Ne yazdiginizin farkinda misiniz., ne demek ogrenciden tiksinmek. Bende öğretmenim. Meslek lisesinde en sevilmeyen ders olan matematik anlatmaya çalışıyorum. Evet cok çok zorlaniyorum. Sevenim de çok sevmeyenim de. Ama asla öğrencilerimden nefret etmedim etmem. çünkü bir gün anne olduğumda çocuğumun dersine boyle bir ogretmen girsin istemem. Kendiniz için değil ama öğrencileriniz için bu mesleği bırakmaniz cok hayırlı olacaktır. Keza ogrencilerinden tiksindigini belirten bir öğretmen egitimci olamaz.
Sanırım her şeyin üst üste geldiği bir dönemdesiniz. Okuldaki sorunlarınız, yalnızlığınız, yaşanılanlar sinirlerinizi yıpratmış.
Ben de edebiyat öğretmeniyim... Ve şu üç gündür benim de sinirlerim çok bozuk... Eğitim sistemimiz eskisi gibi değil, öğrenciler, veliler, öğretmenler artık çok farklı... Bir kere öğretmene saygı hiç ama hiç kalmamış. Lisedeyim veözellikle erkek öğrenciler gerçekten bayan öğretmenlere karşı çok daha kolay hakaret edebiliyorlar. Bu hafta oturdum ağladım okulda,emeklerim boşa gidiyor diye. Çünkü gerçekten karşımızda anlamak, öğrenmek istemeyen bir kitle var.En çok bu zorluyor beni. Ama yine de eğer bu yoldaysam birilerine ışık olmalıyım, birilerinin gözlerindeki ışıkla bu mesleğe tutunmalıyım. Dün akşam burda da dertleştik arkadaşlarla bu konuda.Ama bu meslek öğrencileri sevmeden yapılmaz, yaptıkları hataları unutmaya çalışın, emin olun bu sizi de rahatlatacaktır.
Öğretmen öğretmenin derdinden anlar. Bende cidden çok zor iki sene geçirdim ama öyle böyle degil öğrenci profilinin kötü olmasından onlara birşey kazandıramıyor oluşumdan resmen hayattan küsmüştüm. Bir okulun iyi olması başta iyi bir idarenin olmasına eğer idare öğretmenin arkasında durmuyorsa düzene engel olanlara müdahale edilmiyorsa çok zor. Aslında lise avantajlı 1. sınıfta eleme imkanı var. Öğrencileri açık öğretime gönderme filan gibi önlemler alınabilir. Geçen sene berbat olan ben bu sene çok iyiiyim okuldaki öğrenci profili değişti dinleyen çalışan öğrenciler inan hayat çok güzel :) O yüzden tedbil mekanda ferahlık vardır. Araştır iyi bir muhitte olan okul oralara gitmeye çalış.
Kesinlikle bu süreçte öğretmenin yanında olmalı birileri. Veli+idare desteği şart.İdarenin dik duruşu, tavrı, düzeni çok önemli. Tek kişinin çabalamalarıyla olmuyor, hayata kazandıramıyorsunuz öğrenciyi. Bir gayesi yok çünkü şimdiki çoğu öğrencinin. Gerçekten hedefi olan öğrenci çok çok az.
Teşekkür ederim anlayan birileri var en azından. Önce de yazdım bu tiksinme işi kişiliklerinden kaynaklı değil öğrencilerin "öğrenciliklerinden" kaynaklı. Ayrıca tabi ki sevdiğim de çok öğrencim var ama o kadar soğudum ki işmden iyi taraflarını göremiyorum. İmreniyorum işini severek yapanlara. Ben her gün zorla gidiyorum okula. Gerçekten çok boş bir nesil yetişiyor. Ben de sevebileceğim bir zamanın geleceğini ümit ederek yapıyorum bu işi. Allah size de bana da bütün öğretmenlere sabır versin diyorum.
İnanın bana işini benim kadar iyi yapmaya çalışan öğretmen o kadar az ki. Belki de zaten bu yorulmamın sebebi budur. Benim çalıştığım okul çok zor bir okul. Bir şehire nam salmış. Daha dün öğretmen arkadaşımı teselli ediyordum. Onu ağlatan öğrenciler yüzünden. Bir de bu tiksinti işi kişisel değil "öğrenciliklerinden" tiksiniyorum ben. Kişiliklerinden değil. Çok saygısızlar. Eski öğrencilik kalmamış. Bizim,en azından benim gibi değiller. Ayrıca iş ahlakım gereği hiçbirini dışlamıyorum, aşağılamıyorum, tiksintiyle bakmıyorum hiçbirine. Öğretmenler günü için bana hediyeler geliyor. Ben onların nefret ettiği bir öğretmen değilim yani. Yanlış yere çekiyorsunuz.Emin bir çocuk sizin karşınıza geçip ona görevlerini hatırlattığınız için yüzünü ve ağzını küfürle doldurmamıştır. Bütün enerjimi nasıl tükettiğimi bilmiyorsunuz siz. Ayrıca ben bir eğitimciyim. Üslubumdan anlamışsınızdır zaten.
Sizin sıkıntınız motivasyonunuzu kaybetmeniz.
Her haliyle öğretmenine hayatı zindan eden, hiçbir kelime ve hareketle ulaşılamayan öğrencilerle bir arada olup da hala motivasyonu devam ettirmek de mümkün değil zaten. Bence sizin sıkıntınız zor bir okulda çalışmanızdan ve yıpranmanızdan. Zaten tayin isteyeceksiniz, zihninizden bu olumsuz düşünceleri geçirmeye devam ederseniz her şey zorlaşacaktır, o yüzden sadece olumlu şeylere odaklanın. Aklınıza her gelen olumsuzluk için öğrencilerinizle ilgili küçük de olsa bir olumlu yaşantıyı düşünün.
Ayrıca bence çok yanlış bir yerde konu açmışsınız, sistemin içinde olmayan sizin sıkıntılarınızı anlayamaz. Ancak daha da dibe çökmenize sebep olur buradaki cevaplar. Çünkü doğru yaklaşım herkesten beklenemez, hele ki bu hassas konuda.
Kesinlikle bu süreçte öğretmenin yanında olmalı birileri. Veli+idare desteği şart.İdarenin dik duruşu, tavrı, düzeni çok önemli. Tek kişinin çabalamalarıyla olmuyor, hayata kazandıramıyorsunuz öğrenciyi. Bir gayesi yok çünkü şimdiki çoğu öğrencinin. Gerçekten hedefi olan öğrenci çok çok az.
Yalnız olmamak güzel. Ben ve meslektaşlarım aynı dertten mustaribiz bunu biliyorum aslında ama boşluğuma denk geldi sanırım derdimi paylaşayım demiştim. Bu son konu açışım olacak galiba :)
soylediklerinizin hepsini yaşadım yasiyorum da. Kac kereler oturup agladim sinirlerim bozuldu. ogrencisindende tehdit aldim velisinden de.,anlattiklarinizi bi tek siz yasamiyorsunuz bunu bi anlayın önce. Ve ogretmenlik sırf iş ahlaki ile yapilabilecek bir meslek değildir. Ogretmenlik kutsaldir,ve askla yapılır. Bunu bilir bunu söylerim.,o gün ne,yasarsam yasayayim ertesi gün yine askla giderim ben ogrencilerime. Hele,ki tiksinmek. Bu duyguyu bir saniye dahi yasasam o gün veririm istifami. Ne olursa olsun siz ögretmensiniz onlar da öğrenci. Karşınızda yetişkin insanlar yok. Tam da hata yapma caginda genç delikanlılar var. Kötü şeylere odaklanmayin oturup güzel şeyler düşünün. ornegin buro yönetimi bölümü,hocalarimizdan birisi bizim çocuklar matematiği sevmeye,baslamislar,die gelip teşekkür etti., ben günlerdir sadece, buna odaklaniyorum ve bunu düşünüyorum. Halbuki daha dün çok tatsız bir olay yaşadım ama unuttum bile. Size de tavsiyem bunlar. umarim bu psikolojiden bir an evvel çıkarsınız.
Çocukların kafası maalesef çok karışık. Anne-baba her şeye müdahil. Akademik yatkınlığı olmayan bir çocuktan bile aile acımasızca yüksek bir puanı yapmasını bekliyor. Çocuk ya bunun altında eziliyor, ya da tamamen kopuyor eğitim hayatından. Sonrasında rastgele tercihlerle bir yerlere gidiyorlar. Bir yol çizmek, kendi potansiyelinin farkında olmak çocuklar için çok önemli, ama çocukların çoğunda da bu bilinç yok maalesef. Mesela ben bu bilinci oluşturmak için didiniyorum, çoğundan geri tepiyor maalesef. Öğretmen ne kadar yönlendirmeye çalışsa da aileden ve çevreden destek gelmeyince hiç oluyor tüm çabalar.
sizi çok iyi anlıyorum.Ben şu an sözde anadolu! lisesi diye adlandırılan bir yerde ücretli öğretmenlik yapıyorum.Saygısız öğrencilerden öğretmenler odasında bütün gün dedikodu yapan öğretmenlerden,arkadan konuşan kişiliksiz müdür yardımcısından bunaldım .Kpss'ye calısmayı bıraktım zaten kesinlikle çok çok zor bir meslek.Siz de o kadar bunaldıysanız bir yandan başka bir şeylere yönelin bence.Allah sabır versin.
Ben bir lisede edebiyat öğretmeniyim. 4. yılımdayım. Ama işe başladığımın 2. yılından beri bu işten nefret ediyorum. Hiç mutlu değilim. Belki de çalışmak zor geliyor bana. Çalıştığım okul gerçekten çok kötü. İş ortamım da kötü. Evimle arası bir saat mesafe. Bu mesafeden de nefret ediyorum. Keşke bir yol gösterenim olsaydı da zamanında bu mesleği hiç seçmeseydim.(
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?