• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kaynanam hiç adet gelenek görenek bilmiyor mu?

Bizim yörede (trakya) bayramları bırakın, kandillerde bile bohça götürülür geline.. Her zaman çok saçma gelmiştir ama adet işte... Bana göre çok gereksiz adetler var... Maddi durumu yerinde olmayan doğal olarak zor duruma düşüyor...

Fazla kafanıza takmayın bunları... İyi tarafından bakın.. Gelenek göreneklerden bihaber kayınvalideniz var... Sizden de birşey beklemeyecek demektir bu... Oh ne ala...

Yalnız...nişanlınızın maaşının yarısını harçlık olarak almanız ise bana hiç normal gelmedi.. Belki de adam bu beklentinizin karşılığında ne yapacağını şaşırıp böyle bişi yaptı.... Nişanlınızı arada bırakmayın... Yazık... belli ki iyi niyetli... Bunu suistimal etmeyin... Benim nacizane tavsiyem bu...

bende karadenizliyim ama kurban bayramında gelinlere kurban kesmek gibi bir adet yok bizde (yazdığını yanlış anlamadıysam)

sizi aramaması, bayramlarda gelmemesi bi soğukluğun olduğunu gösteriyor belki yapısındandır belkide sizi benimseyememesinden artık bilemicem.

kıyafet konusunada o kadar takılmayın diyorsunuz ya babası yok nışanlım düğünü kendi yapcak diye o konuda çok haklı düğün arifesi boşa para harcamamak istemesini normal karşılamak gerek...

maasinin yarisi olayi, 3 4 ay issizdim, oda kimseye muhtac olma diye verdi birde istedigin bayramligi al gonlunce giy diye vermisti. beni kimseye muhtac ettirmedi issiz oldugum zamanda, babamdan bile para almama razi olmadi, dusunceli nisanlim var allahtan. allahima sukurler olsun. benim gelirim yokken cuzdaninda son kalan parayi verdigi oluyordu, fazla olmuyordu belki ama dusunmesi cok mutlu ediyordu beni. oda diyor zaten merak etme , en guzel gelinlik en guzel altin bilezikleri alcam, gece gunduz calisiyor zaten, altini salladimda, gelinligim gonlume gore olsun isterim her genc kiz gibi. Bu arada ben 22 nisanlim 26 yasinda merak edenler icin

Selam arkadaslar,

Benim canimi skan morelimi bozan, nisanlimin ailesi yani annesinin bazi konularda umursuz tavirlari.

Aramiz yaklasim 200 kmle nisanlimla. Benim bildigim gordugum kaynana gelini carsiya cikartir bayramlik alir fln filan hatta kizin evine gelir bayramlasmaya..

Ama yok ,gecen seker bayraminda ne kadin geldi bize ( calisiyordu zaten gelemezdi ama yinede) ne bana bayramlik alindi. Aklim fikrim maddiyatta degil kendimde alirim ama insan bekler dimi ?

Allahtan nisanlim kafasina kaktigim icin bunlari, bana hem harclik hem bayramlik aldi, ama oda kendinden almadi ben dedikten sonra aldi.

Onumuzdeki kurban bayramindada, onlarda kurban kesme adetleri yokmus ( garip, karadenizliler). Benim bildigim kizin evine ilk gun giderler kurban kesip, hediye alip, yada bayramlik alip.
Gecen bunun konusunu actim, nisanlim dedi biz kurban parasini verdik bile, sanadami kesilcek varmi oyle bisey, sasirdi. Sen zaten et sevmiyorsun diye kapatti konuyu. Bayramlik almicanmi diye bana sakayla sordum oda dedi daha alipta giymedigin tonlarca kiyafetin var, dugun arefesi gereksiz harcama yapmayalim askim dedi.

Hakli kiyafetim cok ama insan yinede bekliyor kizlar.
Hele kaynanamin bu tavirlari sinir ediyor beni cok umursuz, guya adetleri bilmiyor tavirlari fln.

Sonra annem kafami bulandiriyor. Yok neymis anamin gelini oldugunda onu surekli ararmism, hediyelere bogarmis, ilk bayram gunu gelinine gitcekmis fln beni hasta ediyor.

Sonra bide kaynanam bana karsi soguk sanki, nisanlima dedim oda dedi yapisi oyle annemin. Ona zar zor telde anne dedim, o bana 1 kere kizim bile demedi, beni 1 kere bile aramadi hep ben aradim ama artik bende aramicam. kisasa kissas. O bana 1 adim yaklassa ben 10000 adim gelirim yanina. Ama yok sicaklik, samimiyet goremiyorum.

Neyse icimi doktum sabah sabah, okuyan gozlerinize saglik kizlar :54:

konuyu tam okumadım ama kötü niyetiniz yoksa bile kayınvalideniz hakkında kadın diye yazmayın bence

o kadar yazi icinde onemsiz bir kelimemi dikkat cekti, sonucta bir kadin, hanim, teyze, yenge benim icin su an. daha annelik vasfini almadi benim icin.

arkadaşım nişanlını seviyorsan
fazla beklenti içine girme
bir takım şeyler değişmiycek
saygını korumaya çalış
o aramasada sık olmasada arada bir ara hal hatır sor
eğer çok olumsuz bakıyorsan bunları hep problem yapıcaksan ayrıl derim ne sen üzül ne nişanlın
eskiler sabit fikirli zaten
kayınvaliden tutumlu bir tipse değişmiyecektir
içinde gelse yaparsın zaten
kafa yormakla üzülmekle bir şey değişse üzül derim ama inan boşuna üzülmüş olursun
beklentilerini yüksek tutma
tabi kurban kesilse alış veriş yapsalar sana güzel olurdu
ama yazdıkların yapmayacaklarını gösteriyor
sen dengeyi bir şekilde kurmaya çalış
evlenmeden daha cephe alırsan evlenince içinden çıkamazsın sorunların...

kedicikk haklısın nişanlı olarak isteklerini dile getirmekte veistemekte hepsinden çok ilgi görmek istemektede haklısın ama herkez aynı yapıda değil malesef kayınvaldien soğuk bir yapıya sahip olabilir . bunları düşünüp nişanlınla aranı açma emin ol sen böyle söyledikçe o kahroluyor ve içten içe annesine kızıyordur . bizdede tam tersi mesela bende nişanlıyım kayınvalidemle şükürler olsun Allah bozmasın aram çok iyi ama benim annem henüz nişanlımı benimseyemedi ama bu onun yapısından kaynaklanıyor banada sıcak davranmıyor ki nişanlıma evladı gibi davranmasını bekleyyim nişanlım rahatsızlığını dile getirdiğinde ben kahroluyorum ama . eğer sen nişanlınla mutluysan diğer etkenleri düşünme yeterki aranızı bozmaya çalışmasın kimse önemli olan bu .

neredeyse tüm karadenizliler kurban adı altındaki hediyeyi bilmediğini söylemiş. ben de böyle biliyordum. ilgi beklemekte haklısın, ona birşey diyemem...
baştan bu kadar kendini şartlandırma bence, şu olsun bu olsun diye... nişanlının babası olmadığını yeni okudum. karadenizde genelde elinden gelenin en iyisini yaparlar, emin ol.
adettir diyerek şartları fazla zorlama, hatta gereksiz masraflara sen engel ol. evlendikten sonra o borçlar üstünüze kalınca çekeceğiniz sıkıntıya hiç değmez...

merak ettim, Konyalı mısın?

Son düzenleme:
ben 3 yıl önce evlendim,evlenirken sevgili kayınvalideciğim 2 tane hediyelik bileziklerden taktı,
set derseniz nişanımda alındı evlenmeden 1 yıl önce;değeri o zaman 750 tl idi,onuda eşim ödeyeceği için ben öyle istemiştim aslına bakarsan
bi tek nişan kıyafetimi,pantolan ceket büstiyer takım aldı onuda ben görüp beğenememiştim iki şehir arası 800 km.alıp gelmişlerdi,
mobilyalar derseniz eşim nişandan da önce zaten almıştı herşeyi yine ben beğenipte alamamıştım zevkime göre
nişandan düğüne kadar bende 2 bayram geçirirdim,bi bayramda bize geldiler, bayramlık gibi bir beklentimde olmadı
yemekli düğün yapıldı salon parası biraz benim altınlarımla biraz gelen paralarla birazda eşimin katkısıyla ödendi
ben ve eşim mutlu ise gerisi boş laflar,daha önce de yazmıştım,asıl yapılması gerekenleri yapsınlarda gerisi önemli değil
belkide biz mesafeninde verdiği zorluklardan ve eşimin ailesi yüzünden 5 yıl bekleyip,değerimizi bilip, 5 yıl sonra evlendiğimiz içindir diye düşünüyorum maddi olan hiç birşeye değer vermeyişim
huzurlu olmak en önemlisi
bende o zamnlar bu tarz şeyleri taksaydım nişanlımla aramda sırf buyüzden problem olsaydı evlendikten sonra bunun ceremesini mutlaka çekerdim,
yani bazı zorlukları çekerseniz sevdiğiniz insana kavuşabilmek için, bunlara değer vermiyo sanırım insan,ama herşey çok kolay oluyosa özlemini değerini bilmeden zorlanmadan oluyosa o zamnda bu tür maddi beklentiler içine giriliyo diye düşünüyorum,tabiki istisnalar vardır
yaşınızda küçükmüş o yüzdende böyle düşünüyo olabilirsiniz
ayrıca kayınvalidemden hiç ama hiç beklentim yok,aramasın sormasın,böylesi daha iyi çünkü muhattap oldukça eşimede bandaa zorluk çıkaran bi insan.eşimle huzurluyum gerisi boş
herşey herkesin gönlüne göre olsun

bayramlık alınması insana kalmış durum pek mesele yapma bence bunda üzülecek bişey yok.kurban olayını ilk defa duydum gelinin evinde kesilmesi diye nişanlın gene iyi biriymiş sen et sevmezsin ki demiş espiriye vurmuş daha farklı bir cevap da alabılırdın.şimdiden bunları kendine sorun yaparsan evlendikten sonra cıkacak problemlar daha ağır gelmeye başlar tatlım.

benimkide aynen böyledi canım bide biz aynı yerdeydik düşün..bilmez olurmu herşeyi biliyorlar ama bence işine gelmedikleri için yapmıyorlar :47:

kaynanalar adet bilmez mi hiç...ama sadece kendi kızlarını evlendirirken adetler akıllarına gelir.adetler yapılsın isterler.oğulları evlenirken adet gelenek görenek akıllarına bile gelmez.o dönemlerde kısa süreliğine unutkanlık hastalığı geçiriyorlar.
tabiki bir kere evleniyorsun insan istiyor ruhu okşansın,değer verdikleri gösterilsin,düşünülsün...ama öyle kaynanalar milyonda bir çıkıyor malesef.

Kedicikk, normalde senin bayramda önce kayınvalidene gidip bayramlaşman gerekir. Erkek tarafı, bayramlaşmaya gelirken geline değil, gelinin ailesine geliyorlar diye biliyorum ben...

neredeyse tüm karadenizliler kurban adı altındaki hediyeyi bilmediğini söylemiş. ben de böyle biliyordum. ilgi beklemekte haklısın, ona birşey diyemem...
baştan bu kadar kendini şartlandırma bence, şu olsun bu olsun diye... nişanlının babası olmadığını yeni okudum. karadenizde genelde elinden gelenin en iyisini yaparlar, emin ol.
adettir diyerek şartları fazla zorlama, hatta gereksiz masraflara sen engel ol. evlendikten sonra o borçlar üstünüze kalınca çekeceğiniz sıkıntıya hiç değmez...

merak ettim, Konyalı mısın?

evet konya canim

Kedicik bir arkadaş tavsiyesimi olarak kabul edersin bilmiyorum, erkeklere bu tarz konuşmalar muhabbetler çingene pazarlığı gibi geliyor.
Evet her gelin karşı taraftan birşeyler bekler, maddiyat için değil, değer verildiğini görmek için.
Bende eşimin ailesinden hiçbir şey görmedim, bırak bayramlığı bir dünya borç taktılarda öyle gittiler, evlendim 4 yıl oldu hala para isterler ağlarlar, üstelik durumları var. 2 tane emekli insan. Dediğin gibi adetleri çok iyi biliyorlardı çünkü kendi kızını bana ballandıra ballandıra anlatırdı ama bana gelince ne hikmetse bütün adetleri unuttu elin oğlu gibi davrandı öz oğluna.
Bende tüm bu yaşadıklarım nedeniyle ileride ahtım vardır, bende görümce olacağım inşallah. Kardeşimin eşi benim kız kardeşim olacak inş.
Şimdiden derim annemlere durumum var çok şükür, kardeşimin nişanlısına veya eşine alışverişini ben yapacağım giydirieceğim , yedireceğim baştan aşağıya, mutlu etmeye çalışacağım ama beni suistimal etmeye kalkarsa, burun kıvırırsa, yok efendim kurban niye kesmediniz diye karşıma dikilirse, bu yapacağım dediklerimide yapmam açıkçası. Çünkü art niyetlidir diye düşünürüm, ha sevgi samimiyet konusunda sana hak veriyorum. Ama ben şunada inanmıyorum hiçbir kayınvalide gelinin kızı gibi, damadınıda oğlu gibi görmez. Bunu kabul et bence.

kaynanalar adet bilmez mi hiç...ama sadece kendi kızlarını evlendirirken adetler akıllarına gelir.adetler yapılsın isterler.oğulları evlenirken adet gelenek görenek akıllarına bile gelmez.o dönemlerde kısa süreliğine unutkanlık hastalığı geçiriyorlar.
tabiki bir kere evleniyorsun insan istiyor ruhu okşansın,değer verdikleri gösterilsin,düşünülsün...ama öyle kaynanalar milyonda bir çıkıyor malesef.

her kayınvalide öyle değil benim annem evlenirken kayınvalideme bişey aldırmadı.kayınvalidem bohça hazırlayalım dedi annem boş ver dedi kayınvalidemler giysi alışverişine çıkalım dedi annem gene aldırmadı bosuna masraf olmasın dedi vardı zaten her şeyim.ama annem gitti abim evlenirken alasını hazırladı aldı yaptı.cunku karsısındaki insanların ne tepki vereceğini bılmıyordu sorun cıkmasını istemedi.ben böyle şeylerin artık ailelerden istenmemesi gerektiğini düşünüyorum zaman artık değişti kadın erkek çalışıyor parasını kazanıyor kendisi alabilir.bence maddi konularda evlenen gençler ailelerine yük olmamalı anne babalarda çocuklarına aynı şekilde yük olmamalı.bide her zaman sunu söylerim günün birinde sizde kayanana olabılırsınız.bu arada henüz kaynana değilim 1 yıllık evliyim kayınvalide avukatı herhalde kayınvalide diye düşünmeyin:1:

bu isler bos isler arkadaslar.Kimse kimseye yaranamaz.Bu noktalardan cikar hep kayinvalide gelin kavgalari.Hep o donemlerde biriken seyler.Hic birsey talep etmedim.nisan kina elbislerimi kendim aldim.Bayramda birsey istemedim.Gelin bohcasina gecelik dahi koydurmadim.Onu tak bunu al demedim.Ayakkabi canta dediler sezon basi pahalidir gereksizdir dedim.Ama akilli olup insanina gore muhamele ediceksin simsi kayinvalidem dogum gununde vs de evime geldiginde yagdirir bana.Gozu tok nasil olsa der..Bilirim.aa anne bu ne guzel derim gider aynisindan alir.Benim annemse her adeti yapti.Kurban da gitti bayramlikda alindi vs vs ama simdi igne almaz yengeme cunku o donemlerde cok cani yandi aa bu yokmu bu niye olmadilarla cok darildi.Sonra bana sardi tabii sana neden almiyorlar yapmiyorlar diye..Onu bile karistirmadim.Bazen anne lafini dinlememek gerekli arkadaslar.

Off off. Herkesde aynı sorun.
Bende nişanlıyım. Geçen bayramda elime 50 TL para sıkıştırdılar. Bu bayramda ne olcak çok merak ediyorum. Keşke 50 TL vereceklerine onun yerine bişey alsalardı diye düşündüm.
Beni aramaz, nişanlımla sürekli slm gönderir, nasıl iyimi diye ona sorar. Onlara çağırdığında beni aramaz, nişlanlımla haber gönderir. Söyle o da gelsin diye. 3 ay oldu nişanlanalı, 1 kere aradı. Ameliyat geçirid, hastanede yattı, günde 3 kere aradım. Defalarca hastaneye gittim. Ama artık bende aramıyorum. He bide ailem yurtdışında, ben burda yalnız yaşıyorum. Amaan beklentiye girmeyeyim diyorum, ama bekliyor insan işte. Zaten annem yanımda yok. Herşeyimi kendim yapmaya çalışıyorum. Bi ara yaa. Annemi çok özldeim galibaa :((

Back
X