• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadın demek yerine ısrarla "bayan" kelimesini kullanan erkekler sizi de rahatsız etmiyor mu?

"bayan" kelimesinin kibarlıktan kullanıldığını sanan kadınların çoğunlukta olduğunu görmek çok tuhaf...işin aslı sokakta işte okulda her yerde herkes bu şekilde bilinçsizce kullanıyor belki de içerdiği cinsiyetçi anlamı fark etmeden. "Kız" "kadın" ayrımını sözde örtmek için kullanılan ama aslında çok daha fazla ayrıştırıcı bir anlam ifade eden bir şey şu bayan...Konu sahibinin hassasiyetini çok iyi anlıyorum, ben de son derece rahatsızım. Ben bir kadınım, evlenmeden önce de öyleydim şimdi de öyleyim. Her hemcinsim gibi...

Bayan kelimesi kimisince özellikle de üniversite eğitimi almamış kişilerde kadın yerine daha kibar bir sifat sandıklarından kullanılıyor ya ne deseydik oluyor:)
Dışarida,toplu taşımalarda,mağazalardaki hanımlar da bir sey diyecekleri hanıma bayaannn diye sesleniyorlar,sanki cinsiyet küçültücü,ayırıcı gibi geliyor bana da
Her üniversite eğitimi olan harika süper donanımlı oluyor o yüzden mi :)))))

"bayan" kelimesinin kibarlıktan kullanıldığını sanan kadınların çoğunlukta olduğunu görmek çok tuhaf...işin aslı sokakta işte okulda her yerde herkes bu şekilde bilinçsizce kullanıyor belki de içerdiği cinsiyetçi anlamı fark etmeden. "Kız" "kadın" ayrımını sözde örtmek için kullanılan ama aslında çok daha fazla ayrıştırıcı bir anlam ifade eden bir şey şu bayan...Konu sahibinin hassasiyetini çok iyi anlıyorum, ben de son derece rahatsızım. Ben bir kadınım, evlenmeden önce de öyleydim şimdi de öyleyim. Her hemcinsim gibi...

40larında hiç evlenmemiş bir ablam vardı pekte severdim kendisini, bir gün şakalaşma anında ayy bu kadın deli edicek beni ayol dedim, buz kesti birden, ben kadın değilim dedi, kalakaldım, en bilinçli aklı başında sandığım kadın dahi bu tepkiyi verdi, ben bakireyim mesajı var altında sağda solda bana kadın dersin yanlış anlar millet cık cık cık

bekaretin kutsandığı topraklar buralar, kızsan kız densin zar orda tüm haşmetiyle duruyor hey maşşallah

hah işte o da yanlış, zira adam aslında erkeği belirtmez cinsiyetsizdir, oku da adam ol deriz mesela, ya da benim nickimdeki gibi rahmetli barış mançonun programı, adam olacak çocuk vardı, hep erkek çocuklar mı vardı orda

Benim demek istediğim "erkek" kelimesi de "kadın" kelimesi gibi her yerde kullanılmıyor.
Bir erkek aradı denmez mesela,bir adam aradı denir.Resmi ortamlarda ise bir bey aradı denir.
Eskiden beyin karşılığı olarak hanım kullanılırdı.Bir hanım aradı denirdi.Daha sonra hanım,eş anlamını andırdığı için pek tercih edilmedi sanıyorum.

Kadın,bayan,kız,hanım,hanımefendi (hatta karı,avrat,hatun)...O kadar çok kelime var ki,biz bile yerine göre hepsini kullanırken çok ince düşünmeyen erkeklerin bayan deyip geçmesini anlayabiliyorum.

Benim demek istediğim "erkek" kelimesi de "kadın" kelimesi gibi her yerde kullanılmıyor.
Bir erkek aradı denmez mesela,bir adam aradı denir.Resmi ortamlarda ise bir bey aradı denir.
Eskiden beyin karşılığı olarak hanım kullanılırdı.Bir hanım aradı denirdi.Daha sonra hanım,eş anlamını andırdığı için pek tercih edilmedi sanıyorum.

Kadın,bayan,kız,hanım,hanımefendi (hatta karı,avrat,hatun)...O kadar çok kelime var ki,biz bile yerine göre hepsini kullanırken çok ince düşünmeyen erkeklerin bayan deyip geçmesini anlayabiliyorum.

ben kendi adıma adam aradı demiyorum ortamlar genelde resmi oluyor bey ya da beyefendi diyorum, gayriresmi ortamlarda mesela eşimi biri aradı er kişi falan derim

bayan diyen erkek profillerine rica ederim gündelik hayatta bir dikkat et burda polemik olsun diye uzatmayalım da bu konuşmayı sen bir dikkat et sadece bu kadar diyim ben

"Kız takımı" denebilir? Küçücük çocuklar sözkonusu ise, küçük kız çocuğuna kız denir.

Erkek basketbol takımı
Kız basketbol takımı

Yetişkinler için de kadın basketbol takımı.
Yetişkinlerden oluşan bir takıma kadın denmesi niye acayip olsun?

Küçük erkek çocuklarına da oğlan denir ama oğlan takımı dense olay çıkar herhalde:)

Takımları yaşa göre ayırmak zor olur herhalde,her yaştan sporcu olabiliyor.

58a03d8439b89976da13d05904d62081.webp

:KK71::KK71:

bu hemen aşılacak birşey değil zaten, kız olmak bizde önemli, yıllarca koruyosun bu şekilde telkin ediliyosun o halinle değerli olduğun empoze ediliyo falan o yüzden kız dendi mi iltifat gibi :)

vajinismus probleminin rahat %50 sinde bu algı olabilir, kızdım eyvah kadın olucam bir tık değersizleşicem gibi, bilinçaltında yani

Küçük erkek çocuklarına da oğlan denir ama oğlan takımı dense olay çıkar herhalde:)

Takımları yaşa göre ayırmak zor olur herhalde,her yaştan sporcu olabiliyor.
Oglan takimi denmemesinin nedeni de kelimelere yuklenen algilar. Yoksa kucuk erkek cocuguna oglan denir.

Kucuk cocuklarin olusturdugu spor takimina "kiz basketbol takimi" denmeli. Kucucuk cocuklarin takimina bayan demenin mantigini anlamiyorum mesela. Kiz cocugu o.

Yetiskinlerde de erkek takimi varsa kadin takimi olur. Bay voleybol takimi denmiyorsa niye bayan densin?

rahatsız olacak bir durum yok ki.ha bayan ha kadın ama kadın kız ayrımı yapanlar var işte onlara sinir oluyorum:kusmuk:

Memlekette onca sorun varken erkekler bayan degil de kadin deyince erecek miyiz?
Rahatsiz eden bi kullanim degil bana gore de?
Otobuste fln yer verirler bazen, buyrun bayan oturun diye he hanimefendi daha uygunudur ama sonucta insanlarin onu kotu amacli soylemedikleri ortada zaten bi kabalik ta goremiyorum.

Seminerlerde sunumlarda tiyatrolarda siz hic soze kadinlar erkekler diye baslayani gordunuz mu?
Saygideger bayanlar baylar denir e o zaman erkekler de bayrak kaldirsin ne bayi erkegim ben errrkek diye.
Turkceden bahsediyoruz herseyin bi kullanim alani var.
Bunu asiri ve gereksiz bi tepki olarak bulup hicbiseyin asirisini sevmiyorum sahsen

Aklıma şu geldi: 25-26 yaşında bekar öğretmenim küçük bir yerde. Bir komşum var 40 yaşlarında, akşamları spora gidiyoruz. Ne olduysa hava mı karardı ne , bu kadın şöyle bir cümle kurdu: Ayyy bise olsa hadi ben kadınım da, sen kızsın. Oha dedim ya! Asıl sapık olan kadınlar. Bir de ben cinsel hayatımdan falan hiç bahsetmedim. Ama o kız olduğuma ya da benim konumumda herhangi birinin kız olduğuna emin. Kız olmak neyse işte.

Bayan kelimesi bana da itici geliyor. Erkeklere bay deseydik kadinlara da bayan diyebilirdik.
Bayanlar yerine hanimlar daha guzel.

Back
X