Kekler - Pastalar Kekin cok kabarması icin?

Ben de minik bir püf noktası ilave etmek isterim; kalıbı yağlarken çok az miktarda yağ kullanmalı,öyle ki o yağ kek kalıba döküldükten sonra kekin yanlarına çıkmamalıçıktığı taktirde kabarmasına engel oluyor.ayrıca yumurta ve şeker hep aynı yöne ve şeker eriyene kadar çırpılmalı,yağ bu aşamadan sonra eklenmeli..herkese mis kokulu kekler:))

Kabartma tozlarının üstünde yazar ''ilk 20 dakika, fırının kapağı açılmamalıdır'' diye, bunu uyguluyor musun?

Bir de kabartma tozunun markasına göre fark edebiliyor.

Ben unu ve kabartma tozunu karıştırıp eleyerek kullanıyorum. Annem bazen malzemenin çokluğuna göre çay kaşığının ucuyla karbonat da atar. Kek nerdeyse tepsiden taşar ve puf puf çok güzel olur:)

Bu arada sör, burada harika bir kek tarifi var. İstersen linkini gönderebilirim. Denedim. Süper.

kek kesinlikle soğuk fırına atılır araştırabilirsiniz. yada herhangi bir pastahanede sorabilirsiniz. soğuk fırında ve düşük sıcaklıkda 160-170 derece gibi

arkadaşlar ben keki yaparken malzemeleri oda sıcaklığında olarak kullanıyorum yani buzdolabından çıkarıp hemen kullanmıyorum. taze olmasına dikkat ediyorum. un ve kabartma tozunu en son katıyorum. mikser ile çırpıyorum ama pürüzsüz olana kadar ve havalandırarak yani mikseri hafifçe aşağı yukarı şeklinde şaplatarak çırpıyorum. soğuk fırına 180 derecede pişiriyorum. fırın sıcak olursa kekin dışı içinden önce pişer. pişerken fırının kapağını ilk 25 dk. hiç açmıyorum. piştiğini kontrol ederken kalıbı dışarı doğru çekmiyorum yani hiç kalıba dokunmuyorum bi bıçakla batırıyorum, bıçak temiz çıkarsa piştiğini anlıyorum. fırını kapattıktan sonra yine 25 dk fırının kapağını hiç açmıyorum iyice içini çeksin diye. ekseriyetle kusursuz kek yapıyorum. gece gece iştahım kabardı ne yapacam yahuuuuuuu

ben de aynı dertten muzdariptim bir zamanlar. birebir tarifi uyguladığım halde bir türlü kabarmıyordu. sonunda deneye deneye formulünü buldum ;
1.kabartma tozu kesinlikle 2 tane olacak
2.mlz ler oda sıcaklığında olacak
3.yumurta ve şeker mayonez kıvamına gelene dek çırpılacak
4.önceden ısıtılmış fırında ve ilk 20 dk fırın kapağı hiç açılmadan pişirilecek.(soğuk fırına atmayı hiç denemedim doğrusu,onla ilgili bişey diyemem)
k.tozu,un ,vanilya mikserle karıştırılmayacak.
Eminim işine yarar,denenmiş onaylanmıştır. bir de Azim çok önemli. pes etme,bunu başaracağım de yapacaksın.bizimle de paylaşacaksın pek yakında.

kesinlikle elden diye düşünüyorum teyzemin daha kabarmayan bi kekini görmedim çoğu zaman çatalla çırpar gelişigüzel karıştırır malzemelerin ölçüsü yoktur süt ya da yoğurt kullanır hep inanılmaz kabarıktır

gecenlerde ayni pandispanyayi 2 sekilde yaptim 1 kabardi digeri hic orali bile olmadi kekinizin kabarmasi icin birde su sekilde deneyin kesinlikle kabaracaktir:

1.) yumurta sarilarini + 1/2 sekerin yarisiyla mayonez haline gelene kadar cirpin
2.) tarifinizde yogurt veya süt varsa ekleyin...ben sütü sicaga yakin ilik olarak ekledim biraz karistin
3.) siviyagi ekleyin
4.) sonra önceden 2 elediginiz un+ kabartma tozu karisimini yumurta sarilarina ekleyin..

Simdi sira Yumurta beyazlarinda:

1.) yumurta beyazlarini ilk önce biraz tuz ile derin cam bir kasede cirpin...köpük köpük olana kadar
2.) sekerin diger yarisini katin ve santi kivamina gelene kadar mixer ile cirpin
3.) kaseyi cevirdiginizde köpürrttügünüz yumurta beyazi akmiyorsa tmmdir..

Yumurta beyazi tahta kasik yada spatula ile 2-3 asamada yumurta sarisi karisimina ekleyin...fazla hirpalamayin altan üste dogru karistirin..homojen bir hamur elde edin...cemberinizin tabanini yaglayin...kenarlarini yagli kagit ile döseyin...isitilmis firinda 170 derecede pisirin..

Her noktayi dikkate alarak yaparsaniz 100% kabarir....Mutfakta güzel günler gecirin

Son düzenleme:
Canım bak ben sana klasik kek tarifi yazayım,nerede yanlış yaptığını bulursun belki.önce yumurtaların soğuksa onları biraz ılık suyun içinde bekletip ılıt.keki çırparken mikser kullan,mutlaka farkediyor.

Önce küçükse 3,büyükse 2yumurtaya 1paket vanilya ekle güzelce çırp.böylece kekin yumurta kokmaz.
Sonra 1bardak şeker ekle,şeker eriyip köpük köpük homojen bir karışım olana kadar çırp.erimemiş şeker kekin kabarmasını önler.
Sonra sıvı malzemeleri ekle,yani 1su bardağı süt veya yoğurt,ve 1su bardağı sıvıyağ veya erimiş margarin,sana kalmış.bunları karıştırıp unu eklemeye başla.
Unu ve kabarma tozunu birbirine katarak bir kaba ele,bu şekilde kullan.unu elemek keki kabartır.kakaolu kek istiyorsan bu aşamada kakaoyu da ekle.kek hamurun bal kıvamında olacak,ne çok sıvı ne çok katı.kaşığa alıp kaseye döktüğünde kat kat kıvrılacak kasede.bilmem anlatabildim mi.
Sonra kalıbını yağla,ben çoğu zaman borcamla yapıyorum,hiç farketmiyor,çok güzel kabarıyor.
Fırınını 175 dereceye getirip iyice ısıt.mutlaka çok ısınmış olsun.keki fırına sür ve kapağı ne olursa olsun ilk 25 dakika asla açma,açarsan fıs diye söner.tepsi veya kalıbın çok geniş olmasın,çiğ haldeki hamurun 2parmak kalınlığından az olmasın.tam 35 dakika pişir.2paket kabartma tozu kullan.
Yoğurt ve sıvıyağ kullanırsan daha yumuşak puf puf bir kek olur,katı yağ ve süt kullanırsan hazır kekler gibi daha tok bir kek olur.bir de böyle dene bakalım,kolay gelsin.

canım bana servisten gelmişlerdi onlar soğuk fırına sürün vede tepsi veya ızgara fırının arka duvarına ve kapağa değmeyecek hava akışı için gerekliymiş aksi takdirde kabarmazmış

yumurta ile şekeri iyice çırpıyoruzz ve kekii aynı yönde karıştırmaya özen gösterinn un ile birlikte kabartma tozunu ekleyin ve kabartma tozu eklendiğinde mikseri kullanmayınn..

kabartma tozunu döktükten sonra üstüne bir kaç damla limon damlatın(limonlu olsun derseniz daha çok sıkabilirsiniz ama 1-2 damlanın tadı olmayacak),bir de unu eleyerek ekleyin.. ben bu şekilde yapıyorum güzel kabarıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…