Ilkokul 1. Sinif Dikte'de zorlanmak

athena

Goddess of Wisdom
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
11 Ağustos 2013
6.523
24.146
548
Evet sorunumuz bu.
Okumakta hiç sorunu yok oğlumun.
Ama iş dikte yani söylediğimi yazmaya gelince yazamıyor, yazsa da mutlaka bir harfi yutuyor.
Mesela " Nal " yaz diyorum o "nl" yazıyor.
Bir sesi mutlaka duymuyor.
Ilk dikte sınavı iyiydi hatta 100 almıştı sınıfta bir tek kendisi cünkü ezberlemişti kelimeleri; ela'lari , lale'leri.. Ama sonraki iki sınavında 4 yada 5 doğru yapabildi sadece.
Elimden geldiğince calistiriyorum.
Diyorum ya okumada sorunu yok. Okuyor şükür , ama söylediğimi yazamıyor . Bir ara acaba kulağında mı bir sorun var diye düşündüm.
Cidden duymuyor mu acaba? Yoksa mümkün değil yazmaması..
Ama işine gelen ufacık kipirtiyi duyuyor haylaz..
Öğretmen her gün bol bol yazdırmaya çalışın, kelimeleri üstüne basa basa soyleyin dedi ama korkuyorum.
Bu durumu hiç atlatamamaktan korkuyorum
Ayni durumu yasayan var mıdır acaba?

Duymamasi ile alakasi yok.
Dikte hep sonradan gelir.
Zamanla gelişir.
Okuması ilerledikçe seslerde sona yaklaştıkça hatalar azalacak.

Bol bol görsel dikte çalışın.
Örneğin yılan resmi.
Altında bazı harfleri olsun.
Aa unutulan harfleri hadi sen tamamla deyin.
Panik yok. Doğal bir şey yaşanıyor:)

Kızım davranissal olarak daha zordu. Yani uyum konusunda kurallar konusunda hep bir asi tavirdaydi çocukluktan beri.. onda bir-tek bu konularda sıkıntı yaşamıştım. Hiç hatırlamıyorum ki okuma yazma da sorun yasadigimizi.. ondan korkuyorum. Ya herkesten gec öğrenirse diye..

Resimli olanı deneyeceğim mutlaka.

Allah yardımcınız olsun 2 sene sonra benim başıma da gecelek şimdiden kara kara düşünüyorum.
Ben delirdim bıraktım artık ablasını koydum başına o da isyan ediyor anne gel sen çalıştır bu beni sinirlendiriyor diye

Duymuyor anlamıyor değil, baktınız anlamıyor kelimeyi veya yazamıyor. Üst üste nal-nal dediğiniz halde yine eksik yazıyorsa önce N harfini yanına söylenişi gereği ‘e’ koymadan sadece ağzınızla o harfi çıkarıyormuş gibi yapın. Şöyle anlatayım harf N ama söylerken ‘Ne’ diyoruz, söyleme şeklimiz bu. Sadece nnnnnnn deyin. Ona da dedirtin. Umarım anlatabilmişimdir, kardeşime de bu şekilde öğrettim yazmayı

Yardımcı kitap aldık sene başında ama Öğretmende kitapların tamamı.
Harflere geçtikçe veriyor çocuklara.
Ben de evde kendi imkanlarimla dikte çalışması yaptiriyorum ama demekki yeterli gelmiyor.
Acaba internetten birşeyler mı bulsam alsam destekleyici?

Canim zaten nnnn diyoruz ne diye öğretmiyorlar.
Tek tek harfleri söyleyince yazıyor. Ama bir seferde nal diyince zorlanıyor. Halbuki diksiyonum iyidir, bastıra bastıra söylüyorum yazsa da çok uzun sürüyor yazması.

Ardından A dedirtin
Nnnnnn+Aaaaaa
Ne oldu? Na
Sonra Llllllll
Birleştir
NAL
Sagol canım bende hep oyle calistiriyorum
Ama mesela ogretmen sinifta dikte sınavı yaptırıyor
E tabi o uzun uzun harfleri benim bizim gibi baskilamadan söylüyorsa demek ; bizimki yazamıyor. Sınavına baktım hep yutmuş harfleri..

Merhaba
Dikteyi söylerken uzata uzata her harfini bastıra bastıra söyleyin. Bir de yazarken mutlaka kendi de söylesin. Kendi söylerse daha etkili olur diye düşünüyorum. İlk sınavda iyiydi diyorsunuz harfler az olduğu için belki kelimeleri istemsizce ezberlemiş olabilir.
Bir de bu zamana kadar amma çok sınavınız olmuş böyle. Benim oğlum da bire gidiyor öğretmenimiz sadece tahtaya kaldırıp dikte yaptırıyor. Sınav anlamında hiçbişey yapılmadı henüz.

Kesinlikle. Sınıfta herkesle illa ki tek tek ayrıntılı şekilde ilgilenemiyordur, bide sanırım pandemiden sebep hafta birkaç gün gidiyorlar okul, hele online çok daha zor. Allah küçük kardeşlerimizin de yardımcısı olsun

Inanın bastıra bastıra söylüyorum nefesim kesiliyor. En sonunda anlıyor. Yazıyor ama çok uzun sürüyor.
Kendi söylesin istiyorum ben de ona öyle ogretlemistim sınavdan önce ama yapmıyor ona kziiyorum. Halbuki söylese zaten hangi harfi yazacağını kendi de bulacak..
Evet 3 sınav oldular.
Ilki ezberdi sanirim 100 aldı. Diğerleri düşüşte

Butun cocuklar diktede zorlanir.okumayi ogrendiyse onu da zamanla ogrenir.haylazliktan da yapiyolar.islerine gelmiyo yazmak.kendinizi de cocugu da bunaltmayin bence.

Amin teşekkür ederim. Evet haftada 2 gün; 2 gün de canlı ders. Yetmiyor , yetemiyor..

Butun cocuklar diktede zorlanir.okumayi ogrendiyse onu da zamanla ogrenir.haylazliktan da yapiyolar.islerine gelmiyo yazmak.kendinizi de cocugu da bunaltmayin bence.
Çok yanlış biliyorum ama sınıf arkadaşı var bir tane annesi ile de ben samimiyim. Sınav olacağı gün rahatsızdı diye hiç çalistirmamis kızı hatta diyordu ki "biz hiç çalışmadık acaba nasıl geçecek sınav?"
Ben çalıştırdığım halde okul çıkışı sınavına baktım bir de ne göreyim 4 doğru 6 yanlış..
O arkadaşın kızı ise çalışmadığı halde 9 doğru 1 yanlış..
Ister istemez üzüldüm.
Kiyas hatasına düştüm..
Biliyorum yanlış her çocuk bir olamaz.
Ama istiyorum ki bu denli ilgilenirken öğrensin kimseden geri kalmasın..

Daha onceden biliyodur.ya da annelerde simdi ben calistirmadim ama coxigum yapiyo yalani cikti malesef.benim oglum okula gitmeden biliyodu okumayi diktede hic zorlanmadim.oyle bisey olabilir.

Daha onceden biliyodur.ya da annelerde simdi ben calistirmadim ama coxigum yapiyo yalani cikti malesef.benim oglum okula gitmeden biliyodu okumayi diktede hic zorlanmadim.oyle bisey olabilir.
Benim oğlum da kendiliğinden evde ilgilenemediğim halde(calisiyordum) sayıları hatta ufak ufak toplamayı bile öğrendi mesela. Geçen 10.000 yazmış "baba bak on bin"yazdim diyor. Dedim sen on bin'in dört sıfırlı olduğunu nerden ogrendin?
Yuz bin yaz diyoruz 100.000 yazıyor mesela..
Okula 2 gün gidiyor ya, sayiyor "anne şu kadar gun kaldı tekrar okula gitmeme "diye
Ama ben kalkıp da kimseye oğlum üzerinden hava atmıyorum.
Eğer öyle yaptı ise yazık olmuş.
Ben herkese dürüst yaklaşırım halbuki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…