• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kayınvalidemle mahrem anlayışlarımız çok farklı :(

arkadaşlar araştırma yapıyordum duygu durum bozukluğu diye bir yazı gördüm ilginizi çeker diye sizinle paylaşıyorum.

Bu başlık yaşlılıkta ortaya çıkan depresyon ve manihipomani dönemlerinin sorunlarını ve tedavi seçeneklerini gözden geçirmektedir. Antalya Psikiyatri olarak sizlere bu konu üzerinde yaptığımız araştırma sonucu göstermek istiyoruz. Aşağıdaki yazıyı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlunun güncel psikiyatri kitabındaki yazısından alınmıştır. 65 yaş sonrasında gerek tanı gerekse tedaviler açısından psikiyatrik sorunların başında depresif bozukluklar gelir. WHO'ya göre 2020 yılında depresyon, getirdiği hastalık yükü, yaşam kalitesi ve sağlık üzerine olumsuz etkileri açısından başta gelen sağlık sorunu olacaktır. Depresyon, ileri yaşlarda da hem düşük yaşam kalitesinin önemli nedenlerinden birisi hem de fiziksel hastalıklarla yakından ilişkili olup, onların ölüm olasılıkları ve morbiditesinde değişmelere neden olur. Ayrıca sağlık hizmetinin yanlış yönlendirilmesine ve gereksiz harcamaların artışına yol açabilir (Lebowitz ve ark. 1997). Yaşlı nüfusun ortalama %10-15'ini etkileyen depresyonun, huzurevleri ve bakımevlerindeki sıklığı %25'e kadar çıkmaktadır (Chiu ve ark. 1999). Ayrıca DSMIV'e göre majör depresyon ölçütlerini doldurmayan, eşik altı ya da minör depresyon olarak adlandırılan belirtiler de yaşlı nüfusun üçte ya da dörtte birini etkiler. Türkiye'de de yaşlılık depresyonu sıklığı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır (Bekaroğlu ve ark. 1991). Yetmiş yaş üstü 1018 kişide yeni yapılan bir çalışmada, yaşlılık depresyon sıklığı %18 olarak bulunmuş, ancak bu kişilerin sadece %8'inin antidepresan ilaç tedavisi alabildiği gözlenmiştir (Kulaksızoğlu ve ark. 2005). Bu yaş grubu, organik ve fiziksel hastalıklar gibi değişik nedenlerle sağlık kurumlarına başvurmaktadır. Psikiyatri kliniklerine başvuru sıklığı ile ilgili bir bilgi bulunmamakla birlikte, yaşlı hastaların psikiyatrik sorunlarının genel pratisyen hekimler, aile hekimleri, iç hastalıkları uzmanları, nörologlar ve diğer hekimlerin karşısına çıktığı tahmin edilmektedir. Ancak pratisyen hekimlerin yaşlılık depresyonunu büyük oranda tanıyamadığı gözlenmektedir. Bir çalışmada ise yaşlı ve depresyonu olan hastaların ancak %3-14'üne antidepresan ilaç reçete edildiği gösterilmiştir (Biazer ve Williams 1992). Buradaki sorun, hastalar ve hasta yakınlarının, hekimlerin ve psikiyatristlerin yaşlılıktaki ruhsal sorunları tanımadaki güçlükleridir. Çünkü durgunlaşma, ilgi ve istek kaybı, halsizlik, bitkinlik ve işe yaramazlık hissi ya da unutkanlık gibi belirtiler, yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kabul edilebilir. Depresyonun kişinin kültür, eğitim, sosyal çevre ve kişilik özellikleri gibi çeşitli etmenlerden fazlası ile etkilendiği bilinmektedir. İleri yaşın, bu etmenlerden biri olup depresyonun klinik özelliklerini, prognozunu ve tedavi sürecini etkilediği ileri sürülmektedir (Lebowitz ve ark. 1997).

şu yatak odası mahremi nedir allah aşkına ya ,olay anında sevişmiyordunuz ya ,ne olacak yani ,benim yatak odam hep açıktır ,erkek olamamak kaydıyla evde olan kişiler girer çıkar ,normal oda gibi kullanılır ,namaz kılan olur ,telefonla konuşan olur öyle elde telefon gezerken ,çocuk yatırırlar yatağıma uyuduysa filan ,benim öyle gizli saklı kıyım köşem olmaz ..kadıncağız da yaşlıymış ,bilememiş ,eşiniz konuşsa ne olacak ,sadece kalbi kırılacak ,sizde o yaşta bir annenin kalbini kırmış olacaksınız ,değermi üç kuruşluk bez için ..

ayrıca aklıma da şu karikatür geldi birden :9::9::9:

$memintolar-da-tombiktoymuş_349783.webp

Kayınvalideniz zaten yaşlı, onlarda böyle yatak odası falan var mıydı acaba özeldir diye mahrem bilsin. Zaten niyeti kötü değil diyorsunuz, biraz idare ediverin. Odanıza girmesi değil eşyalarınızı karıştırıyor olması hoş değil, ama merak ediyor belliki. Zaten o yaşlarda insanlar çocuk gibi değiller mi? Büyük davranan siz oluverin aklı başında olan sizsiniz çünkü.

Ha bir de,
Genel olarak söylüyorum, ben de şu yatak odası mahremiyetini abartılı buluyorum.

Benim de yatak odamın kapısı açıktır, evime gelen misafir girer üstünü değiştirir falan. Ne var?

E biz kışın da salon da yatıyoruz, o zaman orayı da mı mahremiyet bölgesi ilan edelim.

Altı üstü bir oda, altı üstü bir baza ve altı üstü bir yatak.

Aman Yaşlı aman kırılmasın diyen arkadaşlara saygı duyuyorum ama bende tam tersini düşünüyorum.Yaşını başını almış görmüş geçirmiş insanların bizden daha olgun daha düşünceli olması gerek.Havlu dediğin şey banyoda aranırı kızın yatak odasında ki dolabın dibinde değil yapmayın ya kalbini kırsın döksün demiyorum ama herkes biraz düşünceli olacak akıl edicek bazı şeyleri onu kırma buna bişey deme e insanın hali nolur sonra

bence ortak banyoya koydugunuz havlulara kiyamamistir,onlarin zamaninda tutumlu olmak adina boyle isler icin eskiler kullaniliyordu malum...hem 72 yasinda kirmayin bence...bir dahaki gelislerinde anne onlari kullanmana gerek yok sana feda olsun bu havluyu kullan deyip ozellikle bir havlu verin hem gonlunu hos etmis hemde insaAllah sorununuzu halletmis olursunuz...

benim kayinvalidem nurlar icinde yatsin ben hastayim ne olur ne olmaz diye havlusunu seccadesini bile yaninda gezdirirdi...guzel dusunun bence kotu bir niyeti yok...kalbini kirmak yerine olmeden bol bol hayir duasini almaya bakin bence....

Neden bilmem ama ben içeride yatmıyorsam yatak odam, ebeveyn banyom gibi mekanlar bana mahrem gelmiyor.
Ve evime gelenlerin buralara girmesinde bir sakınca görmüyorum.
Yani o yüzden siz de birazcık sabredin yaşlı insanlar bunun için kırmaya değmez..
Eşinize de çok söylenmeyin belki kalbi kırılabilir.
Hoş görmekte fayda var nihayetinde ne insanlar var içeride insan varken yatak odasına dalan.
Şükredin halinize siz yokken belki merak edipte girmiştir.
İçinde kötülük yok diyorsanız sabredip hoş görmekten başka her şey hem sizi hemde eşinizi üzer.

Durumdan rahatsız olabilirsiniz, kendinize göre haklıda olabilirsiniz ama "tek isteğim eşimin annesi ile konuşması" demişsiniz ya, şöyle bir düşündümde 72 yaşındaki annesine ne diyebilirki?

Anne yatak odamıza girme,

Anne biz işteyken sakın dolapları açma,

Çarşafları değiştirme vs. hoşgelmedi kulağıma.

biraz karakter meselesi bu herkesın bakış açısı farklı olabılır ıllakı
ama eşinin degılde senın annen gelse dolabından bişeyler alsa düzenlese,ebeveyn banyonu kullansa vs.. tepkın yıne aynı olurmu??
yada bu durumda eşin tepkı verse haklısın mı dersın yoksa ama o benım annem mı??
şahsen gelebılır bişey alabılır,kötü niyetli olunupta ıncık cıncık karıştırılmadıgı sürece...
gelsın orda namaz kılsın,vs. vs..
tabı gecenın korunde dan diye odaya girenlerı vs. saymıyorum..
ama anne ayırmamak lazım
o oda nekadar eşle sana aitse,o annede o eşin annesi,tıpkı senın annen gibi..

bu benım düşüncem..

canm 72 yaşında kadınmış haklısın ama biraz idare et kalbinı kırma bence aynı sorunu eşinle senin annen yaşasa ne hissederdin zaten

allah uzun ömür versin ama yaşi kemale ermiş malesef ki sonra vicdan azabı duyma:50:

biraz karakter meselesi bu herkesın bakış açısı farklı olabılır ıllakı
ama eşinin degılde senın annen gelse dolabından bişeyler alsa düzenlese,ebeveyn banyonu kullansa vs.. tepkın yıne aynı olurmu??
yada bu durumda eşin tepkı verse haklısın mı dersın yoksa ama o benım annem mı??
şahsen gelebılır bişey alabılır,kötü niyetli olunupta ıncık cıncık karıştırılmadıgı sürece...
gelsın orda namaz kılsın,vs. vs..
tabı gecenın korunde dan diye odaya girenlerı vs. saymıyorum..
ama anne ayırmamak lazım
o oda nekadar eşle sana aitse,o annede o eşin annesi,tıpkı senın annen gibi..

bu benım düşüncem..

Belki de olayın çıkış noktası bu, insan kendi ailesinde ne gördüyse hep onu yaşayacağını sayıyor. Evlenmeden önce ailemde sınırlar çizilmişti, herkes buna uyardı. Eşimin ailesiyle benim ailem arasındaki bu farklılıklar insanı kimi zamanlar zorlayabiliyor işte.. Annemin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum, ama yapsa da yaşamadan diyemem inanın nasıl tepki verirdim.

Elbette konuya dair buraya ne yazdıysam sadece onu biliyorsunuz, daha öncesinde bir sorunumuz var mı, aramız nasıl bilmiyorsunuz ve ona göre eleştirilerde, önerilerde bulunuyorsunuz.
Bazı birikimlerin üstüne, bana göre hassas olan bir konuda elimden hiçbir şey gelmemesi beni gerdi sadece.
Yoksa benim de yatak odamın kapısı açıktır. İsteyen girer, çıkar. Öyle takıntılarım yok. Misafir geldiğinde kilitleme gibi bir huyum yok yani :)
Ama ben çalışıyorum, eşim uyanmadan evden çıkmış oluyorum. E bazen aceleyle çıkıyorum, derleme-toplama fırsatım olmuyor, eşime tembih ediyorum topla çık diye ama kim bilir nasıl bırakıyor. Dolayısıyla yani çok gerekli değilse şimdi bu durumda niye girilsinki benim odama.
Beni geren nokta bu zaten, bana göre girilmesi hiç te gerekli değilken girilmiş oluyor. Ben banyoya yere sermişim fazla fazla paspasları, havluları. Yedeklerini de çıkarıp koymuşum. Havlu vs. aranacak bir durum yok yani.

Bir de kv temizlik yapmayı çok sever. Onlar varken ben iç çamaşırlarımı kirli sepetine bile atmadım, çünkü her an yıkanmış bulabilirdim. Dolayısıyla yatak odamda ayrı bir sepet yaptım oraya koydum. Bir köşeye sakladım. :)
Tamam sadece iyilik yaptığını düşünüyor ama nihayetinde hayatıma müdahale ettiğinin farkında değil. Farkında olsun ama ya :(

Kayınvalidem alıngan bir insan, ben de kalp kırmaktan çok korkarım, o yüzden kendisine rahatsızlığımı belli edemiyorum.
Bu konuyu açmamın nedeni de bu. Ben tepki veremedikçe içimde büyüyor.(du) Ama gene gelecekler sonuç olarak, gene yaşanacak aynı şeyler, ben de yıpranmak istemiyorum.

Sizce yok mudur kalp kırmadan bu durumu çözmenin bir yolu?
Ya da amaaan çözülmezse çözülmesin, bir süre daha rahatım :23:

yorumların çoğunda şu vurgu var: yaşı büyük yapabilir edebilir ne olmuş 50 yaşında olsa neyse, ne ilgisi var Allah aşkına bazı şeyler görgüdür kadın 50 yaşındayken görgülü düşünceli bişeydide 72 yaşında mı sapıttı, yatak odası kimine göre sıradan bir odadır kimine göre değildir, ben kapı falan kilitlemem ama girilmesinden de hoşlanmam,arkadaşlarımın bebekleri yatar geldiklerinde o kadar, annemin babamın odasına da asla girmezdim ne işim olur, ben iyiniyet görmüyorum açıkçası orayı burayı silkelemek çarşaf değiştirmek palas pandıras odaya dalmak falan, arkadaşlar şunu kabul etmek gerekiyor ki bazı erkek anneleri nedense oğullarının cinsel hayatına pek bi meraklı oluyolar

aman cok sorun edilecek birsey degil ne kayinvalideler var bu teyzemis onlarin yaninda kibar bile benim arkadasimin bir kayinvalidesi var her aksam yatakodasina gizlice girermis arkadas uyur numarasi yaptim kocamin uzerine ayagimi koydum bakalim ne yapacak diye dedi kadin gizlice girmis bak manyaga bak oglusumu bel hastaligina birakacak diye kizcagizin ayagini indirmeye calisiyormus birde her aksam kontrollerinde gelinin uzerinden yorgani cekip oglunu ustunu ortuyormus kiz kocasina deyince yalan annem yapmaz oyle birsey demis arkadasimda bir gece yine uyur numarsi yapmis sonra kv gelince hem ciglik atmis hemde supurgeyle yapistirdim birkac tane dedi :37:hirsiz diye ortaligi ayaga kaldirdim:27: kocamda sok gecirdi ama o oldu artik girmiyor dedi :46:havlu konusunda benimde kayinvalidem hep diyor niye kullaniyorsun bunlari ne yapacam deyince kizlarin ceyizine koy diyor:53:daha biri bebek biri 10 yasinda anne sakin ama sakin cocuklarin yaninda boyle birsey deme dedim her konuda susarim ama boyle konularda kirici olurum deyince sustu ama yine her cikardigim havluya bir hassaslik gosteriyor dantelli falan gorunce emek var diye sanirsam :52:yatak odalari kayinvalidelerin siginma kabinleri kizzzzzzzzzzz daha bunu kesfedemedinizmi :52:bayilir benimkide o gun girememisse kocami gaza getirir oglum git karinla gez tozun ben bakarim cocuklari kizcagiz bunalmis der sirf yatak odasi sevdasina :52::52::52::52::52::52:

Benim kayınvalidem değil de eşimin babannesi çok meraklı yatak odama :27:
Kadın eve gelir gelmez banyoya gidiyor elini yüzünü yıkamaya, banyo da yatak odasının karşısında. Ordan çıkar çıkmaz hopp yatak odasına. Kapıyı kapatıyorum, belki anlar girmez diye. Ama ne çare. Dağınık falan olsa yandık. Kapısı niye kapanır bi odanın ya dağınıktır ya da ev sahibi girmeni istemiyordur :ssz:
Topuklu terliklerim var tüylü müylü, onları bulmuş bakıyor. Kim aldı bunları sana çok güzelmiş diyor :1: Allamm yarebbim :31:

kayınvalıdem girince uyuz oluyorum ama ablam girince tuhaf gelmiyo neden ablamı seviyorum kvdemi asla o yuzden yani bence hoş görüyle alakalı bide ablamın karıştırmayacağını kvdemın ıse oraya buraya bakacağını bildiğim için sanırım

Benim kayınvalidem değil de eşimin babannesi çok meraklı yatak odama :27:
Kadın eve gelir gelmez banyoya gidiyor elini yüzünü yıkamaya, banyo da yatak odasının karşısında. Ordan çıkar çıkmaz hopp yatak odasına. Kapıyı kapatıyorum, belki anlar girmez diye. Ama ne çare. Dağınık falan olsa yandık. Kapısı niye kapanır bi odanın ya dağınıktır ya da ev sahibi girmeni istemiyordur :ssz:
Topuklu terliklerim var tüylü müylü, onları bulmuş bakıyor. Kim aldı bunları sana çok güzelmiş diyor :1: Allamm yarebbim :31:

yasemincim şu hani basit alarmlar varya bir parçasını kapının kasasına bir kısmını da kapının kendisine yapıştırıyorsun da hani, sonra kapıyı kapatıyorsun açtığın an çalmaya başlıyor :1: düşünsene kapıyı kapatıyorsun sessizce açmaya çalışırken alarm bir ötüyor :9::1: inşallah yüreğine inmez. ya zaten bu yatak odası meraklıları beni öldürüyor ya.

yasemincim şu hani basit alarmlar varya bir parçasını kapının kasasına bir kısmını da kapının kendisine yapıştırıyorsun da hani, sonra kapıyı kapatıyorsun açtığın an çalmaya başlıyor :1: düşünsene kapıyı kapatıyorsun sessizce açmaya çalışırken alarm bir ötüyor :9::1: inşallah yüreğine inmez. ya zaten bu yatak odası meraklıları beni öldürüyor ya.

Ya sorma var ya :9::9:
Ben bi de gerçekten yatak odası konusunda dağınığım. Tamam düzenlerim, siler süpürürüm ama çekmecelerin içi özel şeylerle dolu, nereye koyam onları :1: Allahtan peşinden gidiyorum kadının açmaya fırsat bulamadan enseliyorum :1:
Valla alarm şart yahu :27:

Kotu niyetle, bilerek yapmadigi surece o kadar da kizmaya gerek yok. Demek ki ne nerededir gostermemissiniz, o da kendince uydurmus. Bir dahakine ihtiyaclari konusunda yardimci olursaniz kadincagizin kendi kendine ugraslara girmek zorunda kalacagini sanmiyorum.

Ya sorma var ya :9::9:
Ben bi de gerçekten yatak odası konusunda dağınığım. Tamam düzenlerim, siler süpürürüm ama çekmecelerin içi özel şeylerle dolu, nereye koyam onları :1: Allahtan peşinden gidiyorum kadının açmaya fırsat bulamadan enseliyorum :1:
Valla alarm şart yahu :27:

valla ben artık girmesini istemediğim yerleri kilitliyorum ne yapayım, en azından girdiği anlaşılmasın diye , neden kilitli diye soramaz :1:

Belki de olayın çıkış noktası bu, insan kendi ailesinde ne gördüyse hep onu yaşayacağını sayıyor. Evlenmeden önce ailemde sınırlar çizilmişti, herkes buna uyardı. Eşimin ailesiyle benim ailem arasındaki bu farklılıklar insanı kimi zamanlar zorlayabiliyor işte.. Annemin böyle bir şey yapacağını sanmıyorum, ama yapsa da yaşamadan diyemem inanın nasıl tepki verirdim.

Elbette konuya dair buraya ne yazdıysam sadece onu biliyorsunuz, daha öncesinde bir sorunumuz var mı, aramız nasıl bilmiyorsunuz ve ona göre eleştirilerde, önerilerde bulunuyorsunuz.
Bazı birikimlerin üstüne, bana göre hassas olan bir konuda elimden hiçbir şey gelmemesi beni gerdi sadece.
Yoksa benim de yatak odamın kapısı açıktır. İsteyen girer, çıkar. Öyle takıntılarım yok. Misafir geldiğinde kilitleme gibi bir huyum yok yani :)
Ama ben çalışıyorum, eşim uyanmadan evden çıkmış oluyorum. E bazen aceleyle çıkıyorum, derleme-toplama fırsatım olmuyor, eşime tembih ediyorum topla çık diye ama kim bilir nasıl bırakıyor. Dolayısıyla yani çok gerekli değilse şimdi bu durumda niye girilsinki benim odama.
Beni geren nokta bu zaten, bana göre girilmesi hiç te gerekli değilken girilmiş oluyor. Ben banyoya yere sermişim fazla fazla paspasları, havluları. Yedeklerini de çıkarıp koymuşum. Havlu vs. aranacak bir durum yok yani.

Bir de kv temizlik yapmayı çok sever. Onlar varken ben iç çamaşırlarımı kirli sepetine bile atmadım, çünkü her an yıkanmış bulabilirdim. Dolayısıyla yatak odamda ayrı bir sepet yaptım oraya koydum. Bir köşeye sakladım. :)
Tamam sadece iyilik yaptığını düşünüyor ama nihayetinde hayatıma müdahale ettiğinin farkında değil. Farkında olsun ama ya :(

Kayınvalidem alıngan bir insan, ben de kalp kırmaktan çok korkarım, o yüzden kendisine rahatsızlığımı belli edemiyorum.
Bu konuyu açmamın nedeni de bu. Ben tepki veremedikçe içimde büyüyor.(du) Ama gene gelecekler sonuç olarak, gene yaşanacak aynı şeyler, ben de yıpranmak istemiyorum.

Sizce yok mudur kalp kırmadan bu durumu çözmenin bir yolu?
Ya da amaaan çözülmezse çözülmesin, bir süre daha rahatım :23:

Benim sabretmemden başka kimsenin bir çözüm önerisi yok sanırım

benim kayınvalidem de aynı böyleydi. ben çalışırken evin altını üstünü temizler, dolabımı düzeltirdi. Çok bozulurdum. Yatak odasına girer temizler balkonunda otururdu :) çekmeceleri düzenlerdi. İlk zamanlar bir şey diyemedim ama çekmece olayında baya canım sıkılmıştı.
o da çok alıngandır, kırılgandır. onu kırmadan rahatsız olduğumu, yatak odasına girilmesinden rahatsız olduğumu söyledim. biz böyle görmedik o yüzden çok tuhaf geliyor . o yüzden sen yatak odasına pek girip çıkma dedim.
rahatsızsan en başından söyleseydin keşke bana normal geliyor sıradan bir oda gibi. bi daha girmem dikkat ederim dedi. olayı çözdük :)

Back
X