kendi adıma işveren filan savunmuyorum. işveren hayır kurumu değil demek savunmak değil, rasyonel bir tespit.
işim gücüm yok işverenin derdine de düşemem ama işverenin kendini korumak ve risk almamak için bazı şeyler yaptığını görebiliyorum, buna bayılmam, hoş bulmam bence kötü de olabilir...
ancak böyleyken böyle mi...evet. buna ben işe alım yapıyorsam, patron soracaksın diyorsa mesela ne yapayım? buna işverenin kurum olarak bile yapabileceği şeyler sınırlı. devlet kadınları doğurmaya teşvik etmek istiyor mu hakketen? etmeli mi? edecekse bütüncül şekilde bir sistem kurmalı. var mı öyle bir sistem? bence yok gibi..böyleyken, olan bu sistem içinde yuvarlanıp gidecez -bir aksiyon almayacaksak?...durumumuz bu.
bu arada sizin de dediğiniz gibi, işveren sorar mülakatta yok asla doğurmayı düşünmüyorum dersin 2 ayda gebe kalıp gebe kaldım diye de evlenirsin, buyur hadi bakalım...bir garantisi mi var? asla yok. yani çok da öyle "parlak" bir mülakat tekniği mi, değil. evet.
ama sormak şirket politikası olmuş. bunu sormayan şirket bulacam diyorsan ara bul girebiliyorsan gir derler insana.
iyi de olur, böyle şeyler soranlara aferin de demeyelim tabi

büyük yerler soruyorsa ifşa edilebilir ya da bir babayiğit çıksın "mülakatta bebek soran firmalar sıralı tam liste" inisiyatifi oluştursun, linç ettirsin, madara etsin -zaten normalde hukuki bir zemini yok.
böyle aksiyon alınırsa, linçten korkar soramazlarsa ancak öyle yol alınır
yoksa mülakatta sordular diye burada ağlanarak bir şey olmaz...zira hakkaten iş hayatımızda zaten bu ne ki, daha neler neler oluyor.