- 29 Mayıs 2013
- 1.528
- 677
- 123
- Konu Sahibi birgaripyazar
-
Bebeklerini emzirirken tabi ki çok yanlış olmuş, çok üzüldüm o duruma ben de... Ama madem durum bu, ben de kediciklerin bakımlarının sürdürülmesi ve annenin sağlığı için yapabilecekleriniz konusunda tavsiyelerimi yazayım
Yavruların bakımını artık, en azından biraz büyüyene kadar, sizin üstlenmeniz lazım. Ne kadarlıklar? Hala bebeklerse bir pet shoptan bebek kediler için toz mama (yavru kediler için süt tozu derseniz anlarlar) alın derim, süt çok dokunur, ağır ishale neden olur, sakın süt vermeyin. İshal ve su kaybından ölümlerine bile neden olabiliyor sütle besleme. İlle verecekseniz hiç değilse laktozsuz süt alıp onu da mutlaka sulandırarak verin... Ya da yoğurdu sulandırıp verin hiç değilse. Çünkü kedilerin inek sütündeki laktoza alerjisi vardır. Alerjik tepkiler ağır sonuçlanabilir, hele ki yavru kedide... O yavru kediler için süt tozu mamayı kutudaki talimatlara göre sulandırarak vermek lazım yavrulara, çok küçüklerse şırıngayla tabi. İki üç aya vardılarsa yavru kediler için olan kuru ya da yaş mamalardan verebilirsiniz.
Anneye gelirsek... Kısırlaştırılan kedinin de bir hafta on gün kadar kapalı bir mekanda kalması lazım. Mutlaka boynunda yakalık da olmalı bu sürede çünkü dikişlerini yalaya yalaya açıyorlar, çok korkunç sonuçları olabiliyor yakalık olmazsa. Operasyon sonrası bir hafta içinde sokağa salınması da kesinlikle çok riskli. Olur da bu sürede ameliyat yerinde bir enfeksiyon belirtisi, şişlik, kızarıklık vs olursa ya da kedide halsizlik, yemek yememe, ateş gibi belirtiler görülürse hemen veterinere götürürseniz bir antibiyotik iğneyle kurtulur çok büyük ihtimalle. Bakımını ve sorumluluğunu, acil durumda veteriner işini üstlenebilecekseniz alın bu yüzden kediyi. Benim kedimde olmuştu o şişlik, ameliyat başarılı geçse de. Hemen götürünce veterinere çok şükür müdahale edildi, hem de iki defa. Neyse ki sonrasında bir sorun yaşamadık. Şimdi zaten önlem olarak antibiyotik vermişlerdir. Ama kedi sokakta kalacaksa ya da dükkan ortamı uygun değilse, başında ara sıra kontrol edecek biri olmayacaksa ya da dediğim gibi gerektiğinde veteriner sorumluluğunu üstlenemeyecekseniz, bırakın ameliyat yarası iyileşene kadar şu an bakım aldığı yerde kalsın bence, zaten dönünce emziremeyecek. Ama bulunduğu yerden sokağa salmayı düşünüyorlarsa alın hiç değilse dükkanda, kapalı yerde olsun ama yavruların emmeye çalışmasını da önlemeniz, gerekirse ayırmanız gerekir.
Her şeye rağmen kısırlaştırmak iyi bir şey aslında, kedi için de, o bakımdan canınızı sıkmayın... Çünkü bu kedicikler kısırlaştırılmayınca doğurmaya devam ederken bir yandan ölüp gidiyorlar sokaklardaDaha bugün sokakta bulduğum yaralı bir kediyi zor yetiştirdim veterinere Klinikte şimdi, kalacak da iyileşecek de inşallah... Yavruların sokakta sağkalım oranı da çok düşük oluyor zaten. 5 kediden 4ü gidiyor iyi bakım almazsa Bu yüzden kısırlaştırma en güzel çare. Zamanı yanlış olmuş olsa da kediye kötülük olmamış inanın.
Çok geçmiş olsun, umarım anne de yavrular da sağlıkla yaşarlar...
Bebeklerini emzirirken tabi ki çok yanlış olmuş, çok üzüldüm o duruma ben de... Ama madem durum bu, ben de kediciklerin bakımlarının sürdürülmesi ve annenin sağlığı için yapabilecekleriniz konusunda tavsiyelerimi yazayım
Yavruların bakımını artık, en azından biraz büyüyene kadar, sizin üstlenmeniz lazım. Ne kadarlıklar? Hala bebeklerse bir pet shoptan bebek kediler için toz mama (yavru kediler için süt tozu derseniz anlarlar) alın derim, süt çok dokunur, ağır ishale neden olur, sakın süt vermeyin. İshal ve su kaybından ölümlerine bile neden olabiliyor sütle besleme. İlle verecekseniz hiç değilse laktozsuz süt alıp onu da mutlaka sulandırarak verin... Ya da yoğurdu sulandırıp verin hiç değilse. Çünkü kedilerin inek sütündeki laktoza alerjisi vardır. Alerjik tepkiler ağır sonuçlanabilir, hele ki yavru kedide... O yavru kediler için süt tozu mamayı kutudaki talimatlara göre sulandırarak vermek lazım yavrulara, çok küçüklerse şırıngayla tabi. İki üç aya vardılarsa yavru kediler için olan kuru ya da yaş mamalardan verebilirsiniz.
Anneye gelirsek... Kısırlaştırılan kedinin de bir hafta on gün kadar kapalı bir mekanda kalması lazım. Mutlaka boynunda yakalık da olmalı bu sürede çünkü dikişlerini yalaya yalaya açıyorlar, çok korkunç sonuçları olabiliyor yakalık olmazsa. Operasyon sonrası bir hafta içinde sokağa salınması da kesinlikle çok riskli. Olur da bu sürede ameliyat yerinde bir enfeksiyon belirtisi, şişlik, kızarıklık vs olursa ya da kedide halsizlik, yemek yememe, ateş gibi belirtiler görülürse hemen veterinere götürürseniz bir antibiyotik iğneyle kurtulur çok büyük ihtimalle. Bakımını ve sorumluluğunu, acil durumda veteriner işini üstlenebilecekseniz alın bu yüzden kediyi. Benim kedimde olmuştu o şişlik, ameliyat başarılı geçse de. Hemen götürünce veterinere çok şükür müdahale edildi, hem de iki defa. Neyse ki sonrasında bir sorun yaşamadık. Şimdi zaten önlem olarak antibiyotik vermişlerdir. Ama kedi sokakta kalacaksa ya da dükkan ortamı uygun değilse, başında ara sıra kontrol edecek biri olmayacaksa ya da dediğim gibi gerektiğinde veteriner sorumluluğunu üstlenemeyecekseniz, bırakın ameliyat yarası iyileşene kadar şu an bakım aldığı yerde kalsın bence, zaten dönünce emziremeyecek. Ama bulunduğu yerden sokağa salmayı düşünüyorlarsa alın hiç değilse dükkanda, kapalı yerde olsun ama yavruların emmeye çalışmasını da önlemeniz, gerekirse ayırmanız gerekir.
Her şeye rağmen kısırlaştırmak iyi bir şey aslında, kedi için de, o bakımdan canınızı sıkmayın... Çünkü bu kedicikler kısırlaştırılmayınca doğurmaya devam ederken bir yandan ölüp gidiyorlar sokaklardaDaha bugün sokakta bulduğum yaralı bir kediyi zor yetiştirdim veterinere Klinikte şimdi, kalacak da iyileşecek de inşallah... Yavruların sokakta sağkalım oranı da çok düşük oluyor zaten. 5 kediden 4ü gidiyor iyi bakım almazsa Bu yüzden kısırlaştırma en güzel çare. Zamanı yanlış olmuş olsa da kediye kötülük olmamış inanın.
Çok geçmiş olsun, umarım anne de yavrular da sağlıkla yaşarlar...
Rica ederim ne demek, onlar iyi olsun da sayfalarca yazarım bildiğim kadarını, hiç dert değilMerhaba..Öncelikle zamanınızı ayırıp yazdığınız için çok teşekkür ederim.Anne kedimiz geldi dün veterinerden fakat boyunluk vs takılmamıştı.Bu yazınızdan sonra götüreceğim veterinere.Şimdilik iyi duruyor özen gösteriyoruz.Teşekkürler :)
O veteriner aptal degil emzikli memeleri süt dolu kediyi kısırlaştıramaz yaptıysa Allah bildigi gibi yapsın
Kızlar bizim evimizin alt katında dükkanımız var orada kedileri besliyoruz 3 tane özellikle ilgilendiğimiz kediler var.Biri bir süre önce 3 tane yavru doğurdu.Neyse konuya geçiyorum annem dün bu kediyi komşumuzun tanıdığı bir veterinere kısırlaştırması için vermiş.Tabii ben bunu duyunca çok öfkelendim.Dün sabah götürdüler.Yavruları da emiyordu öyle kalakaldılar.Annemi söyledim komşudan numarasını al sor ne zaman getirecekler ne yaptılar kim bunlar yapmadılarsa geri getirsinler diye.Onlar da ilk gün su içmemesi lazım yoksa ölür yarın getireceğiz demişler.Annemin bu sorumsuzca davranışına da çok kızdım.Bıraksa bütün mahalledeki kedileri verecek.Neyse annem tabi operasyonu sormamıs ne şekil oldu diye ben internetten baktım da ameliyatla oluyormuş.Ne gibi bakım yapalım mikrop falan kaparsa Allah korusun..
Para için bir cana nasıl kıyılır anlamıyorum aldıgı hormon değişimi sütten kesecek emziremez artık inşallah konu sahibi biberon ile besleme yapabilir yavrular telef olmaz. Sokaktaki canları kısırlaştırma yaparken en cok buna dikkat ediyorum zaten belli oluyor anne kedi memeleri süt dolu oluyor yanına yaklaştırmıyorYaptirmis bile! Alti ustu 2 aydi emzirecegi ya kisirlastiracaksan yine kisirlastir vaktimi geciyor sanki ama minicik yavrularini emziren kediyle bukadar zorun neydide ameliyata sokarsin anlamam yapanda yaptiranda hangi akla hizmet anlamadim.
Her 6 ayda bir kediler kızgınlıga giriyor ve bir dogurmaya 4 yavru yapıyor sizin oturdugunuz yerde düzenli besleme aşıları ve bakımları yapılıyorsa kısırlaştırmayın ama ben mecburen kısırlaştırma yapıyorum cünkü yavrular telef oluyor cocukların elinde ayrıca sokata pek hayvan sever yok mama ve su kapları için bile kavga ediyorumKediler dikişleri ile oynarlar. Bu onlar için çok iyidir. Çünkü dillerinde strelize etmeye yarayan bir madde bulunur. Bütün ilaçlardan daha hızlı iyileştirir.Kendi erkek kedimden biliyorum.... Ve ayrica;
Sokakta yaşayan bir hayvanın kısır bırakılması benim anlayışıma sığmıyor bir de anne kediymis :/ .! Veteriner hekim onun bakımı ile ilgili muhakkak bilgi verecektir. Ben kendi kedimi kısırlaştırmaktan korktuğum için erkek kedimi operasyona sokmuştum erkeğin bakımı yok zaten yatıyor kalkıyor :)
Sokak kedisi olsun ev kedisi olsun nasil kisirlastirma kararini, evlere hapsetme kararini alabiliyor bu insanlar anlamiyorum.
Sonra da hayvanseverlikmis bilmem neymis bik bik bik atip tutarlar!!!
Yavrulara yazik, anne kediye yazik...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?