Heyecanlıyım ama hayal mi kuruyorum?

Bu heyecanınız hiç bitmesin bence
Sizi çook iyi anlayabiliyorum. Bazıları öğretmek için doğar ya dünyaya siz işte bu bilinçtesiniz
Faydalı olabileceğini, karşısında kine aktarım yapabileceğine inanıyorsunuz bundan güzel ne olabilir ki
Annenizi takmayın, çevredekilerin dediklerine de kulak asmayın
İnanmak başarmanın yarısıdır.
Yolunuz açık olsun :)

seviyorsun ama tarihten iş yok gerçekten, benim arkadaşlarım var açıktan okunan bölümlerden işletme sosyoloji falan okudular hepsi işsiz dolanıyor ortalıkta depresyondalar, tarihte açıktan okunabilen bir şey zaten, ben bile bi ara öylesine tarih falan okuyayım zevk için 2. üniversite olur falan demiştim yani, onun yerine normal öğretmenlik oku bence, sınıf öğretmenliği olur, direk öğretmenlik olur onlar daha yapıcı seçimler gibi geliyor bana, hem her an formasyonun kalkma tehlikesi var bu tarz bölümlerde, iyi düşünüp iyi karar vermen lazım, bazen hevesler gerçeği yansıtmayabiliyor

Bu yıl üniversite sınavından ortalama bir puan aldım ve hayalim olan tarih bölümünü tercih etmek istiyorum.(Evet biliyorum İŞ YOK)
Annem küçümseyip duruyor.Ben neden seninle gururlanamıyorum diyor.Daha iyi bölümlerde okumamı istiyor yani.
Ben de kendi kendime söz verdim.O kadar başarılı olacağım ki gururlanacaksın anne!
2. sınıfta matematikten özel ders almayı planlıyorum.3. sınıfta ise Kpss ye hazırlanmaya başlayacağım.Ekstra olarak da Ales için İngilizce öğrenmek istiyorum.Önceliğim tabiki Kpss çünkü hayalim her zaman öğretmen olmaktı.
Tanısanız evet sen bu iş için yaratılmışsın diyeceğiniz kadar başarılıyım ama annem inatlaşıyor.İçim rahat etmiyor bu yüzden.
Sizce hedeflerim hayal mi?Gerçekten de küçümsenecek bir bölüm mü?İsteyen bir insan başaramaz mı?

Iyi bir fakulteye girersen dedigin gibi basarili olursan ingilizceni alesini ortalamani yuksek tutarsan bence kpss ye bile gerek yok direk akademisyen olabilirsin bu kadar sevdigine gore tarih ogrenmeyi, tarihin icinden ayrilmayi dusunuyor olamazsin yani, bu kadar azimli bir tarih sever bana kalirsa unlu tarihci hocalari falan ornek almasi gerek onlar gibi bilgili falan olmayi hedeflemesi gerek. Sen bildigin ogretmen olurum diyorsun, 4 yil tarih okuyup gidip bir ilkogretim okulunda yada lisede tarih ogreterek omur boyu bu tarih sevgine yazik edersin sayet dedigin kadar tarihi seviyorsan. Arastirmayi ogrenmeyi seviyorsan ogretmenlik mesleginide istiyorsan akademisyenlik tam senin hedefin olmali.
Ama dedigim gibi simdiden bunu amaclayarak baslamali daha 1. sinifin 1. doneminden hocalarina ve okuluna o sekilde yaklasmalisin. Hele birde buyuk sehirde iyi bir fakulteye girersen o zaman egitimin dahada dolu olur en azindan vziyon sahibi 1-2 hocayla karsilasabilirsin koklu universitelerde.

Oncelikle tarih sevgisi genellikle populer tarih uzerinden ogrenim yapildigi icin is egitim boyutuna gelince hayal kirikligi yasamaniz muhtemeldir. Osmanli Turkcesi ogrenmeniz gerekecek matbu ve rika. Tabiki bir tarih bolumu ogrencisi olarak sizden rika tarihi metinleri okumanizi isteyecekler. Akademik anlamda ilerlemek icin Ingilizce ogrenmek zorundasiniz. Bunun yaninda tercih edeceginiz anabilim dalina gore Rusca, Cince, Arapca, Farsca, Latince, Yunanca gibi dillerden en az birini bilmeniz gerekmektedir. Tabiki akademik dunya bununlada sinirli degildir eger eski cag anabilim dali secerseniz civi yazisi ogrenmeniz gerekebilir. Tarih bolumu ezberim iyidir diye tercih edilecek bir bolum degildir. Ayrica objektif bir bakis acisina sahip olmayi ideolojik ve populer kulturden arinmayi gerektirir. Iyi bir tarihcinin sosyoloji, felsefe kismende inceledigi donemin dil ozelligine hakim olmasi icin edebiyat hakkinda bilgisi olmasi gerekir. Basarilar.

fen-edebiyat okuyan herkese üzülüyorum. Açık söyliyim. Benim de bakış açım bu yönde. Tabiki aralarından işte yüksek lisans yapan okulda kalıp hoca olanlar oluyor ama çok azınlık.Ve bunlar olurda herhangi bir sebeple yapılamazsa gerçekten direkt işsizlik yani. Üstelik tarih öğretmenliği okuyup atanamayan bir sürü insan varken önce fen-edebiyatta tarih sonra formasyon sonra kpss. Biraz mecburiyetten tercih edilicek bi bölüm bana göre o yüzden. özellikle fen-edebiyat istemek hayatı zora sokmak gibi bişey.
Yinede insan sevdiği okulu okuyup sevdiği işi yapmalı. Zaten başarının kendiside böyle gelir. O yüzden annene haksız diyemem ama sana da vazgeç diyemem. Hayatın ne getiriceği belli olmaz nihayetinde.

Formasyon konusunda ise programin her yil duzenli acilmasi soz konusu degildir. Bildigim kadari ile yuksek lisans mezuniyeti sarti getirilecektir. Iyice arastirmakta fayda var.

kpss ye hazirlanirken bu meslegi sectigime lanet olsun diyeceksiniz yalniz. benim gordugum herkes omrunden bir sene minimum feda etti. onda da esiyle sorunlar ailesiyle sorunlar vs yasadi. ki bir senede tayin olacaginizin garantisi yok. yani ogretmenlik yapamayacak olduktan sonra hayal kurmak biraz yersiz gibi. bence baska bir bolum secip tarihi acik ogretimden okumak daha mantikli. yap ama hobi olarak yap :)

bir de ek olarak sevlet okullari sanki robert kolej gibiymis de hayallerinizde yasattiginiz ogretmenlik gunlerini yasayacaksiniz diye dusunmeyin lutfen. Hayaller,,, gercekler ,,,, olmasin sonra. niyetim sizi hayallerinizden alikoymak degil ama etrafim kpss yuzunden hayati kararanlarla dolu. gordukce ben kahroluyorum.neresi olursa olsun ufacik ilce ya da koy giderim durumundalar issizlikten. deger mi onca emege?

Hukuk psikoloji bile sıkıntılı artık dediğiniz gibi sıkıntı çekeceksem istediğim şey için çekmem daha doğru olacak :)
ayrica kpss yi falan sallama en basindan itibaren akademisyenlik icin kas kendini. seminerleri konferanslarivtakipbet. sadece ders gecmek icin okuma arastir ogren gez. tarihi yerleri kendin kadar iyi tani mesela. bi blog bile acabilirsin tarih uzerine. iyi tarihcilerin kitaplarini oku. matematik falan sallmma madem hayal kuruyorsun buyuk kur. dil ogren matematik yerine.
ben cok istedim Tarih okumayi ailem istemedi simdi de yas gecti hayt gecti. su halime yetisemiyorum.
bence eger akilli davranirsan pek cok kapiyibacarsin. kpss formasyon bunlar kucuk hayaller sen buyuk oyna. ;)

Tabii istisnalar vardır önyargılı olmamak gerek ama hayalleriniz için üniversite sınavında yüksek puan alamamışsınız. Umarım anladınız ne demek istedim.

Bu yıl üniversite sınavından ortalama bir puan aldım ve hayalim olan tarih bölümünü tercih etmek istiyorum.(Evet biliyorum İŞ YOK)
Annem küçümseyip duruyor.Ben neden seninle gururlanamıyorum diyor.Daha iyi bölümlerde okumamı istiyor yani.
Ben de kendi kendime söz verdim.O kadar başarılı olacağım ki gururlanacaksın anne!
2. sınıfta matematikten özel ders almayı planlıyorum.3. sınıfta ise Kpss ye hazırlanmaya başlayacağım.Ekstra olarak da Ales için İngilizce öğrenmek istiyorum.Önceliğim tabiki Kpss çünkü hayalim her zaman öğretmen olmaktı.
Tanısanız evet sen bu iş için yaratılmışsın diyeceğiniz kadar başarılıyım ama annem inatlaşıyor.İçim rahat etmiyor bu yüzden.
Sizce hedeflerim hayal mi?Gerçekten de küçümsenecek bir bölüm mü?İsteyen bir insan başaramaz mı?
Kesinlikle tavsiye etmem hobi olarak ilginebilirsin senin kararin tabi ki herturlu tarih te uzmanlasabilirsin uni de geleceginde rahat edecegin bolum sec ve dunyayi gezerek ogren

Annene Ramazan yetkini izlet.Anlat..sende bilmiyorsun youtptan izle.instagramdan hesabina bak.kendisi tarih bolumu mezunu, evveliyat kitap yazari, benim hocam editoru ve genc yasina ragmen basaridan basariya kosuyor." hangi meslegi secmeliyim" konusunada yazdim az once.herkes sevdigi isi yaparsa kimligi oturur.baskasinin secip mutlu oldugu meslek senin icin bi omur husran olabilir.

Mrb ben istediğiniz bölümü okuyun derim. Bir arkadaşım da öğretmen olmayı çok istiyordu. Babasının isteğiyle biraz da siyaset bilimi okudu. E tabi bölümü sevmediği için sonrasında atanmak için de gerekli çabayı göstermedi. Yetmedi acikogretimden bir şeyler okudu. Olmadı şimdi kasiyerlik yapiyor.
Ayrıca çok güzel plan yapmışsınız tebrik ederim. İşi çok isterseniz atanacaginiza inanıyorum ben

Ogretmen olmak zor akademisyen ol mantigida oldukca yanlistir. Bu mantiga sahip kisiler yuksek lisans ve doktora bilim sinavlarina yada mulakatlarina girmemisler galiba. Doktora tezi savunmasi icin juri karsinda ecel terleri dokmekte var tabi. Yine akasemisyenligi dusunurseniz bir kac tavsiye vereyim. Iyi bir Osmanli Turkcesi icin bir kac kur Arapca ve Farsca almaniz gerekir dil kurallarini ogrenip ilerlemenizi saglar. Iki yada ucuncu sinifta ales hazirliginizi yapin ve sonucunuzu alin ki son yil bitirme tezi konusunda olursunuz. Yds ye ilk yildan itibaren hazirlanmaya baslayin. Fakat Arapca, Rusca gibi diller oldukca zorlayici oluyor. Yds icin en iyisi Ingilizcedir. Ilk yildan devam etmek istediginiz anabilimdali uzerine temel kaynaklari okuyun. Ama en onemlisi universite ortamini gormeden akademisyen olmaya karar vermeyin. Bircok ogrenci akademisyen olmak icin universiteye baslar ve bir guz donemi sonra yeterki bitsin kurtulayim der.:KK70:

O is yas hayatin gercekleriyle haraket edersen mutlu olursun hayallerin seni turkiye sartlarinda mutlu etmez... belli bir muddet sonra yas belli araliga gelince o kurslar kpss ler olmayan hayaller insanin sevkini kiriyor hayalleriyle yoluna bakmis aldanmis birinden sevgiler...

İlk fikrim, senelerce acabalarla boğuşmaktansa bir sene daha çalışıp tarih öğretmenliği kazanmak. En azından formasyon kalkar mı, param yeter mi gibi düşünceler olmaz.
Alanında uzmanlaşmak ise tamamen kişiye bağlı. Bir tarih öğretmeni tarih bölümündeki kadar alan bilgisine sahip olamaz diye bir şey yok.

Back
X