kalıptaki yerini çok seven çıkarken yamulan kekimsi şey

günaydın canım.. öncelikle konu üstadı değilim burda çok hamarat ablalarımız var onlar daha iyi bilir ama bende kendimce sana bi kaç püf nokta vereyim zira keklerim güzel olur
1. kekini ısınmış fırına at,fırın soğukken keki koyma ve pişme süresince kapağı sakın ha açma ...
2. kek kalıbını yağla bi parçada un gezdirebilirsin kalıbına çok diil ama ve keki asla sıcakken çıkarmıyoruz.. kekin piştikten sonra çıkarıp bi nihale bi ızgara üstüne koy üstüne ince bi bez koy kurumasın soğuduktan sonra kenarlarına ince bi bıçakla dokunur kalıptan ayrılmasını sağlarsın kenarlarının, sonrada ters çevirip keki çıkarırsın
3. kekin iyice kabardıktan sonra ( fırından takip et ) fırın kapağını açıp kekine bi kürdan veya ince uçlu bi bıçak batırıp çıkarabilirsin bıçağın temiz çıkıyorsa pişmiş demektir
benim bildiklerim bu kadar ayrıca kek te bi kaç piü noktada şudur ki ; kullanacağın malzemler oda sıcaklığında olmalı . örneğin yumurtayı dolaptn çıkardığın gibi çırpma sakın ayrıca unu mutlaka eliyoruz bu kadar umarım işine yaramıştır

Canım bende 7.8. Denememden sonra kek yapmayı başarabilmiş biri olarak anlatayım sana. Yumurtanı yarım saat önceden dolapdan çıkartacaksın. (Kek yapmaya başlayıncada fırınınmı çalıştırıyorum 200 dereceye ayarlıyorum.)Ben 3 yumurtayla yapıyorum 4 de kullananlar var. Yumurta ve 1 bardak şekeri yaklaşık 4 dakika çırp sonra 1 bardak süt 1 bardak yağ (ben daha az kullanıyorum çok yağlı olmaması için) koyup biraz daha çırpıyorum sonra başka bir kap içinde 2.5 su bardağı un 2 paket kabartma tozu 1 paket vanilyayı harmanlayıp karışıma ekliyorum ve 3 dakikada öyle çırpıyorum kalıbı bol yağlayıp karışımımı döküp hemen fırına veriyorum. Fırınım önceden ısınmış 200 derecede oluyo karışımı fırına verirken.. Yaklaşık 2 dakika sonrada 180 dereceye indiriyorum. 25 dakika da falan pişiyo ilk 15 dakika kapağı açmıyorm.sonra kürdan yada bıçakla delerek bakıyorum. DENEMENİ TAVsiye edrim canım. YAPA YAPa alışılıyo. Pes etme. Güvendiğin yerlerden tarif al. Her tatif tutmaz.kolay gelsin şimdiden eline sağlık.. He bide çıkardıktan sonra ters çevirip üzerine ıslak bez gezdiriyorum 5 dk.üzerine bırakıyorum. Şuda bi püf nokta ununu eleyerek yanı havalandırarak koy. Oda kabartmakta çok etkili. Sadece kekte değil her türlü hamur işinde.

Son düzenleme:

Öncelikle ODA sıcaklıgında olsun malzemelerin özellikle yumurta.Kalıbın büyüklüğüne göre yumurta kullan.Ben 4 yumurta kullanıyorum kalıbım orta büyüklükte.Kalıbın cızık cızık demişsin hemen değiştir.Yeni kalıp edinip,margarınle yağla ve unla.Kapağını 35 dk gibi açma sakın kekin söner,fırının derecesini bilirsin ona göre ayarlayıp..Çıkartıp bıcak kurdan batırıp,çiğ gelmıyorsa ıslağımsı değilse pişmiştir.Genellikle keklerim cok guzel kabarip tadı güzel olur.Yeni kalıp alıp ,sırasıyla uygulayıp seninde enfes kekın olacagına eminim.Kolay gelsin

benım kekımıde begenırler benım yaptıklarım da 2 kabartma tozu kullanırım kekte boylece cok ıyı kabarır.hamurunu muhallebı kıvamında dokerım tepsıyı yaglar ve seker serperım yapısmaz.soguk fırın atar ılk 35 dk hıç kapagını acmam.yumusacık puf puf olur:)

hepinize teşekkür ederim kızlar
tarçınlı çok güzel oldu kalıptan çıktı
ama browni kurtaramadık

Benim kekim de tepeden yapışıyor
Gene deneyeceğim yarın
Bakalım ne olacak
Aslında kıvamı fln çok güzel oluyor
Ama tepe yapışıveriyor

benim yöntemim bu ;

1- malzemelerim oda isisinda olur yumurta ve sekeri köpürene kadar mikserle çirparim
2- diger sivi malzemeleri koyup çirpmaya devam ederim
3-un vanilya kbrtma tozu istege göre kakao hepsini eleyip spatula ile karistiriyorum
4-yaglanmis kaliba bosaltip isitilmis firina veriyorum

Püf noktalari:

firini pisirirken hiç açma en son kabarip kizarinca asla biçakla kontrol etme kürdan batir kürdan temiz çikiyorsa kek pisti demektir.. ve son olarak kaliptan çikarmak için 10 dakika ilk sicaginin geçmesini bekle sonra ters çevir kirilmadan çikar.. ben bu yöntemle yaparim tabakta kekin kirintilari kalir yenir hepsi.. birde böyle dene bakalim

uzun yazdim ama son olarak;
eger kalip ile problemin oluyorsa borcama dök kek hamurunu önemli olan desenli sekil degil kirilmamasi ve tadi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…