• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadın demek yerine ısrarla "bayan" kelimesini kullanan erkekler sizi de rahatsız etmiyor mu?

Ben çok rahatsız oluyorum açıkçası ve mutlaka uyarıyorum da.
Çok cinsiyetçi bir söz.
Erkekleri geçtim bunu kadınlarımızın da ısrarla kullanmasına ve onaylamasına sinir oluyorum en çok.
Kadınız işte bundan utanmak neden? Kadın cümlesi utanç verici gibi daha kibarlaştıran hitaplara ne gerek var
Bana da mesela "30 yaşında evli bir bayanım" cümlesi tuhaf geliyor. "Evli bir kadınım" demek varken insan niye bayanım der ki? Bayanlık bir cinsiyet değil, ya erkeksindir ya kadınsındır.

Bana da mesela "30 yaşında evli bir bayanım" cümlesi tuhaf geliyor. "Evli bir kadınım" demek varken insan niye bayanım der ki? Bayanlık bir cinsiyet değil, ya erkeksindir ya kadınsındır.

Tamamen cinsel ilişki imasından rahatsız olmak esasında.
Benim hiç evlenmeyen bir teyzem var ellilerinde hala kendine kız der. Kırk kere uyardım ama ben evlenmedim koca kız diyorlar bana diyor. Sinirimden çatlıyorum her seferinde.
Bizim üniversitede bir hoca öğrencinin birine çok sinirlenmiş koca kadınsın sınıfta nasıl davranılır bilmiyorsun demişti. O öğrenci de ama ben kızım hocaaamm demişti. Hocamız da o benim meselem değil sizler kızlar kadınlar erkekler oğlanlar diye sınıflara ayrılmazsınız. Erişken bir insansan ya erkeksindir ya kadın cinsel hayatın benim meselem değil demişti.
Cidden bu cinsel kalıplardan kurtulamadık kurtulamayacağız. Burada bile herkes bayanı tercih ediyor kadını kötü görüyor baksanıza..

Yerine göre ikisi de kullanılabilir. Karşımdaki kişi saygılı değil mi daha çok ona bakıyorum ben. Hitap şekillerine pek dikkat etmiyorum.

Tamamen cinsel ilişki imasından rahatsız olmak esasında.
Benim hiç evlenmeyen bir teyzem var ellilerinde hala kendine kız der. Kırk kere uyardım ama ben evlenmedim koca kız diyorlar bana diyor. Sinirimden çatlıyorum her seferinde.
Bizim üniversitede bir hoca öğrencinin birine çok sinirlenmiş koca kadınsın sınıfta nasıl davranılır bilmiyorsun demişti. O öğrenci de ama ben kızım hocaaamm demişti. Hocamız da o benim meselem değil sizler kızlar kadınlar erkekler oğlanlar diye sınıflara ayrılmazsınız. Erişken bir insansan ya erkeksindir ya kadın cinsel hayatın benim meselem değil demişti.
Cidden bu cinsel kalıplardan kurtulamadık kurtulamayacağız. Burada bile herkes bayanı tercih ediyor kadını kötü görüyor baksanıza..
Komik geliyor bana yani. Koskoca evli barklı kadınların kendine "kadın" demekten gocunması. Hadi kadın-kız konusuna daha gelemedim bile, önce bayan-kadın/kızı aşmak lazım.

Erkek-bayan deniyor mesela. Ne alaka? Erkeğin karşılığı kadındır, çünkü cinsiyet kadınlıktır.

Ama tabii bizde "kadın" kelimesi zara indirgendiği için baaaayanlar bozuluyor kendilerine kadın denince.

Adamlarada "Adam" demiyoruz sonucta. Kisa oldugu icin, tanımadıgımız/ samimi olmadigimiz kisilere Bay, Bayan, Hanımefendi diyoruz düsünmeden. Bunda niye cinsellik aranıyor?

"Bayan" kelimesi "Bay" dan türemiştir. Direk kadınlar için kullanılan bir kelime değil. Bu yüzden özellikle feminist görüş "kadın" kelimesinin kullanımının yaygınlaşmasını, cinsiyetçi yaklaşımın toplumdan kalkması için önemli görüyor. Özellikle kadın- kız ayrımı, cinsel hayatı sorgular nitelikte olduğundan, sadece "kadın" kullanılmalı diyorlar.
Açıkcası bu anlamda bende "kadın" cıyım..

Cok sacma bir muhabbet. Bayan deyince kadina deger verilmis mi olacak canim ülkemde. Hic rahatsız olmuyorum bayan kelimesinden. Erkeklerin genelde kibar olduklarinda bayan, kaba davrandiklarinda hey kadin diye hitap ettiği bir ulkede yasiyoruz farkindaysaniz. Kelimelere takılmıyorum.

O neyse de 50 yaşındaki kadına sırf evlenmemiş diye "kiz" diyenler var. Hatta kendileri de "ben bilmem nasıl bir kizim" gibi cümleler kullanabiliyor

Ben meseleyi anlamadim. Bide bi bayanim/ pardon kadinim. Hangisiydi ya?
Ben anlamadiysam erkekler nasil anlasin?

Bir de şu var: Ben 36 yaşındayım ama sosyal çevremde benden bahsedilirken genelde "kiz" kullanılır; ama 30 yaşındaki başka biri için genellikle kullanılan kelime "kadin" olabiliyor. Türk insanı masum ve çocuksu fiziksel ve davranissal özellikleri olanlara "kiz" ; aksi görünümlü olanlara "kadın" diyebiliyor yasa aldırmadan.

Son düzenleme:
Bir suru yanliş ifade var burada hangi birini düzelteyim ki ...

Ilk olarak kadinin karsiligi erkektir adam değil . Birine seslenirken bay - bayan diye ifade edebilrsiniz . Hitap kullanimidir çünkü. Ama bence beyefendi - hanimefendi kullanimi daha iyi olur . Yani aslinda nerdeyse hicbir alanda bay ve bayan kullanimina gerek kalmaz boylece .

Neden bayan yerine kadin denmelidir biliyor musunuz ?

Kadin cinsiyeti , cinselligi belirtir ilk olarak ; gecmiste kadinlar ozellikle de evlenmeden once ,ben kadin degildim o zaman , ben kizken ile baslayan cumleler kurarlar . Kendilerine kadin denmesinden hoslanmazlar , evli olsalar bile . Yoksa herkes zarlarinin olmadigini anlayacaktir di mi ? Oysa ki " erkek " olmak bir gurur belirtisidir . Sunnet olunca bile erkek oldu oglum derler ...

Herkes istedigi sekilde kullanabilir , agiz aliskanligidir sonucta . Bir sey demiyorum , kimseyi de suclamiyorum . Ama bu onemli bir sey degil demek dogru degil . Cunku onemli ! Kadina karsi siddetin tecavuzun arkasinda yatan neden bu . Kadini degersiz gormek ...

Kadinlar bile " kadin " demeyi degersiz goruyorsa , unlu magazalar erkek - bayan kati yapiyorsa problem cok buyuk demektir...

Ben de bu rahatsızlığı anlamıyorum.

Bana göre bayan daha kibar bir sözcük.
Hiç de rahatsız etmiyor beni..

Hitap olarak kadın kullanılmaz, bey, beyfendi karşılığı olarak bayan, hanımefendi vs var. Ama şu bakire olmayanlara kadın, bakire olanlara kız demek oldukça hödükçe. Genç kızlığını çocukluğunu anlatırken ben kızken diye lafa girenler var. Bi böğğ geliyor bana.
Benim için kadın/kız ayrımı yaşa göre. Genç gördüğüm çocuklara ve kadınlara kız diyorum. Evlilere de kız diyebiliyorum. 18-20 yaşında evli bir kadına kadın demem mesela kız derim. Kadın sıfatını olgun kadınlara kullanıyorum sadece. :d
18 yaşına gelince ben kadınım diye yırtınan genç kızları da komik buluyorum.

Hayır, ısrarla "bayan değiiiill yalnız kadığğn" diyen BAYANLAR sinirimi bozuyor. Hayır niye bu kadar abartılıyor anlamıyorum bayan gayet kibar bir kelime. Bazılarına kadın diye hitap edildiğinde ben kızım yalnız diyen tipler olduğu için bayan bence en mantıklısı.

Back
X