Bende aranızda 14 yaş var sandım. Inan gözlerim doldu... neyse normal cevap vereyim bari.Ah Hayir hayir tabiki 19 yasimda degilim. Benden sonraki kardesimden sonra gecen 14 yil :)
19 yaşında mısın? Bekle. Erken çocuk sahibi olduğunda fiziksel ve mental olarak buna hazır değilken çok çok fazla sıkıntı yaşarsın. Ama beklersen özellikle 24 yaşından sonra kendine "acaba ben nasil bir anne olurum, hazır mıyım? Yapabilir miyim?" Diye sorarsan daha sağlıklı olur. Senin içinde, senden yetişecek insan evladı içinde. Neden böyle peki? Çünkü o yaşlarda inan bana hepimizde oluyor bu; biliyoruz zannediyoruz! Ama bilmedigimizi ve hic bir zaman tam olarak bilemeyecegimizi çok sonra yavas yavas anlıyoruz.
Kardeş ve kendı çocuğun... aslında fark etmez. Fark eden şey senin 15 yaşında ki halin, 19 yaşında ki müthiş özel ve asla geri gelmeyecek gençliğin, 25 de ki halin... Aynı insan olmuyor bunlar. Ayni şeyleri bilmiyor, aynı şeylere kızmıyor, ayni şeylere gülmüyorlar. Eger aynı kalmışsa hic yaşamamış, düşünmemiş, öylesine hayattan geçiyor oluyorlar.
Sen öyle olma. Bekle.
Yas kismindaki yanlis anlama disinda Yazdiklariniz beni cok etkiledi. Belki su an takildigim seylere birkac yil sonra takilmayacagim bile. Tesekkur ediyorum :)19 yaşında mısın? Bekle. Erken çocuk sahibi olduğunda fiziksel ve mental olarak buna hazır değilken çok çok fazla sıkıntı yaşarsın. Ama beklersen özellikle 24 yaşından sonra kendine "acaba ben nasil bir anne olurum, hazır mıyım? Yapabilir miyim?" Diye sorarsan daha sağlıklı olur. Senin içinde, senden yetişecek insan evladı içinde. Neden böyle peki? Çünkü o yaşlarda inan bana hepimizde oluyor bu; biliyoruz zannediyoruz! Ama bilmedigimizi ve hic bir zaman tam olarak bilemeyecegimizi çok sonra yavas yavas anlıyoruz.
Kardeş ve kendı çocuğun... aslında fark etmez. Fark eden şey senin 15 yaşında ki halin, 19 yaşında ki müthiş özel ve asla geri gelmeyecek gençliğin, 25 de ki halin... Aynı insan olmuyor bunlar. Ayni şeyleri bilmiyor, aynı şeylere kızmıyor, ayni şeylere gülmüyorlar. Eger aynı kalmışsa hic yaşamamış, düşünmemiş, öylesine hayattan geçiyor oluyorlar.
Sen öyle olma. Bekle.
Nasil terbiye ettiniz kendinizi peki? :)Bende aranızda 14 yaş var sandım. Inan gözlerim doldu... neyse normal cevap vereyim bari.
Eğer sinirliysen kendini terbiye et bende inanilmaz sinirli bir insandım hala zaman zaman patlarım ama terbiye ettim kendimi. Yine de gece gündüz ağlayan bir bebek hayal edince sarsılıyorum uzun zamandır evliyim, çocuklara bayılıyorum ama cocuk yapmama karari aldim.
Ya bazılarını gerçekten ailesi şımartıyor da, fıtrat olarak çok zor çocuklar da var.
Oyle mi diyorsunuz :) insallah ..benim de 14 yas kucuk kardesim var evlatla kardes bambaska.
Belki hayat terbiye etti, belki artık o kadar sinirli mi değilim, belki ölümü yaşadım gördüm ve hayat kalitem mi değişti bilemiyorum. Sinirlendiğimde pitbull gibi deliriyordum hala kafa tasım çatlayacak gibi olur ama sıkıyorum kendimi kesinlikle tek kelime bile etmiyorum hareket yok mümkün olan en kısa sürede ortamdan uzaklaşıyorum ve sakinleşmeyi bekliyorum nefes alarak:) sessiz kalıp bekledikçe bir süre sonra aynı seylere sinirlenmemeye başlıyorsun. Kalp kırmak çok kötü hissettiriyor.Nasil terbiye ettiniz kendinizi peki? :)
Biz buna olgunluk diyoruz sanirim :) Ne besliyorsunuz Ozel degilse :) ben de kedi beslemeyi cok istiyorum evimde..Belki hayat terbiye etti, belki artık o kadar sinirli mi değilim, belki ölümü yaşadım gördüm ve hayat kalitem mi değişti bilemiyorum. Sinirlendiğimde pitbull gibi deliriyordum hala kafa tasım çatlayacak gibi olur ama sıkıyorum kendimi kesinlikle tek kelime bile etmiyorum hareket yok mümkün olan en kısa sürede ortamdan uzaklaşıyorum ve sakinleşmeyi bekliyorum nefes alarak:) sessiz kalıp bekledikçe bir süre sonra aynı seylere sinirlenmemeye başlıyorsun. Kalp kırmak çok kötü hissettiriyor.
Eh tabi bir de evcil hayvan annesiyim onun psikolojisi bozulmasın diye kesinlikle sesimi yükseltmemeye alışınca zamanla daha az sinirlenir oldum.
Ama bebek ayni sey değil ne yazık ki inanılmaz bir sabır ve enerji gerek.
yasiyorum. 2 evladim var 14 uas kucuk kardesim de var. evlt bambaskaOyle mi diyorsunuz :) insallah ..
Anlıyorum cok tesekkur ederim :)yasiyorum. 2 evladim var 14 uas kucuk kardesim de var. evlt bambaska
Anlıyorum cok tesekkur ederim insallah bilincli Anne baba olabiliriz, bize de bir evlat nasip olursa. Mutlaka Cocuk bizim her istedigimiz yapmayacak sonucta makine degil bu kuralim.. Ama en azindan ben dogru olani en iyi sekilde yapmak istiyorum :)Çocuğa nasıl davranırsanız karşılığını alırsınız. Taviz verirseniz çocuk bunu kullanmayı çok iyi bilir. Ben taviz vermiyorum, yine de böyle oldu çocuk diyenlere bakmayın. Ne ekerseniz onu biçersiniz. Aile büyüklerinin etkisiyle çocuklar şımarık olabilir. Çocuğun kişiliğinde değildir bu sizin müdahaleniz yetersiz kalmıştır. Endişelenmeyin kendi çocuğunuza bilinçli şekilde davranırsanız, çevrenin de çocuğa taviz vermesini dozunda tutarak engellerseniz, kontrolün anne babadan olmasını sağlarsanız korktuğunuz gibi olmaz...
Köpek:)Biz buna olgunluk diyoruz sanirim :) Ne besliyorsunuz Ozel degilse :) ben de kedi beslemeyi cok istiyorum evimde..
Nasil yetistirdigin elbette cok onemli fakat yapi geregi cok cok zor cocuklar da var.yaramaz şımarık çocugu hiç sevmem
rabbim bir kız verdi çok şükür ne şımarık ne yaramaz değil ,
bu senın tutumuna bağlı
Geri donutu her ne olursa olsun siz yine de çevrenizdeki o elestirdiginiz ebeveynler gibi olmayin ve elinizden geleni yapin.. Cogu Cocuk evet sindirildigi icin oyle davraniyor. Insallah cocuklariniz ozguvenli ve duzgun bir kisilige sahip olurlar :) Allah kolaylik versin :)Kucuk bir kardesim olmadi ama yakin akrabalarimin(teyze/dayi/kuzen) cocuklarini surekli elestiren bir insandim. Cocuklari cok severdim,cok elestirsemde o cocuklarla hep oynardim zaman gecirmeyi severdim. aslinda elestirdigim o yaramaz, laftan anlamaz cocuklarin ebeveynleriydi. Cocuklarinin bu yaramaz,laftan anlamaz hallerinin sorumlusu olarak veremedikleri egitimi sebeb gorurdum.
Ve yillar sonra bende bir anne oldum. Bir suru cocuk gelisim kitabi okudum, ideal bir anne olmak icin oglum dogduktan sonra cok cabaladim. Ama ne kadar bilincli bir anne olarak davranislarima dikkat etsemde, oglum 10ncu ayindan sonra sinirli, istediklerini aglayarak elde etmeye calisan bir bebege evrildi. Istedigi olmadiginda kafasini yerlere, duvarlara vuran, aglama krizlerine giren, sakinlestirilmesi cok cok zor olan bir bebek ve Ben oglumun Boyle bir bebek olmamasi icin o kitaplarda yazan her seyi yaptim. Emzirdim, sevdim,surekli konustum,oynadim. Ne sosyal hayat, ne ev isi, hatta esimde hepsi Geri plandaydi. Saatlerce oynayip yanindan ayrilmadigim halde onun icin zararli olabilecek bir seyi yapmak istediginde ve izin vermedigimde sanki onca saat beraber oynayip,eglenmemisiz gibi aglamaya baslardi. Oyle ki duyanlar ogluma cok kotu davrandigimi dusunebilirdi yani oyle acikli bir aglama. oglum suan 17 aylik ve durum hala Boyle. Cevremde bir cok bebek/cocuk sahibi anne var. Arkadaslarim, komsularim vs. Bir cogunun cocuguna imrenerek bakiyorum. Ben nerede yanlis yaptim/yapiyorum diye kendime cok sordum ama arkadaslarimdan biliyorum o sakin, tatli cocuklarina hicte ozenerek davranmiyorlar. Bagirma, bazen dayak, ilgisizlik vs.
Acaba diyorum cocuklara bagirmak, vurmak onlari korkutup sindirdigi icin mi sessiz, itaatkar cocuklara donusuyorlar?
Hic kizmadiginda, sakin sakin egitim vermeye calistiginda ozgurce istedikleri gibi mi davraniyorlar? Ve bu davranislari genellikle biz anne babalari/yetiskinler rahatsiz edecek turde mi oluyor?
Ben sanirim dogruyu/yanlisi idrak edebilecek olgunluga gelene kadar sakince anlatmaya devam edecegim. Bu surec benim icin ne kadar zor olacak olsada.
Daha cok kendimi anlatarak cevap vermeye calistim ama yine de direk sorunuza cevaben sunu soyleyeyim;cocuk buyutmenin kolay bir yolu yok. Kendinizi sabirla,sevgiyle cocuk buyutmeye hazir hissettiginizde bu endiselerinizde eminim kaybolacaktir. Ve tabi ki kardesle evlat ayni degil. Evlatla esit tutulabilecek bir sevgi yok.
Geri donutu her ne olursa olsun siz yine de çevrenizdeki o elestirdiginiz ebeveynler gibi olmayin ve elinizden geleni yapin.. Cogu Cocuk evet sindirildigi icin oyle davraniyor. Insallah cocuklariniz ozguvenli ve duzgun bir kisilige sahip olurlar :) Allah kolaylik versin :)
Bu cok guzel bir duaydi :)) tesekkur ediyorum..Amin. cok tesekkur ederim. Insallah sizinde gelecekte cocuklariniz tum bu endiselerinizi size unutturacak uysallikta olurlar :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?