katılıyorum nişanlınla konuşman gerek çok rahatsız olduysan her gemi yürürde elti gemisi yürümezmiş doğru demekBuradaki en önemli konu "tahammül" bence, herkesin düşünce yapısı farklıdır. Kimisi evlenene kadar erkek arkadaşının / nişanlısının evinde kalmaz. Bu davranış ona "namuslu, iyi aile kızı" demek için yeterli bir kriter değildir, bunun yanında nişanlısının ya da erkek arkadaşının evinde kalan birine "kötü kız, ahlaksız" yaftası yapıştırmak da son derece anlamsızdır. Benim sırf erkek arkadaşının evinde kalıyor diye biri hakkında kafamda fikir oluşmaz, oluşmamalıdır da. Bir kişi hakkında fikrim olabilmesi için onu tanımam, konuşmam gerekir. Böyle önyargılarla, tahammülsüzlükle kimse kimseyi kolayca harcamamalı diye düşünüyorum. Herkes aynı şekilde düşünseydi nasıl bir dünyada yaşardık zaten? Biraz toleransla, yargısız infaz yapmadan objektif değerlendirme yapalım.
Konu sahibi arkadaşım; senin düşünce tarzından çok daha farklı bir durumla karşı karşıyasın. Şu anda değiştirebileceğin bir durum yok, çünkü orası her ne kadar şu an nişanlının yaşadığı ev olsa da yanılmıyorsam sen o evde yaşamayacaksın. Biraz hoşgörü ile her şeyi halledebilirsin. Eğer nişanlın da rahatsız oluyorsa onun söz hakkı elbette var, çünkü o evde yaşıyor. Bu konuyu kayınvalidenden ziyade nişanlınla konuşman daha doğru olur diye düşünüyorum...
kırmızıyla işaretledim
Ilk cumlemi bir kac mesaj yukarda acikladim, kacirmissin. Ikinci ve ucuncu cumlelerim ozunde ayni: Yarasi olan gocunur. Nitekim hakaret dedigin bu cumle tam yerinde soylenmis, konuya da cuk oturmus cok taninan ve cok yerde kullanilan bir atasozudur. Bunu da sizlerin tepkisi ispatliyor. Gelelim "hakaret" mi yoksa "dogruyu soyleyen dokuz koyden kovulur" mu olayina:
Ben bu atasozunu soylerken konumuz ne? Bir kizin sevgilisinin evinde evlenmeden once rahatca kalmasi. Ben bunu yanlis buldugumu her konuda vurgulamis miyim? vurgulamisim. Bu arada kimselere hakaret etmis miyim? Etmemisim. Etseydim onlari oncelikle buraya koyacagindan hic suphem yok, demek ki etmemisim. Nooldu peki? Bazi kisiler bana, aslinda fikirlerime asiri tepki vermeye basladi, asil ben hakaret isitmeye basladim. Ben bu tepkilere once sasirdim, sonra dusundum ki bu forumda bir suru kadin var, yazanlar arasinda daha once bu tip durumlari bizzat kendi yasamiz olanlar da vardir, o yuzden bu tepki. Iste o zaman ben de dedim ki "Buraya yazan bunca kisi arasinda her turlu gecmisi olan var( yani bu olayi bizzat kendi de yapmis olanlari kastederek; onlar zaten anladi ya), yarasi olan da gocunuyor" Dusundugum dogru imis, ortalik ayaga kalkti. Konumuz sevgilinin evinde evlenmeden once kalmakti, bunu gecmiste yasamis olanlarin hepsi daha da hirsla saldirmaya baslamadilar mi? Hepsi de "evet ben de kaldim.. vs. vs. deyip pesinden kizilca kiyamet koparmadi mi? Yarasi olan gocunmadi mi? Buradaki yara: evlenmeden once sevgilinin evinde kalmaksa eger (cunki konumuz bu), bunu yapanlar da kaldiklarini rahatlikla savunurken iyi oluyorlarsa, ben gecmiste bunu yasamis, yapmis olan vardir bunca kizin, kadinin arasinda, onlar laflarimdan gocunuyorlar deyince niye kabahat oluyor? Niye hakaret oluyor? Bu insanlar yaptiklarindan utaniyorlar mi ki baskasindan duyunca bu hakaret sayiliyor? Utaniyorlarsa yapmasinlar, baskasindan duymak agir geliyorsa, aliniyorlarsa yapmasinlar, bana ne kardesim. Demek once kendileri kendi yaptiklarini ters buluyorlar ki savunmaya gecip bana ileri geri konusmaya basliyorlar. Ben onlara siz "kotu kadin Mucella oldunuz" demedim ki, demissem koy buraya. Ama kendileri kendilerine onu yakistirdilar ki herhalde ben "gecmis" dedigim anda hakaret eden taraf sayildim. Onlar yapiyorken iyi-guzel-normal oluyorsa, ben soyleyince de hakaret sayilmamali, hakaret kabul ediyorlarsa o zaman kendi yaptiklarindan kendileri rahatsizdir, ben ne yapayim? Kimse kendi kendiyle celismesin, celisiyorlarsa yanlisi kendilerinde arasinlar once. Benim sozlerimde degil.
insanın fikri neyse zikri odur .........
Ilk cumlemi bir kac mesaj yukarda acikladim, kacirmissin. Ikinci ve ucuncu cumlelerim ozunde ayni: Yarasi olan gocunur. Nitekim hakaret dedigin bu cumle tam yerinde soylenmis, konuya da cuk oturmus cok taninan ve cok yerde kullanilan bir atasozudur. Bunu da sizlerin tepkisi ispatliyor. Gelelim "hakaret" mi yoksa "dogruyu soyleyen dokuz koyden kovulur" mu olayina:
Ben bu atasozunu soylerken konumuz ne? Bir kizin sevgilisinin evinde evlenmeden once rahatca kalmasi. Ben bunu yanlis buldugumu her konuda vurgulamis miyim? vurgulamisim. Bu arada kimselere hakaret etmis miyim? Etmemisim. Etseydim onlari oncelikle buraya koyacagindan hic suphem yok, demek ki etmemisim. Nooldu peki? Bazi kisiler bana, aslinda fikirlerime asiri tepki vermeye basladi, asil ben hakaret isitmeye basladim. Ben bu tepkilere once sasirdim, sonra dusundum ki bu forumda bir suru kadin var, yazanlar arasinda daha once bu tip durumlari bizzat kendi yasamiz olanlar da vardir, o yuzden bu tepki. Iste o zaman ben de dedim ki "Buraya yazan bunca kisi arasinda her turlu gecmisi olan var( yani bu olayi bizzat kendi de yapmis olanlari kastederek; onlar zaten anladi ya), yarasi olan da gocunuyor" Dusundugum dogru imis, ortalik ayaga kalkti. Konumuz sevgilinin evinde evlenmeden once kalmakti, bunu gecmiste yasamis olanlarin hepsi daha da hirsla saldirmaya baslamadilar mi? Hepsi de "evet ben de kaldim.. vs. vs. deyip pesinden kizilca kiyamet koparmadi mi? Yarasi olan gocunmadi mi? Buradaki yara: evlenmeden once sevgilinin evinde kalmaksa eger (cunki konumuz bu), bunu yapanlar da kaldiklarini rahatlikla savunurken iyi oluyorlarsa, ben gecmiste bunu yasamis, yapmis olan vardir bunca kizin, kadinin arasinda, onlar laflarimdan gocunuyorlar deyince niye kabahat oluyor? Niye hakaret oluyor? Bu insanlar yaptiklarindan utaniyorlar mi ki baskasindan duyunca bu hakaret sayiliyor? Utaniyorlarsa yapmasinlar, baskasindan duymak agir geliyorsa, aliniyorlarsa yapmasinlar, bana ne kardesim. Demek once kendileri kendi yaptiklarini ters buluyorlar ki savunmaya gecip bana ileri geri konusmaya basliyorlar. Ben onlara siz "kotu kadin Mucella oldunuz" demedim ki, demissem koy buraya. Ama kendileri kendilerine onu yakistirdilar ki herhalde ben "gecmis" dedigim anda hakaret eden taraf sayildim. Onlar yapiyorken iyi-guzel-normal oluyorsa, ben soyleyince de hakaret sayilmamali, hakaret kabul ediyorlarsa o zaman kendi yaptiklarindan kendileri rahatsizdir, ben ne yapayim? Kimse kendi kendiyle celismesin, celisiyorlarsa yanlisi kendilerinde arasinlar once. Benim sozlerimde degil.
Evli olmadan ayni cati altinda kalmayi midesizlik saydigim cumlemi alinti yaparak buraya koyar misin? bakalim sen mi dogru soyluyorsun, yoksa ben tamamen baska bir cumlede mi kullanmisim mide lafini herkes gorsun. Soz yok bag yok diye suregiden cumle benimdir, burada hanginize hakaret etmisim soyler misiniz? Peki bu lafimin neresi yanlis? Hepiniz ilk ciktiginiz cocukla mi evlendiniz? Ben de dahil, hepimiz ilk sevgilimizle mi evliyiz? Tabi ki soz yok, bag yoksa gelecekte bir evlilik olacaginin en ufak bir garantisi yok demektir, kaldi ki millet nisanlidan bile ayrilirken siz bu kizin bu adamla kesinkes evleneceginden, ilk ve son sevgilisi olacagindan nasil bu kadar eminsiniz de beni hakaret etmekle sucluyorsunuz?
Valla aslinda ben ne desem bos, anlatabileceklerin karsindakinin anladigi kadarla sinirlidir diye bosuna dememis atalarimiz.[/QU
sormuşsunuz söyliyim,evet ilk sevgilimle evlendim...fakat 2 yıl 7/24 aynı evin içinde yaşadıktan sonra evlendik...merak ediyorsanız söyliyim aynı yataktada uyuduk,paramızı birleştirip gelecek planıda yaptık...hatta daha sonra birlikte olduk...ve ben ilk aşkımla ilk öptüğüm ilk dokunduğum adamla evlendim...üstelik ben evlilik ağır bir yük ben bu yükü kaldıramam ben kaprisliyim biliyorsun dememe rağmen sevgilim benimle evlenemeyecek diye ödü patladı...9.yılımızdayız bu yıl 8 yaşında bir oğlumuz var ve ne eşim ne ben hiiiiçç pişman olmadık...Allah'ta pişman etmesin...ha şunu da söylemeliyim eğer kişi kendinin ne istediğini biliyorsa ve karşısındaki bu kriterlere uyuyorsa doğru kişiyse sorun olmaz..kısacası doğru insan olmak ve doğru insanı bulmakla ilintili bişey..yalnız şunu unutmayın namus ve ahlak beyinde biten bir olaydır..burda sizinle namus kavramını tartışmıycam ama lütfen saygı...
insanlar her yaptıklarının arkasında durmaları zor, çoğu neden yaptığını bilmeyen çnk,
Buradaki en önemli konu "tahammül" bence, herkesin düşünce yapısı farklıdır. Kimisi evlenene kadar erkek arkadaşının / nişanlısının evinde kalmaz. Bu davranış ona "namuslu, iyi aile kızı" demek için yeterli bir kriter değildir, bunun yanında nişanlısının ya da erkek arkadaşının evinde kalan birine "kötü kız, ahlaksız" yaftası yapıştırmak da son derece anlamsızdır. Benim sırf erkek arkadaşının evinde kalıyor diye biri hakkında kafamda fikir oluşmaz, oluşmamalıdır da. Bir kişi hakkında fikrim olabilmesi için onu tanımam, konuşmam gerekir. Böyle önyargılarla, tahammülsüzlükle kimse kimseyi kolayca harcamamalı diye düşünüyorum. Herkes aynı şekilde düşünseydi nasıl bir dünyada yaşardık zaten? Biraz toleransla, yargısız infaz yapmadan objektif değerlendirme yapalım.
Konu sahibi arkadaşım; senin düşünce tarzından çok daha farklı bir durumla karşı karşıyasın. Şu anda değiştirebileceğin bir durum yok, çünkü orası her ne kadar şu an nişanlının yaşadığı ev olsa da yanılmıyorsam sen o evde yaşamayacaksın. Biraz hoşgörü ile her şeyi halledebilirsin. Eğer nişanlın da rahatsız oluyorsa onun söz hakkı elbette var, çünkü o evde yaşıyor. Bu konuyu kayınvalidenden ziyade nişanlınla konuşman daha doğru olur diye düşünüyorum...
Evli olmadan ayni cati altinda kalmayi midesizlik saydigim cumlemi alinti yaparak buraya koyar misin? bakalim sen mi dogru soyluyorsun, yoksa ben tamamen baska bir cumlede mi kullanmisim mide lafini herkes gorsun. Soz yok bag yok diye suregiden cumle benimdir, burada hanginize hakaret etmisim soyler misiniz? Peki bu lafimin neresi yanlis? Hepiniz ilk ciktiginiz cocukla mi evlendiniz? Ben de dahil, hepimiz ilk sevgilimizle mi evliyiz? Tabi ki soz yok, bag yoksa gelecekte bir evlilik olacaginin en ufak bir garantisi yok demektir, kaldi ki millet nisanlidan bile ayrilirken siz bu kizin bu adamla kesinkes evleneceginden, ilk ve son sevgilisi olacagindan nasil bu kadar eminsiniz de beni hakaret etmekle sucluyorsunuz?
Valla aslinda ben ne desem bos, anlatabileceklerin karsindakinin anladigi kadarla sinirlidir diye bosuna dememis atalarimiz.[/QU
sormuşsunuz söyliyim,evet ilk sevgilimle evlendim...fakat 2 yıl 7/24 aynı evin içinde yaşadıktan sonra evlendik...merak ediyorsanız söyliyim aynı yataktada uyuduk,paramızı birleştirip gelecek planıda yaptık...hatta daha sonra birlikte olduk...ve ben ilk aşkımla ilk öptüğüm ilk dokunduğum adamla evlendim...üstelik ben evlilik ağır bir yük ben bu yükü kaldıramam ben kaprisliyim biliyorsun dememe rağmen sevgilim benimle evlenemeyecek diye ödü patladı...9.yılımızdayız bu yıl 8 yaşında bir oğlumuz var ve ne eşim ne ben hiiiiçç pişman olmadık...Allah'ta pişman etmesin...ha şunu da söylemeliyim eğer kişi kendinin ne istediğini biliyorsa ve karşısındaki bu kriterlere uyuyorsa doğru kişiyse sorun olmaz..kısacası doğru insan olmak ve doğru insanı bulmakla ilintili bişey..yalnız şunu unutmayın namus ve ahlak beyinde biten bir olaydır..burda sizinle namus kavramını tartışmıycam ama lütfen saygı...
Ben hic kimseye ozel soru sormadim burada, "hepimiz" diyerek genelleme yaptim. Simdi siz evlendiniz diye mi eminsiniz yani bu konuda gecen kizin da kayinco ile kesin evlenecegine? Kanitiniz bu mu? Ayrica namus ahlak tartismasi da yapmiyorum burada, herkesin namusu kendine, ancak her soyledigim nedense hala namus-ahlak mevzusu oluyor. Iste bu yuzden diyorum zaten, madem bir erkegin evinde evlenmeden kalmayi namus-ahlak meselesi goruyorsunuz, neden kaliyorsunuz o zaman. ben olayin ahlak yonu ile degil, toplumsal kurallarla ilgileniyorum. Ama nedense siz ille de bu konu namus meselesi diye tutturmus, bir de beyinde biter gibi laflarla bana satasiyorsunuz hala. bana ne.. Nerde biterse bitsin, konum degil. Benim derdim baska.Yani herkesin fikri neyse zikri de odur lafi gene geldi aklima. Bir kadin, bir erkek ve iliski deyince akliniza sadece ahlak ve namus mu geliyor? Baska birseyler daha olmaz mi bu iliskilerde? Seviye gibi mesela? Ozsaygi gibi? Erdem gibi? Zerafet gibi? Yol yordam bilmek gibi?
herkesin kendince doğruları var. siz doğrularınızı ifade ederken yanlış deyimler ve atasözleri kullanıyorsunuz
her türlü geçmişe ship insan var demek yerine, farklı düşünen bir sürü insan var deseydiniz
veya yarası olan gocunur demeseydiniz
-bu benm için bir yara değl ama böyle söylenmeside hoş değil-
ben size cvp yazmazdım...
haa ben konuyu daha dün gördüm çünkü sürekli oyun kulübündeyim
kimseden çekindiğimden değil,geç gördüğümden yorumum sona kaldı
evet ben gittim kaldım. aileside vardı,aile olmasaydı belki yine giderdim. bana göre doğru kişiydi o zamanlar
amA aile yaşantısını göörünce koloni halinde yaşadıklarını,anneci olmaktan vazgeçmeyeceğini gördüm
eğer gidip görmeseydm evlenir,şimdide pişmanlığını yaşıyor olurdum.şimdi yanlış mı oluyor bu
bana göre değil...
konu sahibine gelince...
bence onun ki tamamen ben yapamıyorum o yapıyor kaprisi
ve bunları yaparken bel altı vurmaktanda geri kalmıyor
Dogru soyluyorsun.
Yarini dusunmeden davranan da o kadar insan var ki. Benim yasim 40 i gecti, nelerini gordum. Iki kizkardesin birbirinin kocasini ellerinden aldiklarini mi gormedim, karisi evde yokken baldizi ile kiristiranlari mi.. Hem de gozumuzun onunde, balkonda, guya bir yandan karisini gozluyor, gelirse toparlanacaklar. bu yuzden ben bir kizin iki-uc yetiskin erkegin oldugu bir evde akraba bile olmaksizin gunlerce kalmasina karsiyim. Ikincisi bu kizin hareketlerine, gelin adayina davranislarina bakarak, boyle davranislarda bulunan, bana surat yapan, ben odadan cikinca neselenen bir kizi her gittigimde nisanlimin evinde yatili gormeye asla dayanamam, sinir olurum. Adam gibi gelsin gitsin, yesin icsin, aksam olunca da evli evine koylu koyune. Beni istemeyeni ben hic istemem zaten, korkarim da boyle insandan. O yuzden gene soyluyorum, konu sahibine bastan sona hak veriyorum. Esini kiskanmayan bir tek hayvan vardir bildigimiz, o da domuz, hayvanlar bile esini kiskaniyor. Leylek bile hayvanken git yuvasina yabanci bir yumurta koy, gider suruyu toplayip esini linc ederek oldurur. Ha konu sahibi bu durumda ne yapabilir? Onu bilemem, bu aileyi tanimam, huyunu suyunu bilmem, kimi insan makuldur rahat konusulur, kimi insana konusurken deveye hendek atlat daha iyi. O yuzden sabir diliyorum sadece, insallah da kazasiz belasiz uc ayi atlatir ve sevdigine kavusur.
Ben hic kimseye ozel soru sormadim burada, "hepimiz" diyerek genelleme yaptim. Simdi siz evlendiniz diye mi eminsiniz yani bu konuda gecen kizin da kayinco ile kesin evlenecegine? Kanitiniz bu mu? Ayrica namus ahlak tartismasi da yapmiyorum burada, herkesin namusu kendine, ancak her soyledigim nedense hala namus-ahlak mevzusu oluyor. Iste bu yuzden diyorum zaten, madem bir erkegin evinde evlenmeden kalmayi namus-ahlak meselesi goruyorsunuz, neden kaliyorsunuz o zaman. ben olayin ahlak yonu ile degil, toplumsal kurallarla ilgileniyorum. Ama nedense siz ille de bu konu namus meselesi diye tutturmus, bir de beyinde biter gibi laflarla bana satasiyorsunuz hala. bana ne.. Nerde biterse bitsin, konum degil. Benim derdim baska.Yani herkesin fikri neyse zikri de odur lafi gene geldi aklima. Bir kadin, bir erkek ve iliski deyince akliniza sadece ahlak ve namus mu geliyor? Baska birseyler daha olmaz mi bu iliskilerde? Seviye gibi mesela? Ozsaygi gibi? Erdem gibi? Zerafet gibi? Yol yordam bilmek gibi?
Ne kıskanmasından bahsediyorsunuz siz?Bir komşu kızından değil,kaynının sevgilisinden bahsediyorsunuz!Konu sahibinin nişanlısı Brad Pit falan mı nişanlı olduğunu bile bile kötü gözle müstakbel yengesi ona bakacak?Biz burada bu olay meşrudur,yapılmalıdır demedik.Bu olayın tek bir çözümü var,beğenmediği aileye girmeyecek o zaman..ileride konu sahibi eltisi ve kaynını hiç mi evine çağırmayacak?Sizin dediğinize göre çarşafa sarınıp gezmemiz lazım(Bahsettiğim çarşaf tesettür amaçlı kullanılan çarşaf değildir)Lütfen artık bize bişeyleri ispat etmeye çalışmayın,siz 40 yaşında olabiirsiniz ama biz de buraya kundaktan çıkıp üye olmadık!Kendi düküncelerinizi ısıtıp ısıtıp önümüze koymayın.Her lafınız bir hakaret içeriyor farkında değilsiniz.Ahlah bekçiliği yapmayın kimseye.Sizi ancak çocuklarınızın davranışını ilgilendirir,tanımadığınız yaşını başını almış forum üyeleri değil!!!!!!!
Ben farkli dusunen insanlari kasdetseydim dediginiz gibi yazardim, ama ozellikle gecmisinde buna benzer birsey yasamis insanlari kasdettim. o yuzden de yazdigim gibi yazdim.
Herkes ayni seyi yasamiyor, ama buna benzer bir olay basindan gecmis olan herkes sanki yaptigi kotu birseymis gibi bana saldiriya geciyor. bu da atasozunu dogru yerde kullanmis oldugumu gosterir.
Beni hicbirinizin gecmiste ne yaptigi da aslinda zerre kadar ilgilendirmiyor. Herkes kendi hayatini yasar. Bu forumda kim derdini yazarsa bir tek onun derdinle ilgileniyorum o kadar. Dert sahibi insana da birileri kalkip ters ters cevap vermeye baslayinca da gercekten sinirleniyorum, birisi gelmis derdini anlatiyor, yanlissa yanlisini soylemenin de bir adabi var, ki karsit fikirde olan bazilari bunu ne guzel dillendirmis, ama digerlerinin konu sahibini bir dovmedigi kaldi. Zaten derdinden gelmis care arayan bir insana kendi fikirlerinize uymadigi icin ters cevaplar vermek nasil oluyormus aslinda yazilarimda biraz da bunun yansimasi var tabii. Gordugunuz gibi kiz gunlerdir yazmiyor, o kadar hakarete ugradi ki burada. Onun icin burada herkes benim dediklerimi hakaret olarak gorecegi yerde once kendi uslubunu, lafini bilsin. Tek bir kotu bir huyum var, haksizliga gelemiyorum, kimse kusura bakmasin. Haa, birsey daha var, kin tutmam, baska bir konuda ayni sey sizin basiniza gelse sizin icin de ayni sekilde davranirim, o ayri.
İzninizle bir şey sormak istiyorum; siz herhangi bir şekilde resmi bir bağı olmayan ya da evlilik harici resmi bağı olan kız ve erkeğin aynı evde bulunmasına mı, yoksa aynı evde kalmasına mı karşısınız? Eğer ki aynı evde gündüz vakti dilediğince vakit geçirsinler, ama herkes akşam evine gitsin diyorsanız-ki yanılmıyorsam yukarıda bir yorumunuzda bu şekilde belirttiniz- bu durumda herkesin aklına namus-ahlak kavramının gelmesi normal, hatta bence sizin de bilinçaltınızda var olan bu. Çünkü gündüz vakti vakit geçirmekte bir sıkıntı yok, ama gece kalma olursa kim bilir neler olur diye toplumsal bir kaygı var. Ama ne kadar saçma, bir şeyler olması için gece olması gerekmiyor değil mi? Bahsetmiş olduğunuz özsaygı, seviye ve erdem gibi kavramlar gündüz vakti olursa tamam da gece kalınırsa seviyesizlik, erdemsizlik mi oluyor? Yapmayın nolur...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?