Ben gereksiz alınganlık yaptığını falan düşünmüyorum, hekimler de, öğretmenler de bu ülkenin insanı. Ortalamamız nasılsa onlar da öyle, ne eksikler ne fazla. Türkiye de en büyük sorun kimsenin işini iyi yapmaması, ne yazık ki en çok hekim ve öğretmenler ile yüzyüze olduğumuz için, en çok göze batan da o.
Şiddetin bir sürü şekli vardır , fiziksel şiddet sadece bunlardan biri. Ne yazık ki, hekim olanların epey bir kısmı mesleği sevdikleri ve ya tıbbi olarak ilgi duydukları için değil, prestij ve para için bu işi tercih ediyor. Çalışma koşulları da ağır olunca iş zınavadan çıkıyor. Hekimlerin çogunun kendi anne babası, nine dedeleri köylü, derdini zor anlatan, doktor elinde önünü ilikleyen yani o kadar saygı duyan bir insanlar ama , benzer profıldeki hasta hekimlerin karşısına gelince " azarlama, hastalık hakkında bilgi vermeme, hangi testi neden istediğini söylememe" vs vs gibi saçma sapan hallere giriyorlar ( pskilojik şiddet uyguluyorlar ) Kendini birden öyle soyutluyorlar ki, sanki kendileri o toplumun parçası değil de, İngiliz kraliyet ailesinin üç kuşaktır kentli olan, üniversite okuyan, bir odası kitaplarla dolu aristokrat çocuğu !!!( ailem hekim dolu, arkadaş çevrem de öyle. Çapa tıp okuyan kuzenim " çoğunu geçirmem ben olsam , iyi eğitim almıyorlar " diyorlardı)
Bu yaz annemin rahatsızlığı ve kendimin bir hastalığı dolayısı ile epey hekimle, hemşireyle haşır neşir olduğum için, sağlık sektörünü epey biliyorum . Ciddi olarak test ister neden ister söylemez, bu belirtİler neden olabilir söylemez "x,y,z" testini yaptır! Ere yaptır da nedir bu! Hastanın giyimine ve profiline göre muamele eder. Bana " aa sizin gibi hasta profili ile karşılaşmadık "diye iltifat ederken, bir sonraki hastayı azarlar , ağzında bir bir sakızla ve balon yaparak hasta muayene eder, mesaisi saati içinde hem de!!!
Öğretmenlik hekimlik vs vs hizmet sektörüdür, öğrenci ve hasta hizmet alır, hizmeti karşılığını da öder, doğal olarak aldığı hızmet hakkında kalite istemek hakkı olduğu gibi , bedenine yapılan her işlemden haberdar olmak da hakkıdır. Bilmiyorum bizim tıp fakültelerinde etik, hasta hakları vs eğitimi var mı, ama olması lazım.
Ayrıca hekim hata yapmaz nedir, çok çalışıyorlar ne demek. Annem ben lisedeyken , hekim hatası yüzünden hayatını kaybediyordu! Biz Türkiye de değil de, ABD de yaşıyor olsaydık o zaman, o hekimin hem lisansı iptal edilirdi hem de milyon dolarlık dava açıp , yarattığı tahribatı tahsil edebilirdik ki bir daha kimsenin basına gelmesin. Makale okumayan, literatürdeki gelişmelerden haberi olmayan binlerce hekim var!
Herkes işini iyi yapacak, ama baştan ayağa hepimiz işimizi baştan savma, birbirimize sevgi ve saygı duymadan yapıyoruz, sonuçlar da ortada....