İkimiz de Talasemi Taşıyıcısı Çıktık

Kuzum bana da nikah işlemlerinde talasemi taşıyıcısı teşhisi konuldu çok şükür eşimde çıkmadı. Öğrendikten sonra belli aralıklarla ayrı ayrı doktorlara gittim kan testi yaptırdım. Hepsi benim talasemi taşıyacısı olamayacağımı söylediler. Yanlış hatırlamıyorsam mcv değeri taşıyıcısı olsan bile düşük çıkarmış. Benim değerlerim çok normal çıkıyor. Doktor o süreçte yaşadığın bir geçici kansızlıktan kaynaklı sonucu yanıltmış olabileceğini söyledi. İnan kafam karmakarışık... Bence sende gidip bir tam kan sayımı yaptır. Birkaç doktora danış, eşinde aynı şekilde.

Talesemi akdeniz anemisi denilen hastalik mi? Ve genelde gercekten akdenizde bölgesinde mi görülüyor bu hastaliga sahip insanlarin beyaz benizli soluk tenli oldugunu görmüştüm. Insan taşıyıcı olunca ne gibi zorluklari oluyormus. Gecmis olsun .

Yazıyı bende okudum da 3 yaşından sonra haftanın 4 5 günü 8-12 saatlik tedavi görmeleri gerekiyormuş çocukların . Yani 3 yaşında bir çocuk için çok zorlu bir süreç bilemiyorum. Anne için de çok zordur eminim. Allah tüm hastalara şifa versin.

Biz okulda konferans almistik bununla ilgili
Talesemi derneği baskani gelmisti. Kendisi tasiyici, kizi talasemi hastasiydi
Kizinin hayatinin cok zor olduğunu soyledi. Bize üstüne basa basa sakin tasiyici 2 kisi evlenmesin dedi..
Hayırlısı olsun zor durum.

Talasemi dernegi ile görüşümenizi tavsiye ederim
Nisanlinla beraber gidin bilgi alin.
Onlar dogru yönlendirir sizi .

Ben de talesemi taşıyıcısıyım, (Benim öğrenmem tamamen şanş. Sağlıkçı bir arkadaşım sen çok beyazsın canım talesemi olabilir misin acaba dedi, ben de tam kan testi ile birlikte doktordan istedim ve %99 beta talesemi çıktım, gittiğim doktor kendisinin de taşıyıcı olduğunu söyledi) farkında olmasalar da akdeniz ülkelerinde 1/3 oranında görünen bir durummuş taşıyıcılık. Ama kardeşlerimin hepsi de taşıyıcı değil mesela..

Normal hayatım devam ediyor tabi ki. Ne kadar vermek istesem de kan almıyorlar benden ama. Kendimi yorgun hissetmemek için aralıklı olarak demir hapı kullanıyorum, kan seviyemi takip ediyorum kendimce. HGB hiç bir zaman normal aralıklara çıkmıyor, hatta hamilleliğimin ilk haftalarında doktoruma söylediğim de 11,5 olmuş en fazla bu olabilir sende demir hapını kesebilirsin dedi 2 hafta sonra 9 a düştü, tekrar kullanmaya başladım. Aslında bir Hematoloji hekiminin takip etmesi gerekiyor taşıyıcıları fakat benim bulunduğum şehirde yok. Dahiliye hekimine danışıyorum. Bulunduğun şehirde varsa hemotologa gitmen faydalı olur.

Eğer bebek talesemi hastası olursa en fazla 15 yaşına kadar yaşayabiliyor diye biliyorum. Ona da böyle bir kötülük yapmazsınız diye düşünüyorum. Telaş yapacak bir durum yok, çocuk yapacağınız zaman nasıl yaşı geçen insanlar direk doğal yolları eleyip tüp bebek, mikrocerrahi yöntemlerine başvuruyorsa siz de öyle yapacaksınız.

Allah yardımcısı olsun hepimizin.

Kalıtsal bir hastalık olduğu için tedavisi yok. Sizin için zor bir karar. Ama normal yolla olacak bir çocuğun taşıyıcı veya hasta olma durumunda, bir sonraki nesile de aktarımı olur.

Bu konuyla ilgili olarak google scholar girerek, hastalığın adını aratın. Akademik yayınları okuyun. Hastalığın olumsuz yanları, hasta kişiler üzerinde yapılan incelemelere bakın.
Duygularınız ile değil mantığınız ile hareket etmelisiniz. Allah yardımcınız olsun.

Bende talasemiyim dogustan annemde oyle kizimda da var bu durum.. bana doktor demistiki 2 turlu oluyomus bu talasemi digeri dogduktan bikac ay yada yil degisiyomus tabi fazla yasayamiyomus ölüyolarmis.. bizim gibi olanlar da omur boyu bunu tasiyolarmis öldürmüyomus ama tabi kansiz oldugumuzdan halsizlik yorgunluk oluyo normal olarak.. hamileligim boyunca pekmezler kan yapici seyler tukettim vitaminler folik asitler tabi cabasi.. hamileliginde doktor kontrolunde ilerlersiniz zaten alabildigin kadar vitamin alabilirsin doktor kontrolunde.. daha basindasin hemen karamsar olma derim Rabbim verdimmi saglik evlat vermesinide bilir hakkinda gonlunde herseyin hayirlisi olsun ☺

Eşimde bende nikah için alınan kanlarda hiçbir sorun çıkmadı ama şimdi 2.bebegimde bir kan hastalığı olma ihtimali var talasemi değil bu ihtimal bile bizi mahvetti şimdi sen anlamiyosun nisanlisin daha hayat çok güzel ama evlat sahibi olduğunda çok farklı olacak gerekirse ayrıl bence

Oğlumun kan testi düşük geldiğinde doktor talesemi olabilir mi acaba demişti. Başımdan kaynar sular dökülmüştü o an. Bize evlenirken böyle bir ihtimalden bahsetmediler demiştim. Kararınızda Allah kolaylik versin hakkınızda hayırlısı olsun...

nişanlım da taşıyıcı olunca risk varmış %25 oranında ama birimiz alfa birimiz beta olunca nasıl sonuç olur bilmiyorlar da
Iki tarafta tasiyici olunca cocugun hasta dogma ihtimali yuksek oluyor bu hastalikta. Benim ogrencim alfaydi ve hastaydi. En son ilik nakli oldu surekli hastanede yatiyordu. Sinavlarini eve goturup yaptiriyorduk. Siz yinede saglikli gen olayini arastirin bence. Yoksa aldirmakta o zaman zor olacak.

Bunu önceden bilmeniz guzel bisey aslında madem var bebek düşündüğünüz zaman tüp bebek yaparsanız sağlıklı şekilde doğar.

Onu bende duymuştum aslında ona bir bakayım

Eğer ben bebek aldıramam diyorsanız kesinlikle tüp bebek ile hamile kalmanızı öneririm. Normal tüp bebek uygulamasından bir tık masraflıdır ancak kesin çözümdür. Embriyo transfer edilmeden önce bir hücresi alınır ve genetik tarama testi yapılır. Kesin sonuç almış olursunuz.

Hastalık çok zor çünkü benim kardeşimin kaynanasında var, Allah kimseye vermesin çok zor hayatı.

Mesela kardeşimin eşi de taşıyıcı annesinden dolayı.

Kardeşimde yok ama ben taşıyıcıyım bizde de, kardeş olmamıza rağmen şans tamamen.

Arkadaşım ve eşi taşıyıcıydı. Doktorlar gerekli bilgilendirmeyi yaptılar. Ancak onlar %75 olasılıkla sağlıklı veya taşıyıcı olacaklar nasıl olsa diye yaklaştılar olaya. Sonuç ikiz bebekleri talesemi majör... Kan veriliyor.. İlik bekliyorlar...
Tüp bebek yaptırın.

Çocuk sahibi olmaz birbirinizle ilgilenirsiniz, evlilik salt çocuk için kurulan bir kurum değil ki. Kaldı ki isterseniz de çaresi var tüp bebek merkezlerini araştırabilirsiniz.

Ben telasimi hastasiyim omur boyu kan ve demir ilaci kullanmak zorundayim bi evladm oldu ona daha test yaptrmadm benden gectimi diye ama ben cok zorlaniyorum hep uyumak istiyorum halim olmuyo kan sldigim zaman bi sure iyiyim ama tedavimi kesersem yine cok zorlaniyorum hep vitamin demir kan eksikligim var

bildigim kadariyle tuo bebek yontemi ve olusan embriyolarda yapilacak taramalarla onune gecilebiliyor.

Hakkinda hayirlisi insalah. Bende size bir sey danismak istiyorum bende de tasiyicilik yok esimde de ama ogluma test yapdik kan testi tam.kan dr telasimi tasiyicisi ola bilecegini soyledi net de konusmadi anlamadim neye gore soyluyolar boyle oglumun kansizligida yok

Benim iki arkadaşım taşıyıcı ve direkt tüp bebek yaptırdılar. İkizleri var şimdi.

Alfa olunca ne fark oluyor bilmiyorum ama iyice araştırın, umutsuzluğa kapılmayın hemen.

Sahurdan sonra uyuyamadim bi foruma göz atayim dedim,belkide beni Allah yolladi sana:) Canim nikahtan önce toplum sagligi merkezinde eşime ve banada testler yapildi ve siz ikinizde talasemi taşıyıcısiniz dendi,şok olduk ,hic bir belirti falanda yok ikimizdede,sana denildigi gibi bizede cocugunuz %25 Talasemi hastasi olabilir dendi ve universite hastanesinde detayli testler yaptirmamiz söylendi.Biz gittik hatta gittigimiz ilk universite hastanesi bu tesleri yapmiyormus başka hastaneye gittik orda kanlar alindi test sonuclari cikacak bekleyin dendi,uzak bir tarih söylendi epey zaman gecti biz bu arada evlendik...cocuk yapmayiz dedik neyse en sonunda o testler cikti prof dedi ki alakasi bile yok siz ikinizde taşiyici degilsiniz,ilk baştan toplum sagligi merkezi testin sonucunu yanliş yorumlamis ve bizi o kadar uğraştirdilar,simdi cocugumuz oldu saglikli cok şükür...kesinlikle sadece toplum sagligi merkezinin dedigiyla yola cikmayin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…