• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kadınlar neden böylesiniz ?

Kadınların birbirine karşı bu kadar yargılayıcı ve patavatsız olmasını siz neye bağlıyorsunuz?

• Ankete Katılan
    306
Çocuğu duymuştumda evliliği ilk kez sizdeen duyuyorum pess 😄
evlenince tazminat alip cikma hakkin var
bana da cok soruyorlardi. keske yasak olsa ama ayan beyan soruyorlar. elalemin ulkesinde cvye foto koymak yasak bizdeki hallere bak

Kadın diye genellemenizi manasız bulduğum bir konu.
İşyerinin uyguladığı politika bu. Yani sorununuz kadınlarla değil. Bunu netleyelim.

Size sorulan soruya gelecek olursak bana göre hiç etik değil ve aptalca yapılan bir kurnazlıktan öteye geçmiyor o da ayrı konu. Yani iş arayan kişi biraz olsun zeka seviyesi varsa bu sorunun neden sorulduğunu anlayacaktır ve muhtemelen cevabı "hayır" olacaktır zaten işi almak için.

Ki bu tür sorular ayrımcılık yasağına tamamen tezattır. 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kanunu çerçevesinde açıkça belirtilmiştir. Dileyen mevzuatın tümüne buradan bakabilir. Ben birkaç cümle ile alıntılayayım:

"Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasigörüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır."
"İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi; işverenin çalışanıveya bu amaçla başvuran kişi, uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere bir işyerinde bulunanveya bu amaçla başvuran kişi ve herhangi bir sıfatla çalışmak ya da uygulamalı iş deneyimiedinmek üzere işyeri veya iş ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyen kişi aleyhine, bilgilenme,başvuru, seçim kriterleri, işe alım şartları ile çalışma ve çalışmanın sona ermesi süreçleri dâhilolmak üzere, işle ilgili süreçlerin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz."
"İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi, istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemez."

Herkes bir şey demiş ama ben dediğinizi anlıyorum bu ülkede yaşayan kadınların başına geliyor hepsi ama nedense hala kadınlar işvereni savunuyor. Sorunun saçmalığı şurda kim evet çat diye hamile kalıcam der ki? Eski patronum da bana ısrarla sorardı. Bir sordu iki sordu üç sordu hatta sormadı sen hamilesin demişti. (Virüs kapmıştım devamlı kusuyordum. Evliliğimin çok başındayım yeni işe girmişim hiç çocuk düşünmüyorum) oturdum ağladım kadının önünde. Kendisi de 50 yaşındaydı. Benim diplomamı kullanır asgari ücretin altı maaş verirdi. Basit bir sorudan öte mobinge dönüşüyor bu konu. Sonra sınava hazırlanayım atanayım dedim 1 sene eşimden evimden ayrı kpssye hazırlandım. Bu psikolojiyi çekmeyen anlamaz. Sonra taşındık uzak ve farklı bir şehre. Taşınalı 1 hafta olmuş koliler ortalıkta dururken Eşimin dayısı eşi geldi yatılı kalmaya. Ve dayısı bana asalak dedi. Baya bildiğiniz yüzüme baka bakaaa çalışmayanlar asalaktır dedi. ( Dayısını hayatımda 5. Görüşüm falandır) O kadar üzüldüm ki belli de ettim. Sana demiyorum dedi geçti.Sonra dayısını eşi beni bir odaya çekip ya doğur ya da çalış dedi. Doğurdum onun üstüne hayırlı olsun diye aramadılar bile beni :) Ben o sırada açılacak kontenjanı bekliyordum iyi de bir puan almıştım ama her sene farklı kontenjan verdikleri için atanamadım asalak olarak hayatımı devam ettiriyorum. Şükür kendi çocuğumu kendim büyütüyorum şu an. Bundan daha iyi bir iş yok bana kalırsa🩵

Mülakatta size gülenler erkekler, ik’cı kadın her ik’cının soracağı soruyu sordu diye ‘kadınlar neden böylesiniz’ siz niye böylesiniz? İşveren erkek hamile kadın çalışan istemiyorsa ik’cı kadın personel ne yapabilir?

Benim çalıştığım ofiste kadın bir çalışanın hamile olduğunu öğrenince erkek patronumuz şak diye işten çıkarmıştı kadını. İşverenler devlet değil, bir çalışana 16 hafta bedavadan para vermek istemiyorlar.
hanımefendi çoğunluğun bunu yapması doğru olduğu anlamına gelmiyor . Gülen kadın ya da erkek olsun buda birşeyi değiştirmez . Ben hayatımda kadınların mevcut hayatı daha zorlaştırdığını söylüyorum . Aynı şeyi erkekler için söylemiyorum çünkü erkeklerle bir ilişkim yok seviyemi sınırımı çizdiğim zaman ilerisini geçecek bir babayiğit çıkmadı çıkamazda . Kadınların çoğu tam tersi bu iş mevzusunda da böyle arkadaşlık ilişkisinde de böyle akrabalık ilişkisinde de böyle . Yazdığım konuda yalnızca işte değil başka noktalarda da hemcinslerimin sorduğu garip soruları yazdım falat birilerinin hoşuma gitmediği için hoşlarına giden yerlere odaklanmayı tercih ediyorlar .

arkadaşım nışanlı ,iş yerine işe girerken söylemedi" ayrılırken evlilik tazminatımı alıp çıkacam nışanlı olduğumu bilirlerse işe almazlar " dedi.
İşte bu tip insanlar yüzünden diğer kadınlar zan altında kalıyor. Şöyle hile hurda işlerine girenler yüzünden İK olsaydım ben de sorardım sanırım.

Herkes bir şey demiş ama ben dediğinizi anlıyorum bu ülkede yaşayan kadınların başına geliyor hepsi ama nedense hala kadınlar işvereni savunuyor. Sorunun saçmalığı şurda kim evet çat diye hamile kalıcam der ki? Eski patronum da bana ısrarla sorardı. Bir sordu iki sordu üç sordu hatta sormadı sen hamilesin demişti. (Virüs kapmıştım devamlı kusuyordum. Evliliğimin çok başındayım yeni işe girmişim hiç çocuk düşünmüyorum) oturdum ağladım kadının önünde. Kendisi de 50 yaşındaydı. Benim diplomamı kullanır asgari ücretin altı maaş verirdi. Basit bir sorudan öte mobinge dönüşüyor bu konu. Sonra sınava hazırlanayım atanayım dedim 1 sene eşimden evimden ayrı kpssye hazırlandım. Bu psikolojiyi çekmeyen anlamaz. Sonra taşındık uzak ve farklı bir şehre. Taşınalı 1 hafta olmuş koliler ortalıkta dururken Eşimin dayısı eşi geldi yatılı kalmaya. Ve dayısı bana asalak dedi. Baya bildiğiniz yüzüme baka bakaaa çalışmayanlar asalaktır dedi. ( Dayısını hayatımda 5. Görüşüm falandır) O kadar üzüldüm ki belli de ettim. Sana demiyorum dedi geçti.Sonra dayısını eşi beni bir odaya çekip ya doğur ya da çalış dedi. Doğurdum onun üstüne hayırlı olsun diye aramadılar bile beni :) Ben o sırada açılacak kontenjanı bekliyordum iyi de bir puan almıştım ama her sene farklı kontenjan verdikleri için atanamadım asalak olarak hayatımı devam ettiriyorum. Şükür kendi çocuğumu kendim büyütüyorum şu an. Bundan daha iyi bir iş yok bana kalırsa🩵
2020 senesinde bir iş yerimde kadın bir arkadaşım işten ayrıldı ihbar süresi henüz dolmamıştı tatil için vs para biriktiriyormuş herneyse yaptığı ne kadar etik ben bunu eleştiremem başka bir kadın arkadaşım hemen koşa koşa gidip yöneticimize kızı ispiyonlayıp alacağı promosyonu kestirmişti . Şimdi bunu niye anlattım mevzu gebelik değil . Gebeliğe gelene kadar beşbin tane sorun sıkıntı var . Anlattığınız gibi yalnızca böyle bir süreçten geçen anlayabilir ne demeye çalıştığımı . Bebeğinizle ailenizle çok mutlu olun ayrıca annelik gerçekten çok zor insanın alabileceği en büyük sorumluluk hatta

Çocuk düşünmüyorum cevabı bu güruh için bir cevap olmuyor ama türkiyede . Bir kaç yıla noter imzalı çocuk yapmayacağım belgesi isteyecekler diye korkuyorum
Sitem etmekte haklısınız. Çalışan kadına niye doğurmuyorsun, doğuran kadına niye çalışmıyorsun deniliyor. Kadın hem çalışıp hem doğurmak istese bedelini misliyle ödüyor. Erkekler daha yeni yeni ailesiyle ilgili sorumlulukları olduğunun farkına varıyor. O da kadınların sesini çıkarması sayesinde. Devlet bol bol doğuralım istiyor ama kadına annelik hakkını erkeğe babalık hakkını veremiyor. Verse koruyamıyor. Hala adaletli bir düzen yok.

evlenince tazminat alip cikma hakkin var
bana da cok soruyorlardi. keske yasak olsa ama ayan beyan soruyorlar. elalemin ulkesinde cvye foto koymak yasak bizdeki hallere bak

Kagit ustunde öyle ve adil gorunuyor ama pratikte öyle degil. Bu Cvde foto bile istemeyen ulkelerden biri de Hollanda ama bu demek degil ki tamamen durum bu.

Dış görünüşün özellikle insanlarin çok önünde olan işlerde etkili oluyor gayette sadece dis gorunus dedigim kilik kiyafet degil rengin de dahil. :) Normalde yasak boyle bir ayrim ama bazi yerlerde var gayet sadece dike getirilmiyor.
Bisey bilmedigim işi bile bana vermislikleri var görüntü istedikleri gibi diye.
Hatta bazi fabrikalar bile dikkat ediyorlar iscinin tipine dahi cunku musteri geliyor geziyor vs. Gorunurde o kadar dikkat cekmiyor her tip insan calisiyor ama secenek oldugunda ilk izlenimde avantajli bi taraf oluyor sirf tipinden dolayi.

Son düzenleme:
Sitem etmekte haklısınız. Çalışan kadına niye doğurmuyorsun, doğuran kadına niye çalışmıyorsun deniliyor. Kadın hem çalışıp hem doğurmak istese bedelini misliyle ödüyor. Erkekler daha yeni yeni ailesiyle ilgili sorumlulukları olduğunun farkına varıyor. O da kadınların sesini çıkarması sayesinde. Devlet bol bol doğuralım istiyor ama kadına annelik hakkını erkeğe babalık hakkını veremiyor. Verse koruyamıyor. Hala adaletli bir düzen yok.
Çokkk haklısınız keşke böyle olmasaydı

2020 senesinde bir iş yerimde kadın bir arkadaşım işten ayrıldı ihbar süresi henüz dolmamıştı tatil için vs para biriktiriyormuş herneyse yaptığı ne kadar etik ben bunu eleştiremem başka bir kadın arkadaşım hemen koşa koşa gidip yöneticimize kızı ispiyonlayıp alacağı promosyonu kestirmişti . Şimdi bunu niye anlattım mevzu gebelik değil . Gebeliğe gelene kadar beşbin tane sorun sıkıntı var . Anlattığınız gibi yalnızca böyle bir süreçten geçen anlayabilir ne demeye çalıştığımı . Bebeğinizle ailenizle çok mutlu olun ayrıca annelik gerçekten çok zor insanın alabileceği en büyük sorumluluk hatta
Çok teşekkür ederim 🫶

Merhaba herkese yüksek çoğunluğu kadınlar olan bir forumda kadınlara sitem etmek için açtığım bi konu bu arkadaşlar . Bugün bir iş görüşmesine gittim karşımda erkekli kadınlı bir komisyon halinde mülakat gerçekleştirirken aradan bir tanesi çıkıp ki bunu diyen bir kadın çocuk düşünüyormusunuz diye sordu bana . Yanındaki 40 50 i geçmiş gerizekalılarda niyeyse sorusu çok komikmiş gibi güldü. Zaten hazırda bi bebem var fakat o an okadar garip hissettimki ne cevap vereceğimi şaşırdım . Yine çevremden tanıdığım tanımadığım ayak üstü tanışıp konuştuğum kadınların çoğu yine çocuk yapıp yapmayacağımı neden çalışmadığımı çalışmıyorsam evde boş boş oturduğumu ima edecek şekilde patavatsız patavatsız konuştuğu için artık bıkmış durumdayım . Birine cevap versem biriyle kavga etsem ertesi gün bir diğeri çıkıyor . Seneler çnce burada bir konu açmıştım çocuğum varken sınava hazırlanıyorum diye . Aranızdan bir tane kendini bilmez kocaya evde ders çalışmak içinmi gidiyosun minvalinde bir şey yazmıştı . Bunlar artık biriktikçe fark ettimki illallah ettim . Zaten erkekleri görünce içimde bir nefret uyanıyordu artık kadınlar içinde aynısını hissediyorum maalesef . Niçin böyle bir millet olduk biz anlayamıyorum .
Kadinlarimiz ayri salak erkeklerimiz ayri. Sebep bu. Kendi hayatindan memnun olmayan yasamayan ve yasamaya calisan (ben kadin erkek ayrimi yapmiyorum) insanlar, baskalarinin uckuruyla da ilgilenir, rahatlikla hadsizlik de yapar. Yalnizca kadin mentalitesine gelirsek, Ben kadinlarda bunu belli zamanlarda yasadim. Karsindaki kadin once gorunusune bakar, ona gore ondan daha iyiysen bi al asaga etmeye calisir. Bakti olmadi olmayan zekasiyla seninkini test eder. Eger hem fiziksel hem mental anlamda basedemediyse ya is cirkinlesir ya vazgecer. Hata sizde. Neden bukadar dert ediyorsunuzki. Bu tiplere ddegmiyor. Ya siz de hadsizlik yapip karsilik vericeksiniz yada umursamayip kendi kendini imha etmesini izlyceksiniz. Ben ciddiye almak yerine dalgami gecip eglenmeyi tercih ediyorum.

Kadinlarimiz ayri salak erkeklerimiz ayri. Sebep bu. Kendi hayatindan memnun olmayan yasamayan ve yasamaya calisan (ben kadin erkek ayrimi yapmiyorum) insanlar, baskalarinin uckuruyla da ilgilenir, rahatlikla hadsizlik de yapar. Yalnizca kadin mentalitesine gelirsek, Ben kadinlarda bunu belli zamanlarda yasadim. Karsindaki kadin once gorunusune bakar, ona gore ondan daha iyiysen bi al asaga etmeye calisir. Bakti olmadi olmayan zekasiyla seninkini test eder. Eger hem fiziksel hem mental anlamda basedemediyse ya is cirkinlesir ya vazgecer. Hata sizde. Neden bukadar dert ediyorsunuzki. Bu tiplere ddegmiyor. Ya siz de hadsizlik yapip karsilik vericeksiniz yada umursamayip kendi kendini imha etmesini izlyceksiniz. Ben ciddiye almak yerine dalgami gecip eglenmeyi tercih ediyorum.
İster istemez öfkelenmeme sebep oluyor bu mentalitedeki insanlar . Haklısınız ama bu tiplere sahiden değmiyor . En iyisini yapıyorsunuz

Herkes bir şey demiş ama ben dediğinizi anlıyorum bu ülkede yaşayan kadınların başına geliyor hepsi ama nedense hala kadınlar işvereni savunuyor. Sorunun saçmalığı şurda kim evet çat diye hamile kalıcam der ki?
kendi adıma işveren filan savunmuyorum. işveren hayır kurumu değil demek savunmak değil, rasyonel bir tespit.

işim gücüm yok işverenin derdine de düşemem ama işverenin kendini korumak ve risk almamak için bazı şeyler yaptığını görebiliyorum, buna bayılmam, hoş bulmam bence kötü de olabilir...

ancak böyleyken böyle mi...evet. buna ben işe alım yapıyorsam, patron soracaksın diyorsa mesela ne yapayım? buna işverenin kurum olarak bile yapabileceği şeyler sınırlı. devlet kadınları doğurmaya teşvik etmek istiyor mu hakketen? etmeli mi? edecekse bütüncül şekilde bir sistem kurmalı. var mı öyle bir sistem? bence yok gibi..böyleyken, olan bu sistem içinde yuvarlanıp gidecez -bir aksiyon almayacaksak?...durumumuz bu.

bu arada sizin de dediğiniz gibi, işveren sorar mülakatta yok asla doğurmayı düşünmüyorum dersin 2 ayda gebe kalıp gebe kaldım diye de evlenirsin, buyur hadi bakalım...bir garantisi mi var? asla yok. yani çok da öyle "parlak" bir mülakat tekniği mi, değil. evet.

ama sormak şirket politikası olmuş. bunu sormayan şirket bulacam diyorsan ara bul girebiliyorsan gir derler insana.
iyi de olur, böyle şeyler soranlara aferin de demeyelim tabi :D büyük yerler soruyorsa ifşa edilebilir ya da bir babayiğit çıksın "mülakatta bebek soran firmalar sıralı tam liste" inisiyatifi oluştursun, linç ettirsin, madara etsin -zaten normalde hukuki bir zemini yok.

böyle aksiyon alınırsa, linçten korkar soramazlarsa ancak öyle yol alınır
yoksa mülakatta sordular diye burada ağlanarak bir şey olmaz...zira hakkaten iş hayatımızda zaten bu ne ki, daha neler neler oluyor.

Arkadaşlar bu söylediğim hoşunuza gitmeyecek çoğunuz çığırmaya başlayacaksınız biliyorum fakat bu maalesef eskiden dışarda hamile kadın görünce ayıplayan büyüklerinizin yaptığı şeyin bir başka versiyonu bu . Hamile kadınlar ki şuan niye onları savunuyorum bilmiyorum hamile de değilim fakat neyse . Gebe kadınlar maalesef çoğu yerde sevilmiyor . Bir değişik bakıyorlar . Bunu sizin için demiyorum yanlış anlamayın . Hamile olupta anlayışla karşılanan pek gibi görmedi gözlerim .
Çünkü bizim ülkede hamile kadınlar kendilerini prenses sanıp ekstra ilgi alaka bekliyor da ondan. Evet durumlarından dolayı hassas olabilirler ama bu kendilerini ve eşlerini ilgilendirir. İstiyorlar ki tüm dünya onların gebeliğine uygun bi düzen oluştursunlar.. Öyle bir dünya yok 🤷🏻‍♀️

hanımefendi çoğunluğun bunu yapması doğru olduğu anlamına gelmiyor . Gülen kadın ya da erkek olsun buda birşeyi değiştirmez . Ben hayatımda kadınların mevcut hayatı daha zorlaştırdığını söylüyorum . Aynı şeyi erkekler için söylemiyorum çünkü erkeklerle bir ilişkim yok seviyemi sınırımı çizdiğim zaman ilerisini geçecek bir babayiğit çıkmadı çıkamazda . Kadınların çoğu tam tersi bu iş mevzusunda da böyle arkadaşlık ilişkisinde de böyle akrabalık ilişkisinde de böyle . Yazdığım konuda yalnızca işte değil başka noktalarda da hemcinslerimin sorduğu garip soruları yazdım falat birilerinin hoşuma gitmediği için hoşlarına giden yerlere odaklanmayı tercih ediyorlar .

Evet evet hayatınızı kadınlar zorlaştırıyordur. Biraz hormon alıp erkek cinsiyetine geçebilirsiniz isterseniz, böyle kötü bir cinsiyete sahip olduğunuz için geceleri yatağınıza kapanıp ağlıyorsunuzdır siz

Bir insan hamile diye ekstra bir sempati beslemiyorum acikcasi düz insan benim icin 😄 sevme ya da sevmeme durumu yok. Tanidigim biriyse onun adina sevinirim bebegine hediye filan alirim ekstra olarak 😬
anadoluda ekstra sempati bile beslenir valla

ben hiç gebe kalmadım da etrafımda biliyorum gebe olduğu için esnafın, etrafın yardımcı olduğu çoktur. ama dikkatimi çeken genelde erkekler daha fazla merhametli oluyor gebe kadına - bana öyle geliyor belki.
benim de ekstra bir özenim vardır mesela gebe kadına, titizlenirim de - annemden gelme bir huy.

ama genel bakarsak
plazada ya da beyaz yaka ofis hayatında diyelim pozitif ayrım getirmesi belki zor olabilir. kurumsal hayatta anadolu dinamiği şeylerin çoğu yok zaten.

Çok haklısınız. Lafta herkes kadınların iş hayatında eşit olmasını istiyor ama biyolojileri gereği çocuk doğurmalarını buna engel görüyor. Bizim ülkemizde ne düzgün yapılıyor ki bu yapılsın. Bu tür sorular cinsiyet bazlı ayrımcılığın ne kadar büyük ve derin olduğunu gösteriyor. Devlet istese tek seferde çözer bu meseleyi ama kadınların evde oturmaları onunda işine geliyor.

Evet evet hayatınızı kadınlar zorlaştırıyordur. Biraz hormon alıp erkek cinsiyetine geçebilirsiniz isterseniz, böyle kötü bir cinsiyete sahip olduğunuz için geceleri yatağınıza kapanıp ağlıyorsunuzdır siz
Yaa evet nerden bildiniz canım benim

anadoluda ekstra sempati bile beslenir valla

ben hiç gebe kalmadım da etrafımda biliyorum gebe olduğu için esnafın, etrafın yardımcı olduğu çoktur. ama dikkatimi çeken genelde erkekler daha fazla merhametli oluyor gebe kadına - bana öyle geliyor belki.
benim de ekstra bir özenim vardır mesela gebe kadına, titizlenirim de - annemden gelme bir huy.

ama genel bakarsak
plazada ya da beyaz yaka ofis hayatında diyelim pozitif ayrım getirmesi belki zor olabilir. kurumsal hayatta anadolu dinamiği şeylerin çoğu yok zaten.
Zaten sizin yaptığınız olması gereken bir davranış şekli . Bahsettiniz anadoluya dolu tarafından bakmışsınız siz . Görüyoruz duyuyoruz hamile kadınlara bundan 20 yıl 30 yıl önce neler yapıldığını . Menapoza girmemiş bir kadın 40 ında gebe kalsın bakalım aynı anadolu ayyy ne ayıp demeye başlıyor bi anda . Bizim millette çok garip bi huy var . Allahın verdiği hakkı bizim millet hak görmüyor kadına .

Çünkü bizim ülkede hamile kadınlar kendilerini prenses sanıp ekstra ilgi alaka bekliyor da ondan. Evet durumlarından dolayı hassas olabilirler ama bu kendilerini ve eşlerini ilgilendirir. İstiyorlar ki tüm dünya onların gebeliğine uygun bi düzen oluştursunlar.. Öyle bir dünya yok 🤷🏻‍♀️
Valla benim çevremde gebe kadınlar bir tek kendi yakın çevresindekilerden ilgi görmeyi bekliyordu . Sağolun dediğimi tamda doğru çıkardınız . Kafanızda böyle birşey var demekki

Back
X