Kader nedir? İnanır mısınız?

belirtmek isterim ki müslüman bir insan bn kadere inanmıyorum derse dinden çıkmış olur küfre inkara girer bu. çnkü müslüman olmak imanlı olmak nedir
'allahın varlığına birliğine inanmak
peygamberlrne inanmak
meleklerine inanmak
kitaplarına inanmak
ahiret gününe inanmak
kaza ve kadere, hayır ve şerrin allahtan geldiğine inanmak '
tır. bunlardan birine inanmamak imanszlıktır. iyice araştrmadan öğrenmeden bn inanmıyorum demeyelim.

Kesinlikle kadere inanırım ki zaten imanın şartlarından biriside kaza ve kadere inanmaktır bu bir :ssz:
ikincisi ; 4 tane değiştirilemeyecek kader vardır : doğum tarihi, ölüm tarihi, evlenceğimiz kişi ve evlenceğimiz kişiyle nikah tarihi

Bunlar asla değiştirilmez. Fakat bu saydıklarım hariç duayla kaderi değiştirebiliriz.

Kesinlikle kadere inanırım ki zaten imanın şartlarından biriside kaza ve kadere inanmaktır bu bir :ssz:
ikincisi ; 4 tane değiştirilemeyecek kader vardır : doğum tarihi, ölüm tarihi, evlenceğimiz kişi ve evlenceğimiz kişiyle nikah tarihi

Bunlar asla değiştirilmez. Fakat bu saydıklarım hariç duayla kaderi değiştirebiliriz.
Dediklerine katiliyorum arkadasim ama su var yukaridaki yazimda yazdigim gibi aslinda kader hicbir zaman degismez sadece dua ile gelecegimizi degistiririz diyelim ki sen bir isyeri acmak istiyorsun fakat elimde yeterli imkanim yok diyorsun ve yapacagin sey bol bol dua etmek oluyor ve sonunda dualarin kabul oluyor ve is yerini aciyorsun iste biz bu olayi kaderimizi degistirdik diye algiliyoruz aslinda degisen kader degildir degisen dua ile gelecegimizdir dua ile degisen gelecegimiz aslinda kaderimizde yazilidir yani onceden bellidir kader hic bir zaman degismez sadece dualarimiz ile gelecegimiz degisir.

Kesinlikle inanıyorum ki dinimin şartlarından birisi zaten bu.
Ama oturup da "Amaan kaderde yazıyorsa olur zaten." diyip hiçbir şey yapmadan bekleyenlerden değilim.
Aldığım kararların, yaptığım şeylerin. Hepsinin hayırlı yada hayırsız, kaderimde olduğunu biliyorum. Bana sadece onlara yön vermek düşüyor galiba. :31:

Son düzenleme:
bende inanırım...

bende kadere inanıyorum ama aklıma bazen takılanlar oluyor siz buna cevap ne vereceksınız merak edıyorum bende ögrenmiş olurum.

bizim kaderimiz önceden yazılı diyoruz ya ama kim tecavüze ugramak ister?bile bile bu kaderi nasıl kabul eder? birine güvenır zina eder. önceden kader yazılmış bunu nasıl kabul eder böyle bir günahın içine bile bile nasıl girer?

bende kadere inanıyorum ama aklıma bazen takılanlar oluyor siz buna cevap ne vereceksınız merak edıyorum bende ögrenmiş olurum.

bizim kaderimiz önceden yazılı diyoruz ya ama kim tecavüze ugramak ister?bile bile bu kaderi nasıl kabul eder? birine güvenır zina eder. önceden kader yazılmış bunu nasıl kabul eder böyle bir günahın içine bile bile nasıl girer?

evet yaşayacağımız her şey yazılmıştır ama bunun yanında insanlara cüz-i irade verilmiştir. yani değiştirilebilir şeyler de vardır.. mesela sadaka kazayı önler, ömrü uzatır.. ya da diğer bir ifade ile tedbir'i biz alırız ama takdir Allahındır..

mesela ne kadar rızık kazanıp yiyeceğiniz bellidir.. ama "ben bütün gün oturayım nasıl olsa ayağıma gelir yazılan şey" derseniz muhtemelen açlıktan ölürsünüz :) burada önünüze gelen fırsatları değerlendirip çalışırsınız ama ne kadar kazanacağınız tamamen takdirdir.. o sizin elinizde olmaz.. bazı arkadaşlar önümüzde iki yol var diye örnek vermişler ama ben buna pek katılmıyorum.. önümüzde yüzlerce de yol olabilir.. elbette ki Allah olaylarının sonunu biliyor, ama önemli olan cuz-i irademizi kullanarak kendi inançlarımız doğrusunda en iyisini yapmaya çalışmak.. sonuçta takdir her zaman Allahın..

Şöyle düşünelim. Yolda karşıdan karşıya geçerken sğımıza solumuza bakmadan karşıya geçmeye çalışıpta araba çarparsa bu kader değildir. Yani kaderdir olacağı bellidir ama bizim yüzümüzden olmuştur. Ama sağımıza solumuza bakıp yolun boş olduğunu görüp geçtiğimiz halde üzerimize uçak düşerse işte bu kesinlikle kaderdir :1:

kadere inanırım, ama insanın kaderi kendi elindedir.
kader, yol çizgisinin ismidir
seçimler biz insanlarındır.

eğer kader insanın elınde olmasaydı
Allah bazı insanlara haksızlık yapmış olmaz mıydı sence?

plansız yaşamak ile alakası yok, insanın kendı yapacağı her şey zamanında kaydedılmıştır.
insan kendı kaderını belırlemıstır yani.

Yazdiklarin bu sekilde islami bakis acisindan dogru degil. Senin fikrin olabilir tabi..

kader Allahin (cc) bizim icin belirledigi seylerdir. Bunun disinda bize irade vermistir..
Bazi seyler Kader dir, ecel gibi.. Veya herhangi bir konuda irademizle elimizden geleni yaptiktan sonra, o sey irademizin disinda gelisiyorsa bu kaderdir..

Allahin (cc) bazi insanlara haksizlik yapiyor olmasi diye bir sey yok. Bu meSeleyi tam anlamiyla anlamak icin Baska konulari da anlamak lazim. Oda dünyanin bir imtihan dünyasi oldugu ve Allah (cc) bazi seyleride kaderimize imtihan icin yazmis oldugudur... Eger bu imtihani kazanirsak, zaten fazlasiyla mukafatinida görecegiz. Yani haksizlik söz konusu olamaz..

Kesinlikle tecavüze ugramak Kader degil. Bunun muhakkak kendi iradeyle alakasi var..
birine güvenir zina eder le basliyor zaten iradeyle yapilan hata.. Ben demiyorumki her zina eden öyle bir Sonuc alir, Allah korusun, ama Allahin kurallarina uymayip keyfini sürüp, sonra basa kötü bisey gelince (hasa) sucu Allaha kadere atmak cok büyük yanlis..

Kesinlikle tecavüze ugramak Kader degil. Bunun muhakkak kendi iradeyle alakasi var..
birine güvenir zina eder le basliyor zaten iradeyle yapilan hata.. Ben demiyorumki her zina eden öyle bir Sonuc alir, Allah korusun, ama Allahin kurallarina uymayip keyfini sürüp, sonra basa kötü bisey gelince (hasa) sucu Allaha kadere atmak cok büyük yanlis..

Birinci cumlenize hic katilmiyorum. Diyelim ki aksam isten eve geliyordunuz, arkanizdan biri sessizce yaklasip kafaniza vurdu. Bayildiniz, ayilinca bir bakmissiniz ki tecavuze ugramissiniz.

Toplumumuza bakacak olursak bu senaryo gayet olasi, her yer sapik kayniyor. Bu durumda irade nerede, bence burda bir irade yok ama basa gelen bir olay var..yani kader.

Benim düşüncem biraz farklı herhalde. Ben bazı olaylarda kadere bazı olaylarda kendi çabama inanırım. Evlilik bence kader çünkü seçimi sen de yapsan senin karşına doğru insanın çıkması kader. Ama okumak, meslek sahibi olmak ve meslekte ilerlemek biraz çabalamayla oluyor. Eşimi seçerken çabalamadım ama kariyerim için çabaladım. Belki de yanlış düşünüyorum bilmiyorum. :34:

şöyle düşünün arkadaşlar...
kader bi yol... elinde sonunda o yolun sonuna varacaksın..
o yolun sonuna gitmek için 2 seçeneğin var.. ya sağ yolu kullnacaksın ya da sol yolu..
bu senin elinde..
insan kaderine yön verir sadece...

En güzeli hayatımızla ilgili kontrol edebileceğimiz durumlarda çabalamak sonucu Allah a bırakmaktır...

Bende bu şekilde inanıyorum...

Kaderimiz tek midir? çok seçenek mi vardır? doğuştan mı, sonradan mı değişir?

Bu sorular benim kafamı da çok meşgul ederdi. Ama yaş ilerledikçe tevekkül duygusu artıyor insanın. Artık kader konusunu çok sorgulamıyorum. Yukarıda yazdığım gibi çabalarım sonucunu Allah a bırakırım...

Bizim bir hocamız şöyle açıklamıştı kaderi, bizim kafamızın çok karıştığını görünce :

Kader, insanın başına gelebilecek tüm ihtimallerdir. Tüm ihtimaller bellidir.
Ama tabi tüm ihtimalleri değil sadece seçtiklerimizi yaşarız. Buna göre de
sınanırız.

Yani mesela A'dan B'ye varmak için 30 farklı yol vardır. Sizin o yolları kullanırken
neler yaşayacağınız, yolun sonu vs. herşey bellidir. Siz seçiminize göre o ihtimallerden
bazılarını yaşarsınız. Ona göre de sonuç alırsınız. Geç gidersiniz, erken gidersiniz,
rahat gidersiniz ama uzun gidersiniz ya da yolda bir sürü şey gelir başınıza... Bunun
gibi birşey demişti.

Kadere inanırım
Bunun farklı farklı örnekleri, açıklaması var zaten
Şöyle ki; varacağın nokta aynıdır ama oraya ulaşan yollar farklıdır
İrademizle olan ve irade dışı olan kader vardır.

Yukarıda konuya istinaden,
Tecavüze uğramak kaderdir, ama bile bile birlikte olmak iradedir.

Sonuç olarak; aman kaderde varsa olur/olmaz diye geniş takılmamak lazım
Tevekkül etmek gerek
Önce tedbir sonra tevekkül.

inancı kuvvetli olan her insanın kadere inandığı aşikardır
bunu sorgulamaya ne hacet:20:

elbette inanıyorum. örneklendir dersen, şöyle bişey anlatabilirim. eline bak 5 parmagın var hepsi avcuna yakın birleşir bilekte tek olur. bir olay için önümüzde yüzlerce seçenek vardır. hangi yoldan gidecegimiz bizim irademiz oluyor. ama olacak olan şey oluyor. arkadaşlar haklı tedbir ve tevekkül şart. oturup beklemek kader deyip geçmek olmamalı.:20: 2 sene önceki düşüncelerimden dolayı sevgilimden ayrılmıştım evlenicektik ama ben ayrılık yolunu seçtim. ancak şimdi o zamanki düşüncelerim değişti. düşünüyorum eğer o zaman ayrılmasaydım ne olurdu evli biri olabilirdim şimdi diye? ama arkadaşlar demiş ki eş değişmeyen kader. ilk kez duydum açıkçası bunu bilmiyordum. sonra şu aklıma geldi. geçenlerde bu ayrıldıgım çocukla konuştum vs. barışmayı beceremedik. sanırım o değil kaderim o yüzden olmuyor.

Kadere iman... ama hangi kader anlayışına burası önemli... asr-ı saadet döneminde müşriklerde kadere inanırdı biliyor musunuz..
ve şöyle derlerdi '' müslüman olmamızı Allah dileseydi olurduk '' çarpık kader anlayışı budur işte
insanlar alışagelmiş bir şekilde üzerlerinde ki sorumluluk duygusundan kurtulmak için yanlış kader anlayışı benimsemişler
aslında kader bizim yaptıklarımızdan başka birşey değil
daha ayrıntılı bilgi isterseniz bu konu hakkında muhteşem bir kitap okumuştum bütün soruları tereddütleri uçurdu
'' kader risalesi'' Hasan el basri

Back
X