Merhaba ben Anıl, size bir sorum olacak; oğlunuz aşı vurulduğu sırada rahatsız mıydı? (grip, üşütme, nezle vs)....
Zaten gerekli önlemleri almışsınız....Ben de size birkaçöneri yazmak istedim...Çok geçmiş olsun...
Viral kaynaklı bronşitte ilk aşamada bol istirahat önerilir. Hastanın iyileşene kadar olan zamanını evinde dinlenerek geçirmesi , bol sıvı gıda alması, iyi uyuması ve beslenmesi önerilir. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda ise doktor kontrolünde uygun antibiyotik tedavisi ve semptomlara yönelik yardımcı ilaçlarla tedavi yapılır. Öksürük kesici ilaçlar, balgam sökücü , akışkanlığını arttırıcı , bronş genişletici ilaçlar , ateş düşürücüler ve ağrı kesici ilaçlar da hastanın durumuna uygun bir şekilde kullanılır.
Bronşit hastalığı, tedavisi kolay olan bir hastalıktır. Yine de her hastalıkta olduğu gibi bronşitte de korunma yolları vardır ve bunlar uygulandıkları ölçüde daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür. Çünkü her hastalık kişilerde sağlık , zaman ve maddi kayıp demektir. Bundan dolayı bazı unsurlara dikkat ederek yaşam daha sağlıklı geçirilebilir ve hastalık risk faktörleri minimuma düşürülebilir. Bronşit olan kişilerin ve bronşitten korunmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken birtakım noktalar vardır. Bunlar ortalama olarak şu şekilde sıralanabilir:
· Dengeli ve düzenli beslenilmeli.
· Kapalı ortamlarda sigara içilmemelidir.
· Kirli havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmamak gerekir.
· Bol bol sıvı gıda tüketilmelidir.
· Evler sık sık havalandırılmalı ve oksijen döngüsü sağlanmalıdır.
· Kaloriferli evlerde yeterince nem oluşumunun sağlanması için petek üzerinde mutlaka su bulundurulması gereklidir.
· Kimyasal ve zararlı gazlar solunabilecek ortamlardan uzak durulması gereklidir. Bronşiti olan kişilerin bu anlamda iş değiştirmesi dahi gerekli olabilir.
· Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak ve kuru ortamlarda fazla bulunulmamalıdır.