Kadın konulu Kitaplar

Cansudoy

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
20 Aralık 2017
6
1
44
.

0001738285001-1.jpg

Tilkinin ZIYAFETI-ALEV INAN

Bir kadın ne zaman tilkilesir?

İçinizdeki tilkileşmiş kadının ruhu, keşfedilmek üzere orada bekliyor!

Daha önce mitolojik karakterleri ve öykülerini günümüze uyarlayan, bazen de kendi mitolojisini yaratan tarzı ile farklı bir kulvarda ön plana çıkan yazar Alev İnan, bu defa Japon mitolojisinin en ilginç karakterlerinden biri olan Tilki Ninko’yu tilkileşen bir kadının hikayesinde başkahraman olarak günümüze farklı bir şekilde, geleneksek kalıplardan uzak bir şekilde uyarlıyor.


Tilkinin Ziyafetiadlı romanında Alev İnan, bir kadının kayıplar yaşadığı hayatının travmatik bir döneminde, duygularını, özel hayatını, geçmişini, her şeyi ve herkesi sorguladığı karanlık bir yolculuğa adım atışını anlatıyor. Bu engebeli yolun rehberi, ölen annesinin dolabında keşfettiği müstesna birTilki. Yolculuğun finali ve öykünün doruk noktası ise bir arkadaş toplantısı…

Yazar kitabında “güya” dostlukları yakın mercek altına alırken, “görünürdeki” samimiyetlerin ve toplumun bireyden beklentilerinin başkahramanı nasıl bir varoluş mücadelesi içine sürüklediğini, bunun sonucundaki dönüşümünü ve değişimini kendine özgü sıra dışı bir anlatımla dile getiriyor.


Kitabın kahramanı Karmen, hayatla olan kavgasında benliğinin iyileşmemiş yaralarına
son bir kez tuz basarken, ‘başkalarını’ da kendi gerçekleriyle yüzleştiriyor


0001727089001-1.jpg


BIR HARP GELINI-NERMIN BEZMEN

Kuyuya hapsedilmiş altmış yıllık sır yukarıya yükselmiş, o kadar sene fısıltıyla bile dillenmemenin acısını çıkarır gibi, çığlığa dönüşmüştü.



İkinci Dünya Harbi’nin sınırlarımıza dayandığı, harbe girmeden harbin yokluğunun, yoksunluğunun yaşandığı günler...

Birbirine âşık ama geçmişleri, dünya kültürleri, hikâyeleri çok farklı bir karıkoca ile onların her şeyiyle birbirine zıt iki kızı. Kızlardan biri babasının gözdesi, diğeri annesinin kanatları altında... ve bu ailenin 1940’ların Türkiyesi’nden 2000’lere saklanan sırrı...

Bu sırdan yıllar sonra, bir zamanlar babasının bir tanesi, şimdi seksen yedi yaşında olan Benan ve büyük bir yalanın gölgesinde ona küs, ölüm döşeğindeki oğlu Hazar. Benan, bunca yıllık sırrını paylaşınca oğluyla barışacak mı, yoksa gerçekler de, yalanlar gibi onları bir kez daha ayıracak mı? Her şey, Benan’ın anı defterine ve tabii ana-oğulun ne kadar ömrünün kaldığına bağlı
0001727371001-1.jpg

KÖRDÜĞÜM
Hayatım, beni cehenneme savuran bir rüzgârla altüst olmuştu, böyle olmasında ne suçum ne de katkım vardı. Etrafımda neler dönüyor, bilmiyordum.

Fakat tuhaf bir şekilde içinde bocaladığım çaresizlik duygusu giderek mücadele ruhuyla yer değiştiriyordu…”



Esrarengiz bir kaza sonucu bellek kaybı yaşayan, bu nedenle “Gizem” adıyla anılan genç kadının tek bir isteği vardır:

kendi gerçeğine ulaşmak…



Bir süre hastanede kaldıktan sonra özel bir kliniğe yatırılan Gizem, bu kapalı ortamda, hayal bile edemeyeceği travmalar yaşamış genç bir kadınla ve onunla özel olarak ilgilenen doktor Orhan’la ilişki kurar. Zamanla kendinde unutuşun o sımsıkı kilitli kapısını aralayacak gücü bulan Gizem, hatırladıklarıyla kumpaslar, entrikalar ve rastlantılarla örülü, Türkiye’de yaşanan bu karmaşık günleri de içine alan esaslı bir kasırgaya kapılmış gitmekte olduğunu görecektir.



Kördüğüm, hayatının hassas bir evresinde, günümüzün acımasız çarkları arasına sıkışmış genç bir kadının yaşadıklarını çarpıcı bir “geri dönüş” hikayesiyle anlatıyor. Ayşe Kulin çok sevilen Kanadı Kırık Kuşlar’da olduğu gibi, ülkesinin çalkantıları ile sarsılan ama tutkularına da sorumluluklarına da sahip çıkan genç bir kadının ayakta kalma mücadelesini gözler önüne seriyor.
 
Son düzenleme:
Simone de beauvoir diye bir yazarın feminizm le ilgili romanlarını da bu listeye eklemek lazım, benim okumaya fırsatım olmadı ama kitaplarını almayı düşünüyorum :) okumak lazım her biri çok değerli :)
 
umudu-yasatmak20150619095550.jpg


Umudu Yaşatmak - Hawa Abdi, Sarah J. Robbins, Sevinç Semiz

Bir çocuk gelin, bir kadın doğum uzmanı doktor, bir hukukçu, bir anne, bir kadın hakları aktivisti, bir yardım meleği, tehditlere ve tehlikelere aldırmayan bir lider, bir bakan yardımcısı ve bir kadın : Somali'li Dr. Hawa Abdi.

"Umudu Yaşatmak, bir kadının dünyanın en tehlikeli yerlerinden birinde binlerce kişiyi eğitip, doyurup iyileştirmesinin ilham verici öyküsü."
-Angelina Jolie, Oyuncu ve Aktivist-

"Çağımızın en büyük kahramanlarından Dr. Hawa Abdi, şiddet ve yıkım dalgalarına karşı yarattıkları hakkında çok güzel ve insanın yüreğine su serpen bir kitap yazmış. Herkes kendi içindeki umudu bulmak için bu kitabı okumalı."
-Tina Brown, Newsweek ve The Daily Beast Editörü-

"Dr. Hawa Abdi gezegenimizdeki en dişli, en şefkatli yardımsever ve doktor... Sıradışı hayatının hayal gücümüzün sınırlarını aşan öyküsü hepimize cesaret veriyor."
-Eliza Griswold, Gazeteci ve The Tenth Parallel Kitabının Yazarı-
 
siradan-siddet20161230183650.jpg


Sıradan Şiddet - Aysel Yıldırım


Kitaba kaynaklık eden çalışma; ülkemizde aile içi şiddete uğrayan kadınlar üzerine yapılan, şiddeti psiko-sosyal, ekonomik, kültürel ve kurumsal hizmetler boyutlarıyla inceleyen, betimleyici ve açıklayıcı bulgu, sonuç ve değerlendirmeler içeren ilk geniş kapsamlı bilimsel araştırmalardan biridir. Araştırmanın kadının uğradığı şiddeti gözler önüne seren bulgularına baktığımızda; sıradan, şaşırtan, doğal, kanıksanmış ve ürkütücü bir tablo çıkıyor ortaya. Örnek mi...
Ev kadınları çoğunlukta olmakla beraber doktor, mühendis, işletmeci, öğretmen gibi üniversite mezunu, meslek sahibi kadınlar da erkeğin şiddetine uğramışlardır.
Her meslekten erkek şiddete başvurmuştur.
Şiddete uğrayan kadınların yarısı intihara kalkışmış ve defalarca denemişlerdir.
Şiddete uğrayan kadınların tamamına yakını haftada birkaç kez şiddete uğramıştır.
Kadınların çoğunluğu erkeğinin cinsel arzuları yüzünden şiddete uğramıştır.
Şiddete uğrayan kadınların çoğunluğu, şiddete başvuran erkekle evliliklerini nefretlerine rağmen yıllarca sürdürmüşlerdir.
Şiddete uğrayan kadınların tamamına yakını çocuklarını dövmüştür.
Şiddete uğrayan kadınların 3/4'ünün annesi de kocası tarafından şiddete maruz bırakılmıştır.
Şiddete uğrayan kadınların tamamına yakını depresyon geçirmektedir.
 
biz-kadinlar20161026104409.jpg


Kadının toplumsal yaşamında ve yakın çevresindeki yeri, önemi ve misyonu, nasıl hareket etmesi gerektiği, kadınlara nasıl davranılması gerektiği hususlarında örneklerle anlatan, öğütler veren; günlük yaşamın akışında kadının iç dünyalarını anlatan ve toplumsal boyuttaki yerine değinen rehber niteliğinde bir çalışmadır.



Biz Kadınlar
 
0000000100933-1.jpg


Uygarlık tarihinde, kadının üstünlüğünü vurgulayan, en görkemli yaratmalar söylencebilim (mitoloji) ürünleridir. Anadolu'da kadının üstünlüğü Ana-tanrıça ile başlar, elimizde bulunan on bin yıllık yontular, toprak ürünler bunu kanıtlamaktadır. batı'ya, Yunanistan-Roma yoluyla, göçen söylence bilim ürünlerinde, evrensel egemenlik Zeus'un eline geçer, baştanrıdır, kadın onun 'yanında'dır. Zeus bütün erkeklik gücünü çapkınlıklarıyla sergiler, istediği kılığa girer, kadını tuzağına düşürür, döller, ona saldırır, gökleri çocuklarıyla, torunlarıyla doldurur.Ancak onun egemenliği kadında birleşir,engin gücünü vurgularken kadının çekiciliğine ,dişiliğinin etkinliğine kapılır,kendini tutamaz. İşte batı uygarlığında yüzyıllardır süren kadın-erkek ilişkilerinden doğan görkemli iki sanat vardır;yontu-resim.Bu iki görkemli ürün ,kadını en saldırgan bir dille küçümseyen erkeklerin bile,onun önünde ne denli yere serildiğini,çöküşe yöneldiğini göstermektedir.
 
X