İkinci çocuk meselesi

Onemli olan cocuk sayisi degil. O cocuklara yeterli imkanlari sunabilmek. Maddi manevi imkanlariniz ikiye bolunecek. O soranlara bir sorun bakalim. Cocuklarina hangi imkanlari sagliyorlar? Ozel okul, devlet okulu, okul dışı aktivite, kurs vs vs.

Şöyle ki aslında eşimle ikimiz asgari ücret standardındayız fakat eşimin yükselmesi sebebi ile ve farklı bır projede ekstra gorevlendırılmesı sebebı ıle maaşı yükseldi ortalama 6.500 tl gelirimiz var evimiz kira 1200 tl ve 2.000tl kadar kredi borcumuz var. Öncelikle borçları bitirip birikim yapmayı planlıyoruz. Haliyle 2. Cocuk bu durumda olmaz
Size kalan 3300 bu para dört kişilik aile için çok az olmaz mı? Gezip tozamadik diyorsunuz sizi geçtim gezip tozup istediğini yapamayan çocuklara yazık değil mi? Ayrıca size de yazık değil mi? Bu yaşlarınız geri gelecek mi

Bende 10 yıllık evliyim fakat biz Evlendıgımızden beri herşeyi kendimiz yaptık borç üstüne borç asgari düzeydeydi maaşlar, öyle gezip tozmadık açıkçası daha yeni yeni biraz maaşlar yükseldi biraz rahat ettim derken yok diyorum 2. Cocuk felan çevreden baskı olunca da acaba mi diyorum çünkü manevi olarakda aileler çok köpük oğlum yalnız büyüyor
Bak canim illa baskalari icin yapma sen ne istiyorsun onu dusun. Ayrica yasin genc 36 civarinda da dusunebilirsin ama diyorum ya maddi sartlar 3 5 yil içinde cok da degismeyecekse ve mutlaka cocugumun kardesi olsun diyorsan bence bekleme yani sen ne istiyorsun bu onemli yoksa Allah evlat duygusunu yasatmis cok sukur 2. olmayada bilir. Olay sen de bitiyor

Neden olmayacak yaştan ötürü mü?
Hayır
Bebeğim tüp bebek
Yaşım 40 oldu
Ve çok zor bir hamilelik ile doğum sonrası yaşadım
Allah can sağlığı versin ama doğduğundan Beri ağlayan
8 aydır kucakta gezen bir bebeğim var
Yardımcı kimsem yok ve işe dönmek zorundayım

İkinciyi hemen düşünmem lazım yaşım geçiyor sma gözüm öyle Korktu ki birdaha kızım gibi bir bebeği nasıl büyütürüm
Görsel olarak 10yas ileri attı beni saçlarım beyzladi ve döküldü çok

Hayır
Bebeğim tüp bebek
Yaşım 40 oldu
Ve çok zor bir hamilelik ile doğum sonrası yaşadım
Allah can sağlığı versin ama doğduğundan Beri ağlayan
8 aydır kucakta gezen bir bebeğim var
Yardımcı kimsem yok ve işe dönmek zorundayım

İkinciyi hemen düşünmem lazım yaşım geçiyor sma gözüm öyle Korktu ki birdaha kızım gibi bir bebeği nasıl büyütürüm
Görsel olarak 10yas ileri attı beni saçlarım beyzladi ve döküldü çok
Allah yardımcınız olsun,38 yaşında ve hamile olduğum için sordum.Benim de yaşla ilgili korkularım var.

Ah o ikinci çocuk meselesi,yıllarca düşündüm,sürekli baskı gördüm yalnız büyüyor düşünün parkta yürüyüş yapıyorum bi kadın gelip tek çocuk mu sakın yalnız bırakma,hastanedeyim yanımda bir kadın kaç çocuğun var,ne tek mi?tek çocuk mı olurmuş?ve tam 11 sene direndim ama yaşım 37e gelince aldı beni bir korku,ya ilerde pişman olursam ya kızım ilerde bana hesap sorarsa ki kardeş konusunu en fazla 2 kere açmıştır bugüne kadar,en sonunda gözümü kararttım ve 6 ay uğraşma sonunda 38 yaşında hamile kaldım.kızım 12 yaşında.Ha şu an içimde başka korkular başka soru işaretleri hala emin olamama,rahata alışmış olma,bu sefer geç mi kaldım korkusu yani Allah nasip ederse doğurursam kardeş konusundaki net fikirlerimi o zaman beyan edecem.yapsan da zor yapmasan da

90larda dogup da tek cocuk olanlar
Çok teşekkür ederim millet 2.çocuk olmazsa 1.sinin psikolojisi bozulur gibi davranıyor
90larda dogup da tek cocuk olanlara yazik denirdi.cunku o zaman herkes 2 3 4 kardesti.ama 2000lerden itibaren artik 1 2 cocuk oluyor.3 cocuk bile cok azaldi.yani bu zamanin tek cocuklari kendilerini garip hissetmez diye dusunuyorum.zaten arkadaslarinin bir kismi tek cocuk bir kismi 2 olcak.

Maddi imkan varsa kardeş güzel şey ama sen çalışmayınca maddi sıkıntı olacaksa biraz birikim yapıp ikinci çocuğu düşünmek daha iyi olur sanki. Bebek=masraf. Ya da çalışırsan annen çocuğa bakabilecek mi? Ben çocuğum olduktan sonra kardeş olmanın önemini daha iyi anladım onun teyzesine dayısına sevgisi çok başka. Sanki onlar olmasa bu kadar sevip sarmalayacak kimse yokmuş gibi geliyor

Çocuk yalnız kalmasın mantığıyla yapmayın bence.her kardeş hayırlı olmuyor.bunu göze alarak yapın.kendiniz istiyorsanız ve maddi manevi imkan varsa olsun.annem babam şuan yaşadığım koşulları sağlayamasaydı ben istemezdim kardeş mesela.

2.cocukla ilgili acilan tüm konulara ayni seyi yazıyorum gene yazacagim. 2.cocuk kesinlikle çocuğum yalnız kalmasın diye yapilmamali asla. Siz sıfırdan bir insan yetiştirmek istiyor ve bunla ilgili tüm maddi be manevi sorumluluğu almaya hazırsanız yapın. Kardeşler birbirin e hayırlı olacak diye bir kaide yok maalesef. Oğlum 13 aylik. Maddi olarak gelirimiz ortalamanın üstünde diyebilirim. Öğretmen olduğum icin çalışma saatleeim de çoğu çalışan anneye gore daha rahat ama 2mcocugu düşünmüyorum. Çünkü oğlumun maddi manevi imkanlarını bolmek istemiyorum. Artı aynı süreçleri bastan yasamaya hic hazi r degilim. Buyuk konuşmak istemem zaman ne gösterir bilemiyorum. Eger ilerde 2.yi yapmaya karar verirsek bunun sebebi anca kendinizi her yo den hazi r hissedip bebek özlemi duymamiz filan olur. Eşime de diyorum anca senin zengin olman lazım 2.yi yapmanız icin diye :) cok cocuk isi zengin işi bence...

2.cocukla ilgili acilan tüm konulara ayni seyi yazıyorum gene yazacagim. 2.cocuk kesinlikle çocuğum yalnız kalmasın diye yapilmamali asla. Siz sıfırdan bir insan yetiştirmek istiyor ve bunla ilgili tüm maddi be manevi sorumluluğu almaya hazırsanız yapın. Kardeşler birbirin e hayırlı olacak diye bir kaide yok maalesef. Oğlum 13 aylik. Maddi olarak gelirimiz ortalamanın üstünde diyebilirim. Öğretmen olduğum icin çalışma saatleeim de çoğu çalışan anneye gore daha rahat ama 2mcocugu düşünmüyorum. Çünkü oğlumun maddi manevi imkanlarını bolmek istemiyorum. Artı aynı süreçleri bastan yasamaya hic hazi r degilim. Buyuk konuşmak istemem zaman ne gösterir bilemiyorum. Eger ilerde 2.yi yapmaya karar verirsek bunun sebebi anca kendinizi her yo den hazi r hissedip bebek özlemi duymamiz filan olur. Eşime de diyorum anca senin zengin olman lazım 2.yi yapmanız icin diye :) cok cocuk isi zengin işi bence...
Yaşınız kaç?

Dün gece rüyamda ablam vefat etmiş oluyordu, kıyafetlerini seçiyorduk vermek için falan☹rüya olmasina rağmen öyle bı acı hissettim ki,uyandım hıçkıra hıçkıra ağlamaya başladım gece,eşim de uyandı sesime bişey oldu sandı adam:KK43: içimden Allah'ım ne büyük acı hissettim böyle,kardeşlerimin acısını gösterme diye diye uykuya daldım tekrar😔

Kardeş muhteşem bişey rabbim yokluklarini da acılarını da göstermesin tabi🤲 ama bağı kuvvetli olmayan, arası kötü olan onca kardeşlerde var bı yandan.sizin şuan imkanlarıniz,maddi gücünüz ve gerçekten istemeniz önemli bence hepsini ölçüp tartın öyle karar verin.

İlerleyen yaşlarda acaba diyebilirsiniz,ben kendimi tamamiyle hazır hissederken bile bu kadar affalamışken,büyük konuşmamak gerektiğine inanıyorum hayırlısı olsun.
Büyük konuşmak istemem dedim zaten ama şu anda cocuk büyütmenin ne denli özveri isteyen bisey olduğunu bizzat yaşıyorum. Amacım kendine yeten , mutlu bir birey yetiştirmek. Iyi bir egitim.alsin isterim mesela iki çocuğu da özel okula verecek gücümüz şu anda yok. Okul dışı aktivite kurs vs bunları iki cocuk icin karşılamak kolay degil bu devirde. Tam cocugu buyutmusken rahat edecekken tüm süreçleri bastan yaşayacak olmak cok zor geliyor mesela simdi. Hiç gönlümüzce tatile gidemeyecek miyiz gezemeyecek miyiz diye dusunyorym mesela.

İşte çocuk bereketiyle gelir diyorlar doğrudur ama ben çok sıkıntı çektim hiçte mantıklı gelmiyor zaten şu durumda hemde ailevi durumda. Cocuk ne dede görüyor ne babanne ne amca kuzen vs hiçbirşey yok
Çocuk rızkıyla gelir durumuna inanmiyorum.
Hep de bu rızık olayını zengin kişiler dile getiriyor.
Hep bu rızık zengin ailelere geliyor.
Açlıktan ölen o kadar çocuk var ki..
Onların rızkı nerede peki?
Ayrıca burada maddi durumu çok iyi olanlar var. Onlar tabi ki 2 3 4 çocuk der. Bir ay mama parasının olmadığı durumu hiç yaşamamışlar ki. Siz bazen elimizde 1 lira yoktu demissiniz. Bu çocuk mama yemesi gerektiğinde alamazsanız ne olacak? Bez parası olmazsa ne olacak? Siz tüm hesapları yapın. Pirinç lapası ile çocuk beslenmez.
Ayrıca ailenizden de destek yokmuş. Yani bakıcı tutmanız lazım. Çoğu bakıcı asgari ücretle çalışıyor. Zaten asgari ücret alıyorsunuz. Nasıl olacak?

Eşinizle bütçenize bakın. Ama bence tek çocukta kalsanız daha iyi olur. Çocuk meselesine bu devirde sırf duygusal bakılıp karar verilmez. Eskidendi o bir maaşla 2 3 4 çocuk büyütülmesi. Şimdi gıda bile bu kadar pahalı iken nasıl tek maaşla 2 cocuk bakılacak hem de kirada 1200 tl öderken? Cok zor..

Şöyle ki aslında eşimle ikimiz asgari ücret standardındayız fakat eşimin yükselmesi sebebi ile ve farklı bır projede ekstra gorevlendırılmesı sebebı ıle maaşı yükseldi ortalama 6.500 tl gelirimiz var evimiz kira 1200 tl ve 2.000tl kadar kredi borcumuz var. Öncelikle borçları bitirip birikim yapmayı planlıyoruz. Haliyle 2. Cocuk bu durumda olmaz
3300 tl elinizde kalacak.
1000 tl faturalar 1000 tl de beslenme desek kaldı 1300 tl. 300 tl yol parası desek 1000 tl kalır. Yeni doğan masrafları ve bir çocuğun masrafları kreş vb çok zor. Yeterli değil maalesef.ekstra harcamalar gelirse o ayı çıkaramazsınız maalesef. Ben çocuk isteyen kişilerin önce en az 10 bin tl birikim yapması taraftarıyım. Bazen özel testler muayene durumları olabilir. Bunlar hep para..siz bilinçli birisiniz belli..bence şu an doğru zaman değil..

Back
X