• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kaynanam hiç adet gelenek görenek bilmiyor mu?

inanın bana çok tuhaf geliyor. 50 tl para sıkıştırmak falan , ne biliyim ben hayatta kabul etmezdim böyle birşeyi. hani bilezik falan takılırdı, ne bu böyle dilenci gibi, kızmayın lütfen bu benim görüşüm. kendime böyle birşeyi yedirmem. yok bayramlık falan almalar. normal zamanda gitsin alsın, içinden gelmiştir görmüştür ay buda benim gelinime yakışır desin alsın, eyvallah bunlar hoş şeyler ama diğerleri bana çokk çokk çokk saçma geliyor.

bence cok güzel adetler bunlar ,benim yakinimin oglu nisanli .güzel bir bohca yapti.gelin ne begendiyse kazagini ,cizmesini .salini corabini ,her seyini düzdü.onlar da ona .bir de kurbanlik kesilirmis geline .ama herkesin durumu iyi degil .

senin gene bölgeler farklı arkadaşım
bizim babalarımız dayı çocuğu düşün biz kurban istedik adetimizde yok dedi

dayı çocuğu diyoz adetimizde yok diyo ama bunlar önemli şeyler değil takılma pek fazlla derim yani onların aklına gelmediyse sen söledikten sonra getirse tadı olmaz bizim ülkemizdee gelenek görenek pek kalmadı kıyafet konusunda falan kayınvalidene gerek yok al nişanlını çıkın çarşıya güzelce donanın ikinizde durumuz varsa tabi ha yoksada boşyere masraf yapmaya gerek yok

benim çok şükür durumum yerinde ben bile 25 liralık elbise aldım kendime 100ede alırdım 200ede ama ne gerek var ha nişanlısın mutlaka alması lazım alamıcaksa da giyersin bişeyler cnm

benim için almamaları değil düşünmemeleri önemli yani seninkilerde almasa bile düşünmesi lazımdı yanii

Selam arkadaslar,

Benim canimi skan morelimi bozan, nisanlimin ailesi yani annesinin bazi konularda umursuz tavirlari.

Aramiz yaklasim 200 kmle nisanlimla. Benim bildigim gordugum kaynana gelini carsiya cikartir bayramlik alir fln filan hatta kizin evine gelir bayramlasmaya..

Ama yok ,gecen seker bayraminda ne kadin geldi bize ( calisiyordu zaten gelemezdi ama yinede) ne bana bayramlik alindi. Aklim fikrim maddiyatta degil kendimde alirim ama insan bekler dimi ?

Allahtan nisanlim kafasina kaktigim icin bunlari, bana hem harclik hem bayramlik aldi, ama oda kendinden almadi ben dedikten sonra aldi.

Onumuzdeki kurban bayramindada, onlarda kurban kesme adetleri yokmus ( garip, karadenizliler). Benim bildigim kizin evine ilk gun giderler kurban kesip, hediye alip, yada bayramlik alip.
Gecen bunun konusunu actim, nisanlim dedi biz kurban parasini verdik bile, sanadami kesilcek varmi oyle bisey, sasirdi. Sen zaten et sevmiyorsun diye kapatti konuyu. Bayramlik almicanmi diye bana sakayla sordum oda dedi daha alipta giymedigin tonlarca kiyafetin var, dugun arefesi gereksiz harcama yapmayalim askim dedi.

Hakli kiyafetim cok ama insan yinede bekliyor kizlar.
Hele kaynanamin bu tavirlari sinir ediyor beni cok umursuz, guya adetleri bilmiyor tavirlari fln.

Sonra annem kafami bulandiriyor. Yok neymis anamin gelini oldugunda onu surekli ararmism, hediyelere bogarmis, ilk bayram gunu gelinine gitcekmis fln beni hasta ediyor.

Sonra bide kaynanam bana karsi soguk sanki, nisanlima dedim oda dedi yapisi oyle annemin. Ona zar zor telde anne dedim, o bana 1 kere kizim bile demedi, beni 1 kere bile aramadi hep ben aradim ama artik bende aramicam. kisasa kissas. O bana 1 adim yaklassa ben 10000 adim gelirim yanina. Ama yok sicaklik, samimiyet goremiyorum.

Neyse icimi doktum sabah sabah, okuyan gozlerinize saglik kizlar :54:

Klasik kaynana tavırları.Herşeyi bal gibi biliyordur. Ama şuan işine gelmiyor.Evlenince ne demek istediğimi anlayacaksın.Ben 10 yıllık evliyim.Benim başımada aynı şeyler geldi.Ekstradan kınada elime çeyrek altın konacak diye yine ben söyledim.Alsınlar koyalım demişti.:9: Sonra evlendim senem olmadan kuzeni evlendi gelinin eline tam altın kondu.Ama kaynanam haklıymış çeyrek altın konmuyormuş Tam altın istemem gerekiyormuş...:9:

Kayınvalıdeler bence adetlerı bılıyor da yapmak ıslerıne gelmıyor.
Hele benımkını hıc anlamıyorum. Bebegıme mevlıt yapmak ıstıyorum burda tanıdıgım hıc yok o da bırkac kısı cagırır kuran okuturuz dıyor. Anneye bebege ne takılır haberı yok sormuyor da.Bılse de yapmıyor amaannn :6:

maasinin yarisi olayi, 3 4 ay issizdim, oda kimseye muhtac olma diye verdi birde istedigin bayramligi al gonlunce giy diye vermisti. beni kimseye muhtac ettirmedi issiz oldugum zamanda, babamdan bile para almama razi olmadi, dusunceli nisanlim var allahtan. allahima sukurler olsun. benim gelirim yokken cuzdaninda son kalan parayi verdigi oluyordu, fazla olmuyordu belki ama dusunmesi cok mutlu ediyordu beni. oda diyor zaten merak etme , en guzel gelinlik en guzel altin bilezikleri alcam, gece gunduz calisiyor zaten, altini salladimda, gelinligim gonlume gore olsun isterim her genc kiz gibi. Bu arada ben 22 nisanlim 26 yasinda merak edenler icin

Guzelim sen aklini kilik kiyafet para altinla bozmussun .
Yazik valla nisanlina acidim sana para altin yetirmek icin gece gunduz calisiyormus ...
Ayip yaa ben nisanlimdan altin istemeye utanirim .. Gonlunden ve elinden geliyorsa en guzelini yapar zaten .. Bunlarin konusulmasi istenilmesi ayip .....

ben arkadaşın durumunu biraz anlıyorum. o bölgede bunlar çok normal arkadaşlar.
eskiden olsa bana da çok tuhaf gelirdi, ama o yöreyi tanıyınca, gelenek göreneklerini anlıyorsunuz... kızların çoğunluğu bu şekilde evleniyor. genelde erkekler istemelerini beklemiyor ama yapmayan erkeklerden talep ediliyor (şahit olduğum olaylar bu yöndeydi)... mehir istenirken senet imzalatan bile duydum... abartıldığı durumlar çok...

maddi değerce büyük olmadan, tadında yapılınca adetler güzel olabilir... ama zorlama oldu mu sadece sıkıntı verir.

eşim ile aynı memleketten arkadaş. bana bu adetlerin hiçbiri yapılmadı. talebim de olmadı.
tok gözlü davrandım diye kıymetli gelin olmadım... bana birşey yapmayan aile, kızları evlenecekken talepleri bir bir sıraladı...

bir arkadaş bebek hediyesinden bahsetti.
bebek olacağı zaman tüm aileye bohça yapmamız gerekirmiş, bir de bunu duyurdular bana... şaka gibi... onlardan hediye beklediğim yok, benden bohça bekliyorlar... adetmiş :37:

seni çok iyi anlıyorum canım. benimde başımda aynen seninki gibi hatta daha da fenası bi kaynana var. burada yazan arkadaşların bazılarını anlamıyorum ben. tamam biz yeni nesil gençler olarak çok fazla her adete takılmıyoruz ama ailemizde gelenek görenek hala var. biz takmasak bile onlar takıyor bu konulara.
elinde olmayan insanlara hiçbir sözüm yok olmayabilir yapamaz ama tatlı bi dille açıklar gönlünü alır. ama benim kaynanam gibi üç beş tane evi olupta gelinine bayramda tüm alınacaklar için 100 milyon bütçe çıkarana cimriden başka ne denir. ne maddi bir şey ne manevi bir şey görmedim. lafta kızlarıyım ama kendi kızına prensesim der ben onun yanında 27 yıllık oğlunu elinden alan el kızı. alttan alttan laf sokmalar iğnelemeler. evine giderim hep beş karış surat. misafiri geldiğinde giderim yardıma herkesle can ciğer kuzu sarması bana gelince buzdolabı.
Şu an nişanlımla ayrılma kararı aldık. o da benim yanımda olmuyor annesinin küçük evladı onun sözünden çıkmıyor arkamda yanımda olmuyor. Annesi bir söz söyledimi tamam olay bitmiştir.
ilişkim 6 yıllık bir yıldır da nişanlıyım ama olmadı olmuyor....

takma kafana böyle seyleri,
ilgi beklemen normal ama ilgiyi bu sekilde maddiyata dayili seylerden beklemen yanlis.
ihtiyacin var mi senin bayramliga, harcliga, kurbana?
bide nisanlimin kafasina kaktimda yaptirdim diyorsun
neden zorla yaptiriyorsun ki?
icinden geliyorsa yapar, yapmiorsa yapmaz.
herkesin durumu müsait olmaz ki...

bizimde bi sürü adetimiz var, geriye baktigimde dügünümde ve nisanimda adetlerin belki yüzde 70i yerine götürülmedi.
ama bende hic bi zaman art niyet aramadim... hic bi beklenti icine girmedigimden su an
ne kayinvalidemle nede ailesinden tek bi insanla aramda kötü bisey gecmedi, tek kötü söz etmediler. dügün esnasinda araya mini minnacik bi tatsizlik bile girmedi...

sen nisanlinla mutluysan, kendi ailenede, cevrenede kulagini tikayip yoluna bakacaksin.
önemli olan huzur, gerisi fasa fiso.
sana o kurbani sen söyledikten, nisanlina laf soktuktan sonra almis nolur almamis nolur.
kendini bu kdr kücük düsürmenin ne anlami var
sanki cok ihtiyacin varmis gibi

biz kendi acimizdan adet sudur budur diye takinti yaparken,
eskilerin adetlerini ne kdr yerine getiriyoruz ona hic bakmiyoruz
eskiden gelinler kaynanalarina hizmet eder, onlara tek bi is yaptirmazlarmis
siz bunu yapicakmisiniz peki?
kayinvalidenizle birlikte yasayip onun her isini halledecek misiniz?

ay ne saçmalık hani eşin alırda ki ben onun ailesinin bana bayramlık almasını bile asla istemem çünkü kendimi iyi hissetmem kaldıki nişanlım bayramlığımı alcak yada kaynanam ve bide harçlık vericek e yuh yani...
hadi nişanlım neyse bi yerde ama kaynana ne alaka anlamış değilim

beni her bayramda alisverise götürürlerdi, fakat kurban kesme gibi bir adet yok bizde gerekde duymazdim sahsen, bize gelirlerdi allah var her defasina elleri dolu gelirdi, dogum günü leri fln...ama bende bayram hediyesi alirdim, ve diger özel günler icinde...allah var sagolsun esim, annesi olsun, harclikta verirlerdi..onuda zarzor alirdim sevmezdim öyle ...fakatt dügün gectikten sonra dogum günü bile unutuluyor ki, esim garibim herkese msj yazmis dogum günümün oldugunu, hepsi pespese aradi, tabi anladim oda anladi anladigimi ama hic konuyu acmaya gerek duymadim, kizmadim esime beni unuttular diyede, zaten birazda mahcup olmustu canim benim, karsi taraf söyle düsünmüstür, bak görüyormusun nasil sahip cikiyor esine diye.... en önemli senin esindir, sana destek versin yeter zamani geldigi zamanda sende yap olsun gitsin, ben öyle yapacam parayla degil sirayla ;)

ama bu kadar üsteleme canini sIkma, koyunmus elbisemi fln fln..

Son düzenleme:
kayınvalden ilgisizmiş gerçekten.beklentilerinde haklısın da anlaşılan yapabilecek biri değil.ama nişanlına baskı yapma bence.bu konular onun bileceği şeyler değil.onunla aranı bozmaya gerek yok.annenede şaşırdım doğrusu.seni üzmemeye çalışacağına bi de bu konunun üstüne mi gidiyor.sanki yabancı.bana bu çok ilginç geldi.

ay ne saçmalık hani eşin alırda ki ben onun ailesinin bana bayramlık almasını bile asla istemem çünkü kendimi iyi hissetmem kaldıki nişanlım bayramlığımı alcak yada kaynanam ve bide harçlık vericek e yuh yani...
hadi nişanlım neyse bi yerde ama kaynana ne alaka anlamış değilim

tamamen katılıyorum arkadaşıma..beni çok incitir bunun lafını bile edemem..bu kadar bencilce beklentiler içine girmeyin yaaa,üstelik her çarşı gezmesinde size hediyeler alan başında büyüğü olmayıp herşeyi kendi halledecek bir nişanlınız varmış..sizin ona destek olup ardında olmanız lazım katılıyorum nişanlınıza tamamen gereksiz harcama ihtiyacınız yoksa neden har vurup harman savurasınız para kolay mı kazanılıyor..

haa ilgi eksikliği varsa valide de onu bilemem ama böyle beklentilerle ilişkinizi zedelemeyin ne ilişkiler öyle kolay pekişiyor nede ev bark kolay kuruluyor bunların kıymetini bilmeniz ve destekçi olmanız lazım...

Kayınvalide de ilgi eksikliği gerçekten var, adet gelenek-görenek bilmemezlik değil de;
incelik yok, arayıp-sorma, gönül alma yok.

Adettir yapılır kısmına katılmıyorum çünkü adetler hep gelinin lehine, damadın aleyhine olamaz ki.
Geline kurban kesmek adetse; damada da kesilsin.
Geline her bayram kıyafet alınacaksa; damada da alınsın.

Adetler iyi hoş da tek taraflı adet, adet olmuyor malesef.
Eğer herşey adetine uygun olsun derseniz, kız tarafı olarak sizlerin de yapması gereken adetler var,
bunlardan haberdar bile değisinizdir ama size yapılması gereken adetlerden haberdarsınızdır.

Benim çok yakın bir arkadaşım var;
nişanlısının ailesi erkek tarafı olarak kendilerine yapılması gereken tüm adetleri
tek tek bilirler, kız tarafından görmeseler de kavga-döğüş ağızlarıyla isterler.
Ama erkek tarafı olarak; kız tarafına yapmaları gereken adetleri de hiç bilmezler,
biz bilmeyiz onları diyip köşelerine çekilirler.
Zaten arkadaşımın bu nedenle ne huzuru oldu, ne tadı tuzu...

Adet, gelenek, görenek denilen çoğu şey maddi külfetten ibaret.
Varsa kıyafetin giyersin ki; nişanlının sana aldığı ve hiç giymediğin kıyafetlerin varmış,
illa onların üzerine yeni bir bayramlık alındı ki ne olacak.

Tatlı canını inşallah bu konu nedeni ile daha fazla üzmüyorsundur. :7:

Son düzenleme:
kaynanam bir defa bana bir tunik almış,bir kere bile giymedim.istemem bişey almasını falan...nişanlılığımda da bir kere harçlık verdiler sanırım,onu da istemem hele ki koyun keçi...boşver bence,ilerde biz şöyle yaptık böyle yaptık demelerindense şimdi yapmamaları daha iyi.hem bilmediğinden de değil işine gelmiyordur,benimki öyleymiş evlenince anladım

kaynanam olacak insandan ne harçlık beklerim ne bayramlık...sevgilimin annesinden onca zamandır çöp bile görmedim amaa istemem de dilini bizden uzak tutsun yeter...ayrıca koskoca insanım kendi bayramlığımı alırım ne münasebet :D

Ya arkadaslar siz nasil okuyorsunuz yazdiklarimi ? Bazi sahislar burda kaynanamdan para, kiyafet, bilmemneler bekledigmi zannediyor? Boyle birsey asla soz konusu degil. Her istedigimi aliyorum, hicbirseyde gozum kalmiyor, maasim yetiyor ve artiyor.

Benim derdim sadece hatirlanmamak, yoksa maddiyata dusmus degilim, sacmalamayin lutfen. Bazi arkadaslar kirici konusuyor, ben sanki maddiyata onem veren biri gibi ama boyle birsey yok.

Benim tek beklentim, arasin 'kizim nasilsin' cumlesini duymak. Yani hatirlanmak. Hediyelesmekte hatirlanmaktir sonucta, bu bir igne olur yada baska bisey ama en azindan hatirlandigimi bilmek beni cok mutlu edicektir. Yoksa kurban eti ne severim ne kokusuna dayanabilirim. Et bile yemiyorum.

Back
X