mehir konusu çok çok ince bi konu eğer siz dini nikahı yapar mihrinizi alırsanız üzerinize vacip olan ibadetlerinizide yerine getirmenz gerekir yani ben daha evlenmedim düğün olmadı diemezsinz eğer dini nikah yapmadığınz halde takılan bilezik vs falan sizde kalırsa o zaman o vacip ve farz olan ibadetleri yerine getirme mecburiyetnz yoktur... tekrar yazayım dini nikah yapıldığı andan itibarenn mihr sizin oluo ve kurban zekat hac üzerinize düşüyo bunun bilincinde olarak yapın nikahlarınzı..... mehr nasıl ayrlanır konusuna gelince kız ne isterse ama genel olarak emsallerine göre hareket edilmesi tavsiye edilmiş az istemesi de övülmüş.... ama kız hiç istemeyebilir eşine helala edebilir yada borç verebilir borç verdiği takdirde eşi kesin sana mhrini tekrar yapacam derse o zaman yine gelmesi garanti olduğu için zekat üzerinden kalkmıyo.... eş mhr vad edip vermeden vefat edersede borçlu olarak gitmiş oluyor....
bir yerde nihahın az mehirlisi hayırlıdır diye okumuştum. ee bende dedim ki hayırlıysa az istiyeyim. kaynanamda oğlumdan az mehir iste deyip duruyor sakasına. bende gıcıklık değilmi düğünde takılan bütün altınları isteyeceğim
adetse isteriz arkadaş ben sadece ne istediğinizi yazın dedim bilgilendirin demedim ki ille boşanırsak diye düşünmemiz mi lazım adettense yapılacak allah allah
Bende mehirle eşime bişey almak isterim :)şimdi gençler öncelikle mehir kadının allah tarafından verilmiş hakkıdır. bunu unutmayın. ancak kadın isterse kocasına bağışlayabilir bu ayrı bir konu. ama sakın hakkınızı yedirmeyin çünkü mehir aslında kadına yalnızca boşanma değil, eşinin vefat etmesi durumunda da belli bir süre onu her ihtiyacını karşılayacak maldır. çünkü bir kadın boşandıktan sonra veya eşi vefat ettikten sonra 3-4 ay kimseyle evlenemez. buna iddet süresi denir. bu da hamile olup olmadığının belirlenmesi içindir. böylelikle eğer hamileyse babasının kim olduğu anlaşılmış olur. şimdi düşünün ki eşinizden ayrıldınız veya eşiniz vefat etti ve gidecek yeriniz yok diyelim. nikah sırasında veya daha sonra aldığınız mehirin sizi 3 ila 4 ay süre geçindirecek kadar olması gerekir. ama isterseniz eşinizi zor duruma sokmamak için cüzi bi miktar da isteyebilirsiniz ya da bağışlayabilirsiniz. ama mehirin esprisi budur. islamda kadının az mehir istemesinin arzu edilmesinin hikmeti erkeği zor duruma sokup kadına olan sevgisini yıpratmamaktır.
ben sözlüyüm şu anda. ve mehir miktarı sorulduğunda siz bilirsiniz demek istemiyorum. he o mehirle ne yapacağıma gelince; eşime araba almayı düşünüyorum. o yüzden en az bi 400 gram istemem lazım ama kesin kararımı henüz vermedim.
herkes tarafından uygulanıyorsa artık adettir bana göre size göre öyleyse bilememNasıl yani anlayamadım ?
Mesela bizim nikahta belirlenen mehiri ev alırken kullandık . Ben isterim demedim ama eşim sana alıcam diyordu.
Bende olmayan malın zekatını , kurbanını falan nasıl vereyim , hem çalışmıyorum nerden vereyim ?
Yazdıklarınız çok mantıklı gelmedi bana .
Neden az olsun anlamadım , bence makul olsun demek daha uygun. Dini olarak kadının boşanınca mehir dışında herhangi bir maddi hakkı yok bildiğim kadarıyla. Kendi getirdikleri hariç tabi.
Mehir adet değil , dinde yer alan bir uygulamadır. Amacı zaten kadının yalnız kalması , ayrılması vs. gibi durumlarda bir süre maddi olarak sıkıntıda kalmaması.
Bana gelince ; biz ayrı şehirlerde olduğumuzdan resmi nikahtan iki ay sonra dini nikah yapıp evlendik. Hiç düşünmemiştim daha evvel , nikah günü 100 gr altın olsun dediler , bende taman dedim.
Kuran da mehir ayetleri mevcuttur . Bu nedenle adet değil , dini bir uygulamadır diye bahsettim.herkes tarafından uygulanıyorsa artık adettir bana göre size göre öyleyse bilemem
Bizim düğünden üç gün önce olmuştu dini ve resmi nikahımız.Ve bi miktar gram altın ve hacca getirsin demiştim ama hoca hacca gitmeyi kabul etmedi.O zaten dini bir görev yapılması gerekir dedi.Bende öyle madem, bana üç talaktan birini versin dedim.Yani erkek dini nikahı üç kere boş ol derse ben bir kere boş ol demeden nikahımız sonlanamayacaktı.Bunu isterken kötü bir niyetim yoktu aslında bir kızgınlık anında boş ol dese üç kere, dini evliliğimiz bitse ve biz sonradan tekrar bir araya gelmek istesek dinen başka bir adamın nikahına alınmak gerekiyormuş.Benim bir bayan hoca arkadaşım vardı bunları ondan öğrenmiştim.Hatta imama bunu dile getirdiğimde şaşırmıştı ve bu hakkınız olduğunu nereden biliyorsunuz demişti. Bende bayan bi hoca arkadaşım var demiştim :) ve sonra eşime bu konuyu açıkladı eşim de kabul etti :) bu size güzel bi öneri bence
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?