- Konu Sahibi Belgisizamir
-
Bazı insanlar ruh hastası. Bir anneye çocuğu için bu ölürse diye yedek yap denir mi? Çocuklar birbirinin ikamesi mi sanki? Allah kimseye yaşatmasın da her evladın yeri sevgisi ayrı. Bi çocuğu ölünce aman boşver yedeği vardı mı diyecek bir anne. Aynı acıyı yaşayacak yine. Manyak bu insanlar ya. Söylenecek söz mü bu?Tek çocuğum, kızım da tek çocuk. Varlığı nasıl bir duygu olduğunu bilmediğim için yokluğunu da hissetmedim. Yani belki abi abla isterdim ama kardeş istemezdim. Tek olduğum için zorlandığım bir husus olmadı ama diyorum ya eksik kaldığım noktaları duyguları bilemem. Tıpkı anne olmadan anneliğin getirilerini bilemediğim gibi. Kardeşlerinden nefret eden bir çok arkadaşım var , kardeşleri yüzünden ailelerinden nefret edenler var. Herkesin ilişkisi neşeli hayat filmi değil yani ,mecburi en yakın akraban bazen sorun da oluyor sanırım. Burada fazla dramatize ediliyor gibi geldi, tek çocuk olmak korkunç bir şey değil. Kaldı ki tercih de olmayabilir çoğu kez, bu yüzden insanların bu konuda dan- dun konuşmasına da mana veremiyorum. 30 yaşında anne oldum, zor bir bebekti, iş hayatı, maddi manevi sorumluluklar vs derken ikincisi için bence tren kaçtı. Bayramda köyde kadın 2. neden yapmadın , bu ölürse çok kötü olur dedi.Bu dediği kızım niye ölüyor bilmiyorum , dedim o ölebilir ben ölebilirim, her şey olabilir. İnsanların çocuk yapma motivasyonları farklı farklı. Kimi çok çocuk olsun bana baksın diyor, kimi çok çocuk olsun para getirsin diyor. Hayatınız nasıl bir yaşam şekline uygunsa onu yaşayın. Çocuk yapmak içinizden geçiyorsa yapan virüs o bu zorlamayın bence kendinizi ikna etmek için, yok zaten istemiyorsunuz ve şartlarda uygun değilse yine zorlamayın.
Hep derim benim bu hayattaki tek bencilliğim boyle bir dünyada cocuk yapmaktır.Ben de bunu anlayamıyorum. 4 yil once dunya cok iyi bir yerdi diye birinciyi doğurdunuz da, ikinci icin cok mu yasanmaz hale geldi bir anda?
Ben bu mantığı anlayamıyorum
Kardeşiyle her an beraber olanlar da var, kanli bicakli olan da var. Bu malesef anne babalarin cok da belirleyebilecegi birsey degil.
3 kardesiz birbirimize cok yakin oturuyoruz, çocuklarımız birlikte büyüyor, hic birsey icin degilse bile sirf kuzen icin kardes olmali diye düşünüyorum.
Tek cocuklar, cocukken paylasma sıkıntısı çekiyor benim gordugum kadarıyla. Herşey tek basina ona ait. Ve ilerleyen yillarda anne babanin butun beklentileri tek cocukta diye düşünüyorum. Ayni zamanda annr babanin tum sorumluluğu da.. tek cocuk zor geliyor bana hep.
Keske maddi imkanim, yaşım, enerjim musait olsa 3 isterdim. Su an ancak ikinciyi planlayabiliyorum.
Caniniz istemeyebilir, ben ruhen bedenen bir cocuk daha buyutemem diye düşünebilirsiniz. Buna saygim sonsuz. Ama bu dunyaya cocuk getirilir mi diye düşünüyorum derseniz, ona şaşırırım. O zaman ilk çocuklarımıza neden yaptik bu haksizligi?
Ben her cocugun kardesi olsun isterim. Anlasip anlasamayacaklarina kendileri karar verirler
Söyleyiverdi sanırım , 3 çocuğu var 3.yü geç doğurmuş bir kadındı. İlk kızı 22 yaşında son kızı 7 . Belki ölüm kaygısı vardır hani bazı insanlar bazı konulara çok takıyor ya. Çocuğum ölür, kocam aldatır, işsiz kalırım falan... 6 yıldır anneyim bir gün ölür mü acaba diye düşünmedim, ölürse yedeği olsun onu severiz bunu daha kolay unuturuz falan. Bir bloggerın bebeği ölmüştü 9 aylıktı, herkes 2. yap hemen yap unutursun acın geçer falan diyordu. Sanki sıfır araban perte çıkmış yenisini al der gibi..Bazı insanlar ruh hastası. Bir anneye çocuğu için bu ölürse diye yedek yap denir mi? Çocuklar birbirinin ikamesi mi sanki? Allah kimseye yaşatmasın da her evladın yeri sevgisi ayrı. Bi çocuğu ölünce aman boşver yedeği vardı mı diyecek bir anne. Aynı acıyı yaşayacak yine. Manyak bu insanlar ya. Söylenecek söz mü bu?
O sizin kuzenlerinizle aranızdaki bağ ile alakalı. Bu saydiklarinizin hepsini biz bir araya gelince yapıyoruz zaten. Teyzeniz/halaniz da sizi kendi evladı gibi görünce, çocuğuyla kavga ettiğiniz zaman onun gözüne batmıyor merak etmeyin. Biz birlikte büyüdük o yüzden belki de aramızdaki ilişki normal kuzenlerden daha öte bilmiyorumHayır ben de bunu anlamıyorum kardeşi olmayan insan kuzenine kardeş gibi diyor. Benim de kardeş gibi dediğim yanımda kavga etsem bile barıştığım eğlendiğim arkadaş kuzenim vs var. Ama aynı evde kaldığın kardeşine benzemez hiç biri.
Bir kere küçükken çok farklı zaten aynı evde 7/24 oyun arkadaşı oluyorsun.( kaldı ki arkadaşlarımızda katılırdı ama aynı odada korkutarak arkadaşınla uyumuyorsun). Annene babana bir şey olsa seni gerçekten tek anlayabilcek kişi. Kavga etsen durduk yere vursan hemen sonra en rahat barışabilceğin kişi. (Kuzenine aynısını yapsan halan teyzen daha çok alınır en azından) Pandemi dönemi olur yetişkinken bile aynı eve kapanırsın yeri gelir. Akşamın bi körü içeceğini birlikte içersin, saat sabah 4 te annenle yemek yapmazsın mutfakta kardeşinle yaparsın.Bunlar örnekler sadece..
Çok farklı bişey. Varlığını bilmediğin bir şeye yorum ne kadar yapsan eksik kalır ama şu kuzen-kardeş deyimi çok batıyot sadece. Artı biz de şımartılıyoruz canım neden olmasın? O anne baba tavrıyla ilgili daha çok
Eşim tek çocuk, hep yanlızlığından dert yanar...
Eşimin bu konudaki üzüntüsünü o kadar derinden hissettim ki; 2.çocuğumu 1.nin kardeş isteği üzerine düşündüm, iyiki de düşünmüşüm hem kardeş hem arkadaşlar.
Benimde kardeşlerimle aramda çok sıkı bir bağ yok ama kardeşim yok üzüntüsü çekmiyorum...
Olmasaydı neden yok diye üzülebilirdim...
Dünyanın durumu, ekonomi gibi sebeplere takılmayın, hiçbir zaman mükemmel şartlar olmayacak, annelerimizin dönemi daha da kötüymüş mesela, öyle düşünün..
Mesela aramızım altı ay olduğu kuzenim var ablalarımdan daha çok araşırız,
başka kuzenim var, yazları yanına gider kalırdım tek başıma, o çok ayrı ve çok özeldir.
bu hayatta ona ayrı güvenir ayrı severim.
Kardeşim var biliyorum ne olduğunuİyi de bu dedikleriniz arkadaşlık ki, kardeşlik değil. Ben de arkadaşlarımın yanına yazın giderim yurtdışıma binlerce kilometreye hem de kışın da giderim çoğu tatilde, ben de kardeşimle aynı evdeyim zaten arkadaşlarımı daha çok ararım. Benim için çok özel olup hayatımı değiştiren insan var. Ama bunlar birer arkadaşlık örneği sadece. Kardeşliğin daha farklı olan yanlarını mesajımda örnek vermiştim.
Biz ic anadoluluyuz biz de bir laf vardır sen dostu kazan da düşmanı anan doğurur derler ben aynısını iliklerime kadar yaşıyorum kardeş olmasaydık keşke diyorum yani imtihan dünyası kardeşle evlatla parayla vs. imtihan olunuyor ama sırf kardeş olsun diye çocuk yapılmamalı he siz çocuk seversiniz iki de yaparsınız üçte ama kardeş olayı hikaye bence kardeşten öte kuzenlerim var arkadaslarim var başım sıkıssa her an yanımda olacak bu insanlıkla ilgili kardeş şart degil benceBaşlığın kendimi teselli etmek için söylediğim bir iddia mi yoksa mantığa dayandırılmış bir düşünce mi olduğuna karar veremiyorum.
4 yaşında bir yavrum var. Kendinden küçükleri cok seviyor sarılıyor koruyor. Eminim kardeşi olsa onu da çok sevip anlaşacak. Şimdilik kardeş kavramını tam olarak anlayamadı da benim kardeşim nerede diye sorduğu oldu.
Ben ise ikinci bir çocuk istemiyorum.
Bunun sebebi daha çok günümüz şartlarını olumsuz bir tablo oluşturması...
Salgın, ekonomik gidişatın berbat hali, toplumsal ve sosyal çöküş, doğanın tahribatın insan hayatına etkisi, insan sağlığı ve beslenmesinde oynan oyunlar her şey beni korkutuyor. Sahip olduğum çocuğuma yetebilme endişesi yaratıyor.
Öte yandan kardeşi olmazsa bir destekten mahrum kalacağı düşüncesi de hakim.
Benim de dört kardeşim var ama pek bağımız yok telefonla dahi görüşmeyiz ama yılda 2-3 defa görüşürken o kardes sıcaklığını hissederiz. Olmasaydilar sanirim hayatımda pek eksik olmazdı buna rağmen cocuguma karşı boyle bir sorumluluk hissediyorum.
Kardeşi olmayanlar ne hissediyor diye merak ediyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?