecek ,bunun çözümü yok ,

Son düzenleme:
Türkiyedeki diplomalar dünyanın hiçbir yerinde geçerli değil , ne eğitiminden bahsediyoruz ?
Hadi bir dene bakalım Türkiyede uzmanlık sertifikasını alıp ABD'de çalışmayı.

inan bana bu söylediğin cümleler neyse cümlelerini boşver...
Türkiyedeki hastane şartları hakkında bir bilgin var mı?
O istisna dediğin durumlar için bir çok örnek sayılabilir...
Eğitime takılmış durumdasın ve daha lisedesin sanırım nolur birazcık daha yaşa kendi gözlemlerini aktar bize olur mu
Türkiyedeki hastalıklar hakkında istatistik olarak bir bilgin var mı yada bilgiyi geçtim fikrin var mı?
Günde kaç insan ölümün kıyısından dönüyor? Hemde beğenmediğin Türkiye şartlarında yetişmiş burdaki eğitimi sonuna kadar almış DOKTORLAR sayesinde...
Ve o işaretlediğim cümleyi uzun uzun düşün lütfen...
Bir hastaya şahit oldum derdinin dermanını Amerikada değil Türk doktorlarında buldu.... insanları ülkelerine şartlarına göre sınıflandırmak yerine daha net olan özellikler tercih edilmeli

Dipnot= yaw he he

Son düzenleme:

o arkadaşa ben de katılmıyorum çünkü benim tanıdığım doktorlar da yurtdışında çeşitli yerlere görev yaptılar ve sürekli gidiyolar ara ara
eğitimlerinin yetersiz olduğunu düşünmüyorum
tabi bu üniversiteye ve kişiye göre de değişebilir ama ülkemizi bu kadar aşağılamak doğru değil çok çok iyi doktorlar ve hastaneler var türkiyede de yurtdışından gelen hastalar da çok zaten
ayrıca amerikadaki tüm doktorların nasıl olduğunu da kimse bilemez

evet kısa ve öz olarak anlatmaya çalıştığım buydu aslında... arkadaş İstanbulda yaşıyor her hastalandığında yolu Amerikaya mı düşüyor acaba yada yabancı doktor tanıdıkları var soluğu onların yanında alıyor
Ülkemizi aşağılamayı bile tam anlamıyla becerememiş:9
Üniversitedeki hocalarımda Türkiyede aldıkları eğitimle Amerikadaki konferanslara konuşmacı olarak gidiyorlar ve bir sürede orda çalışmışlar

Son düzenleme:

Yazdıklarınız inanın çok duygulandırdı beni..Dediklerinize aynen katılıyorum. İnsanın karakteriyle mayasıyla ilgili bir durum..Sütü bozuk olduktan sonra ister doktor isterse hasta yakını olsun derdinizi anlatamazsınız, ama karşınızdaki kişide biraz insanlık,vicdan ve karakter varsa bu tür sorunların yaşanacağını düşünmüyorum..

pepe konuyla alakalı değil ama sana birşey sorucam doktor olduğun için
ben geçenlerde dişçiye gittim çünkü daha önce eskişehirde dişim ağrıdığı için gitmiştim doktor röntgen çekti ve 20lik dişinin hemen çekilmesi gerekiyo dedi
benim de vizelerim olduğu için sonradan gittim ama o doktor başka bi hastaneye gitmiş beni başka birine yönlendirdiler
adama girip sorunu söyledim baktı çekilmesine gerek yok dedi
ben de ardından ama önceki doktorum bu cdyi verdi acil çekilmesi gerekiyo dedi o yüzden gelmiştim dedim
adam bana bozuldu baya bi ben doktor değil miyim başkasının teşhisini bana söylüyosun ben baktım gerek yok diyorum dedi üzüldü yaşlı bi adamdı ben de saygısızlık olmasın diye birşey demedim ama kötü hissettim o üzülünce de içime oturdu

şimdi burda ben ayıp etmiş oluyo muyum sence

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…