İstanbul Deprem Korkusu

drsllia

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
24 Ekim 2025
23
6
1
26
Merhabalar ,

İstanbulda yaşıyorum yaşadığımız yer denize yakın zemini iyi değil ve bina 98 de yapılmış bu yüzden gece her yatağa girdiğimde aklımda ya uyurken deprem olursa enkaz altında kalırsak ev üstümüze çökerse gibi korkularla uykuya dalıyorum ve bu durumdan bıktım. Taşınma imkanımız falanda yok ailemle yaşıyorum. Bir sürü felaket senaryosu kuruyorum ve çıkan haberlerde iyi değil sürekli İstanbulda yada çevresinde büyük deprem bekleniyor veya yapay deprem olacağı ile ilgili söylentiler dönüyor etrafta. Bununla ilgili makalede yayınlanmış sanırım fakat şener üşümezsoy tam tersini söylüyor bu korkuyu nasıl aşabilirim sürekli acaba bu gece mi olacak diye düşünmekten hayal etmekten bıktım içimi nasıl ferahlatabilirim bilmiyorum

tam unutuyorum sosyal medyaya girdiğim an veya tvde sürekli bu haberler çıkıyor karşıma kaçmak mümkün olmuyor bazen

tasinma ihtimalin yoksa boyle yasamaya alisacaksin
malesef deprem ulke gercegi
bugun evin saglam olsa bile deprem gece olacak diye bir kaide yok bak izmir depreminde anane torun discide vefat ettiler 6 subat icin kibristan küçücük cocuklar yarismaya geldikleri otelde vefat ettiler. nice insan somestr bjtti diye memlekete gidecekti 5 subat aksami uçaklar hava muhalefetinden kalkmadi diye gidemeyip öldüler
bazi seyler kaderdir.
bir o kadar insan da somest bitti diye memlekete geri donecekti ucaklar kalkmadi, evleri yıkıldığı halde kendileri kaldilar kurtuldular. annem de 17 agustos zamani deprem bölgesindeydi daha da kalacaktı ama bir sebepten yola erken cikti, o aksam deprem oldu ve kaldigi ev yıkıldi- yaninda kaldigi aile prefabrikte yasadilar uzun süre.
yani bazi seylerin olacagi varsa olur.
tabii ki taşın ama deprem bolgesinde yasiyoruz, ulkemiz aha böyle bir ulke ne denetimi guzel ne isciligi, cala cirpa yeni binalar bile yıkılıyor. ben deprem gonullusuydum arama kurtarmada calistim - oranin en pahali sitelerinin oldugu yerde tum evler sapasaglamken coken bir binada calisiyordum. Halkin soyledigine gore müteahidi belediyede azasi miymis neymis. adam demek ki el altindan ne yaptiysa hangi hatirli adamdan projelerini gecistirdiyse binasi çöktü . yabi boyle bir ulkede yasayinca kaderci olmaktan baska sansi kalmiyor insanin
korkmakta haklısınız ama baska ulkeye bile tasinsaniz sizin depremde oleceginiz varsa zaten memlekete döner es dostla buluştuğunuz bir restoranda gocuk altinda kalabilirsiniz. ya da restoranda yediginiz yemege yanlislikla (?) camasir suyu koyabilirler, ya da otelde bocek ilaçlamasi yapip size oda sattıklarindan ailece olebilirsiniz
sec begen al
ölmek cok kolay bizim ülkede

Son düzenleme:
evet haklısınız bazı olacakların önüne geçilmiyor mesela Taha Duymazında evi sağlam yeni yapılmıştı ama halasında kaldığı gece deprem oldu ve vefat etti ama en azından evim sağlam olsa da her gece huzurla uykuya dalabilsem keşke diyorum. Yoksa her yerde yakalanma ihtimalimiz yüksek çalıştığım iş yerinin de sağlam olduğunu düşünmüyorum

Şubat depremini yaşamış biri olarak düşündükçe daha kötü olacaksınız.ilk zamanlar sürekli deprem korkusuyla en ufak sallanmada uyaniyorduk şimdi hala sallanma hissi var bende.sanki deprem oluyormuş gibi.madem tasinamiyorsunuz bari düşünmeyin.kaderinizde varsa olacak korkunun ecele faydası yok.normalde böyle şeyler söylemem ama siz tasinamiyorun diyosunuz verecek başka bı öneri kalmıyor

Konu sahibi kızma ama depremden korkuyorum ama evi tasiyamam diyen biri burda size ne gibi bı öneri sunabilir.en fazla psikolojik destek görürsünüz yoksa derdinizin çaresi burda değil

Konu sahibi kızma ama depremden korkuyorum ama evi tasiyamam diyen biri burda size ne gibi bı öneri sunabilir.en fazla psikolojik destek görürsünüz yoksa derdinizin çaresi burda değil
içimi ferahlatacak bir kaç cümleye ihtiyacım var belki ailemle yaşadığım için gidemiyorum bazı şeyler elimde olsa burda yaşamam zaten veya sağlam bir binaya geçerdim

Hem 6 şubat depremini yaşamış hem de şu an başka bir deprem bölgesinde yaşayan biri olarak endişenizi çok iyi anlıyorum. Ama maalesef iç rahatlatıcı bir şey söyleyemeyeceğim. Taşınmak için şartlarınızı zorlayın ailenizi ikna edin. Ama taşınsanız da bunun bir garantisi olamaz. Sağlam binaya geçtim artik depremde etkilenmem diye bir şey yok. Olası bir depremde ne yaşayacağınızı asla önceden bilemezsiniz. İnançlı biriyseniz yapacağınız şey elinizden gelen önlemi alıp yaradana sığınmak. Bir de endişeleriniz sizi uyutmayacak kadar zorluyorsa psikolojik destek almalisiniz. Korkmakta kesinlikle haksız değilsiniz ama korkunuzla baş etmek zorundasınız.

3 seçenek var ;
Ya evden taşının,
Ya psikolojik destek alın,
Ya da Japonya'dan koca bulun.

Konnichi wa.

Taşınma ihtimali olsaydı iyi olurdu ama yokmuş..

Yani açıkcası şunu kabullenmeliyiz , İstanbul veya genel olarak Türkiyenin her yeri Deprem Riskini taşıyor.

İstanbul Deprem bölgesi bunu böyle kabul etmek lazım.

Zor da olsa gündeminden çıkarmaya calış , rahat uyumak için psikolojik destek yada meditasyonlar yapabilirsin.

Hayatta kader diye bişey var, istediğimiz kadar kendimizi yırtalım istediğimiz kadar korkalım ağlayalım başa gelen çekiliyor.

Yani demem o ki, kendini şimdiden yıpratma kimin ne olcağı hiç belli değil.

Canım ,depremden insan kurtulur da gider bir kazaya denk gelir, kazadan kurtulur başka bişeye maruz kalır. Hayatta neler var neler.

Nisanda deprem olmuştu hastanenin içindeydik hastamız yoğun bakımdaydı koşarak herkes dışarı çıkarıldı. Eh kaderi görüyomusun birileri kendini kurtarabilirken binlerce hasta çıkamadı ordan yoğun bakımda uyutulan, doğum yapan, ameliyatta olan. Örnek yani. Bunlar senin için bişey ifade eder mi bilmiyorum neticede herkes kendini düşünüyor biliyorum..

Hepimiz gün içinde bi yerlere bulunuyoruz evin saglamdır ama seni evde yakalıcagı ne malum. Ben bu korkuyla yaasamaya alıstım bi ara uykularımı kacırıyordu. Ama mecburuz istanbulda yasamaya maalesef, o yuzden sürekli bunu kafanızda kurmayın derim

içimi ferahlatacak bir kaç cümleye ihtiyacım var belki ailemle yaşadığım için gidemiyorum bazı şeyler elimde olsa burda yaşamam zaten veya sağlam bir binaya geçerdim
Deprem hepimizin gerçeği çünkü ülkemiz deprem üreten fayların üzerinde ve geçmişte 1500’lü yıllarda İstanbul’da büyüklüğü 7.2-8.0 arası olduğu söylenen küçük kıyamet adı verilen bir deprem olmuş, 1700’lü yılların ortasında ve 1800’lü yılların sonlarında yine benzer büyüklükte İstanbul depremleri olmuş, uzmanlar geçmişte yaşanan depremlerin büyüklüğüne ve kırılabilecek faylara göre ortalama bir deprem büyüklüğü veriyor o yüzden.

Deprem uzmanları İstanbul dahil birçok il için uyarılar yapıyor ama hepimiz yaşadığımız şehirlere göre algıda seçicilik yapıyoruz, İstanbul’la aynı risk Ege ve Akdeniz’de de var maalesef.

İmkanlarınız vb sebeplerle taşınamıyorsanız, ki maalesef insanların bir çoğu ekonomik sebeplerle evlerini değiştiremiyor, o zaman kendinizce bir şeyler yapmaya çalışın, mesela deprem sırasında ne yapmanız gerektiğini anlatan videoları izleyin, evin neresinde hayat üçgeni oluşturursanız daha hayat kurtarıcı olur gibi misal, uyurken yakalanırsanız ne yapmak gerekir, evi değiştiremiyorsunuz, imkanlar dahilinde eşyaları güçlendirmeye çalışın duvara sabitlenebilir türden mobilyaları sabitleyin, bazı eşyaları hayat üçgeni oluşturacak şekilde dizayn edin, yatak başlıklarınız kısaysa uzatın, ki buraya bir dipnot ekleyeyim, teyzemler 99 depremine uykuda yakalandı, komşularının büyük bir kısmı Allah rahmet eylesin vefat ederken, teyzemleri daha yaşayacak ömürleri varmış ama yatak başlıkları kurtardı.

Mesela yatarken başucunuza pet şişeyle su koyun, uyurken bile cebinizde veya yastığınızın altında düdük olsun, okul işyeri kafe vs gittiğiniz yerlerde deprem anında nereye çömebilirsiniz diye bakın, kısaca kendi deprem simülasyonlarınızı yapın, ürkütücü ve sürekli panik yaratacak bir eylem planı gibi görünse de, ne yapacağını bilmeden korkmak kadar ürkütücü değil inanın, bu ara açılan her deprem korkusu konusuna yazdığım gibi, evlerimizin depreme dayanamayacağı korkusu yiyip bitiriyor bizi ve çoğumuz depremde ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz, yoksa uzmanların da dediği deprem öldürmez bina öldürür.

30 yıldır İstanbulda deprem olacak diye diye başımızı yediler Hatay’da oldu.
İstanbulda asla deprem olacağına inanmıyorum siz suan en güvenli yerdesiniz bu algılar İstanbul’a göçü azaltmak için yapılıyor

Umarım dediğiniz gibidir ama istanbulda olmasa bile çevresi Bursa Çanakkale Yalavo riskli olduğu söyleniyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…